Palmy v bytě, ale i na zahradě

Palmy v bytě, ale i na zahradě

S potřebou kontaktu s živou přírodou roste obliba pěstování palem v bytech a zimních zahradách. A objevují se už i druhy, které mohou přežít naše zimy venku.

Ne každý může trávit celé studené období roku v tropech nebo subtropech, lze to ale řešit také cestou přísloví o hoře a Mohamedovi: když tam nemůžu být já, proč si tropy neudělat doma.

Příznak stylu

Palmy jsou oblíbenou pokojovou rostlinou už dlouho, ale éra úsporného panelákového bydlení jim moc nepřála. Dnes však velkých bytů, rodinných domů a zimních zahrad rychle přibývá, což vede k rostoucímu zájmu o tyto nádherné rostliny. Ovšem vzrostlá pokojová palma je dost drahá. Cena může jít až do desetitisíců a navíc její pěstování vyžaduje určité znalosti. Není bez zajímavosti, že ve starých „dobrých rodinách“ bývaly palmy i předmětem závětí a dědictví.

Dalším problémem palem je, že vyžadují hodně světla a především vysokou vzdušnou vlhkost. Spíš než do bytu se proto hodí do zimních zahrad.Ale nejen to. V poslední době se objevují zajímavé i odolné druhy u nichž se experimentuje s pěstováním venku. Navíc při troše trpělivosti si můžeme takovou palmu vypěstovat sami – dokonce i ze semene a úplně zadarmo.

POZOR! Při pěstování palem je třeba vědět, že některé ostré části jejich listů a kmenů mohou způsobit vážná zranění. Nedoporučují se především v rodinách s malými dětmi.

Palmy do zahrady?

Většina palem jsou tropické nebo subtropické druhy, některé se ale v průběhu evoluce přizpůsobily i drsnějším podmínkám. Jde zejména o druhy, které osídlily horské polohy. Některé snášejí poklesy teplot hluboko pod bodem mrazu. V poslední době proto probíhají pokusy s jejich celoročním pěstováním venku i u nás. První výsledky jsou povzbudivé, ale teprve budoucnost ukáže, jestli mají palmy u nás dlouhodobou perspektivu.

Jak se palma otužuje

Základním předpokladem pěstování odolných palem na zahradě samozřejmě je teplá jižní poloha s malou nadmořskou výškou. Doporučují se rostliny vypěstované ze semen v bytě, které teprve později postupně přivykáme drsnějším venkovním podmínkám. Má-li být palma na zahradě opravdu celou zimu, nevysazujte ji do nádoby, kde kořínky snadněji zmrznou, ale přímo do půdy. Vyklíčené semenáčky sázíme venku na jaře, aby měly čas přizpůsobit se. Semena odolných druhů prodávají nejen specializované obchody, ale i některé botanické zahrady.

Odolné druhy

Problém odolných palem u nás není ani tak mráz, jako spíš časté střídání teplot pod bodem mrazu s oblevami, relativně dlouhé období s nízkou teplotou kombinovanou velkým množstvím srážek. Nejčastěji totiž jde o druhy pocházející z pouští nebo polopouští s velkou nadmořskou výškou. Pokud chcete mít něco, co vypadá jako palma a zaručeně vydrží, pak nejjistější jsou klasické juky (Yucca alifolia). Ve skutečnosti ale tato rostlina mezi palmy nepatří. Naproti tomu skutečné palmy, které snášejí i mráz, teprve budou muset svou vhodnost pro naše podmínky dlouhodobě dokázat. V každém případě ale jsou vhodné do zimních zahrad, včetně těch nevytápěných.

Jde o následující druhy:

  • Trachycarpus fortunei – Pomalu rostoucí druh z Číny, který údajně vydrží až teploty do –17 stupňů. Masivní ochlupený kmen může dorůst až do desetimetrové výšky. V nížinách u nás by měla venku vydržet celoročně. V chladných obdobích se doporučuje lehké zakrytí, zvlášť u mladých jedinců.
  • Nannorrhops ritschiana – Nízký druh pocházející z Blízkého východu má vydržet až -15 stupňů, některé formy až -20 a nevadí jim dlouho ležící sníh. O životních nárocích však zatím není mnoho známo a patrně se výrazně liší podle původu nebo geografických odrůd. Obzvlášť nadějné jsou formy z nejsevernějších míst výskytu v Kašmíru. Klíčení se údajně daří při velkém rozdílu teplot mezi dnem a nocí, které simuluje podmínky na původním stanovišti.
  • Tritrinax campestris – Odolný druh, který se u nás prodává nejdéle. Mnoho odborníků proto soudí, že má i nejlepší naději na aklimatizaci v našich podmínkách.
  • Washingtonia sp. – Druhy rodu Washingtonia pocházejí z pouštních oblastí východu USA (Kalifornie, Arizona) a Mexika. Rychle roste, snáší teploty až do -10 stupňů. Nemají rády přílišné zamokření.
  • Serenoa repens – Další americký druh, oproti předešlému však žije na západním pobřeží. Má atypický přízemní růst. Snáší teploty až do –10 stupňů.

Vysévání

Vypěstovat si palmu ze semene sice chce určitou trpělivost, zato se dostaneme ke krásné rostlině levně, snadno (semena se zasílají poštou lépe než rostliny) a navíc ji může od útlého věku přizpůsobovat místním podmínkám. Obvykle také vyklíčí rostlin víc, takže lze při pěstování bez obav experimentovat.

Semena se nejdříve máčejí na 1 až dva dny do vlažné vody, vhodné je ji několikrát vyměnit. Poté je ukládáme no substrátu, který má být stále vlhký, ale nepřemokřený. Dnes se nejčastěji používá lignocel, možný je i písek smíchaný v poměru 1:1 se zeminou. Někteří doporučují sázet do květníků či jiných vhodných nádob už vyklíčená semena, jistější však je počkat alespoň na první zelený list. Mladé palmy jsou dost choulostivé, do zahrady je proto dáváme až později. 

Doporučujeme

Články odjinud