vytisknout velikost písma Padání klíčních rostlin: co s tím?

Stejně jako pro pěstitele znamená každý nový centimetr na předpěstovaných semenáčcích velké nadšení, představuje padání klíčních rostlin doslova pohromu. Existují ale možnosti, jak proti této vleklé chorobě, která ničí mladé rostlinky, bojovat, a především jak jí předcházet.

Padání klíčních rostlin je houbová choroba. V odpovídajících podmínkách, jakými jsou vlhko, teplo a hustý výsev, napadá krčky mladých semenáčků. Projevuje se tak, že krček rostlinky začne postupně nad kořenem černat a rostlina následně odumírá.   

Pět rad, které vám zajistí úspěšné předpěstování rostlin

Pět rad, které vám zajistí úspěšné předpěstování rostlin

Klepněte pro větší obrázek
Čím lepší podmínky klíčícímu semenu poskytnete, tím vyšší šance je, že z něj vyroste zdravá rostlina

Už při samotném výsevu semen a samozřejmě i při další následné péči o rostoucí semenáčky ovlivňujete míru jejich možného napadení.

K padání klíčních rostlin přispívají následující podmínky:

  • vysoká vlhkost a přelévání sadby;
  • špatné nebo žádné větrání;
  • nevyhovující typ substrátu;
  • nepropaření substrátu před použitím (ničí zárodky hub);
  • příliš husté výsevy.

Zárodky půdních hub se nacházejí v každém substrátu, a proto je třeba, abyste jej před použitím propařili v troubě, čímž se zárodky definitivně odstraní. Při výsevu pamatujte, že je-li příliš hustý, přispívá k oslabení rostlinek: semenáčky jsou pak vytáhlé, špatně odolávají chorobám i škůdcům. 

Klepněte pro větší obrázek
Takto vypadá nemoc na počátku, první semenáčky začnou hynout

Do boje! 

Pokud se choroba v předpěstované sadbě vyskytne i přes dobrou péči, je třeba proti ní velmi rychle zakročit. Pokud byste otáleli, mohlo by se stát, že postupně napadne a zničí naprosto všechny semenáčky. 

Klepněte pro větší obrázek
Zdravá sadba má sytě zelenou barvu a má se čile k životu 

Na přípravky proti této chorobě jsem se informoval v několika obchodech se zahrádkářskými potřebami. Osvědčený přípravek Previcur 607 SL postupně mizí z prodeje a je nahrazován novým, biofungicidním rozpustným práškem s názvem Supresivit. 

Klepněte pro větší obrázek
Nejdostupnějším přípravkem je v současnosti Supresivit BIO

Vyzkoušet můžete i přípravek Polyversum, který je používán a vyzdvihován především profesionály. Stejně jako v případě Supresivitu se jedná o biofungicid, likvidující plísně a houby parazitující na kořenech a krčcích rostlin. Jedinou jeho nevýhodou je vyšší cena. 

Klepněte pro větší obrázek
Výsev na fotografii je příliš hustý, bude nutné rostlinky protrhat

Prevence je základ  

Nejlepší je chorobě včasně předcházet. Velmi důležité je udržovat stejnoměrnou vlhkost zeminy, nepřelévat ji a udržovat řídký výsev. Pak vám vyrostou krásné a silné mladé rostliny, překvapující vysokou sklizní nebo krásnými květy.

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Pět nejlepších receptů z cukety

Pět nejlepších receptů z cukety

Cukety se těší velké oblibě, navíc vypěstovat je zvládne i začátečník. Když je velká úroda, co pak s nimi? Tady je pět skvělých receptů.

27.  7.  2017 | | 2 N/A
Recept na rychlý domácí kečup bez zavařování. Za pár korun, bez chemie

Recept na rychlý domácí kečup bez zavařování.…

Nejen děti, ale ani mnozí dospělí nedají bez kečupu ani ránu. Nejedno dítko jím vylepšuje i řízek. Tak proč si ho nevyrobit z vlastní úrody, alespoň máte jistotu, že je ze zralých, zdravých rajčátek.

24.  8.  2017 |
Rakytník řešetlákový: Největší chyby při pěstování

Rakytník řešetlákový: Největší chyby při pěst…

Rakytník má neuvěřitelně kyselé plody – to proto, že obsahuje obrovské množství vitamínu C. Ještě tento zázračný keř v zahradě nemáte?

30.  6.  2017 |
Jak rozlišit jedovatý žampion od jedlého?

Jak rozlišit jedovatý žampion od jedlého?

Žampion zápašný (odborně Pečárka zápašná) je nejnebezpečnější houbou pro houbaře, protože málokdo čeká, že i žampiony mají své jedovaté zástupce.

3.  9.  2017 |
Jak si připravit zaručeně čerstvé domácí máslo

Jak si připravit zaručeně čerstvé domácí másl…

Pokud si doma vyrobíte vlastní máslo, máte zaručeno, že je čerstvé a nikoliv rozmrazené po dvou letech ze skladových zásob. Při přípravě klasického másla oproti cenám v obchodě příliš neušetříte, pokud máte rádi bylinkové či slané máslo, pak se domácí výroba vyplatí i finančně.

10.  9.  2017 |