vytisknout velikost písma Ostnatí spáči

Už jste se někdy setkali s kaktusářem? Nadšencem, který přesadí kaktus, aniž použije rukavice, a neváhá obětovat celé jmění za to, aby spatřil svého pichlavého miláčka kvést v peruánských Andách?
Ostnatí spáči
Že jste neměli tu čest? To je škoda, tihle koníčkáři toho totiž vědí o svých výpěstcích jako málokdo. Když hledáte radu, s důvěrou se na ně obraťte. Například kdy a jak často zalévat (či nezalévat) kaktusy, aby dobře přežily zimu a pěkně kvetly.

Klepněte pro větší obrázek
Pro každého kaktusáře je snem vidět své pichlavé oblíbence, jak rostou volně v přírodě

Když žízeň prospěje zdraví     

Kaktusáři tvrdí, že většina běžně pěstovaných kaktusů je téměř nezničitelná. K životu jim stačí dostatek světla a čerstvý vzduch, v zimě pak úplné sucho, dostatek světla a nižší teplota – optimálních je asi patnáct stupňů.

Od listopadu do ledna kaktusy necháme zcela „na suchu“. Zimováním v teple se kaktus může zmenšit nebo i zkrabatět, ale to rychle zmizí po první zálivce.

Hlava v teple, nohy v chladnu

Jako máme my, lidé, rádi v zimě sluníčko, milují i kaktusy v tento čas sluneční paprsky spojené s pobytem u okna.

Klepněte pro větší obrázek
Většina kaktusů potřebuje zimní odpočinek

Vůbec jim ale nesvědčí ústřední topení. Proto je zazimujeme ve vhodně umístěném okenním skleníčku, který izoluje spodní teplo, nebo v prostoru mezi okny.

Aby vykvetl vánoční kaktus

V početné rodině kaktusů jsou některé výjimky s úplně jiným životním cyklem a s odlišnými požadavky na pěstování.

Jsou to tropické kaktusy rostoucí na stromech. A protože v pralese se uchytí na větvích, kam slunce dopadá jen málo, potřebují polostín, vlhko a teplo.

Patří sem i známý „vánoční kaktus“ (Schlumbergera truncata a jeho kříženci). Kvete drobnými květy od bílé přes něžně růžovou až po šeříkovou a fialkovou.

Klepněte pro větší obrázek
Vánoční kaktus můžete pořídit v několika barvách

Vyžaduje umístění na světle až polostínu při teplotě asi dvanáct až patnáct stupňů. Vánoční kaktus intenzivně zaléváme v době růstu – od března do července – a v průběhu srpna zálivku omezujeme.

Naposledy kaktus zalijeme v září, na svátek sv. Václava, a pak ho přemístíme do chladna, kde nasadí poupata.

Teprve poté začneme opět se zálivkou. Jednou z příčin, proč kaktus nevykvete, může být teplota vyšší než dvacet stupňů, suchý vzduch nebo přemokření kořenů. A pozor na průvan!

Jak tedy zalévat?

- za slunečných dnů můžeme kaktusy začít opatrně zalévat už v únoru

- zálivka podporuje růst, proto kaktusy v zimě nezaléváme: zdeformovaly by se a nevykvetly by

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Co s muškáty přes zimu?

Co s muškáty přes zimu?

Muškáty (pelargonie) a jejich zazimování řeší snad každý pěstitel balkonových rostlin. Vypravili jsme se proto pro praktické rady za zkušenou pěstitelkou, paní Valinovou do Budyně nad Ohří.

1.  10.  2017 | | 2 N/A
Chcete dobré kyselé zelí? Naložte si je!

Chcete dobré kyselé zelí? Naložte si je!

Vepřo-knedlo-zelo či zelňačka, která spraví chuť po probdělé noci – máte rádi tyto pokrmy? Tak víte, že dobré kyselé zelí je jejich základ. A nejlepší zelí je domácí. Naložte si ho tedy podle následujících rad!

13.  10.  2017 |
Nejkrásnější podzimní dekorace do interiéru i na dveře

Nejkrásnější podzimní dekorace do interiéru i…

Nenechte si zkazit náladu sychravým počasím. Raději využijte dary, které nám podzimní příroda nabízí, a pusťte se do výroby nějaké krásné dekorace. Inspiraci najdete v galerii.

11.  11.  2017 |
Spadané listí nehrabte. Prospěje tak rostlinám

Spadané listí nehrabte. Prospěje tak rostliná…

Podobnou otázku si na podzim klade každý, kdo má na zahradě alespoň jeden listnatý keř či strom. Odvézt, zkompostovat, nebo organický materiál využít přímo na zahradě?

7.  11.  2017 |
Jak správně skladovat vyloupané vlašské ořechy

Jak správně skladovat vyloupané vlašské ořech…

Skladování vyloupaných vlašských ořechů má své nesporné výhody, ale i nevýhody. Mají totiž tendenci brzy žluknout, rychle chytají plíseň a chutnají molům. Prozradíme vám proto, jak a kam je uložit, aby vydržely jako čerstvé až do příští sezóny.

10.  11.  2017 |