vytisknout velikost písma Pálivá paprika, brutnák nebo zelená rajčata? Novinky pro rok 2017

Právě teď je čas na pěstování salátu, ředkviček, kedlubnů, rajčat nebo paprik. Letošním hitem budou nejspíš rajče s exotickými zelenými plody, křehký tuřín a jedlé květy brutnáku. Jaké další novinky pro nás letos připravily semenářské trhy? Uvidíte, že je z čeho vybírat.

Zeleniny na záhon, do truhlíku i za okno

V oblíbené kolekci minizahrádka se objevily dvě novinky. Salát a kedlubny pro postupný výsev do nádob i na záhony.

Další je mini odrůda římského salátu Little Gem. Je křehká jako ledový salát, ale proti klasickému salátu má řadu výhod. Little Gem je vysoce odolný vůči chorobám a může se vysévat postupně od jara do podzimu.

Novinkou v sortimentu SEMO je velmi raná odrůda bílé kedlubny Korist F1 určená pro rané polní pěstování a rychlení. Ploše kulovitá bulva má sněhobílou dužninu s jemnou, delikátní chutí, bez sklonu k dřevnatění.

Klepněte pro větší obrázek

Sortiment cibulí rozšiřuje středně raná odrůda Wellina s vysokou odolností proti vybíhání do květu a vynikajícími vlastnostmi pro skladování. 

Z listových zelenin je mezi novinky zařazen i merlík mnoholistý - jahodový špenát (Chenopodium foliosum) - jde sice o dávno známou rostlinu, která však upadla v  zapomnění. Plody jsou podobné jahodám, dobře chutnají a používají se i na dekoraci. Vysévá se již od března až do května nebo v srpnu pro podzimní sklizeň.

Z bulvových zelenin je horkou novinkou letošního roku stále oblíbenější tuřín. Odrůda Magres je vhodná pro jarní a časné letní výsevy. Je tolerantní k mrazu a odolná proti plísni brukvovitých. Netrpí praskáním a měknutím kořenů.

Milovníky červené řepy jistě zaujme polopozdní až pozdní odrůda červené salátové řepy Karkulka. Tato nová odrůda se vyznačuje výbornou chutí a vyrovnaným, tmavě červeným vybarvením kořenu s jemně nasládlou chutí. Kvůli vybíhání do květu se doporučuje pozdější výsev, je totiž ciltivá na jarní přízemní mrazíky. Pro časný výsev je vhodnější nová odrůda řepy salátové Redshine, která je určená pro přímý konzum i kuchyňské zpracování.

Červená řepa čistí organizmus od škodlivých látek

Červená řepa čistí organizmus od škodlivých látek

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Chcete dobré kyselé zelí? Naložte si je!

Chcete dobré kyselé zelí? Naložte si je!

Vepřo-knedlo-zelo či zelňačka, která spraví chuť po probdělé noci – máte rádi tyto pokrmy? Tak víte, že dobré kyselé zelí je jejich základ. A nejlepší zelí je domácí. Naložte si ho tedy podle následujících rad!

13.  10.  2017 |
Rakytník řešetlákový: Největší chyby při pěstování

Rakytník řešetlákový: Největší chyby při pěst…

Rakytník má neuvěřitelně kyselé plody – to proto, že obsahuje obrovské množství vitamínu C. Ještě tento zázračný keř v zahradě nemáte?

30.  6.  2017 |
Co s muškáty přes zimu?

Co s muškáty přes zimu?

Muškáty (pelargonie) a jejich zazimování řeší snad každý pěstitel balkonových rostlin. Vypravili jsme se proto pro praktické rady za zkušenou pěstitelkou, paní Valinovou do Budyně nad Ohří.

1.  10.  2017 | | 2 N/A
Jak se pozná kousnutí od štěnice a jak štěnice vypadá?

Jak se pozná kousnutí od štěnice a jak štěnic…

Pokud jste se probudili s větším či menším množstvím svědivých pupínků na těle a jste si jistí, že to není kopřivka ani komáří štípnutí, máte zřejmě před sebou velký problém. Asi máte doma štěnice. Prozradíme vám, kde se schovávají, jak je poznat a co s nimi dělat.

18.  10.  2017 |
Jak rozlišit jedovatý žampion od jedlého?

Jak rozlišit jedovatý žampion od jedlého?

Žampion zápašný (odborně Pečárka zápašná) je nejnebezpečnější houbou pro houbaře, protože málokdo čeká, že i žampiony mají své jedovaté zástupce.

3.  9.  2017 |