5
Fotogalerie

Opylovači: od včely až po kolibříka

Jaro je v plném proudu, kvetou stromy i květiny. Když si stoupnete poblíž, uslyšíte hlasité bzučení. Nastal totiž čas opylování, při němž dochází k přenosu pylu z jedné rostliny na druhou. Přesněji: z prašníků jedné rostliny na bliznu jiné rostliny.

opyleni_2.jpg
Babočka kopřivová na levanduli

Hmyzosnubnost: kdo se na ní podílí?

Většina z nás má tento proces spojený především se zástupci z hmyzí říše, kteří jsou v dané roli skutečně nejvýznamnější, ale opylení zprostředkovávají i jiní živočichové a dále také vítr nebo voda.

opyleni_3.jpg
Pestřenka

Pro opylování hmyzem máme krásný český výraz – hmyzosnubnost. Mezi nejznámější hmyzí opylovače patří především zástupci řádu blanokřídlých, to znamená včely, bezžihadlové včely a čmeláci.

opyleni_1.jpg
Nejznámější opylovač: včela medonosná

K dalším představitelům se řadí motýli, dvoukřídlí a brouci, kteří jsou pravděpodobně vůbec nejstaršími opylovači, a vzácně i třásněnky.

Nejvýraznější z opylovačů tropů: ptáci a savci

Určitě jste už někdy viděli fotografii či obrázek kolibříka, jehož dlouhý zobák je zabořen do barevného, exoticky vyhlížejícího květu. I skupina kolibříků totiž patří, stejně jako další druhy ptáků (strdimilové, medosavkovití, květozobovití a šatovníkovití) k neúnavným opylovačům.

opyleni_7.jpg
Kolibříci žijí jen na americkém kontinentě

Vyskytují se zejména v tropických oblastech, kde shodnou úlohu zastávají i někteří savci. Jedná se o třicet rodů netopýrů a několik druhů kaloňů, při jejich činnosti jim pomáhá až osmicentimetrový jazyk, dále někteří vačnatci a hlodavci.

Největším opylovačem vůbec je madagaskarský lemur vari z řádu primátů, který na výšku dosahuje přes jeden metr. Mezi savci nesmíme zapomenout zmínit člověka – i ten občas opyluje rostliny, ovšem uměle.

opyleni_9.jpg
Lemur vari obývá ostrov Madagaskar

Rostliny někdy opylují i plazi (například pagekon) a vzácněji i měkkýši, kteří požírají masitou bliznu a pyl jim ulpívá na těle.

Zdroj: Wikipedie, foto: Profimedia 

Doporučujeme

Články odjinud