vytisknout velikost písma Originální vánoční dárek: zahradnické kurzy

Originální vánoční dárek: zahradnické kurzy

Máte ve svém okolí člověka, jehož koníčkem je zvelebování zahrady, plánování změn, které na ní provede, promýšlení jejího vzhledu, studování zahradnických publikací? V tom případě pro vás máme tip na zajímavý a originální vánoční dárek, jímž takového jedince určitě potěšíte.

Jedná se o dva sobotní kurzy, které proběhnou v měsíci lednu v Zahradnictví u Kopřivů v Šebrově. Povede je zahradní architekt Ing. Jan Šoupal, jehož práce je k vidění na stránkách Zahrada Bílovice, kde si můžete objednat dárkový poukaz na vybraný kurz (po zaplacení vám přijde poštou). Rovněž ho lze zakoupit přímo v uvedeném zahradnictví.

Kurz 1.: Návrhy a realizace rodinných zahrad

Je určen pro všechny, kteří si chtějí zahradu sami navrhnout a zrealizovat, dále pro ty, kteří chtějí vylepšit stávající zahradu a hledají inspiraci, a stejně tak pro osoby, jež zvažují oslovit zahradnickou firmu, ale nejprve se chtějí lépe zorientovat a poznat správné principy navrhování a zakládání zahrad. Výklad bude doplněn fotografiemi a názornými ukázkami.

Termín: sobota 11. ledna 2014, 9.00 až 16.00 hodin (pauza na oběd od 12.00 do 13.00 hodin v místní restauraci)

Cena: 990 Kč (zahrnuje odborný výklad, sborník, občerstvení)

Počet účastníků: 15 osob

Cíle kurzu:

  • v ucelené formě poskytnout základní přehled v navrhování a realizaci zahrad;
  • poslechnout si nejdůležitější poznatky a rady z praxe, které se z knížek nedozvíte;
  • upozornit na často (a zbytečně) dělané chyby;
  • dozvědět se, na čem je možné ušetřit a do čeho je naopak dobré investovat;
  • téma výběru zahradního architekta a zahradnické firmy, dozor při realizaci;
  • uvědomit si vliv správného návrhu a realizace zahrady na její následnou údržbu.

Témata, která se budou probírat:

  • základní styly zahrad;
  • správné rozvržení plochy zahrady, rozmístění jednotlivých prvků (záhony, trávník, stromy, keře, posezení, cesty, bazén, jezírko, skalka…);
  • technologické postupy;
  • výsadby, správné kombinace rostlin;
  • jaké volit druhy stromů, keřů, trvalek;
  • trávníky, závlahové systémy;
  • základní informace na téma drobná architektura na zahradě (pergoly, přístřešky, vodní prvky, dlažby, zídky, kameny, prvky pro děti…);
  • děti a zahrada, jedovatost rostlin;
  • ekozahrady, pěstování ovoce, zeleniny a bylinek.

Při zakoupení obou kurzů zaplatíte zvýhodněnou cenu 1350 Kč.

Kurz 2.: Odborná údržba zeleně na rodinných zahradách

Tento kurz je vhodný pro ty, kteří by se rádi dozvěděli proč, jak a kdy se jednotlivé práce na zahradě dělají, chtějí porozumět zásadám správné údržby a péče o zeleň a provádět ji na profesionální úrovni. Výklad bude doplněn fotografiemi a názornými ukázkami.

Termín: sobota 18. ledna 2014, 8.30 až 12.30 hodin

Cena: 650 Kč (zahrnuje odborný výklad, sborník, občerstvení)

Počet účastníků: 15 osob

Cíle kurzu:

  • v ucelené formě poskytnout základní přehled všech hlavních zásad a pravidel správné údržby zahrady;
  • poslechnout si nejdůležitější poznatky a rady z praxe, které se z knížek nedozvíte;
  • upozornit na často (a zbytečně) dělané chyby;
  • dozvědět se, čím můžete rostlinám opravdu uškodit;
  • uvědomit si vliv správně vykonávané údržby na zdraví rostlin a celkový vzhled zahrady.

Témata, která se budou probírat:

  • kompletní celoroční údržba trávníku;
  • péče o květiny a okrasné traviny;
  • řez okrasných stromů a keřů;
  • řez ovocných stromů a drobného ovoce;
  • hnojení v okrasné a užitkové zahradě;
  • kompostování;
  • nové ekotrendy v údržbě zahrad.
Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se na tipy z celé ČR

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se …

Za dvě hodiny 700 křemenáčů osikových. Takový úlovek se povedl tento týden dvěma kamarádům na Benešovsku. Je jasné, že houby už zase rostou jak o život, i když samozřejmě ne úplně všude. Kam tedy v Česku vyrazit na houby, kde vás čekají nejlepší úlovky?

10.  9.  2020 |
Hrušková povidla z trouby. Snadná cesta, jak uchovat sladkost ovoce

Hrušková povidla z trouby. Snadná cesta, jak …

Dobře zralá hruška je sladká a šťavnatá. A taky poměrně křehká – snadno se otlačí, či dokonce rozmáčkne. Je proto třeba ji rychle spotřebovat. Kompoty jsou fajn, ale když je hrušek mnoho a už padají ze stromu, je potřeba rychlé akce.

13.  9.  2020 |
Jak poznat jedovaté a hořké hřiby: Co je typické pro satan, hořčák a další houby?

Jak poznat jedovaté a hořké hřiby: Co je typi…

V lese se na vás smějí hřiby jak z učebnice, verdikt zkušeného houbaře však vzápětí vaše nadšení pošle pod bod mrazu. Jsou to hořčáky. Stačí jeden kousek a máte zkaženou celou smaženici. V tom lepším případě. Po konzumaci jedovatých hřibů si můžete způsobit zdravotní potíže. Jak tyto hřiby rozeznat od praváků?

9.  9.  2020 |
Šípkový sirup za studena, s medem i klasicky. Vyberte si ze tří receptů

Šípkový sirup za studena, s medem i klasicky.…

Šípkový sirup je medicína, kterou znaly a využívaly už generace před námi. Přidejte se k nim a vyzkoušejte chuť plodů, které příznivě působí na organismus dětí i dospělých. Bez éček a dalších umělých přísad se obejde náš recept na šípkový sirup.

19.  9.  2020 |
Jak správně jíst exotický kaktusový fík? A návod na pěstování

Jak správně jíst exotický kaktusový fík? A ná…

Má šťavnatou dužinu, lahodnou, mírně nakyslou, osvěžující chuť. Vzdáleně připomíná fík, jde ale o plod opuncie. Pokud jste ho ještě neochutnali, o hodně jste přišli. Poradíme vám nejen, jak kaktusové fíky jíst a správně připravit, ale i jak opuncii pěstovat.

23.  9.  2020 |