vytisknout velikost písma Pampeliška: Zatočí s revmatismem, vyčistí játra. Jak ji užívat?

Všimli jste si, že začínají kvést první pampelišky? Kdo je má na udržovaném trávníku a považuje je za plevel, dobře ví, jak je složité dostat je pryč. Není to ale zbytečné? Proč si naopak pampelišky nehýčkat? Pampeliška je poklad pro lidské zdraví. Seznamte se s možnostmi jejího využití při léčení různých neduhů a připravte si z ní chutný salát.

Pampeliška (Taraxacum officinale) může být velmi nepříjemný plevel. Špička kořene bývá hluboko, je křehká, lehce se přetrhne a to, co z ní v půdě zbude, opět vyraší. Na druhou stranu je to mocná léčitelka s širokým uplatněním.

Víte, jak připravit léčivý čaj z kořene pampelišky? Podívejte se na video:

Vyrobte si pampeliškový med. Oceníte ho při kašli i nachlazení

Vyrobte si pampeliškový med. Oceníte ho při kašli i nachlazení

Co pampeliška obsahuje

Pampeliška je často brána jako nežádoucí plevel, ale zasvěcení na ni pohlížejí jako na poklad. Tato rostlina dokáže léčit mnohé lidské nemoci. Věděli to už staří Řekové, kteří z ní připravovali lék na celou řadu neduhů. Pampeliškou například pročišťovali organismus. Pro léčebné kúry se jim hodily listy, a především kořen. Nedávnými chemickými rozbory v nich byla potvrzena přítomnost tříslovin, glykosidů, polycyklického alkoholu, silic, éterického oleje, ale také vitaminů, zejména A, B, C a D, vedle toho betakaroten a minerály vápník, draslík, křemík a železo.

Co z pampelišky se sbírá a ve kterou dobu?

Listy si můžete natrhat od jara do podzimu (s příchodem podzimu ale jejich chuťová kvalita klesá), kořen sbírejte v březnu nebo dubnu, ještě lépe v říjnu. Listy sušte v polostínu, kořen v sušičce či troubě do 40 °C nebo v polostínu. Nesmí plesnivět. Obě sušené drogy uchovávejte v uzavřených temných nádobách.

Medvědí česnek je první jarní životabudič. Vyzkoušejte naše recepty

Medvědí česnek je první jarní životabudič. Vyzkoušejte naše recepty

Nač se pampeliška používá? Kořen na játra, listy na močák a klouby

  • Podzemní část pampelišky se doporučuje v případech problémů s trávením. Tradiční asijská medicína hovoří o bylinné podpoře jaterní funkce. Pampeliška totiž napomáhá odstraňovat z organismu toxiny, které se v lidském těle dlouhodobě hromadí jako produkt metabolismu.
  • Výtažky z kořene rovněž podporují tok žluče z jater. Zejména při zpracování těžkých tučných jídel má žluč vliv na tvorbu enzymů, které pomáhají zpracovávat potravu.
  • To zdaleka není všechno. Že neslazený čaj, připravený z mladých listů pampelišky posiluje činnost ledvin a doporučuje se například při zánětu močových cest, ví snad každá správná kořenářka. Méně už je známo, že čaj z listů pomáhá nemocným s revmatickými problémy. Pitná kúra totiž zajistí vydatné prokrvení kloubního vaziva, podporuje látkovou výměnu a přispívá k celkovému zlepšení funkce organismu. Lidé postiženi revmatismem se při léčbě také shodují na podstatném omezení revmatických záchvatů.
Saláty jsou správný recept na jarní únavu

Saláty jsou správný recept na jarní únavu

Recept na pampeliškový salát

Listy pampelišky jsou velmi dobré, pokud se jedí společně s hlávkovým salátem. Dodají mu výraznou štiplavou příchuť. Do směsi je možné přidat ještě i další doplňky.

Nakrájíme a smícháme:

  • jednu středně velkou hlávku salátu,
  • 10 dkg mladších listů pampelišky,
  • stejné množství potočnice,
  • menší cibuli,
  • přidáme trochu olivového oleje.

Pampeliškový čaj k pročištění krve

K tzv. pročištění krve může posloužit pampeliškový čaj. Připravíme ho ze sušených listů a sušeného kořene. Smícháme je v poměru 1 : 1 a dvě čajové lžičky asi dvě minuty vaříme. Pak necháme do vychladnutí ustát. Dva šálky denně pijeme po dobu dvou měsíců.

Jaké jsou další důvody, proč si jít natrhat pampelišky? V kuchyni se dají použít třeba na výrobu pampeliškového medu, sirupu, smoothie, vína a dalších dobrot.

Upozornění

Pampelišku v jakékoli formě by bez porady s lékařem neměli užívat lidé s nemocnými ledvinami! Tím, že je bylina silně močopudná, by mohla vyvolat nežádoucí reakci.

Jak použít kořen pampelišky: Uvařte si z něj čaj, kávu nebo připravte tinkturu

Jak použít kořen pampelišky: Uvařte si z něj čaj, kávu nebo připravte tinkturu

Sledujte náš facebook


Nejčtenější články

Zahradní skalka s nádechem žluté: 10 skalniček, které rozzáří vaši skalku

Zahradní skalka s nádechem žluté: 10 skalniče…

Jarní dny jsou jako stvořené k založení nové skalky nebo projasnění skalky stávající. Seznamte se s několika zajímavými druhy skalniček, které svou zářivou žlutou barvou budou přitahovat pozornost nejenom vašich očí.

8.  5.  2023 |
Jiřina Sivcová hrk
ZahradaSkalka
Jak na ohraničení záhonů téměř neviditelně: Vsaďte na ocel či hliník

Jak na ohraničení záhonů téměř neviditelně: V…

Okraje mezi trávníkem a zahradou mnozí Češi stále podceňují, přitom jde o jednoduchý způsob, jak zabránit trávě v prorůstání mezi květiny i zeleninu. Kam se nehodí mohutné betonové obrubníky, dřevo či plast, tam vsaďte na subtilní kov s dlouhou životností.

7.  5.  2023 |
Lucie Kořistová hrk
ObrubyNeviditelný obrubník
7 věcí, na které musíte dát pozor při pěstování zamiokulkasu

7 věcí, na které musíte dát pozor při pěstová…

Zamiokulkas patří mezi nejoblíbenější pokojové rostliny. Ač vypadá exoticky, jeho pěstování není náročné. Je příkladem moderní rostliny, o kterou se nemusíte nijak specificky starat, přesto nadělá spoustu parády. Užitečné rady nejen pro začátečníky najdete i ve videu v úvodu článku.

12.  1.  2023 |
Kateřina Hradová
Výživa a hnojeníPokojové rostlinyPěstováníOchrana a péčeChoroby a škůdciExotika
Milujete vůni šeříku? Vyrobte si domácí šeříkový sirup

Milujete vůni šeříku? Vyrobte si domácí šeřík…

Nepropásněte krátkou dobu, kdy kvete šeřík, a nasbírejte si jeho vonné květy. Poradíme vám, jak je uchovat a pochutnat si na nich: Připravte si šeříkový sirup nebo léčivý šeříkový čaj. Sirup využijete i při přípravě sladkých dobrot.

11.  5.  2023 |
Lenka Chvostová
Krok za krokemDIYVýrobaZajímavostiRecepty
Skleník, fóliovník a pařeniště na balkon: Jak je vyrobit jednoduše a levně?

Skleník, fóliovník a pařeniště na balkon: Jak…

Bydlíte v bytě, ale k dispozici máte balkon, lodžii či terasu? I na tomto prostoru může stát pařeniště, skleník či fóliovník, díky nimž získáte vlastní zeleninu a podaří se vám snadněji vypěstovat i teplomilnější druhy rostlin. V první řadě záleží na velikosti místa, ale podstatný je i nápad.

16.  5.  2023 |
Kateřina Hradová
FóliovníkBalkonDIYPěstování