7
Fotogalerie

Palma seychelská: strom, který rodí rekordní afrodiziaka

Olympiáda začala a svět bude se zájmem sledovat výkony sportovců, kteří se pokusí překonat dosavadní rekordy. Ty existují i v říši rostlin, ale zná je jen málokdo. Je to zvláštní, vezmeme-li v úvahu, že když už se nějaký rostlinný druh stane rekordmanem, většinou o své prvenství nepřijde.

Mezi jednoho z rekordmanů patří i rostlina známá jako mořský kokos, botanicky správně palma seychelská (Lodoicea sechellarum či Lodoicea maldivica), která má největší semena na světě a současně i největší samičí květ mezi palmami.

Seychelský endemit

Rodové jméno získala na počest francouzského krále Ludvíka XV. (z latinského Lodoicus) a druhový název napovídá, že jejím domovem (a současně i místem výskytu) jsou Seychely. Konkrétně se jedná o dva ostrovy: Praslin a Curieuse. Botanikové se sice léta snažili a snaží vypěstovat ji i jinde, ale jejich úsilí nebylo ve většině případů úspěšné.

O to více obdivu vyvolává háj na ostrově Praslin ve Vallée de Mai, tvořený čtyřmi tisíci těchto palem, který je od roku 1983 zapsán na seznamu světového dědictví.

Mořský kokos, seychelský ořech, dvojitý kokos, ořech lásky, to jsou všechno označení pro plody palmy seychelské

Pro úplnost se ještě vraťme k další variantě druhového názvu – maldivica. Souvisí s dřívější domněnkou, že obří semena pocházejí z neznámé rostliny vyskytující se na Maledivách. Jak tento omyl vznikl? Mořské proudy přinášely semena ze Seychel až na maledivské pláže – a není divu, že svým vzezřením zaujala.

Působí jako afrodiziakum?

Dosahují délky kolem čtyřiceti centimetrů a váží kolem šestnácti kilogramů. Vzhledem k tomu, že svým tvarem připomínají ženský klín nebo ženské pozadí, pojí se s nimi mnohé legendy a rituály. Tyto „ořechy lásky“ prý účinkují jako afrodiziakum a jsou symbolem plodnosti a lásky.

palma_4.jpgpalma_2.jpg 
Vzhledem k magickým vlastnostem, které jsou plodům přičítány, za ně byli bohatí lidé zvláště v dřívějších dobách ochotni zaplatit obrovské sumy

Zda skutečně fungují, bude moci ověřit i princ William se svou chotí Catherine, kteří od seychelského ministra zahraničí získali darem jeden z mořských ořechů (je zakázáno je vyvážet), když na tamějších ostrovech strávili svoje líbánky.

V noci se milují jako lidé, ale jen v legendách

Palmy seychelské rostou na rozdíl od palem kokosových pouze ve vnitřních údolích ostrovů, protože jejich semena nesnášejí slanou vodu. Dosahují výšky přes třicet metrů a jejich vějířovité listy mohou mít deset metrů na délku a pět na šířku.

palma_9.jpgpalma_5.jpgpalma_1.jpg
Samčí květ • Poprvé strom zaplodí po čtvrtstoletí. Plodům pak trvá dalších sedm let, než uzrají 

Jedná se o dvoudomé rostliny, přičemž květy samčích i samičích rostlin připomínají mužské a ženské pohlavní ústrojí natolik, že daly vzniknout legendě o tom, že palmy se v noci milují: o úplňku se prý samčí rostliny skloní k samičím, aby je oplodnily.

Plody obsahují většinou jedno, řidčeji dvě až čtyři semena. Zrají šest až sedm let a další dva roky potřebují ke klíčení. Aby se palma nevyvrátila, když přijde tajfun, pronikne její klíček do hloubky kolem čtyř metrů, než se začne větvit. Palma seychelská se dožívá tří set let, znám je ovšem i exemplář osmisetletý.

Přečtěte si o dalších rekordech, tentokrát sportovních, v článcích na téma LOH 2012.

Zdroj: Wikipedia, Foto: Profimedia

Doporučujeme

Články odjinud