vytisknout velikost písma Orientální zeleniny: korýtko plné barev a chutí

Způsob pěstování orientální zeleniny v okrasných korytech je určen všem, co nemají v okolí svých domků vhodné plochy k pěstování zeleniny pro svou potřebu, ale přesto chtějí udělat něco pro své zdraví.

Jak přijít ke korytu?

Šikovní chataři a chalupáři, a je jich jistě hodně, dokáží sami vyrobit okrasné koryto ze dřeva. Potřebují k tomu jenom poleno vhodné síly a délky; na druhu dřeva tolik nezáleží. Motorovou nebo elektrickou pilou nejdříve uřízneme poleno určité délky, může to být metr, metr a půl či dva metry.

Pilou naznačíme a vyřízneme nejdříve boky a dno koryta a naposledy podélnými řezy upravíme šířku koryta. Je-li poleno slabší než délka lišty pily, stačí jeden řez dna. Při silnějším profilu jsou nezbytné řezy dva. Tímto řezem zároveň vzniknou i otvory pro odtok přebytečné vody.

Klepněte pro větší obrázek
Dřevěné špalky nabízejí mnohé využití

Dalšími řezy na boku a stranách odřízneme celý profil tak, že při otočení poleno volně vypadne. Nyní již hotové koryto nijak dál neupravujeme, protože přírodní surová struktura dřeva je nejkrásnější.

Z krátkého silnějšího polena uřízneme "nohu" a vyřízneme žlábek tak, aby do něho poleno zapadlo. Hotové, na místo instalované koryto naplníme dobrou zahradní zeminou a důkladně prolijeme vodou.

Typicky nerudovské: Kam s ním?

Koryto umístíme na slunném a chráněném místě, třeba na zápraží, u plotu, zídky, zkrátka tam, kde se nám zlíbí. Můžeme je ale kdykoliv lehce přemístit, protože je mobilní. Další výhodou je materiál – dřevo je nasáklivý materiál, který dlouho udrží potřebnou vlhkost.

Zelenina nejen zelená

Protože koryto plní především okrasnou funkci, osazujeme je zeleninovými druhy, jež jsou atraktivní tvarem či barvou listů, mají krátkou vegetační dobu a hodí se ke každodenní konzumaci.

Protože v mladých listech a stoncích je mnoho zdraví prospěšných látek, sklízíme je brzy po výsadbě. Jakmile rostliny začnou nakvétat, sklidíme je najednou a znovu koryta osadíme. To můžeme opakovat několikrát za rok.

Klepněte pro větší obrázek
Tah Tsai má zajímavý tvar listů

Koryto můžete osázet pestrolistou zeleninou s dělenými, třepenitými nebo jemně stříhanými listy. Čím více odrůd v něm budete mít, tím bude výsadba bohatší. Dekorativně působí i kombinace s letničkami – kořením – jako například s převislou mátou. Fantazii se meze zkrátka nekladou. Jen nezapomeňte, že zelenina je přece jen větší rostlina, proto převislé a menší rostliny sázejte na kraj korýtka.

Co se skrývá pod podivnými jmény

Mizuna. Copak si asi představíte pod tímto názvem? Je to lahůdková japonská zelenina s velkými, světle zelenými dekorativními listy. Pro podzimní pěstování se vysévá již koncem července a pěstuje se stejně jako z jarních výsevů.

To znamená vysít na záhon a ve fázi pravých lístků rozsadit. Letní pěstování má tu výhodu, že na podzim již rostliny nevykvétají. Jejich největšími škůdci jsou drobní broučci, dřepčíci, kteří dokáží celý porost v krátké době zničit.

Klepněte pro větší obrázek
Mizunu není těžké vypěstovat

Jejich ataky lze eliminovat častou zálivkou. Dřepčíci nesnášejí vlhko, a proto by půda ani rostliny neměly nikdy oschnout. Dobrou ochranou proti dřepčíkům je i netkaná textilie, pod níž se udržuje potřebná vlhkost.

Mizunu pěstovanou v korýtku můžeme přesadit do většího květináče a uchovat v bezmrazé místnosti až do zimních měsíců. Budete-li mít štěstí a seženete červenolistou odrůdou Mizuny Red Bowl, orientální hořčici Aku Takana Red a Chitakana s tmavěfialovými listy, doplňte je svěže zeleným čínským zelím Tah Tsai. Jiná odrůda čínského zelí s bohatě dělenými listy, Chitakana, tvoří ploché růžice listů, které mají vynikající jemnou chuť.

Zdravé, chutné a pěkné na pohled

Mizuna tvoří mnoho výhonků velmi jemné chuti vhodných do salátů nebo použitelných jako špenát. V kuchyni se využívají buď jednotlivé listy, které se odlamováním oddělují od růžice, nebo se sklízí celé růžice najednou, a sice odstřihnutím asi pět centimetrů nad zemí.

Protože tak se neporuší vegetační střed růžice, rostlina opět dorůstá. Listy i mladá květenství se v kuchyni využívají jako čerstvý syrový salát nebo jako přílohy k pokrmům. Listy jsou hodnotné především pro vysoký obsah vitaminu C, draslíku a vápníku. Nízký obsah cukrů předurčuje obě zeleniny jako vítané zpestření pokrmů pro diabetickou i redukční dietu.

Klepněte pro větší obrázek
Netradičními pokrmy z netradičních druhů zeleniny příjemně překvapíte

Příklady různých kombinací pro osázení nádob:

  • Red Bowl (zelenina s červenými listy; vhodná k přípravě salátů);
  • Aku Takana Red (orientální hořčice; fialové listy; v kuchyni se využívají listy, stonek, květy i kořen);
  • Mizuna (orientální odrůda čínského zelí);
  • Chitakana (tmavě fialové listy všestranně využitelné za syrova);
  • Aku Takana Green (japonská hořčice; konzumují se zkadeřené listy);
  • Tah Tsai (listy lopatovitého tvaru upotřebíme při úpravě a zdobení salátových mís);
  • Wo-Chu (chřestový salát; listy: použití jako hlávkový salát; dužnatý stonek se klasicky upravuje jako chřest – vařený, marinovaný, smažený, ale i sušený jako aromatizující složka do pokrmů).
Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Jak rozlišit jedovatý žampion od jedlého?

Jak rozlišit jedovatý žampion od jedlého?

Žampion zápašný (odborně Pečárka zápašná) je nejnebezpečnější houbou pro houbaře, protože málokdo čeká, že i žampiony mají své jedovaté zástupce.

3.  9.  2017 |
Pět nejlepších receptů z cukety

Pět nejlepších receptů z cukety

Cukety se těší velké oblibě, navíc vypěstovat je zvládne i začátečník. Když je velká úroda, co pak s nimi? Tady je pět skvělých receptů.

27.  7.  2017 | | 2 N/A
Rakytník řešetlákový: Největší chyby při pěstování

Rakytník řešetlákový: Největší chyby při pěst…

Rakytník má neuvěřitelně kyselé plody – to proto, že obsahuje obrovské množství vitamínu C. Ještě tento zázračný keř v zahradě nemáte?

30.  6.  2017 |
Jak si připravit zaručeně čerstvé domácí máslo

Jak si připravit zaručeně čerstvé domácí másl…

Pokud si doma vyrobíte vlastní máslo, máte zaručeno, že je čerstvé a nikoliv rozmrazené po dvou letech ze skladových zásob. Při přípravě klasického másla oproti cenám v obchodě příliš neušetříte, pokud máte rádi bylinkové či slané máslo, pak se domácí výroba vyplatí i finančně.

10.  9.  2017 |
Recept na rychlý domácí kečup bez zavařování. Za pár korun, bez chemie

Recept na rychlý domácí kečup bez zavařování.…

Nejen děti, ale ani mnozí dospělí nedají bez kečupu ani ránu. Nejedno dítko jím vylepšuje i řízek. Tak proč si ho nevyrobit z vlastní úrody, alespoň máte jistotu, že je ze zralých, zdravých rajčátek.

24.  8.  2017 |