vytisknout velikost písma Okurková sezóna zdraví znamená

Traduje se, že okurka je výborná zelenina, ale vitamíny a minerály jsou jí cizí. Není to pravda. Okurka má léčebné účinky a může pomoci při mnoha zdravotních nesnázích.
Okurková sezóna zdraví znamená

Lékaři hovoří o tom, že okurka dokáže více než jiná zelenina vázat kyseliny v organismu, zejména kyselinu močovou. Z toho vyplývá, že okurka může pomáhat především osobám trpícím dnou, ledvinovými potížemi (včetně kamenů) a poruchami trávení.

Klepněte pro větší obrázek
Hadovka, salátová okurka s hladkou jemnou
slupkou, je lépe stravitelná a působí méně
zažívacích potíží než klasická okurka

Šťáva z okurek je bohatá na vysoký obsah draslíku, ten je prospěšný při snižování vysokého krevního tlaku, důležitý je pro správnou funkci nervů a žláz s vnitřní sekrecí. Křemíku je v okurkách rovněž značné množství, důležitý je především pro dobrý stav kůže, vlasů a nehtů. Proto se používá často v prostředcích vlasové kosmetiky. Omezuje vypadávání vlasů a příznivě působí na nemoci nehtů a vlasů.

Obsah minerálů ve 100 gramech okurky:

draslík (K) 140,0 mg

fosfor (P) 36,0 mg

hořčík (Mg) 9,0 mg

mangan (Mn) 0,15 mg

měď (Cu) 0,06 mg

síra (S) 21,0 mg

sodík (Na)  5,0 mg

vápník (Ca) 25,0 mg

zinek (Zn) 0,52 mg

železo (Fe) 1,1 mg

Mezi srovnatelnými druhy zeleniny má okurka největší přebytek zásaditých iontů nad kyselými.

Tento vztah se příznivě projevuje při léčbě srdečních chorob. Okurka má taky nemálo vitaminů. Ve 100 gramech okurky bylo rozborem potvrzeno:

28 μg karotenů (vitamin A).

0,3 mg kyseliny pantotenové,

0,1 mg vitaminu E,

8,0 mg vitaminu C,

0,02 mg tiaminu (B1), riboflavinu (B2) a niacinu (B3)

0,04 mg pyridoxinu (B6)

1 μg biotinu (H).

Z pokladnice lidové moudrosti

Každodenní konzumace lžíce čerstvě nastrouhaných okurek, smíchaných s cibulí a olivovým olejem upravuje metabolismus, pomáhá čistit organismus a odbourávat tuky.

Náš recept: Okurkový salát s čočkou

Ingredience: 1 větší okurka (salátová), 3 rajská jablíčka, trocha cibule, česnek, pepř, sůl, citrónová šťáva, 100 g naklíčené čočky.

Příprava: Čočku necháme naklíčit, nastrouháme okurku, nakrájíme rajčata i cibulí a vše smícháme. Přidáme čočku, česnek, olej, opět promícháme a dochutíme. Salát je dobré nechat dvě hodiny uležet. Je to vynikající letní večeře.

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Pět nejlepších receptů z cukety

Pět nejlepších receptů z cukety

Cukety se těší velké oblibě, navíc vypěstovat je zvládne i začátečník. Když je velká úroda, co pak s nimi? Tady je pět skvělých receptů.

27.  7.  2017 | | 2 N/A
Jak ostříhat levanduli, aby byla příští rok obsypaná květy

Jak ostříhat levanduli, aby byla příští rok o…

Právě teď je ten pravý čas. Levandule odkvétá a správný řez ovlivní nejen její tvar a vzhled, ale i to, kolik květů a v jaké kvalitě bude napřesrok mít.

30.  7.  2017 |
Jak zpracovat a uchovat cukety na zimu

Jak zpracovat a uchovat cukety na zimu

Také máte cuket, že nevíte, co s nimi? Vyzkoušeli jste snad už všechny způsoby úpravy a oblíbená zelenina vám už, jak se lidově říká, leze krkem? Uchovejte si je na zimu, kdy se vám po jejich chuti bude stýskat. Způsobů je hned několik.

28.  7.  2017 |
Rakytník řešetlákový: Největší chyby při pěstování

Rakytník řešetlákový: Největší chyby při pěst…

Rakytník má neuvěřitelně kyselé plody – to proto, že obsahuje obrovské množství vitamínu C. Ještě tento zázračný keř v zahradě nemáte?

30.  6.  2017 |
Netradiční dekorace dodají zahradě styl

Netradiční dekorace dodají zahradě styl

Malé i větší drobnosti jsou třešničkou na dortu, která možná chybí vaší zahradě. Něco, co jí dodá styl, šmrnc a díky čemu se v ní můžete cítit velmi příjemně.

10.  8.  2017 |