vytisknout velikost písma Padání klíčních rostlin: co s tím?

Stejně jako pro pěstitele znamená každý nový centimetr na předpěstovaných semenáčcích velké nadšení, představuje padání klíčních rostlin doslova pohromu. Existují ale možnosti, jak proti této vleklé chorobě, která ničí mladé rostlinky, bojovat, a především jak jí předcházet.

Padání klíčních rostlin je houbová choroba. V odpovídajících podmínkách, jakými jsou vlhko, teplo a hustý výsev, napadá krčky mladých semenáčků. Projevuje se tak, že krček rostlinky začne postupně nad kořenem černat a rostlina následně odumírá.   

Pět rad, které vám zajistí úspěšné předpěstování rostlin

Pět rad, které vám zajistí úspěšné předpěstování rostlin

Klepněte pro větší obrázek
Čím lepší podmínky klíčícímu semenu poskytnete, tím vyšší šance je, že z něj vyroste zdravá rostlina

Už při samotném výsevu semen a samozřejmě i při další následné péči o rostoucí semenáčky ovlivňujete míru jejich možného napadení.

K padání klíčních rostlin přispívají následující podmínky:

  • vysoká vlhkost a přelévání sadby;
  • špatné nebo žádné větrání;
  • nevyhovující typ substrátu;
  • nepropaření substrátu před použitím (ničí zárodky hub);
  • příliš husté výsevy.

Zárodky půdních hub se nacházejí v každém substrátu, a proto je třeba, abyste jej před použitím propařili v troubě, čímž se zárodky definitivně odstraní. Při výsevu pamatujte, že je-li příliš hustý, přispívá k oslabení rostlinek: semenáčky jsou pak vytáhlé, špatně odolávají chorobám i škůdcům. 

Klepněte pro větší obrázek
Takto vypadá nemoc na počátku, první semenáčky začnou hynout

Do boje! 

Pokud se choroba v předpěstované sadbě vyskytne i přes dobrou péči, je třeba proti ní velmi rychle zakročit. Pokud byste otáleli, mohlo by se stát, že postupně napadne a zničí naprosto všechny semenáčky. 

Klepněte pro větší obrázek
Zdravá sadba má sytě zelenou barvu a má se čile k životu 

Na přípravky proti této chorobě jsem se informoval v několika obchodech se zahrádkářskými potřebami. Osvědčený přípravek Previcur 607 SL postupně mizí z prodeje a je nahrazován novým, biofungicidním rozpustným práškem s názvem Supresivit. 

Klepněte pro větší obrázek
Nejdostupnějším přípravkem je v současnosti Supresivit BIO

Vyzkoušet můžete i přípravek Polyversum, který je používán a vyzdvihován především profesionály. Stejně jako v případě Supresivitu se jedná o biofungicid, likvidující plísně a houby parazitující na kořenech a krčcích rostlin. Jedinou jeho nevýhodou je vyšší cena. 

Klepněte pro větší obrázek
Výsev na fotografii je příliš hustý, bude nutné rostlinky protrhat

Prevence je základ  

Nejlepší je chorobě včasně předcházet. Velmi důležité je udržovat stejnoměrnou vlhkost zeminy, nepřelévat ji a udržovat řídký výsev. Pak vám vyrostou krásné a silné mladé rostliny, překvapující vysokou sklizní nebo krásnými květy.

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se na tipy z celé ČR

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se …

Za dvě hodiny 700 křemenáčů osikových. Takový úlovek se povedl tento týden dvěma kamarádům na Benešovsku. Je jasné, že houby už zase rostou jak o život, i když samozřejmě ne úplně všude. Kam tedy v Česku vyrazit na houby, kde vás čekají nejlepší úlovky?

10.  9.  2020 |
Jak poznat jedovaté a hořké hřiby: Co je typické pro satan, hořčák a další houby?

Jak poznat jedovaté a hořké hřiby: Co je typi…

V lese se na vás smějí hřiby jak z učebnice, verdikt zkušeného houbaře však vzápětí vaše nadšení pošle pod bod mrazu. Jsou to hořčáky. Stačí jeden kousek a máte zkaženou celou smaženici. V tom lepším případě. Po konzumaci jedovatých hřibů si můžete způsobit zdravotní potíže. Jak tyto hřiby rozeznat od praváků?

9.  9.  2020 |
Hrušková povidla z trouby. Snadná cesta, jak uchovat sladkost ovoce

Hrušková povidla z trouby. Snadná cesta, jak …

Dobře zralá hruška je sladká a šťavnatá. A taky poměrně křehká – snadno se otlačí, či dokonce rozmáčkne. Je proto třeba ji rychle spotřebovat. Kompoty jsou fajn, ale když je hrušek mnoho a už padají ze stromu, je potřeba rychlé akce.

13.  9.  2020 |
Šípkový sirup za studena, s medem i klasicky. Vyberte si ze tří receptů

Šípkový sirup za studena, s medem i klasicky.…

Šípkový sirup je medicína, kterou znaly a využívaly už generace před námi. Přidejte se k nim a vyzkoušejte chuť plodů, které příznivě působí na organismus dětí i dospělých. Bez éček a dalších umělých přísad se obejde náš recept na šípkový sirup.

19.  9.  2020 |
Urodilo se švestek, že nevíte, co s nimi? Zkuste švestková povidla v troubě a bez míchání

Urodilo se švestek, že nevíte, co s nimi? Zku…

Receptů na švestková povidla je mnoho a možná máte ten nejlepší od babičky. Ale pokud ne, máme pro vás jeden, který určitě stojí za vyzkoušení.

6.  9.  2020 |