vytisknout velikost písma Památkou na Lidice je i tamější růžový sad

V neděli 10. června jsme si připomněli sedmdesáté výročí vyhlazení obce Lidice, 19. června uplyne sedmapadesát let od slavnostního otevření Růžového sadu míru a přátelství, jenž vznikl na památku lidických obětí.

Tento vůbec největší sad růží v České republice najdete mezi pietním územím, které se nachází na místě původní vesnice, a tři sta metrů vzdálenými novými Lidicemi.

Dobrý nápad z Británie

S nápadem na jeho založení, který si získal v krátkém čase širokou podporu v mnoha dalších zemích, vystoupil 10. června 1954 poslanec britského parlamentu Barnett Stross, předseda spolku Lidice budou žít.

Jednotlivé státy v čele s Velkou Británií darovaly na vybudování růžového sadu různé druhy a odrůdy růží. Jeho podobu měl na starosti akademický architekt František Marek, sochařská výzdoba je dílem profesora Stefana a akademického sochaře Karla Hladíka.

Růžový sad: jak se budoval

Sad se rozkládá na území 3,5 hektaru v nadmořské výšce 340 metrů nad mořem. Protože byl charakter původního pozemku jednotvárný, přistoupili tvůrci k provedení terénních změn.

Klepněte pro větší obrázek  Klepněte pro větší obrázek
Roste a kvete tu přes 23 000 růžových keřů ve 200 odrůdách

Některé růže byly umísťovány jako solitéry nebo v menších skupinách na zelený trávníkový koberec. Vysazovaly se v určitém uspořádání, při němž se přihlíželo k jejich tvaru, vzrůstu, barvě a době květu, ke kontrastu s pozadím. Záhony se od sebe odlišovaly různými tvary a velikostmi.

Zakladatelé růžového sadu usilovali o vytvoření rozmanitosti nejen v barvě květů od nejjemnějších do velmi výrazných, ale i o dosažení působivého vzhledu keřů z dálky i zblízka.

Skupiny rostlin uspořádali většinou uprostřed sadu tak, aby nejpůsobivější z nich byly soustředěny ve středu sadu a na jeho jižním svahu.

Klepněte pro větší obrázek  Klepněte pro větší obrázek
Před vybudováním sadu byl proveden rozbor půdy. Podle jeho výsledků bylo nutné doplnit do půdy hnojivo a pro růže nezbytný fosfor a draslík 

Současnou podobu získal v letech 2001 až 2002, přičemž na jeho obnově se významně podíleli studenti z České republiky i z Německa. Nové růžové keře, které do něj byly vysazeny, pocházely od nás i ze zahraničí. Sad je dostal na základě výzvy Růže pro Lidice.

Svatby mezi růžemi

Od roku 2005 se v sadu konají svatební obřady. Novomanželé se většinou stávají dárci nové růže a společně ji také vysadí. Pokud byste měli zájem o svatbu na tomto místě, obraťte se na pracovníky Pamatníku Lidice.

Klepněte pro větší obrázek  Klepněte pro větší obrázek
Velká Británie darovala největší a nejkrásnější sortiment růží, zásluhu na tom měli známí angličtí pěstitelé růží Wheatcroft z Ruddingtonu u Nottinghamu

Nejstarší růže vzhledem ke svému věku postupně odcházejí, jejich řady řídnou i po krutějších zimách. Rozhodnete-li se finančně podílet na jejich obnově, postupujte podle návodu zveřejněného na stránkách Památníku.

Cena jednoho keře se pohybuje podle odrůdy okolo stokoruny, stromková růže vychází na pět set korun včetně zasazení a dřevěné podpěry.

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se na tipy z celé ČR

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se …

Za dvě hodiny 700 křemenáčů osikových. Takový úlovek se povedl tento týden dvěma kamarádům na Benešovsku. Je jasné, že houby už zase rostou jak o život, i když samozřejmě ne úplně všude. Kam tedy v Česku vyrazit na houby, kde vás čekají nejlepší úlovky?

10.  9.  2020 |
Jak poznat jedovaté a hořké hřiby: Co je typické pro satan, hořčák a další houby?

Jak poznat jedovaté a hořké hřiby: Co je typi…

V lese se na vás smějí hřiby jak z učebnice, verdikt zkušeného houbaře však vzápětí vaše nadšení pošle pod bod mrazu. Jsou to hořčáky. Stačí jeden kousek a máte zkaženou celou smaženici. V tom lepším případě. Po konzumaci jedovatých hřibů si můžete způsobit zdravotní potíže. Jak tyto hřiby rozeznat od praváků?

9.  9.  2020 |
Hrušková povidla z trouby. Snadná cesta, jak uchovat sladkost ovoce

Hrušková povidla z trouby. Snadná cesta, jak …

Dobře zralá hruška je sladká a šťavnatá. A taky poměrně křehká – snadno se otlačí, či dokonce rozmáčkne. Je proto třeba ji rychle spotřebovat. Kompoty jsou fajn, ale když je hrušek mnoho a už padají ze stromu, je potřeba rychlé akce.

13.  9.  2020 |
Šípkový sirup za studena, s medem i klasicky. Vyberte si ze tří receptů

Šípkový sirup za studena, s medem i klasicky.…

Šípkový sirup je medicína, kterou znaly a využívaly už generace před námi. Přidejte se k nim a vyzkoušejte chuť plodů, které příznivě působí na organismus dětí i dospělých. Bez éček a dalších umělých přísad se obejde náš recept na šípkový sirup.

19.  9.  2020 |
Urodilo se švestek, že nevíte, co s nimi? Zkuste švestková povidla v troubě a bez míchání

Urodilo se švestek, že nevíte, co s nimi? Zku…

Receptů na švestková povidla je mnoho a možná máte ten nejlepší od babičky. Ale pokud ne, máme pro vás jeden, který určitě stojí za vyzkoušení.

6.  9.  2020 |