vytisknout velikost písma Pálivá paprika, brutnák nebo zelená rajčata? Novinky pro rok 2017

Právě teď je čas na pěstování salátu, ředkviček, kedlubnů, rajčat nebo paprik. Letošním hitem budou nejspíš rajče s exotickými zelenými plody, křehký tuřín a jedlé květy brutnáku. Jaké další novinky pro nás letos připravily semenářské trhy? Uvidíte, že je z čeho vybírat.

Zeleniny na záhon, do truhlíku i za okno

V oblíbené kolekci minizahrádka se objevily dvě novinky. Salát a kedlubny pro postupný výsev do nádob i na záhony.

Další je mini odrůda římského salátu Little Gem. Je křehká jako ledový salát, ale proti klasickému salátu má řadu výhod. Little Gem je vysoce odolný vůči chorobám a může se vysévat postupně od jara do podzimu.

Novinkou v sortimentu SEMO je velmi raná odrůda bílé kedlubny Korist F1 určená pro rané polní pěstování a rychlení. Ploše kulovitá bulva má sněhobílou dužninu s jemnou, delikátní chutí, bez sklonu k dřevnatění.

Klepněte pro větší obrázek

Sortiment cibulí rozšiřuje středně raná odrůda Wellina s vysokou odolností proti vybíhání do květu a vynikajícími vlastnostmi pro skladování. 

Z listových zelenin je mezi novinky zařazen i merlík mnoholistý - jahodový špenát (Chenopodium foliosum) - jde sice o dávno známou rostlinu, která však upadla v  zapomnění. Plody jsou podobné jahodám, dobře chutnají a používají se i na dekoraci. Vysévá se již od března až do května nebo v srpnu pro podzimní sklizeň.

Z bulvových zelenin je horkou novinkou letošního roku stále oblíbenější tuřín. Odrůda Magres je vhodná pro jarní a časné letní výsevy. Je tolerantní k mrazu a odolná proti plísni brukvovitých. Netrpí praskáním a měknutím kořenů.

Milovníky červené řepy jistě zaujme polopozdní až pozdní odrůda červené salátové řepy Karkulka. Tato nová odrůda se vyznačuje výbornou chutí a vyrovnaným, tmavě červeným vybarvením kořenu s jemně nasládlou chutí. Kvůli vybíhání do květu se doporučuje pozdější výsev, je totiž ciltivá na jarní přízemní mrazíky. Pro časný výsev je vhodnější nová odrůda řepy salátové Redshine, která je určená pro přímý konzum i kuchyňské zpracování.

Červená řepa čistí organizmus od škodlivých látek

Červená řepa čistí organizmus od škodlivých látek

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Pět nejlepších receptů z cukety

Pět nejlepších receptů z cukety

Cukety se těší velké oblibě, navíc vypěstovat je zvládne i začátečník. Když je velká úroda, co pak s nimi? Tady je pět skvělých receptů.

27.  7.  2017 | | 2 N/A
Recept na rychlý domácí kečup bez zavařování. Za pár korun, bez chemie

Recept na rychlý domácí kečup bez zavařování.…

Nejen děti, ale ani mnozí dospělí nedají bez kečupu ani ránu. Nejedno dítko jím vylepšuje i řízek. Tak proč si ho nevyrobit z vlastní úrody, alespoň máte jistotu, že je ze zralých, zdravých rajčátek.

24.  8.  2017 |
Rakytník řešetlákový: Největší chyby při pěstování

Rakytník řešetlákový: Největší chyby při pěst…

Rakytník má neuvěřitelně kyselé plody – to proto, že obsahuje obrovské množství vitamínu C. Ještě tento zázračný keř v zahradě nemáte?

30.  6.  2017 |
Jak rozlišit jedovatý žampion od jedlého?

Jak rozlišit jedovatý žampion od jedlého?

Žampion zápašný (odborně Pečárka zápašná) je nejnebezpečnější houbou pro houbaře, protože málokdo čeká, že i žampiony mají své jedovaté zástupce.

3.  9.  2017 |
Jak si připravit zaručeně čerstvé domácí máslo

Jak si připravit zaručeně čerstvé domácí másl…

Pokud si doma vyrobíte vlastní máslo, máte zaručeno, že je čerstvé a nikoliv rozmrazené po dvou letech ze skladových zásob. Při přípravě klasického másla oproti cenám v obchodě příliš neušetříte, pokud máte rádi bylinkové či slané máslo, pak se domácí výroba vyplatí i finančně.

10.  9.  2017 |