vytisknout velikost písma Pampeliška: zatočí s revmatismem, vyčistí játra

Kdo má teď v létě na zahradě pampelišky, ví, jak je složité dostat je ven. Třeba z trávníku. Ale pampeliška shůry seslaný poklad pro lidské zdraví. Využít se dá i při přípravě salátu.
Pampeliška: zatočí s revmatismem, vyčistí játra

Pampeliška (Taraxacum officinale) může být velmi nepříjemný plevel. Špička kořene bývá hluboko, je křehká, lehce se přetrhne, a to, co z ní v půdě zbude, opět vyraší. Na druhou stranu je to mocná léčitelka s širokým uplatněním.

Plevel plný dobrého

Pampeliška je často brána jako nežádoucí plevel, ale zasvěcení na ni pohlížejí jako na poklad. Tato rostlina dokáže léčit mnohé lidské nemoci. Věděli to už staří Řekové, kteří z ní připravovali lék na celou řadu neduhů. Pampeliškou například pročišťovali organizmus. Pro léčebné kúry se jim hodily listy a především kořen. Nedávnými chemickými rozbory v nich byla potvrzena přítomnost tříslovin, glykosidů, polycyklického alkoholu, silic, éterického oleje, ale také vitaminů, zejména A, B, C a D, vedle toho betakaroten a minerály vápník, draslík, křemík a železo.

Klepněte pro větší obrázek
Květy se objevují v dubnu a na počátku května.
Mohou se nakládat do cukru, z čehož vzniká
pampeliškový med. Použití řepného cukru ale
omezuje konzumaci tohoto medu. Účinné látky
z pampelišky jsou vyváženy neblahými účinky sacharózy.

Kořen se v účincích předhání s listem
  • Podzemní část pampelišky se doporučuje v případech problémů s trávením. Tradiční asijská medicína hovoří o bylinné podpoře jaterní funkce. Pampeliška totiž napomáhá odstraňovat z organizmu biologický odpad, který se v lidském těle dlouhodobě hromadí jako produkt metabolizmu.
  • Výtažky z kořene rovněž podporují tok žluče z jater. Zejména při zpracování těžkých tučných jídel má za následek tvorbu enzymů, které pomáhají zpracovávat potravu.
  • To zdaleka není všechno. Že neslazený čaj, připravený z mladých listů pampelišky posiluje činnost ledvin, ví snad každá správná kořenářka. Méně už je známo, že čaj z listů pomáhá nemocným s revmatickými problémy. Pitná kůra totiž zajistí vydatné prokrvení kloubního vaziva, podporuje látkovou výměnu a přispívá k celkovému zlepšení funkce organizmu. Lidé postiženi revmatizmem se při léčbě také shodují na podstatném omezení revmatických záchvatů.
Babky kořenářky na tahu

Listy se sbírají od jara do podzimu, kořen pak v březnu, ještě lépe v říjnu. Listy sušíme v polostínu, kořen uměle nebo v polostínu při vyšší teplotě. Nesmí plesnivět. Obě sušené drogy uchováváme v uzavřených temných nádobách.

Zaplevelený talíř

Listy pampelišky jsou velmi dobré, pokud se jedí společně s hlávkovým salátem. Dodají mu výraznou štiplavou příchuť. Do směsi je možné přidat ještěi další doplňky. S příchodem podzimu ale chuťová kvalita listů pampelišky klesá, takže nyní je nejvyšší čas salát ochutnat.

Klepněte pro větší obrázek

Nakrájíme a smícháme:

  • jednu středně velkou hlávku salátu,
  • 10 dkg mladších listů pampelišky,
  • stejné množství potočnice,
  • menší cibuli,
  • přidáme trochu olivového oleje.

K tzv. pročištění krve může posloužit pampeliškový čaj

Připravíme ho ze sušených listů a sušeného kořene. Smícháme je v poměru 1 ku 1, a dvě čajové lžičky asi dvě minuty vaříme. Pak necháme do vychladnutí ustát. Dva šálky denně pijeme po dobu dvou měsíců.

Upozornění

Pampelišku v jakékoliv formě by neměli užívat lidé s nemocnými ledvinami! Bylina je silně močopudná a mohla by vyvolat nežádoucí činnost oslabené ledviny.

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se na tipy z celé ČR

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se …

Mysleli jste si, že letos už houby možná vůbec neporostou? Pak budete překvapeni. V posledních dnech z některých lokalit konečně nosí houbaři domů plné košíky. Zjistili jsme pro vás, kde aktuálně houby rostou a jaké. Mrkněte se v galerii nejen na poslední úlovky ze srpna 2019.

16.  8.  2019 |
Jak poznat jedovaté a hořké hřiby: Co je typické pro satan, hořčák a další houby?

Jak poznat jedovaté a hořké hřiby: Co je typi…

V lese se na vás smějí hřiby jak z učebnice, verdikt zkušeného houbaře však vzápětí vaše nadšení pošle pod bod mrazu. Jsou to hořčáky. Stačí jeden kousek a máte zkaženou celou smaženici. V tom lepším případě. Po konzumaci jedovatých hřibů si můžete způsobit zdravotní potíže. Jak tyto hřiby rozeznat od praváků?

13.  8.  2019 |
Recept na rychlý domácí kečup bez zavařování. Za pár korun, bez chemie

Recept na rychlý domácí kečup bez zavařování.…

Nejen děti, ale ani mnozí dospělí nedají bez kečupu ani ránu. Tak proč si ho nevyrobit z vlastní úrody, alespoň máte jistotu, že je ze zralých, zdravých rajčátek.

26.  8.  2019 |
Vypěstujte si vlastní houby na zahradě. Pořiďte si sadbu hřibů či křemenáčů

Vypěstujte si vlastní houby na zahradě. Pořiď…

Domácí úroda má tu výhodu, že není závislá na počasí. Podmínky vhodné pro růst hub totiž můžete snadno simulovat. Nejčastěji se pěstují žampiony a hlíva ústřičná. Pokud máte pár vzrostlých stromů, můžete koupit sadbu hřibovitých hub, která se prodává v práškové variantě či jako suspenze s živými zárodky.

15.  9.  2019 |
Jak vyrobit léčivý sirup a mast z rýmovníku

Jak vyrobit léčivý sirup a mast z rýmovníku

Sezóna chřipek a nachlazení je v plném proudu. Rýmě a kašli unikne jen málokdo z nás. Není ale nutné vše řešit jen prášky a předraženými přípravky z lékárny. Nepříjemné příznaky pomůže zmírnit třeba rýmovník. Máme pro vás návod, jak si z něj doma vyrobit sirup a mast.

22.  1.  2019 |