vytisknout velikost písma Opravy a údržba zahradního nářadí

Jaro ještě na dveře neťuká, takže máte dostatek času na to, abyste dalit do pořádku nářadí. To, že jste je očistili a uložili v suchu, ještě neznamená, že vám bude dobře sloužit. Přinejmenším nože a nůžky volají po nabroušení.

S tupým nářadím uděláte polovinu práce a ještě se přitom pořádně zapotíte, o dlaních plných puchýřů ani nemluvě. Ostří rýčů a motyk přiostřete pilníkem nebo na brusce. Nemáte-li žádné zkušenosti, měli byste vědět, že práci s bruskou je třeba se nejprve naučit.

Jak správně brousit?

Pracujte jen s dobře upevněnou stolní bruskou, protože pouze stabilní upevnění kotouče zaručí dodržení vhodného úhlu.

K broušení použijte brusný kotouč pouze s optimálním zrněním. Příliš hrubý kotouč dokáže ostří zkazit, jemný prodlužuje dobu broušení, a tím dochází k nežádoucímu ohřevu ostří.

Klepněte pro větší obrázek
Rychlé nabroušení ostří přijde často vhod 

Také síla a přítlak mají vliv na vznik takzvané jehly, která po broušení vzniká. Odstraňte ji obtáhnutím nejprve na hrubším a pak na jemnějším kameni.

Nejste-li si jisti tím, že nářadí zvládnete správně nabrousit vlastními silami, svěřte je raději odborníkům. Motyku nabrousí každý zručný zámečník a o nože a nůžky se postarají v nožířství či prodejně značkového zahradního nářadí v rámci pozáručního servisu.  

Rovný střih

Když přestává být řez zahradnických nůžek hladký a nůžky nedostřihují, je nutné čepele nabrousit. Nejprve uvolněte spojovací šroub, odstraňte korozi a zbytky rostlin.

Klepněte pro větší obrázek
Tupé nůžky vám práci na zahradě zkomplikují 

U dvoubřitých nůžek se vybrušuje pouze rovnou stranu čepelí. Při oboustranném nabroušení se pak čepele „zakousnou“ a nůžky jsou nefunkční. (Závadu odstraníte pouze novým správným zbroušením).

Po skončení práce naolejujte ostrou hranu kvůli ochraně před korozí - stejně tak jako šroub a pružiny. Pro snazší údržbu doporučujeme nůžky po každém ukončení práce přebrousit.  

Čistý a hladký řez

Nabroušené štěpařské nože jsou potřeba stále: tu k začištění řezu, tu na očkování růží nebo při řízkování.

Nože bruste na jemnozrnném plochém brousku, navlhčeném vodou nebo olejem. Na brousek přiložte čepel nože z té strany, kde je zářez pro otevírání nože. Pak spirálovitými pohyby při nepatrném zvednutí tupé hrany bruste ostří.

Klepněte pro větší obrázek
Zahradní nože musí být ostré jako břitva 

Vybroušená strana nože musí být úplně rovná. Nůž dobruste z obou stran rovnými tahy, tam i zpět, bez tlaku proti ostří. Kvalitní ostří „dotáhněte“ obtažením na koženém řemenu.  

Nářadí bez násady jako by nebylo

Rukojeti a topůrka se po nějakém čase opotřebují, zlámou nebo začnou pouštět třísky. Dřevěné násady můžete nahradit rukojeťmi koupenými v železářstvích, v některých případech je lze nahradit plastovými. 

Klepněte pro větší obrázek
Pokud násada pevně nedrží, je jedno, že nástroj je dobře nabroušený 

Starý brousek nevyhazujte

Jednoduchý způsob, jak zachránit přeražený brousek, je vložit zbytek brousku do gumové rukojeti, kterou získáte z předních řídítek starého jízdního kola nebo motocyklu. Šikovný kutil si může vyrobit rukojeť sám, když mezi dva kousky tvrdého dřeva zbytek brousku přilepí epoxidovým lepidlem.

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Jak rozlišit jedovatý žampion od jedlého?

Jak rozlišit jedovatý žampion od jedlého?

Žampion zápašný (odborně Pečárka zápašná) je nejnebezpečnější houbou pro houbaře, protože málokdo čeká, že i žampiony mají své jedovaté zástupce.

3.  9.  2017 |
Pět nejlepších receptů z cukety

Pět nejlepších receptů z cukety

Cukety se těší velké oblibě, navíc vypěstovat je zvládne i začátečník. Když je velká úroda, co pak s nimi? Tady je pět skvělých receptů.

27.  7.  2017 | | 2 N/A
Rakytník řešetlákový: Největší chyby při pěstování

Rakytník řešetlákový: Největší chyby při pěst…

Rakytník má neuvěřitelně kyselé plody – to proto, že obsahuje obrovské množství vitamínu C. Ještě tento zázračný keř v zahradě nemáte?

30.  6.  2017 |
Jak si připravit zaručeně čerstvé domácí máslo

Jak si připravit zaručeně čerstvé domácí másl…

Pokud si doma vyrobíte vlastní máslo, máte zaručeno, že je čerstvé a nikoliv rozmrazené po dvou letech ze skladových zásob. Při přípravě klasického másla oproti cenám v obchodě příliš neušetříte, pokud máte rádi bylinkové či slané máslo, pak se domácí výroba vyplatí i finančně.

10.  9.  2017 |
Recept na rychlý domácí kečup bez zavařování. Za pár korun, bez chemie

Recept na rychlý domácí kečup bez zavařování.…

Nejen děti, ale ani mnozí dospělí nedají bez kečupu ani ránu. Nejedno dítko jím vylepšuje i řízek. Tak proč si ho nevyrobit z vlastní úrody, alespoň máte jistotu, že je ze zralých, zdravých rajčátek.

24.  8.  2017 |