vytisknout velikost písma Pálivá paprika, brutnák nebo zelená rajčata? Novinky pro rok 2017

Právě teď je čas na pěstování salátu, ředkviček, kedlubnů, rajčat nebo paprik. Letošním hitem budou nejspíš rajče s exotickými zelenými plody, křehký tuřín a jedlé květy brutnáku. Jaké další novinky pro nás letos připravily semenářské trhy? Uvidíte, že je z čeho vybírat.

Zeleniny na záhon, do truhlíku i za okno

V oblíbené kolekci minizahrádka se objevily dvě novinky. Salát a kedlubny pro postupný výsev do nádob i na záhony.

Další je mini odrůda římského salátu Little Gem. Je křehká jako ledový salát, ale proti klasickému salátu má řadu výhod. Little Gem je vysoce odolný vůči chorobám a může se vysévat postupně od jara do podzimu.

Novinkou v sortimentu SEMO je velmi raná odrůda bílé kedlubny Korist F1 určená pro rané polní pěstování a rychlení. Ploše kulovitá bulva má sněhobílou dužninu s jemnou, delikátní chutí, bez sklonu k dřevnatění.

Klepněte pro větší obrázek

Sortiment cibulí rozšiřuje středně raná odrůda Wellina s vysokou odolností proti vybíhání do květu a vynikajícími vlastnostmi pro skladování. 

Z listových zelenin je mezi novinky zařazen i merlík mnoholistý - jahodový špenát (Chenopodium foliosum) - jde sice o dávno známou rostlinu, která však upadla v  zapomnění. Plody jsou podobné jahodám, dobře chutnají a používají se i na dekoraci. Vysévá se již od března až do května nebo v srpnu pro podzimní sklizeň.

Z bulvových zelenin je horkou novinkou letošního roku stále oblíbenější tuřín. Odrůda Magres je vhodná pro jarní a časné letní výsevy. Je tolerantní k mrazu a odolná proti plísni brukvovitých. Netrpí praskáním a měknutím kořenů.

Milovníky červené řepy jistě zaujme polopozdní až pozdní odrůda červené salátové řepy Karkulka. Tato nová odrůda se vyznačuje výbornou chutí a vyrovnaným, tmavě červeným vybarvením kořenu s jemně nasládlou chutí. Kvůli vybíhání do květu se doporučuje pozdější výsev, je totiž ciltivá na jarní přízemní mrazíky. Pro časný výsev je vhodnější nová odrůda řepy salátové Redshine, která je určená pro přímý konzum i kuchyňské zpracování.

Červená řepa čistí organizmus od škodlivých látek

Červená řepa čistí organizmus od škodlivých látek

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Jak připravit rybízové víno

Jak připravit rybízové víno

Pokud vám na zahradě roste několik keřů rybízu a letos vás čeká bohatá sklizeň, popřemýšlejte, jak plody zpracovat. Jednu z mnoha variant představuje rybízové víno, které bývá označováno za nejchutnější mezi ovocnými.

3.  7.  2018 |
Pět nejlepších receptů z cukety naslano i nasladko

Pět nejlepších receptů z cukety naslano i nas…

Cukety se těší velké oblibě, navíc vypěstovat je zvládne i začátečník. Když je velká úroda, co pak s nimi? Tady je pět skvělých receptů.

27.  6.  2018 | | 2 N/A
Hortenzie: Nejčastější chyby v pěstování

Hortenzie: Nejčastější chyby v pěstování

Záhonové i nádobové hortenzie mají podobné nároky. Pokud nekvetou, bývá příčinou pěstitelská chyba. Podívejte se na jejich přehled a zjistěte, co vaší rostlině pomůže.

6.  6.  2018 |
Jak připravit svatojánský likér: Ořechovice krok za krokem

Jak připravit svatojánský likér: Ořechovice k…

Noc na svatého Jana chápali naši předkové jako magickou. Během ní trhali nezralé ořechy, z nichž připravovali svatojánský likér. Chcete si ho také vyrobit? Ponocovat kvůli tomu nemusíte. Vyzkoušejte náš recept na ořechovku z vodky. Chutnat vám bude, ať už ořechy natrháte kdykoli, a čarovné účinky bude mít také, pokud jí vypijete dostatečné množství.

20.  6.  2018 |
Jak správně provést letní řez ovocných stromů a keřů

Jak správně provést letní řez ovocných stromů…

Prořezáváte ovocné stromy a keře až po sezoně? Tak to je chyba. Letní řez totiž omezuje bujení a podporuje tvorbu květních pupenů, a díky tomu přispívá k bohatší a kvalitnější úrodě. Kdy přesně prořezat jabloně, hrušky, meruňky a další dřeviny, jak postupovat a na co určitě nezapomenout?

11.  7.  2018 |