vytisknout velikost písma Osazujeme létem zpustošené truhlíky pro podzimní parádu

Letošní léto dává lidem, ale i rostlinám, pořádně zabrat. Možná patříte k těm z nás, kteří opomenuli včasnou zálivku a kytky v truhlíku na balkoně uschly. Je čas osázet je znovu.
Osazujeme létem zpustošené truhlíky pro podzimní parádu

Pořád ještě to můžeme chybu napravit, na nákup a výsadbu některých letniček anebo dvouletek ještě není pozdě. Které ze sazenic nám ještě mohou vykvést a jsou barevně krásné i v říjnu?

  • afrikány
  • begónie
  • chrpa
  • karafiát
  • kopretina
  • petunie
  • slaměnka
  • statice
Šikovně to zvládne každý

Vysazujeme jen dobře vyvinuté sazenice. Nejprve ostrými nůžkami odstřihneme odumřelé kořínky a potom asi o třetinu zkrátíme středový kořen. Chceme-li rostlinám zajistit dobrý vývin a bohaté květenství, nelze pominout výživu. Čerstvý půdní substrát, do něhož sázíme rostlinky, obsahuje jen malou zásobu živin, vystačí zpravidla na tři až čtyři týdny. Před výsadbou proto do substrátu vpravíme třeba cererit, metr dlouhý truhlík ho snese asi 10 gramů. Také se osvědčuje, zamícháme-li místo cereritu některé z pomalu rozpustných hnojiv, příkladně Osmocote. Výživa se pak uvolňuje až půl roku.

Rostlinky usazujeme tak, aby vzdálenost mezi nimi nebyla menší než na šířku dlaně. Sázíme  do takové výše, v jaké byla v původním květináči. U rostlin vyššího vzrůstu dbáme, aby nebyly vystaveny účinkům silného větru, snadno se lámou. Samozřejmostí by měla být prvotní vydatná zálivka.

Jak na to?

Název rostliny

prostředí

doporučený počet rostlin do 80 cm truhlíku

Begonie

slunce, polostín, stín

2

Fuchsie

stín, polostín

2

Lobelia

slunce, polostín

3

Osteospermum

slunce

5

Pelargónie Zonale

polostín

2

Pelargonie Peltatum

slunce

2

Petunie

polostín

2

Verbena

polostín

2

Ještě několik slov ke dvouletkám

Víceméně jde o to, aby stačily zakořenit a bez úhony přečkat zimu. Při pěkném počasí je proto můžeme bez potíží vysazovat ještě počátkem září. Opatrně ale s hnojením, hnůj je v půdě pro dvouletky a letničky nevhodný. Pokud je to třeba, raději používáme kompost.

Několik rad
  • Půdy, které na povrchu vytvářejí pevnou krustu, jsou pro naše účely nevhodné. Vedle jílovitých se většinou nehodí ani písčitá půda.
  • Truhlík by měl být tak široký, aby mezi jeho stěnou a kořenovým balem rostliny byla mezera, odpovídající průměru dvou prstů. Tuto mezeru vyplníme čerstvým substrátem.
  • Rostlinu, která snese přímé slunce, na sluníčko nejprve zvykáme. Po přesazení ji postavíme do stínu a jen postupně zvyšujeme dávky slunečního svitu.
Nezapomeňme!

Balkónové truhlíky je třeba dobře ukotvit. V opačném případě můžeme poškodit rostlinu nebo nádobu, ale pád truhlíku může též přivodit zranění osob. K uchycení truhlíku jsou v prodeji se zahrádkářskými potřebami speciální závěsy nebo háky.

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Pět nejlepších receptů z cukety

Pět nejlepších receptů z cukety

Cukety se těší velké oblibě, navíc vypěstovat je zvládne i začátečník. Když je velká úroda, co pak s nimi? Tady je pět skvělých receptů.

27.  7.  2017 | | 2 N/A
Jak rozlišit jedovatý žampion od jedlého?

Jak rozlišit jedovatý žampion od jedlého?

Žampion zápašný (odborně Pečárka zápašná) je nejnebezpečnější houbou pro houbaře, protože málokdo čeká, že i žampiony mají své jedovaté zástupce.

3.  9.  2017 |
Recept na rychlý domácí kečup bez zavařování. Za pár korun, bez chemie

Recept na rychlý domácí kečup bez zavařování.…

Nejen děti, ale ani mnozí dospělí nedají bez kečupu ani ránu. Nejedno dítko jím vylepšuje i řízek. Tak proč si ho nevyrobit z vlastní úrody, alespoň máte jistotu, že je ze zralých, zdravých rajčátek.

24.  8.  2017 |
Rakytník řešetlákový: Největší chyby při pěstování

Rakytník řešetlákový: Největší chyby při pěst…

Rakytník má neuvěřitelně kyselé plody – to proto, že obsahuje obrovské množství vitamínu C. Ještě tento zázračný keř v zahradě nemáte?

30.  6.  2017 |
Jak si připravit zaručeně čerstvé domácí máslo

Jak si připravit zaručeně čerstvé domácí másl…

Pokud si doma vyrobíte vlastní máslo, máte zaručeno, že je čerstvé a nikoliv rozmrazené po dvou letech ze skladových zásob. Při přípravě klasického másla oproti cenám v obchodě příliš neušetříte, pokud máte rádi bylinkové či slané máslo, pak se domácí výroba vyplatí i finančně.

10.  9.  2017 |