vytisknout velikost písma Olivovník: jak jej pěstovat v našich podmínkách

Je vůbec možné pěstovat v České republice exotický olivovník, dlouhověký strom, který je domovem ve Středomoří, ale u nás se s ním v parcích nesetkáte? Určitě to stojí za pokus. Poradíme vám, jak s jeho pěstováním začít.

Olivovník je spojen s příběhem o vzniku hlavního řeckého města Athén. Legenda praví, že bohové Poseidon a Athéna se přeli o to, kdo z nich bude město chránit a po kom bude pojmenováno.  

Spor nevedl ke konci, a tak jim ostatní bohové dali úkol. Oba, Poseidon i Athéna, měli věnovat městu nějaký dar. Který z nich dá ten vzácnější, ten se stane vítězem. Poseidon, bůh moří, zabodl trojzubec do kamene a rázem z něho začala prýštit voda.

Klepněte pro větší obrázek
Magické olivovníky můžete obdivovat na svých cestách Středozemím  

Vzápětí bohyně moudrosti Athéna dupla nohou o zem a v tu chvíli na přesně stejném místě vyrostl zelený strom – první olivovník na světě. Bohyně Athéna se stala vítězkou a od té doby nese řecké město své jméno dodnes.  

Návod na pěstování olivovníků v pár bodech

Návod na pěstování olivovníků v pár bodech

Olivovník dává zlato, ale ve skutečnosti je stříbrný

Málokterý strom se dožívá tak požehnaného věku jako olivovník. Kdo navštívil některý ze středomořských států, Izrael nebo Egypt, určitě si všiml bizarních pokroucených kmenů, jejichž věk dosahuje několika set nebo i tisíců let.

Olivovník v přírodě roste v kamenité chudé půdě, a to velmi, velmi pomalu. Nepříznivému klimatu odolá díky hlubokým kořenům a obdivuhodné schopnosti regenerace. Patří do skupiny stálezelených dřevin.  

Na terase či balkonu se daří spoustě exotických rostlin

Na terase či balkonu se daří spoustě exotických rostlin

Má hustou korunu s úzce kopinatými stříbrošedými listy, které jsou na líci matně tmavozelené až šedozelené a z rubu šedobíle nebo hnědavě bíle chlupaté. Na přelomu dubna až května olivovník kvete drobnými květy schovanými v úžlabních latách. Nejspíše si jich ani nevšimnete, zato intenzivní až nepříjemné vůně zcela určitě. 

Klepněte pro větší obrázek
Květy olivovníku jsou nenápadné

Plodem je známá oliva s velmi tvrdou peckou a tuhým oplodím. Podaří-li se vám zhruba za sedm let sklidit doslova pár oliv ze stromku pěstovaného v bytě, považujte to za úspěch. Většina olivovníků, z nichž známe šťavnaté olejnaté plody dodávané do obchodů, začíná plodit až po padesáti letech po vysazení. 

Klepněte pro větší obrázek
Plody bez úpravy chutnají hořce; foto: zahradnictví Kruh

Olivovník přežije sucho i požár, ale nerad se stěhuje

Olivovníky jsou velmi nenáročné jak na péči, tak i na složení zeminy. Substrát je poměrně snadné namíchat; olivovník se spokojí se směsí kypré zahradní zeminy a písku v poměru jedna ku jedné a kvalitní drenáží. 

Rovněž není třeba si lámat hlavu se zálivkou. Olivovník v přírodě nikdo nezalévá, a přece se mu daří. Častá a bohatá zálivka mu spíš uškodí, proto je lépe raději zalévat jen občas, když je na listech patrné, že trochu vody neuškodí.

Klepněte pro větší obrázek
Olivovník pěstovaný v nádobě umístěte na slunné místo 

Sucho a teplo jsou pro olivovník přirozené podmínky. Čím víc chráněné a teplejší stanoviště mu dopřejete, tím lépe. Je známo, že časté požáry zničí olivovníkový háj, a přesto ze zuhelnatělých pahýlů vyraší nové letorosty. Taková katastrofa snad váš olivovník nepotká, ale využít snadné obrůstání můžete k úpravě tvaru koruny stromku.

Klepněte pro větší obrázek
Olivovníkové háje mají své kouzlo

Olivovník snáší řez velmi dobře. V našich podmínkách lze vzrostlé stromky upravit řezem na jaře, nejpozději však do poloviny července, aby nové výhony stačily vyzrát. Rostliny v nádobách na terase není třeba razantně řezat, postačí jen pravidelné zastřihování bujných letorostů.  

Olivovník nesnáší mráz, který nenávratně poškozuje kořeny. Pro přezimování je nejvhodnější teplota okolo deseti stupňů Celsia a zálivka jen v nutné míře. Potřebu vody si strom řídí sám – jakmile se listy svinují, je čas jej zalít.  

A jak to vlastně s tím stěhováním olivovníku je? Odolný stromek vydrží téměř pouštní podmínky, ale jakmile jej přestěhujete z místnosti ven nebo naopak, zareaguje na změnu životních podmínek částečným opadem listů.  

Stejné příznaky mohou nastat v případě přelití rostliny. Zjistíte-li to včas, nic se neděje. Nechte olivovník pár dnů bez zálivky a stav se postupně upraví. V opačném případě – olivovník hnijící od kořenů – už těžko zachráníte. 

Klepněte pro větší obrázek
Hmyz listy olivovníku nelákají, což je pro nás, pěstitele, výhoda 

Chcete dlouho žít? Jezte olivy!

Do kmene olivovníku je vepsána staletá historie, a přesto jeho plody po léta navracejí lidem zdraví a krásu. Zralé olivy jsou nepoživatelné, trpké a poměrně suché. Proto se nakládají do solného nálevu nebo nechávají mléčně kvasit.  

Šetrná konzervace v plodech beze změn ponechá veškeré vitaminy A a E, nenasycené mastné kyseliny, antioxidanty, přírodní vlákninu, ale i železo, vápník a hořčík. Přestože olivy obsahují olej, jsou málo kalorické a rychle nasytí.  

Gurmáni středomořských specialit bez olivového oleje nepřipraví salát, marinádu ani ryby. Olej totiž nemění své složení ani při vysokých teplotách. Plody olivovníku se po sklizni zpracovávají mechanickým lisováním za studena: vzniká tak panenský olej nejvyšší kvality, označovaný jako "extra panenský".

Klepněte pro větší obrázek
Olivy se hodí do letních salátů 

Pravidelná konzumace olivového oleje snižuje výskyt srdečních, cévních i nádorových onemocnění, má antioxidační účinky a pozitivní vliv na střevní mikroflóru. Jeho blahodárné účinky využívá i kosmetický průmysl k výrobě krémů, mýdel a pleťových mlék, především k ošetření pleti se sklonem k zánětům. 

Klepněte pro větší obrázek
Olivový olej si vychutnáte, když jej rozetřete na čerstvou bagetu 

Máte zájem o sazenici olivovníku?

Stromek olivovníku v dnešní době už není problém sehnat. Nabízejí ho různá květinářství, zahradnictví a také hobbymarkety. Pokud byste přece jen měli smůlu a nemohli na něj natrefit, podívejte se na internetové obchody specializované na prodej exotických rostlin.  

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Pět nejlepších receptů z cukety

Pět nejlepších receptů z cukety

Cukety se těší velké oblibě, navíc vypěstovat je zvládne i začátečník. Když je velká úroda, co pak s nimi? Tady je pět skvělých receptů.

27.  7.  2017 | | 2 N/A
Jak rozlišit jedovatý žampion od jedlého?

Jak rozlišit jedovatý žampion od jedlého?

Žampion zápašný (odborně Pečárka zápašná) je nejnebezpečnější houbou pro houbaře, protože málokdo čeká, že i žampiony mají své jedovaté zástupce.

3.  9.  2017 |
Recept na rychlý domácí kečup bez zavařování. Za pár korun, bez chemie

Recept na rychlý domácí kečup bez zavařování.…

Nejen děti, ale ani mnozí dospělí nedají bez kečupu ani ránu. Nejedno dítko jím vylepšuje i řízek. Tak proč si ho nevyrobit z vlastní úrody, alespoň máte jistotu, že je ze zralých, zdravých rajčátek.

24.  8.  2017 |
Rakytník řešetlákový: Největší chyby při pěstování

Rakytník řešetlákový: Největší chyby při pěst…

Rakytník má neuvěřitelně kyselé plody – to proto, že obsahuje obrovské množství vitamínu C. Ještě tento zázračný keř v zahradě nemáte?

30.  6.  2017 |
Jak si připravit zaručeně čerstvé domácí máslo

Jak si připravit zaručeně čerstvé domácí másl…

Pokud si doma vyrobíte vlastní máslo, máte zaručeno, že je čerstvé a nikoliv rozmrazené po dvou letech ze skladových zásob. Při přípravě klasického másla oproti cenám v obchodě příliš neušetříte, pokud máte rádi bylinkové či slané máslo, pak se domácí výroba vyplatí i finančně.

10.  9.  2017 |