vytisknout velikost písma Paprika: představujeme vám odrůdy pro rok 2010

V polovině února přichází čas na výsev papriky, zeleniny s poměrně dlouhou vegetační dobou. Než nakoupíte nová semena, s klidem vysévejte i ta, která vám zbyla z loňska. Paprika si totiž udržuje dobrou klíčivost několik let.

Sortiment paprik je víc než bohatý, vybírat je opravdu z čeho – a platí to jak pro skleníky a folníky, tak pro polní pěstování. Nejčastěji se pěstují sladké zeleninové odrůdy, pro milovníky ostřejšího jídelníčku přijde vhod chilli paprika. Pěstovat a konzumovat můžete také okrasné papriky z nádob nebo okrásných záhonů.  

Vypěstujte si vlastní papriky: poradíme vám, jak na to

Vypěstujte si vlastní papriky: poradíme vám, jak na to

Paleta barev

V bohatém sortimentu paprik (Capsicum annuum) můžete pro letošní sezonu vybírat z několika barev plodů – od červené, zelené, žluté přes smetanovou, oranžovou a fialovou až k čokoládově hnědé. Různé odrůdy mají i odlišné odstíny a lesk, liší se i počet žeber (komor) v lusku.  

Papriky jsou choulostivé primadony: nač dát pozor 

Papriky jsou choulostivé primadony: nač dát pozor 

Zvláštností paprik je barva v technické (sklizňové, konzumní) zralosti, jež je rozdílná od barvy ve zralosti biologické (botanické). Většina odrůd má v sklizňové zralosti různě zelenou barvu, později se objevuje zabarvení typicky odrůdové. 

Klepněte pro větší obrázek
Rozhodnete-li se pro pěstování různobarevných paprik, budou jídla jimi ozdobená ladit oku 

Roztodivné tvary

Sladké zeleninové papriky překvapí svými tvary: od nejznámějšího kapiového přes kulaté (rajčinové), kvadratické či jehlancovité. Bizarní tvary mají leckteré kořeninové nebo okrasné papriky – zvonky, lucerničky, kozí rohy, setkáte se i s třešňovitými pálivými papričkami.  

Pro milovníky kapií je asi nejkrásnějším tvarem klasický podlouhlý zašpičatělý lusk, jaký najdete u odrůd ‘Lydia‘,‘Parade‘ nebo ‘Rafaela F1‘.  

Klepněte pro větší obrázek
Nízké, bohatě plodící barevné papričky může pěstovat v nádobách i ten, kdo nemá zahrádku  

Od Davida po Goliáše

Ve velikosti paprikových lusků vládnou značné rozdíly. Od několikagramových kuliček chilli paprik až po čtvrtkilové hranaté plody sladkých paprik. Pálivé papričky mívají plody obvykle drobné, odrůdy pro konzum a konzervaci jsou podstatně mohutnější.  

Nezanedbatelná není aní síla stěn paprik; nejšťavnatější jsou silnostěnné odrůdy se sílou dužiny kolem osmi milimetrů. Zato kozí rohy, dlouhé a tenké, jsou zas vhodné k sušení pro slabou stěnu plodu.  

Klepněte pro větší obrázek
Odrůdy se silnou stěnou bývají nejšťavnatější 

Dobré podmínky = bohatá úroda

Vegetační doba paprik se pohybuje od sto třiceti (rané odrůdy) do dvou set dnů (pozdní odrůdy). Protože je paprika rostlina teplomilná, lépe prospívá a dodržuje vegetační dobu i v polních podmínkách, ale jen v chráněných a teplých oblastech. 

V místech s nižšími průměrnými teplotami, častými přeháňkami a větry je příhodnější pěstovat i polní odrůdy ve folnících nebo fóliových krytech. Sklizeň tu nastupuje později, může trvat déle jak do poloviny září.  

Potřeba živin pro papriku jako plodovou zeleninu je vysoká. Při podzimní přípravě půdy je možné organickými hnojivy uhradit asi třicet procent potřeby živin, zbytek představuje přihnojování pevnými hnojivy nebo kapalnými roztoky.  

Klepněte pro větší obrázek
První květ nebo plůdek papriky vždy odstraňte. Rostlina lépe pokvete a další plody budou velikostně vyrovnané  

Nezbytné prvky

Pro dobrý zdravotní stav rostlin a předpokládané výnosy potřebuje paprika ve výživě základní prvky. Důležitý je ve všech vývojových stádiích dusík – jeho nedostatek způsobuje pomalý růst a špatné vybarvení listů.  

  • Přebytek dusíku (N) se projeví bujným růstem, opožděným nasazováním plodů a náchylností k chorobám.  
  • Fosfor (P) je potřebný pro vývin květů, plodů (semen) a kořenového systému. Nevybarvené listy a zpomalení růstu může signalizovat jeho nedostatek.  
  • Draslík (K) zvyšuje odolnost paprik vůči chorobám a výkyvům teplot, jeho přebytek ukazují sytě zelené zakrslé rostliny se sklonem k lámavosti. Nedostatek draslíku se projevuje svinováním listů, žloutnutím a opadem nejstarších spodních listů.  
  • Při nedostatku vápníku (Ca) bývají papriky napadány hnilobou vrcholu plodů – trpí jí především světlé odrůdy. Přebytek tohoto prvku má za následek nevyvážený příjem ostatních prvků včetně železa (N, K, Fe).  

Přihnojovat papriky je možné buď mělce zapravenými pevnými hnojivy (pozor na mělký kořenový systém) v řidších intervalech, nebo hnojivy kapalnými v častějších dávkách.  

Paprika pro každého

Celoroční dostupnost papriky je jistě příjemná všem milovníkům této zeleniny, papriky z vlastní sklizně ale potěší dvojnásob. Jejich využití skýtá nepřeberné množství možností v teplé i studené kuchyni. 

Klepněte pro větší obrázek
Před výběrem semen si promyslete, jak hodláte plody zpracovávat 

Pro konzervaci se hodí papriky kapiového typu, případně odrůdy s pevnou slupkou a dužninou, neměnící při zavařování tvar a konzistenci. Nakládat lze celé (i plněné) lusky, krájené můžete přidat do čalamád nebo zeleninových směsí, výborné jsou do salátů.  

Kořeninové a chilli papričky lze sušit, konzumovat v čerstvém stavu či je použít jako přísadu do masitých (a jiných jídel). Stejně dobře využijete i plody malých, okrasných papriček, které vám krášlily balkony a terasy.

Paprika zeleninová sladká
OdrůdaTypPěstováníBarva plodu
'Adam F1'ranáfolník, skleníkzelená / hnědá
'Afrodita'k rychlenífolník, skleníkoranžová
poznámka: veliké silnostěnné plody srdčitého tvaru
'Alexander'poloranáfolník, skleník, poletmavě zelená / červená
poznámka: rajčinový typ plodů, šťavnaté, silnostěnné
'Alica F1'k rychlenífolník, skleníkžlutá / červená
'Amadea F1'velmi ranáfolník,skleníkjasně červená
'Amálka'velmi ranáfolník, skleníkoranžová
'Amy'poloranáfolníkbělavá / červená
poznámka: vyrovnaná velikost a úroda, šťavnaté plody
'Andrea'k rychlenískleník, folníkžlutavá / jasně červená
'Anka'středně ranáskleník, folníkbílá / červená
poznámka: vhodná ke konzervaci, kapiový typ dužniny
'Artist'k rychlenífolník, polesytě červená
poznámka: sladký beraní roh, vhodná ke konzervaci
'Beatrix F1'ranáfolník, skleníkbělavá / červená
poznámka: vzpřímené plody, je vhodná ke konzervaci
'Beja F1'poloranáskleník, folníkzelená / červená
'Boneta'ranáfolník, polezelenavá / červená
poznámka: odrůdy se silnějšími stěnami, příjemné chuti
'California Wonder'pozdnískleník, folníkzelená / červená
'Century F1'středně ranápolesmetanová
'Citrina'středně ranápolezelenavá / červená
'Cynthia F1'středně ranáfolník, skleníkžlutavá / červená
'Demetra F1'poloranáfolník, skleníkzelená / červená
poznámka: výnosná odrůda se silnostěnnými plody
'Dráky F1'středně ranáfolník, skeníkzelnavá / červená
poznámka: úzké delší plody jsou pálivé
'Eva'středně ranáfolník, skleníkžlutavá / červená
poznámka: vhodná k rychlení, vyžaduje pěstování na opoře (drátěnka)
'Fatima'raná k rychlenífolník, skleníkzelenočervená
'Galga F1'středně ranápolesmetanová
poznámka: v teplých oblastech plodí rovnoměrně až do září
'Gelby F1'středně ranáfolník, skleníksmetanově žlutá
'Granova'středně pozdnífolník, skleníkžlutozel. /červená
poznámka: kvadratické silnostěnné plody, vhodná ke konzervaci
'Hamík'k rychlenífolník, skleníkoranžová
'Hodonínská sladká'středně ranápolečervená
'Ingrid'polopozdnífolník, skleníkzelená / čokoládová
'Karkulka'středně pozdnípoletmavě červená
'Kvadry F1'středně pozdnípolesmetanová / červená
'Lungy F1'poloranáfolník, skleníktmavě červená
poznámka: tmavě červené jehlancové plody kapiového typu, ke konzervaci
'Lydia'středně ranáfolník, skleníkzelená / červená
'Maryša'středně ranáfolník, skleníkzelanavá, karmínová
'Meika'poloranáfolník, skleníkzelená / karmínová
'Oreny F1'poloranáskleník, folníkzelená / sytě oranžová
'Ostry'poloranáskleník, folníkzelenavá / červená
poznámka: mírně pálivé plody
'Parade'středně ranáskleník, folníkzelená / jasně červená
'Paradise F1'středně ranáskleník, folníkleskle červená
poznámka: silnostěnné kvadratické plody, dobře snáší přepravu
'Patricie'k rychlenískleník, folníkžlutozelená
poznámka: šťavnaté veliké plody o váze až 240 g
'PCR'k rychlenífolník, polesvětle žlutá / červená
'Pyramid'poloranánádobyoranžová / červená
'Rafaela F1'středně ranáskleník, folníkzelená / tmavě červená
'Rubinova'raná až poloranápolezelená / jasně červená
poznámka: nehybridní odrůda s jehlancovými silnostěnnými plody
'Samara'k rychlenískleník, folníkzelená / červená
poznámka: nepálivý beraní roh, ke konzervaci a do zeleninových směsí
'Sandra'ranáskleník, folníktmavě zelená / červená
'Sharon'velmi ranáskleník, folníkžlutozelená / červená
poznámka: sladká paprika s jemně pálivou chutí
'Samurai F1'poloranáskleník, folníktmavě zelená / červená
poznámka: větší dlouhé plody, velké listy, rezistentní k viru tabákové mozaiky
'Slovana'poloranápole, folníkzelená / červená
'Sonar F'polopozdnípole, folníktmavě zelená / červená
'Superamy'velmi ranápolesmetanová
'Theos'polopozdnípoletmavě zelená / žlutá
poznámka: mohutná rostlina, rezistentní k viru tabákové mozaiky
'Topego Giallo'poloranápoležlutozelená
'Vlasta'k rychlenískleník, poleoranžová
'Zlata'středně ranápoležlutavá / červená
'Zvoneček'polopozdnínádobyčervená
'Žluťásek 'velmi ranáskleník, folníkžlutobílá / červená
Poznámka: U paprik se obvykle liší barva plodu v technické (konzumní) zralosti a ve zralosti botanické (biologické) - uvedené za lomítkem.

Papričky pro odolné nátury

Chilli papričky se skrývají pod mnoha názvy – červený pepř, cayenský pepř, indiánský pepř, pepř turecký nebo pepř uherský. Vždy jsou to plody s vysokým obsahem capsaicinu, zodpovědného za jejich pálivost (v léčivých náplastech působí proti revmatickým potížím).  

Pro pálivost paprik je dokonce stanovena míra – SHU (Scovileho jednotka). Ve sladkých paprikách je nula, mírně pálivé mexické papričky jalapeňo mají od tří do šesti tisíc SHU.

Klepněte pro větší obrázek
Chilli papričky jsou vhodnou volbou pro milovníky ostrých jídel 

Cayenský pepř, žlutočervený prášek ze sušených papriček má třicet až padesát tisíc SHU. U nás si můžete vypěstovat papričky ‘Habanero’ se dvěma až třemi sty tisíci SHU. Pravdou je, že chilli papričky u nás pěstované nejsou tak pálivé jako jejich sestry z teplých krajin. Nejpálivější paprikou světa je údajně indická paprička naga jolokia.  

A první pomoc při nesnesitelném žáru v ústní dutině? Papričku zapít rajčatovou šťávou (pozor, nikdy ne vodou!), zajíst jogurtem, máslem nebo citronem.  

Paprika zeleninová pálivá
OdrůdaDruhPěstováníVyužití
'Damián F1'polopozdnípole, folníkyčervená
poznámka: chilli paprička s dlouhými tenkými plody
'Habanero'polopozdnínádoby, truhlíkyoranžová, červená
poznámka: chilli paprička s plody ve tvaru lucerniček, velmi silně pálivé
'Jalahot F1'poloranáfolník, skleníktmavě zelená / červená
'Korál'poloranápole, folníktmavě zelená / červená
poznámka: tmavě červené třešňovité plody, silně pálí, vhodná ke konzervaci
'Kilian'polopozdnínádoby, truhlíkyoranžová, červená
'Kristián'polopozdnínádoby, truhlíkyžlutá
poznámka: oba typy patří k chilli papričkám, jsou silně pálivé
'Pálivec'poloranápole, skleníkzelená / červená
poznámka: typ kozího rohu, vhodná i k sušení
'Pyramid1'poloranánádoby, truhlíkyoranžová / červená
poznámka: nízká rostlina, hodí se na dekorační výsadbu do záhonů
'Zvoneček'polopozdnínádoby, truhlíkyčervená
poznámka: malé plody ve tvaru zvonku, silně pálí
Poznámka: U paprik se obvykle liší barva plodu v technické (konzumní) zralosti a ve zralosti botanické (biologické) - uvedené za lomítkem.

Co vám může zkazit radost

Zdravotní stav paprik ovlivňuje výnosy – rostliny napadané molicemi, mšicemi či třásněnkami mají plody až pětkrát drobnější, deformované. Houbové choroby a virózy dokaží zdecimovat porost paprik tak, že se o úrodě nedá ani mluvit.  

Chce to jediné: pravidelnou kontrolu rostlin, tedy každé dva dny obhlížet spodní část listů, kde se usazují mšice i molice. Postřik v počátečním stádiu výskytu omezí nutnost chemické ochrany na pouhé dva postřiky v sezoně. 

Klepněte pro větší obrázek
Při pravidelných prohlídkách rostlin buďte pozorní, ušetříte za ochranné prostředky   

Vyvážený přísun živin zabraňuje výskytu viróz a hnilob – i tady je nejlepší včasný zásah proti dalšímu šíření nemoci. Prostředky k ochraně proti škůdcům i chorobám nakoupíte běžně v zahradnických centrech.  

Častým a vydatným větráním zvýšíte odolnost paprik vůči chorobám. Vyskytla-li se na vaší zahradě v minulosti tabáková mozaika (VTM), zkuste pěstovat vyšlechtěné odrůdy s rezistencí k této nemoci. 

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Nejkrásnější podzimní dekorace do interiéru i na dveře

Nejkrásnější podzimní dekorace do interiéru i…

Nenechte si zkazit náladu sychravým počasím. Raději využijte dary, které nám podzimní příroda nabízí, a pusťte se do výroby nějaké krásné dekorace. Inspiraci najdete v galerii.

11.  11.  2017 |
Co s muškáty přes zimu?

Co s muškáty přes zimu?

Muškáty (pelargonie) a jejich zazimování řeší snad každý pěstitel balkonových rostlin. Vypravili jsme se proto pro praktické rady za zkušenou pěstitelkou, paní Valinovou do Budyně nad Ohří.

1.  10.  2017 | | 2 N/A
Chcete dobré kyselé zelí? Naložte si je!

Chcete dobré kyselé zelí? Naložte si je!

Vepřo-knedlo-zelo či zelňačka, která spraví chuť po probdělé noci – máte rádi tyto pokrmy? Tak víte, že dobré kyselé zelí je jejich základ. A nejlepší zelí je domácí. Naložte si ho tedy podle následujících rad!

13.  10.  2017 |
Nejkrásnější vánoční dekorace ze šišek. Vyrobte si vkusné ozdoby i vy!

Nejkrásnější vánoční dekorace ze šišek. Vyrob…

Šišky jsou snadno dostupné, nasbírat je můžete v městském parku, i v lese. Málokoho ale napadne, že se dají využít k výrobě nádherných vánočních ozdob za pár korun. Pro inspiraci jsme vám našli více než padesát dekorací ze šišek, které si snadno zvládnete vyrobit doma.

22.  11.  2017 |
Kalatea – rostlina, která vám řekne, že je čas jít spát

Kalatea – rostlina, která vám řekne, že je ča…

Vyhledávanými rostlinami pro ozdobu interiérů jsou kalatey, blízké příbuzné marant. Jejich obliba stále roste především pro krásnou kresbu na listech, která je oběma rodům společná.

19.  11.  2017 |