6
Fotogalerie

Ozdravné vlasové kúry z bylin

Krátké či dlouhé, vlasy budou vždy jedním z bodů atraktivnosti ženy i muže – i proto je důležité udržovat je silné a krásné. Jistě ale víte, že to mnohdy dá dost práce. Vezměte si na pomoc sílu přírody.

Určitý počet vlasů nám vypadává každý den, někomu se ale může stát, že jejich počet se zvyšuje. 

Nejprve je vhodné nechat se prohlédnout u lékaře. Jste-li zdravotně v pořádku, zkuste vzniklou situaci vylepšit tím, že si do skleničky olivového oleje přidáte čajovou lžičku mleté papriky a vytvořenou směsí si denně masírujte pokožku hlavy. Navíc si vlasy oplachujte v citronové vodě.

Vlasy - masáž.jpg
Masáž vlasové pokožky hraje při použití extraktů významnou roli

Proti padání vlasů vám pomůže také aloe vera. Uřízněte si kousek rostliny (asi tak deseticentimetrový) a vyjměte z listu dužinu. Smíchejte ji s trochou teplé vody a touto směsí si masírujte asi sedm minut vlasovou pokožku. Nechte hodinu působit a poté vlasy opláchněte nejdříve vlažnou a následně studenou vodou.

Dalším pomocníkem v nouzi je kopřiva. Stačí, když si trochu kopřivových listů uvaříte ve vodě a přecezený nálev aplikujete na vlasovou pokožku poté, až si umyjete vlasy šamponem. Masírujte pět až deset minut, kopřivový extrakt nechte na vlasech. Neoplachujte.

Na suché vlasy s vanilkou

Olejíček z jojoby a vanilky pomůže suchým vlasům. Připravte si dvě lžíce jojobového oleje, dvě lžíce oleje z meruňky a jeden vanilkový lusk. Oleje smíchejte ve skleněné lahvičce, přidejte lusk z vanilky a před použitím nechte vyluhovat tři až čtyři dny na chladném místě, ale nikdy ne v lednici!

Po uplynutí této doby si směs naneste na vlasy, vynechte ale kořínky, kde je vždy nejvíce mastnoty. Nechte působit minimálně jednu hodinu. Poté vlasy opláchněte a umyjte vašim běžným šamponem.

Vlasy - dítě u moře.jpg
Popsanou kúru dopřejte i vlasům vašich dětí, hlavně pokud jste je vzali k moři

Tento balzám hydratuje a vyživuje suché i poškozené vlasy a pomáhá roztřepeným konečkům. Je zvlášť výborný v létě, kdy vám slunce vysušuje vlasy v maximální míře.

Hydratační balzám vyživuje a pomáhá od bolesti hlavy

Hydratační balzám z olivového oleje a levandule vám kromě vyživení suchých vlasů pomůže také proti bolesti hlavy a při napětí. Připravte si třicet mililitrů olivového oleje a tři kapky levandulového esenciálního oleje.

Vlasy - poškozené.jpg
Poškozené konečky si nechte zastřihnout, zbylé vlasy pravidelně vyživujte

Na nízkém ohni zahřejte olivový olej a poté do něj nakapejte levandulovou esenci. Aplikujte jej na mokré vlasy jemnou masáží kůže. Pokud máte kromě suché vlasové pokožky i problémy s podrážděnou kůží, přidejte si do směsi dvě kapky heřmánkového esenciálního oleje.

Zářivé vlasy s cibulí

Možná vám spojení cibule a kopřivy nebude zrovna vonět, ale tato směs dodá vašim vlasům lesk. Připravte si jednu cibuli a čtyři lžíce sušených kopřivových listů. Cibuli nakrájejte na malé kostičky a kopřivové listy rozmačkejte. Tuto směs zalijte velmi teplou minerální vodou a nechte vyluhovat, ne víc jak dvacet až třicet minut.

Vlasy - žena.jpg
Ryze přírodní extrakt dodá vlasům lesk a krásu bez vedlejších účinků

Směs přeceďte a nechte odpočinout v lednici dalších dvacet až třicet minut. Potom si jednou omyté vlasy opláchněte touto směsí a další oplach udělejte klasicky, tedy normální vodou.

Domácí šampon na mastné vlasy

Připravte si dvě lžíce heřmánku, půl hrnku vody, několik kapek citronové šťávy, dvě lžíce jablečného octa a dvě lžíce nastrouhaného neutrálního mýdla. Dejte vařit vodu s heřmánkem (pět minut).

Poté zmírněte oheň a přidejte kapky citronové šťávy, ocet a mýdlo. Míchejte tak dlouho, dokud se vše úplně nerozpustí. Pokud je potřeba, zvyšte trochu oheň, ale mírně, aby se vám nevypařila voda. Poté si tímto přírodním šamponem umyjte vlasy a opláchněte je studenou vodou.

Vlasy - starší lidé.jpg
I v pokročilejším věku mohou být vlasy vaší ozdobou

Bylinkový šampon na mastné vlasy

Připravte si patnáct gramů rozmarýny lékařské, jeden hrnek vody, půl hrnku nastrouhaného neutrálního mýdla a jeden citron. Rozmarýnu vařte ve vodě asi deset minut, poté přeceďte a dejte dovnitř nastrouhané mýdlo.

Vše míchejte, dokud se mýdlo nerozpustí. Směs nechte vychladnout a přidejte citronovou šťávu. Pak si ji vmasírujte do vlasové pokožky a vlasy opláchněte vodou.

Pozor! Jak ještě pomoci vlasům?

Při mytí vlasů užívejte vlažnou vodu a malé množství šamponu. Krouživě masírujte kůži pod vlasy. Vlasy s příměsí šamponu, kondicionerů a dalších příměsí oplachujte studenou vodou, až kolik snesete, vlasy budou více zářit.

Vlasy - kúra.jpg
Pokud to jde, nechte vlasy oschnout přirozeně, protože fénování je vysušuje

Oplachujte je opravdu pozorně, pokud v nich necháte zbytky šamponu a jiných přípravků, můžete si způsobit padání vlasů. Pokud máte vlasy jemné a suché, nedoporučuje se mýt je denně, protože tím se ještě víc vysuší. Postačí dvakrát týdně.

Zkuste suchý šampon z kukuřice

Někdy se stane, že potřebujete honem jít ven, ale nemáte už čas si mýt vlasy, které jsou mastné a špinavé. Zkusit můžete suchý šampon z kukuřičné mouky. Ano, opravdu nepoužijete vodu ani nějakou mýdlovou směs na umytí vlasů. Jednoduše si vezmete trochu kukuřičné mouky a dáte ji na vlasy.

Ale pozor! Nedávejte ji na pokožku, pouze na vlasy. Potom si vlasy pročešte kartáčem nebo hřebenem po celé délce vlasů. Kukuřičná mouka by měla vcucnout mastnotu a špínu.

Přiznávám ale, že tento vlasový trik jsem osobně nezkoušela a nemám ani odvahu, protože jak se znám, mouka by ze mě padala ještě hodně dlouho. Pokud to z vás, milí čtenáři, někdo vyzkouší, napište nám o tom příspěvek pod článek.

Doporučujeme

Články odjinud