vytisknout velikost písma Oregano neboli staročeská dobromysl: léčivé koření

Dobromysl obecná známá jako koření oregano pocházející ze Středozemí roste na našich loukách. V zahradě se pěstuje od nepaměti jako zázračně léčivé koření.
Oregano neboli staročeská dobromysl: léčivé koření

Botanici přisoudili této rostlině jméno dobromysl obecná, vědecky Origanum vulgare. Ve Středozemí se pak celá tisíciletí pěstuje a užívá jako koření oregano. K nám se právě dováží tato silnější, na silice bohatší odrůda. V Českých zahradách a na stráních dobromysl nemá takovou sílu v aroma a chuti.

Klepněte pro větší obrázek
Takhle kvetoucí ji můžeme zastihnout na slunných loukách a stráních

Nenápadné bylince se od nepaměti připisovala kouzelná moc. Dala se její pomocí přičarovat láska a patřila mezi tzv. "svatojánské kvítí" – natrhané na svátek sv. Jana mělo po celý rok ochraňovat lidi i domácí zvířata před nemocemi.

Co dělají bylinky, když napadne sníh

Co dělají bylinky, když napadne sníh

Oregano v zahrádce = dobromysl na louce

Dobromysl je divoká rostlina. Roste na loukách a stráních od nížin do střední poloh. V zahrádce se pěstuje také, často pod označením oregano. Byly vyšlechtěny mnohé kultivary se silnější chutí, nízké, zakrslé, s pestrými lístky. Velmi snadno se množí a může se stát, že zakalí mysl zahrádkáře, když „zaplevelí" celý záhon. Ti méně ochotní krotit ji neustále v růstu mohou dobromysl pěstovat v nádobách.

Odborník radí: jak používat koření a kořenící směsi

Odborník radí: jak používat koření a kořenící směsi

Dobromysl potřebuje suché slunečné stanoviště, lze ji úspěšně pěstovat i na skalce. Můžeme ji rovněž vysévat. Předpěstované sazeničky vysazujeme do řádků, mezi nimi i jednotlivými sazenicemi ponecháme dostatečnou vzdálenost, aby se mohly rozrůst. Ze vzrostlých bylinek množíme nové jedince dělením. Dobromysl je poměrně choulostivá na mráz. Na zimu ji přihrneme zemí, můžeme překrýt chvojím. Nejlépe přečká zimu v bezmrazém skleníku.

Jak ji dostat do pytlíčku s kořením

Nať rostliny sbíráme dvakrát ročně, v době plného květu a na podzim. Stříháme celé prýty ve výšce 5 cm nad zemí, těsně nad dřevnatými stonky, ze kterých bylinka znovu obrazí. Sušíme rozprostřenou ve slabé vrstvě nebo ve svazečcích zavěšených ve stínu, případně při umělé teplotě do 35°C.

Testovali jsme sušičku: co udělá s bylinkami

Testovali jsme sušičku: co udělá s bylinkami

Pro okamžitou spotřebu můžeme sbírat průběžně, odstřihujeme jen vrcholné části lodyh, aby bylinka mohla dále růst. Dobromysl skladujeme v dobře uzavřených nádobách, na stinném místě, aby si udržela co nejdéle aroma. Maximálně však 1 rok.

Náš tip:

Chcete mít velmi silné a chutné koření? Pěstujte dobromysl na rozpáleném místě zahrady a sbírejte ji kolem jedenácté hodiny dopoledne za plného slunce. Tehdy obsahuje maximum silic!

Léčí, chutná, čaruje…

  • Dobromysl podporuje chuť k jídlu. Hodí se všude tam, kde se používá majoránka, má ale výraznější chuť.
  • Nezastupitelná je v italské kuchyni při přípravě pizzy a špaget.
  • Ve Francii je součástí známého provensálského koření.
  • V Mexiku pak chilli koření, nelze bez ní připravit pravé chilli con carne.
  • Přidává se do mletých mas a gulášů, rizota, k dochucení masitých jídel a salátů.
  • Naložením snítek dobromysli do oleje lisovaného za studena (nejlépe olivového) získáme aromatické ochucovadlo s nahořklou chutí, které každý kulinářský umělec využívá k heroickým výkonům ve středomořské kuchyni, nejlépe při přípravě salátů.
Klepněte pro větší obrázek
Dobromyslí nelze pokazit žádné jídlo obsahující rajčata

Jako léčivka pomáhá proti kašli a při bolestech v krku (např. sirup Thymomil), má protizánětlivé účinky, zlepšuje zažívání neboť zvyšuje vyměšování žluči, pomáhá při léčbě vnitřních infekcí a střevních potížích. Kladně působí na psychiku, je účinná při migrénách. Žvýkání listů má pomoci při bolestech zubů. Používá se do koupelí a v obkladech. V kosmetickém průmyslu se využívá její olej do parfémů a dalších kosmetických přípravků.

Věděli jste, že…

  • Oregano, to skutečné pravé s maximálně silnou chutí, vypěstujete jedině na vápencových skalách ve středomoří. Tam má skutečnou sílu. U nás získáme jen průměrně silné koření v teplých částech země.
  • Název oregano pochází ze španělštiny, odvozením z něho vznikl název latinský. Ani jeden nám ovšem o této bylince nic bližšího neříká.
  • České pojmenování dobromysl je už konkrétnější. Jídla kořeněná dobromyslí přináší dobrou náladu, rozveselují mysl.
  • Podobně smýšlejí i Řekové, jejich origanum znamená v překladu „potěšení z hor“.
  • Původním domovem této aromatické bylinky je mírný a subtropický pás Evropy a Asie.

Dobrý den, jsem dobromysl obecná

Dobromysl obecná je vytrvalá keříčkovitá bylina s chlupatým dřevnatým oddenkem a načervenale zbarvenými lodyhami, s malými zelenými listy. Dorůstá do výšky až 60 cm. Kvete v červenci a srpnu drobnými růžovými či fialovými kvítky seskupených v latech. Celá rostlina je silně aromatická.

Oregano má více druhů, u nás roste volně pouze dobromysl obecná. K pěstování se hodí i tzv. krétské oregano (Origanum dictamnus) a oregano francouzské. Do truhlíků nebo květináčů pak Origanum compactum, které, jak název napovídá, vytváří kompaktní keříček vypadjící v nádobách efektněji.

Doporučujeme speciální recept

Insalata di patate, cipolle rosse e oregano alias Horký salát z brambor, červené cibule a oregana

Tahle italská specialitka je jako stvořená pro červnové obědy či večeře. Je lehká, díky koření osvěžující, navíc využívá nové brambory z domácí produkce.

Ingredience: 8 středních brambor, 2 malé červené brambory, 2 polévkové lžíce zelených oliv, najemno nasekaných, ½ lžíce sušeného organa, 8 polévkových lžic olivového oleje, 2 polévkové lžíce červeného vinného octa, sůl.

Příprava: Uvařte brambory ve slupce (nejlépe nové) doměkka. Osušte je a slupku oloupejte. U nových brambor to není nezbytně nutné. Nakrájejte je do mísy na plátky, přidejte plátky červené cibule a olivy. Zasypte salát oreganem (dobromyslí), zalijte olivovým olejem, přidejte sůl a ocet. Můžete dochutit též pepřem. Zamíchejte a ještě teplý ho podávejte. Využít můžete salát jako přílohu k masu. Hoblinky parmazánu na povrchu jsou delikátní!

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Nejkrásnější podzimní dekorace do interiéru i na dveře

Nejkrásnější podzimní dekorace do interiéru i…

Nenechte si zkazit náladu sychravým počasím. Raději využijte dary, které nám podzimní příroda nabízí, a pusťte se do výroby nějaké krásné dekorace. Inspiraci najdete v galerii.

11.  11.  2017 |
Co s muškáty přes zimu?

Co s muškáty přes zimu?

Muškáty (pelargonie) a jejich zazimování řeší snad každý pěstitel balkonových rostlin. Vypravili jsme se proto pro praktické rady za zkušenou pěstitelkou, paní Valinovou do Budyně nad Ohří.

1.  10.  2017 | | 2 N/A
Chcete dobré kyselé zelí? Naložte si je!

Chcete dobré kyselé zelí? Naložte si je!

Vepřo-knedlo-zelo či zelňačka, která spraví chuť po probdělé noci – máte rádi tyto pokrmy? Tak víte, že dobré kyselé zelí je jejich základ. A nejlepší zelí je domácí. Naložte si ho tedy podle následujících rad!

13.  10.  2017 |
Jak správně skladovat vyloupané vlašské ořechy

Jak správně skladovat vyloupané vlašské ořech…

Skladování vyloupaných vlašských ořechů má své nesporné výhody, ale i nevýhody. Mají totiž tendenci brzy žluknout, rychle chytají plíseň a chutnají molům. Prozradíme vám proto, jak a kam je uložit, aby vydržely jako čerstvé až do příští sezóny.

10.  11.  2017 |
Nejkrásnější vánoční dekorace ze šišek. Vyrobte si vkusné ozdoby i vy!

Nejkrásnější vánoční dekorace ze šišek. Vyrob…

Šišky jsou snadno dostupné, nasbírat je můžete v městském parku, i v lese. Málokoho ale napadne, že se dají využít k výrobě nádherných vánočních ozdob za pár korun. Pro inspiraci jsme vám našli více než padesát dekorací ze šišek, které si snadno zvládnete vyrobit doma.

22.  11.  2017 |