vytisknout velikost písma Papája: vyzkoušejte recepty, které prospějí vašemu zdraví

Papája: vyzkoušejte recepty, které prospějí vašemu zdraví

Na trhu se již celoročně setkáte s plody tropické rostliny zvané papája. Možná dosud váháte, zda byste měli toto ovoce připomínající tvarem trošku ošklivější meloun ochutnat. Neváhejte!

V plodech papáji se nachází enzym papain, který chrání nezralé ovoce před škodlivým hmyzem. S postupující zralostí plodu ubývá. Je zvláštní tím, že v našem těle zpracovává bílkoviny – štěpí je na aminokyseliny. Přispívá tedy k lepší stravitelnosti potravin.  

Klepněte pro větší obrázek
Nebojte se vyzkoušet exotickou papáju  

Má i čisticí schopnosti a boduje v boji proti rakovině. V USA se používá jako součást utišujících léků. Enzym je jednou z dílčích složek potřebných v očních laboratořích k výrobě tablet k čištění kontaktních čoček. 

Jak koupit dobrou papáju  

Pamatujte si, že papája by neměla být na dotek příliš měkká. Nejlepší je žlutooranžová barva. Plody se skvrnami nechte raději v obchodech. Pokud sáhnete po zeleném plodu, je méně zralý, ale naopak obsahuje více papainu.

Zralost se pozná podle žloutnutí na povrchu. Koupíte-li si zelený plod, nechte jej dozrát při pokojové teplotě. Bude vám chutnat? Okuste a uvidíte. Já se přiznám, že mé první setkání s papájou nebylo zrovna nejmilejší. 

Papáju jsme koupili přepůlenou, takže nebyl problém poznat, že je dostatečně zralá. Potom ležela asi dva dny v lednici, než jsem se odhodlala ochutnat. Snědla jsem několik kousků, ale nijak moc jsem nadšením neskákala. Spíš naopak.

Klepněte pro větší obrázek
Značně měkkým plodům se při nákupu vyhněte a vybírejte i podle barvy

Poptala jsem se muže, jestli není náhodou zkažená. A byla! Trvalo mi dost dlouho, než mne znovu pohltila odvaha ke zkoumání její chuti. Jenže čím víc jsem o ní četla, tím méně šlo odolat. Teď si ji ráda dopřeji, ale raději si vybírám méně zralé plody, abych se vyhnula případné nahnilosti.  

Seznamte se s dalšími druhy exotického ovoce, které se u nás dá koupit

Seznamte se s dalšími druhy exotického ovoce, které se u nás dá koupit

Bezcholesterový antioxidant  

Papáju můžete jíst čerstvou, v koktejlech, šťávách, zmrzlinách, dezertech, sladkostech a salátech, hodí se na kompoty a džemy. Obsahuje vitaminy A, B1, B2, B3 a C, vápník a železo.

Jedna porce o sto čtyřiceti gramech obsahuje sedmdesát kalorií, přibližně devatenáct gramů karbohydrátů, dva gramy vlákniny a žádný cholesterol. Ač sladká, má jen málo cukru. Půlka papáji pokryje denní spotřebu vitaminu C dospělé osoby.  

Na světě existuje kolem padesáti druhů tohoto ovoce nejrůznějších rozměrů. Plody mohou mít zelenou, oranžovou, žlutou či oranžovočervenou barvu. Setkat se můžete s jejich různými názvy: papaya, papaia, lechosa, mamona, chamburo, fruta bomba, mapaňa, custard apple, papaw, pawpaw.  

Klepněte pro větší obrázek
Květy papáji

Papája vyhlazuje pleť 

Papája patří k osvěžujícími ovoci s velkými estetickými efekty. Hodí se na odstranění skvrn a jizev. Odstraňuje mrtvé buňky a vrásky z povrchu kůže. Ta posléze vypadá vyhlazeně a povzbuzeně. Samozřejmě nejlepších výsledků docílíte pomocí masky. Zde máte několik jednoduchých způsobů, jak si ji připravit. 

Pleťová maska číslo 1:  

Smíchejte jeden hrnek papájové dužiny (nemusí být zralá) s jednou lžící ananasové šťávy. Vytvořte kaši a naneste ji kolem očí, na obličej, krk. Nechte působit deset až patnáct minut.

Nakonec smyjte vlažnou vodou. Praktikujte dvakrát za týden. Dávejte si pozor, aby se vám směs nedostala do očí. V případě, že se tak stane, vypláchněte je hojným množstvím studené vody.  

Pleťová maska číslo 2:  

Stačí rozmačkat papájovou dužinu a nanést si ji na obličej a krk. Nechte pět minut působit a smyjte.  

Pleťová maska číslo 3:  

Připravte si jeden hrnek nakouskovaného ananasu, půl hrnku papáji a jednu lžíci medu. Ze všech ingrediencí vytvořte kaši (můžete za pomocí mixéru). Aplikujte ji na obličej a krk a nechte působit patnáct až dvacet minut. Odstraňte dostatečným množstvím vlažné vody.  

Široké využití papáji  

  • můžete ji jíst po jídle bohatém na proteiny jako stimulant zažívání;
  • dobře účinkuje na různé střevní parazity: vyžene je z těla;
  • jako lék na vnější použití pomáhá při bodnutí hmyzem;
  • při kojení se doporučuje natřít prsa šťávou ze zelené papáji, což zvyšuje mléčnou sekreci;
  • napomáhá vyhladit jizvy;
  • jako dezinfekce pomůže, když trpíte na různé červíky – doporučuje se polknout jednu lžíci čerstvě umletých semínek;
  • při zácpě si dejte nalačno papáju s troškou soli;
  • pozitivně působí na srdce a krevní oběh, zvyšuje životní energii a imunitu;
  • zlepšuje vidění a posiluje sliznice;
  • chrání organizmus před alergiemi a infekcemi;
  • jedna celá papája obsahuje pouze polovinu kalorií banánu;
  • čaj z papájových listů přinese okamžité uvolnění při zažívacích problémech.

Pro inspiraci uvádím několik receptů:  

Salát z manga a papáji  

  • 2 manga
  • 1 papája
  • 2 banány
  • 2 zralá kiwi
  • čtvrt ananasu
  • tři řezy melounu
  • 3 lžíce citronové šťávy
  • 3 lžíce cukru
  • 1 větvička máty
  • 1 kousek skořice
  • jahody
  • švestky na ozdobení  

Ovoce umyjte a nakrájejte na střední kousky. Nemusíte vytvořit stejně tvarované dílky, klidně zapojte fantazii – papáju naporcujte podélně na proužky, kiwi a banány na kolečka, meloun a mango na kostičky.

Banán nezapomeňte zakapat citronovou šťávou, aby nezhnědl. Sladkou zálivku si připravte v hrnci. Dejte do něho půl hrnku vody, přidejte cukr, skořici, citronovou šťávu a mátu. Míchejte na mírném ohni do rozpuštění cukru.

Tuto zálivku můžete nahradit i jednodušší variantou – stačí vymačkat šťávu z jednoho pomeranče a grapefruitu a osladit podle chuti. Pak přelijte salát a ozdobte jej jahodami, švestkami a mátovými lístky. Podávejte dle chuti, nejlépe trochu vychlazené. Tento tropický salát vám dodá energii a vitaminy.  

Plněná papája  

  • 200 g cukru
  • 6 kapek citronové šťávy
  • 1 hrnek oloupaného a na kostičky nakrájeného jablka
  • 1 hrnek na kostičky nakrájeného melounu
  • 1 zralá papája
  • 2 sáčky želatiny s citronovou příchutí
  • 1 hrnek zelených přepůlených hroznů  

Smíchejte nakrájené ovoce, cukr a citronovou šťávu s želatinou rozpuštěnou ve dvou skleničkách vařící vody. Papáju oloupejte, odřízněte konce a vyndejte z ní semínka.

Naplňte ji ovocnou směsí, zabalte do alobalu a nechte minimálně celý den v lednici chladit. Před podáváním ji vybalte, opatrně rozkrájejte na dvoucentimetrové kousky a okamžitě snězte.  

Energický koktejl s papájou  

Do jednoho litru odtučněného mléka přidejte dvě lžíce ovesných vloček, půlku zralé papáji, jedno jablko, dvě lžíce křupavého müsli se sušeným ovocem a jednu lžíci medu. Vše pořádné rozmíchejte v mixéru a chlazené pijte.  

Papájová omáčka  

  • 2 hrnky zralé papáji nakrájené na drobné kostičky
  • 4 lžíce citronové šťávy
  • 2 lžíce jemně nasekaných mátových lístků
  • 2 lžíce nasekaného chilli
  • 1,5 lžíce rozmačkaného zázvoru
  • 1 lžíce medu

Smíchejte papáju, citronovou šťávu, mátové lístky, chilli a zázvor. Přidejte med a znovu dobře zamíchejte. Nádobu přikryjte a dejte do lednice aspoň na dvě hodiny. Omáčku podávejte studenou. Hodí se k masům a rybám.  

Bílé maso s papájou 

  • 1,5 kg kuřecího či krůtího masa
  • 1 cibule
  • troška mouky
  • 10 g česneku
  • sůl a pepř podle chuti
  • 10 g petrželové nati
  • 50 ml bílého vína
  • 120 ml ananasové šťávy
  • 30 g hnědého cukru
  • 150 ml vody
  • 120 g zelené papáji
  • 100 g zelených paprik
  • 120 ml oleje

Maso nakrájejte na přibližně čtyřcentimetrové kostičky. Opepřete je, osolte a osmahněte dozlatova na horkém oleji. Přidejte nakrájený česnek a cibuli, cukr a zkaramelizujte. Přilijte víno a zmírněte oheň, posypte trochou mouky a bez přestání míchejte.

Přilijte vodu a ananasovou šťávu. Vařte doměkka, poté přidejte nakrájenou papáju a osmahnuté kousky papriky. Podávejte s bílou rýží, posypejte nasekanou petrželovou natí. 

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Nejkrásnější podzimní dekorace do interiéru i na dveře

Nejkrásnější podzimní dekorace do interiéru i…

Nenechte si zkazit náladu sychravým počasím. Raději využijte dary, které nám podzimní příroda nabízí, a pusťte se do výroby nějaké krásné dekorace. Inspiraci najdete v galerii.

11.  11.  2017 |
Co s muškáty přes zimu?

Co s muškáty přes zimu?

Muškáty (pelargonie) a jejich zazimování řeší snad každý pěstitel balkonových rostlin. Vypravili jsme se proto pro praktické rady za zkušenou pěstitelkou, paní Valinovou do Budyně nad Ohří.

1.  10.  2017 | | 2 N/A
Chcete dobré kyselé zelí? Naložte si je!

Chcete dobré kyselé zelí? Naložte si je!

Vepřo-knedlo-zelo či zelňačka, která spraví chuť po probdělé noci – máte rádi tyto pokrmy? Tak víte, že dobré kyselé zelí je jejich základ. A nejlepší zelí je domácí. Naložte si ho tedy podle následujících rad!

13.  10.  2017 |
Jak správně skladovat vyloupané vlašské ořechy

Jak správně skladovat vyloupané vlašské ořech…

Skladování vyloupaných vlašských ořechů má své nesporné výhody, ale i nevýhody. Mají totiž tendenci brzy žluknout, rychle chytají plíseň a chutnají molům. Prozradíme vám proto, jak a kam je uložit, aby vydržely jako čerstvé až do příští sezóny.

10.  11.  2017 |
Spadané listí nehrabte. Prospěje tak rostlinám

Spadané listí nehrabte. Prospěje tak rostliná…

Podobnou otázku si na podzim klade každý, kdo má na zahradě alespoň jeden listnatý keř či strom. Odvézt, zkompostovat, nebo organický materiál využít přímo na zahradě?

7.  11.  2017 |