vytisknout velikost písma Pálivá paprika, brutnák nebo zelená rajčata? Novinky pro rok 2017

Právě teď je čas na pěstování salátu, ředkviček, kedlubnů, rajčat nebo paprik. Letošním hitem budou nejspíš rajče s exotickými zelenými plody, křehký tuřín a jedlé květy brutnáku. Jaké další novinky pro nás letos připravily semenářské trhy? Uvidíte, že je z čeho vybírat.

Zeleniny na záhon, do truhlíku i za okno

V oblíbené kolekci minizahrádka se objevily dvě novinky. Salát a kedlubny pro postupný výsev do nádob i na záhony.

Další je mini odrůda římského salátu Little Gem. Je křehká jako ledový salát, ale proti klasickému salátu má řadu výhod. Little Gem je vysoce odolný vůči chorobám a může se vysévat postupně od jara do podzimu.

Novinkou v sortimentu SEMO je velmi raná odrůda bílé kedlubny Korist F1 určená pro rané polní pěstování a rychlení. Ploše kulovitá bulva má sněhobílou dužninu s jemnou, delikátní chutí, bez sklonu k dřevnatění.

Klepněte pro větší obrázek

Sortiment cibulí rozšiřuje středně raná odrůda Wellina s vysokou odolností proti vybíhání do květu a vynikajícími vlastnostmi pro skladování. 

Z listových zelenin je mezi novinky zařazen i merlík mnoholistý - jahodový špenát (Chenopodium foliosum) - jde sice o dávno známou rostlinu, která však upadla v  zapomnění. Plody jsou podobné jahodám, dobře chutnají a používají se i na dekoraci. Vysévá se již od března až do května nebo v srpnu pro podzimní sklizeň.

Z bulvových zelenin je horkou novinkou letošního roku stále oblíbenější tuřín. Odrůda Magres je vhodná pro jarní a časné letní výsevy. Je tolerantní k mrazu a odolná proti plísni brukvovitých. Netrpí praskáním a měknutím kořenů.

Milovníky červené řepy jistě zaujme polopozdní až pozdní odrůda červené salátové řepy Karkulka. Tato nová odrůda se vyznačuje výbornou chutí a vyrovnaným, tmavě červeným vybarvením kořenu s jemně nasládlou chutí. Kvůli vybíhání do květu se doporučuje pozdější výsev, je totiž ciltivá na jarní přízemní mrazíky. Pro časný výsev je vhodnější nová odrůda řepy salátové Redshine, která je určená pro přímý konzum i kuchyňské zpracování.

Červená řepa čistí organizmus od škodlivých látek

Červená řepa čistí organizmus od škodlivých látek

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Urodilo se švestek, že nevíte, co s nimi? Zkuste švestková povidla v troubě a bez míchání

Urodilo se švestek, že nevíte, co s nimi? Zku…

Receptů na švestková povidla je mnoho a možná máte ten nejlepší od babičky. Ale pokud ne, máme pro vás jeden, který určitě stojí za vyzkoušení.

6.  9.  2020 |
Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se na tipy z celé ČR

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se …

Za dvě hodiny 700 křemenáčů osikových. Takový úlovek se povedl tento týden dvěma kamarádům na Benešovsku. Je jasné, že houby už zase rostou jak o život, i když samozřejmě ne úplně všude. Kam tedy v Česku vyrazit na houby, kde vás čekají nejlepší úlovky?

10.  9.  2020 |
Jak poznat jedovaté a hořké hřiby: Co je typické pro satan, hořčák a další houby?

Jak poznat jedovaté a hořké hřiby: Co je typi…

V lese se na vás smějí hřiby jak z učebnice, verdikt zkušeného houbaře však vzápětí vaše nadšení pošle pod bod mrazu. Jsou to hořčáky. Stačí jeden kousek a máte zkaženou celou smaženici. V tom lepším případě. Po konzumaci jedovatých hřibů si můžete způsobit zdravotní potíže. Jak tyto hřiby rozeznat od praváků?

9.  9.  2020 |
Hrušková povidla z trouby. Snadná cesta, jak uchovat sladkost ovoce

Hrušková povidla z trouby. Snadná cesta, jak …

Dobře zralá hruška je sladká a šťavnatá. A taky poměrně křehká – snadno se otlačí, či dokonce rozmáčkne. Je proto třeba ji rychle spotřebovat. Kompoty jsou fajn, ale když je hrušek mnoho a už padají ze stromu, je potřeba rychlé akce.

13.  9.  2020 |
Sušička na houby šetří váš čas i nervy. Jak ji správně používat?

Sušička na houby šetří váš čas i nervy. Jak j…

Spojí-li se dešťové přeháňky s vyššími teplotami, nastanou žně pro všechny houbaře. Problémem ale může být, jak množství hub rychle zpracovat. Ideální volbou je kvalitní sušička, v níž budou houby usušené během několika hodin a téměř bez práce.

16.  9.  2020 | | 2 N/A