vytisknout velikost písma Paprika: zelenina oblíbená a žádoucí

Těžko si umíme představit, že by nám v kuchyni chyběla paprika - ať už jako koření, či jako zelenina. Lze ji celoročně koupit v obchodech, ale největší radost nastává z úrody vypěstované vlastními silami.

Prababičky takové štěstí neměly

Ve třicátých letech minulého století u nás zahradníci papriky téměř neznali a neznaly je ani kuchařky. Jakmile se však objevily, staly se rychle velice oblíbenou zeleninou jak pro své mnohostranné využití, tak pro vysoký obsah vitaminu C.

Dnes si můžeme vybrat z nepřeberné škály velikostí, tvarů i barev. Najdeme papriky sladké, pálivé, vhodné pro přímý konzum nebo konzervaci i odrůdy vhodné k sušení či grilování.  

Klepněte pro větší obrázek
Papriky jsou chutné a navíc i zdravé 

Začínáme od semínka

Pro předpěstování paprik je právě teď vhodná doba, pokud máme pro budoucí výsadbu k dispozici nevytápěný skleník. Semena vyséváme řídce do lehké zeminy s přídavkem Agroperlitu, mělce zasypeme, přitiskneme a zavlažíme. Dobré je přikrýt výsev savým papírem a udržovat ho stále vlhký, aby semena nezaschla.

Klepněte pro větší obrázek
Semínka paprik netlačte při výsevu příliš hluboko

Jak se objeví děložní lístky, papír odstraníme a sazeničky rosíme. Při klíčení je paprika náročná na teplotu, vyhovuje jí kolem třiceti stupňů, když začne tvořit děložní lístky, stačí denní teploty kolem dvaceti pěti, noční kolem osmnácti stupňů. 

Vzrostlejší sazeničky přepichujeme do sadbovačů, nebo rašelinových květníků - s nimi pak rostliny vysazujeme na stanoviště. Po celou dobu předpěstování potřebují sazenice dostatek světla, což jim umožní spon alespoň osm krát pět centimetrů. Semena kupujte v zavedeném zahradnickém podniku, kde vám s výběrem vhodných odrůd rádi poradí.  

Rostou jako z vody

Pokud mají příznivé podmínky, sazenice rostou poměrně rychle. Pozor na zálivku: stačí dvakrát třikrát týdně, podle teploty, ve které je pěstujeme (vyšší teplota, více vody). Přílišná zálivka škodí, kořeny nemají dostatek vzduchu, hnědnou, rostlina zakrňuje a nakonec odumírá.

Klepněte pro větší obrázek
Chilli papričky vás zaručeně proberou

Dva týdny před zamýšlenou výsadbou papriky otužujeme snižováním teploty. Větráme bez průvanu, kontrolujeme také případné škůdce (molice, mšice) a likvidujeme je postřikem.  

Je čas se přestěhovat

Vysazovat papriky lze do studeného skleníku už po polovině dubna. Půdu musíme řádně vyhnojit (nejlépe hnojem) a před výsadbou do ní ještě zapravit Cererit. Sázíme po jedné rostlině, sazenice zbavíme předčasných květů nebo malých plůdků.

Vegetační doba většiny odrůd je sto až sto dvacet dnů, proto je včasná výsadba tak důležitá. Proti nízkým ranním teplotám je spolehlivou ochranou bílá netkaná textilie.  

Klepněte pro větší obrázek
Malé papričky jsou náročné na podmínky ke zdárnému růstu  

Slunce, voda, vzduch

Dostatek světla je pro papriky nutností hlavně při předpěstování, starší rostliny se ve výsadbě zapojí do souvislého porostu v řádcích vzdálených od sebe asi padesát centimetrů. Denní zálivka není nutná, lépe je zavlažovat řádně dvakrát až třikrát týdně, aby voda vsákla alespoň třicet centimetrů pod povrch záhonu.

Než začnou papriky tvořit plůdky, přivítají každodenní mlžení při vyšších teplotách. Pokud prší nebo se ochladí, zaléváme je méně často. Papriky potřebují větrání, ale bez průvanu, který by šel ke kořenům rostlin. Otevřené dveře skleníku nejsou to pravé zvláště po ránu, proto je dobré zahradit vstup nízkou fólií, kterou můžeme překročit.  

Trochu přikrmit, škůdce zahubit!

Výborným hnojivem pro celou dobu vegetace je Kristalon, který ředíme dle návodu. Přihnojujeme každý týden a jednou za měsíc vylepšíme paprikám jídelníček zkvašeným slepičím trusem. Pokud ho nemáme, pak ledkem vápenatým. Vždy přihnojujeme do důkladně prolité půdy mimo stonek rostlin, abychom je nespálili.

Klepněte pro větší obrázek
Jakmile nezačnete řešit problémy se škůdci co nejrychleji, mohou vám zničit úrodu 

Mšice a molice se objevují na paprikách brzy po výsadbě, proto je nutná důkladná kontrola porostu. Pokud zjistíme napadení, je potřeba zakročit ihned, než se škůdce přemnoží. Používáme postřiky proti savým škůdcům v předepsané koncentraci, zvýšením dávky můžeme rostliny pouze poškodit, ne jim prospět. Nestříkáme za plného slunce, všechny postřiky provádíme navečer.  

Jak si vybrat?

V posledních letech je nabízený sortiment odrůd paprik obrovský. Papriky dobře porostou i v květináčích na balkonech (například chilli papričky, zeleninová odrůda ‘Žluťásek’ nebo ‘Balkonovka’).

Některé odrůdy lze pěstovat i jako okrasné a ještě sklízet chutné plody (velkoplodá silnostěnná‘Kirke F1’ nebo ‘Kaliope F1’ s obrovskými plody). V teplejších oblastech lze papriku s úspěchem pěstovat i na venkovních záhonech, pokud posuneme výsadbu po půli května.

Klepněte pro větší obrázek
Ani po vysazení paprik na záhon naše péče o ně nekončí 

Do skleníků a fóliovníků je výběr ještě bohatší a vyjmenovat pouze některé odrůdy pro rychlení by byl téměř hřích. Záleží na tom, zda dáváte přednost paprikám s lusky zelenými, červenými, žlutými, oranžovými nebo i tmavě fialovými. Kulaté, hranaté, podlouhlé, ploché a špičaté nebo „kozí rohy“, fantazie nezná mezí.  

Co si uvaříme, to si sníme

Až bude léto v plné síle a lesy plné hub, zkuste si udělat plněné papriky trochu jinak. Postačí vám k tomu:

  • čtyři velké dužnaté papriky
  • čtyřicet deka hub
  • jedna střední cibule
  • dvě vajíčka
  • sýr na strouhání, kousek másla
  • sůl, pepř, kmín

Na másle zpěňte cibuli, přidejte houby, kmín, pepř a sůl. Po změknutí rozklepněte vejce, krátce poduste do zhoustnutí a směs plňte do rozpůlených lusků paprik. Ty pak naskládáte do pekáčku nádivkou nahoru, posypete nastrouhaným sýrem a zapečete. Jako příloha se hodí brambory nebo chleba. Dobrou chuť!

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Jak skladovat vlašské ořechy ve skořápce: Vydrží vám až do další sklizně

Jak skladovat vlašské ořechy ve skořápce: Vyd…

Máte doma sklizené ořechy a přemýšlíte, co s nimi udělat? Uložte je způsobem, jakým to dělaly naše babičky. Jen tak budete mít jistotu, že vám nežluknou ani nezplesniví. Prozradíme vám, jak zajistit, aby stále chutnaly jako čerstvé.

9.  11.  2019 |
Trendy v obkladech do koupelny i do kuchyně: Nadvládu šedé rozbíjí mozaika i patchwork

Trendy v obkladech do koupelny i do kuchyně: …

Obklady se v domácnosti nemění příliš často, jejich vzhled je tak třeba vybírat skutečně důkladně. Co nás v obchodech aktuálně zaujalo?

6.  11.  2019 |
Připravte si domácí pickles, je to dobrota plná vitaminů. Recept pro začátečníky

Připravte si domácí pickles, je to dobrota pl…

Jestli vám zbylo pár posledních vlastnoručně vypěstovaných kousků zeleniny a vy už nevíte, jak je zpracovat, vyzkoušejte pickles. Kvašená zelenina vám během zimních dnů dodá pořádnou dávku vitaminů. Využít můžete květák, zelí, mrkev, červenou řepu, prostě cokoliv.

5.  11.  2019 |
Kouzelné Vánoce v retro stylu: Podívejte se na ty nejkrásnější ozdoby

Kouzelné Vánoce v retro stylu: Podívejte se n…

Retro styl je zpět. A to nejen v bytovém designu. Do módy se vrátily i tradiční vánoční ozdoby, které si pamatujete z dětství. Našli jsme pro vás ty nejkrásnější. Inspirujte se ve fotogalerii a podívejte se, za kolik se nové retro ozdoby dají sehnat.

12.  11.  2019 |
Čerimoja: Seznamte se s nejlahodnějším ovocem světa. Jak ho správně jíst a pěstovat?

Čerimoja: Seznamte se s nejlahodnějším ovocem…

Že jste ji ještě neochutnali? Pak to určitě udělejte! Cherimoya anona neboli také čerimoja totiž chutná skutečně božsky. Prozradíme vám, jakou v obchodě vybrat i jak ji jíst. A navíc si z jejích semen můžete vypěstovat vlastní sazenice.

16.  11.  2019 |