vytisknout velikost písma Palmě se nedaří? Vyvarujte se těchto chyb

Zalévat palmu hodně, nebo málo? Umístit ji na slunce, nebo do stínu? Záleží na druhu, který máte. A proto se nároky na pěstování můžou diametrálně lišit.

Palmy jsou po zeměkouli rozšířené od subtropů až po vysokohorské masivy. V domácích podmínkách se pěstují buď druhy z deštných pralesů, kde teplota neklesá pod 18 °C, takže tyto druhy potřebují ke svému životu teplo a vlhko. Anebo palmy z pouštních oblastí se suchou půdou a minimem srážek. Proto se nároky na jejich pěstování liší.

Světlo, nebo stín?

Obecně palmy dobře snášejí plné rozptýlené světlo, to znamená neumisťovat je na plně osluněné parapety, ale dál od okna. Většinu druhů rodu Phoenix, Cocos a Chamaerops můžete v létě (květen–září, případně až do října) pěstovat venku na terase nebo v zahradě. Ale pozor, když palmu vynášíte ven, umístěte ji do polostínu, například pod košatý strom, aby jí slunce nepopálilo listy. Choulostivé druhy Areca, Chamaedorea, Rhapis a Howei rostou ve své domovině ve stínu pralesa, proto je na slunce nikdy nedávejte.

Zimní zahrady 3: materiály, izolace a větrání

Zimní zahrady 3: materiály, izolace a větrání

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se na tipy z celé ČR

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se …

Za dvě hodiny 700 křemenáčů osikových. Takový úlovek se povedl tento týden dvěma kamarádům na Benešovsku. Je jasné, že houby už zase rostou jak o život, i když samozřejmě ne úplně všude. Kam tedy v Česku vyrazit na houby, kde vás čekají nejlepší úlovky?

10.  9.  2020 |
Jak poznat jedovaté a hořké hřiby: Co je typické pro satan, hořčák a další houby?

Jak poznat jedovaté a hořké hřiby: Co je typi…

V lese se na vás smějí hřiby jak z učebnice, verdikt zkušeného houbaře však vzápětí vaše nadšení pošle pod bod mrazu. Jsou to hořčáky. Stačí jeden kousek a máte zkaženou celou smaženici. V tom lepším případě. Po konzumaci jedovatých hřibů si můžete způsobit zdravotní potíže. Jak tyto hřiby rozeznat od praváků?

9.  9.  2020 |
Hrušková povidla z trouby. Snadná cesta, jak uchovat sladkost ovoce

Hrušková povidla z trouby. Snadná cesta, jak …

Dobře zralá hruška je sladká a šťavnatá. A taky poměrně křehká – snadno se otlačí, či dokonce rozmáčkne. Je proto třeba ji rychle spotřebovat. Kompoty jsou fajn, ale když je hrušek mnoho a už padají ze stromu, je potřeba rychlé akce.

13.  9.  2020 |
Šípkový sirup za studena, s medem i klasicky. Vyberte si ze tří receptů

Šípkový sirup za studena, s medem i klasicky.…

Šípkový sirup je medicína, kterou znaly a využívaly už generace před námi. Přidejte se k nim a vyzkoušejte chuť plodů, které příznivě působí na organismus dětí i dospělých. Bez éček a dalších umělých přísad se obejde náš recept na šípkový sirup.

19.  9.  2020 |
Urodilo se švestek, že nevíte, co s nimi? Zkuste švestková povidla v troubě a bez míchání

Urodilo se švestek, že nevíte, co s nimi? Zku…

Receptů na švestková povidla je mnoho a možná máte ten nejlepší od babičky. Ale pokud ne, máme pro vás jeden, který určitě stojí za vyzkoušení.

6.  9.  2020 |