vytisknout velikost písma Opylovači: od včely až po kolibříka

Jaro je v plném proudu, kvetou stromy i květiny. Když si stoupnete poblíž, uslyšíte hlasité bzučení. Nastal totiž čas opylování, při němž dochází k přenosu pylu z jedné rostliny na druhou. Přesněji: z prašníků jedné rostliny na bliznu jiné rostliny.

Klepněte pro větší obrázek
Babočka kopřivová na levanduli

Hmyzosnubnost: kdo se na ní podílí?

Většina z nás má tento proces spojený především se zástupci z hmyzí říše, kteří jsou v dané roli skutečně nejvýznamnější, ale opylení zprostředkovávají i jiní živočichové a dále také vítr nebo voda.

Klepněte pro větší obrázek
Pestřenka

Pro opylování hmyzem máme krásný český výraz – hmyzosnubnost. Mezi nejznámější hmyzí opylovače patří především zástupci řádu blanokřídlých, to znamená včely, bezžihadlové včely a čmeláci.

Klepněte pro větší obrázek
Nejznámější opylovač: včela medonosná

K dalším představitelům se řadí motýli, dvoukřídlí a brouci, kteří jsou pravděpodobně vůbec nejstaršími opylovači, a vzácně i třásněnky.

Nejvýraznější z opylovačů tropů: ptáci a savci

Určitě jste už někdy viděli fotografii či obrázek kolibříka, jehož dlouhý zobák je zabořen do barevného, exoticky vyhlížejícího květu. I skupina kolibříků totiž patří, stejně jako další druhy ptáků (strdimilové, medosavkovití, květozobovití a šatovníkovití) k neúnavným opylovačům.

Klepněte pro větší obrázek
Kolibříci žijí jen na americkém kontinentě

Vyskytují se zejména v tropických oblastech, kde shodnou úlohu zastávají i někteří savci. Jedná se o třicet rodů netopýrů a několik druhů kaloňů, při jejich činnosti jim pomáhá až osmicentimetrový jazyk, dále někteří vačnatci a hlodavci.

Největším opylovačem vůbec je madagaskarský lemur vari z řádu primátů, který na výšku dosahuje přes jeden metr. Mezi savci nesmíme zapomenout zmínit člověka – i ten občas opyluje rostliny, ovšem uměle.

Klepněte pro větší obrázek
Lemur vari obývá ostrov Madagaskar

Rostliny někdy opylují i plazi (například pagekon) a vzácněji i měkkýši, kteří požírají masitou bliznu a pyl jim ulpívá na těle.

Zdroj: Wikipedie, foto: Profimedia 

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se na tipy z celé ČR

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se …

Za dvě hodiny 700 křemenáčů osikových. Takový úlovek se povedl tento týden dvěma kamarádům na Benešovsku. Je jasné, že houby už zase rostou jak o život, i když samozřejmě ne úplně všude. Kam tedy v Česku vyrazit na houby, kde vás čekají nejlepší úlovky?

10.  9.  2020 |
Jak poznat jedovaté a hořké hřiby: Co je typické pro satan, hořčák a další houby?

Jak poznat jedovaté a hořké hřiby: Co je typi…

V lese se na vás smějí hřiby jak z učebnice, verdikt zkušeného houbaře však vzápětí vaše nadšení pošle pod bod mrazu. Jsou to hořčáky. Stačí jeden kousek a máte zkaženou celou smaženici. V tom lepším případě. Po konzumaci jedovatých hřibů si můžete způsobit zdravotní potíže. Jak tyto hřiby rozeznat od praváků?

9.  9.  2020 |
Hrušková povidla z trouby. Snadná cesta, jak uchovat sladkost ovoce

Hrušková povidla z trouby. Snadná cesta, jak …

Dobře zralá hruška je sladká a šťavnatá. A taky poměrně křehká – snadno se otlačí, či dokonce rozmáčkne. Je proto třeba ji rychle spotřebovat. Kompoty jsou fajn, ale když je hrušek mnoho a už padají ze stromu, je potřeba rychlé akce.

13.  9.  2020 |
Šípkový sirup za studena, s medem i klasicky. Vyberte si ze tří receptů

Šípkový sirup za studena, s medem i klasicky.…

Šípkový sirup je medicína, kterou znaly a využívaly už generace před námi. Přidejte se k nim a vyzkoušejte chuť plodů, které příznivě působí na organismus dětí i dospělých. Bez éček a dalších umělých přísad se obejde náš recept na šípkový sirup.

19.  9.  2020 |
Urodilo se švestek, že nevíte, co s nimi? Zkuste švestková povidla v troubě a bez míchání

Urodilo se švestek, že nevíte, co s nimi? Zku…

Receptů na švestková povidla je mnoho a možná máte ten nejlepší od babičky. Ale pokud ne, máme pro vás jeden, který určitě stojí za vyzkoušení.

6.  9.  2020 |