vytisknout velikost písma Pálivá paprika, brutnák nebo zelená rajčata? Novinky pro rok 2017

Právě teď je čas na pěstování salátu, ředkviček, kedlubnů, rajčat nebo paprik. Letošním hitem budou nejspíš rajče s exotickými zelenými plody, křehký tuřín a jedlé květy brutnáku. Jaké další novinky pro nás letos připravily semenářské trhy? Uvidíte, že je z čeho vybírat.

Zeleniny na záhon, do truhlíku i za okno

V oblíbené kolekci minizahrádka se objevily dvě novinky. Salát a kedlubny pro postupný výsev do nádob i na záhony.

Další je mini odrůda římského salátu Little Gem. Je křehká jako ledový salát, ale proti klasickému salátu má řadu výhod. Little Gem je vysoce odolný vůči chorobám a může se vysévat postupně od jara do podzimu.

Novinkou v sortimentu SEMO je velmi raná odrůda bílé kedlubny Korist F1 určená pro rané polní pěstování a rychlení. Ploše kulovitá bulva má sněhobílou dužninu s jemnou, delikátní chutí, bez sklonu k dřevnatění.

Klepněte pro větší obrázek

Sortiment cibulí rozšiřuje středně raná odrůda Wellina s vysokou odolností proti vybíhání do květu a vynikajícími vlastnostmi pro skladování. 

Z listových zelenin je mezi novinky zařazen i merlík mnoholistý - jahodový špenát (Chenopodium foliosum) - jde sice o dávno známou rostlinu, která však upadla v  zapomnění. Plody jsou podobné jahodám, dobře chutnají a používají se i na dekoraci. Vysévá se již od března až do května nebo v srpnu pro podzimní sklizeň.

Z bulvových zelenin je horkou novinkou letošního roku stále oblíbenější tuřín. Odrůda Magres je vhodná pro jarní a časné letní výsevy. Je tolerantní k mrazu a odolná proti plísni brukvovitých. Netrpí praskáním a měknutím kořenů.

Milovníky červené řepy jistě zaujme polopozdní až pozdní odrůda červené salátové řepy Karkulka. Tato nová odrůda se vyznačuje výbornou chutí a vyrovnaným, tmavě červeným vybarvením kořenu s jemně nasládlou chutí. Kvůli vybíhání do květu se doporučuje pozdější výsev, je totiž ciltivá na jarní přízemní mrazíky. Pro časný výsev je vhodnější nová odrůda řepy salátové Redshine, která je určená pro přímý konzum i kuchyňské zpracování.

Červená řepa čistí organizmus od škodlivých látek

Červená řepa čistí organizmus od škodlivých látek

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Pět chyb, kterými ničíte vánoční hvězdu

Pět chyb, kterými ničíte vánoční hvězdu

Rok co rok si pořizujete vánoční hvězdu, ale její konec bývá neslavný? Na vině je jedna či hned několik pěstitelských chyb, jichž se dopouštíte. Zjistěte, co děláte špatně, a řiďte se našimi radami.

6.  12.  2017 |
Nezapomeňte si nastříhat barborky!

Nezapomeňte si nastříhat barborky!

Se svátkem Barbory, který připadá na čtvrtý prosinec, je spojen starý lidový zvyk. S pomocí v tento den natrhaných větviček, označovaných na památku panny a mučednice jako barborky, si svobodná dívka může předpovědět svatbu.

4.  12.  2017 |
Vánoce 2017: Jaké jsou aktuální trendy? Podívejte se v galerii!

Vánoce 2017: Jaké jsou aktuální trendy? Podív…

Chcete být "in" a zajímají vás aktuální trendy ve vánoční výzdobě? Letos jim vévodí fialová, bílá a přírodní materiály. Pro inspiraci jsme pro vás vybrali více než sedmdesát fotografií dekorací v modních barvách.

29.  11.  2017 |
Adventní věnec tradiční i netradiční. Vyrobte si ho za pár korun!

Adventní věnec tradiční i netradiční. Vyrobte…

Je tu první adventní neděle a s ní i čas zapálit první svíčku na adventním věnci. Pokud ho ještě nemáte, nepanikařte. Vyrobit si ho můžete i rychle a levně, jen z toho, co máte doma. Pro inspiraci pro vás máme více než padesát fotek.

1.  12.  2017 |
Studený porcelán: Jak vyrobit ozdoby na stromeček ze škrobu a jedlé sody

Studený porcelán: Jak vyrobit ozdoby na strom…

Hmota, které se říká studený porcelán, je lehká, tvárná, skvěle vypadá, a co je nejdůležitější, připravíte ji doma za pár korun. Vyzkoušejte to! Vyrobte si z ní třeba nové vánoční ozdoby. Našli jsme pro vás návod na jejich výrobu.

9.  12.  2017 |