vytisknout velikost písma Okurková sezóna zdraví znamená

Traduje se, že okurka je výborná zelenina, ale vitamíny a minerály jsou jí cizí. Není to pravda. Okurka má léčebné účinky a může pomoci při mnoha zdravotních nesnázích.
Okurková sezóna zdraví znamená

Lékaři hovoří o tom, že okurka dokáže více než jiná zelenina vázat kyseliny v organismu, zejména kyselinu močovou. Z toho vyplývá, že okurka může pomáhat především osobám trpícím dnou, ledvinovými potížemi (včetně kamenů) a poruchami trávení.

Klepněte pro větší obrázek
Hadovka, salátová okurka s hladkou jemnou
slupkou, je lépe stravitelná a působí méně
zažívacích potíží než klasická okurka

Šťáva z okurek je bohatá na vysoký obsah draslíku, ten je prospěšný při snižování vysokého krevního tlaku, důležitý je pro správnou funkci nervů a žláz s vnitřní sekrecí. Křemíku je v okurkách rovněž značné množství, důležitý je především pro dobrý stav kůže, vlasů a nehtů. Proto se používá často v prostředcích vlasové kosmetiky. Omezuje vypadávání vlasů a příznivě působí na nemoci nehtů a vlasů.

Obsah minerálů ve 100 gramech okurky:

draslík (K) 140,0 mg

fosfor (P) 36,0 mg

hořčík (Mg) 9,0 mg

mangan (Mn) 0,15 mg

měď (Cu) 0,06 mg

síra (S) 21,0 mg

sodík (Na)  5,0 mg

vápník (Ca) 25,0 mg

zinek (Zn) 0,52 mg

železo (Fe) 1,1 mg

Mezi srovnatelnými druhy zeleniny má okurka největší přebytek zásaditých iontů nad kyselými.

Tento vztah se příznivě projevuje při léčbě srdečních chorob. Okurka má taky nemálo vitaminů. Ve 100 gramech okurky bylo rozborem potvrzeno:

28 μg karotenů (vitamin A).

0,3 mg kyseliny pantotenové,

0,1 mg vitaminu E,

8,0 mg vitaminu C,

0,02 mg tiaminu (B1), riboflavinu (B2) a niacinu (B3)

0,04 mg pyridoxinu (B6)

1 μg biotinu (H).

Z pokladnice lidové moudrosti

Každodenní konzumace lžíce čerstvě nastrouhaných okurek, smíchaných s cibulí a olivovým olejem upravuje metabolismus, pomáhá čistit organismus a odbourávat tuky.

Náš recept: Okurkový salát s čočkou

Ingredience: 1 větší okurka (salátová), 3 rajská jablíčka, trocha cibule, česnek, pepř, sůl, citrónová šťáva, 100 g naklíčené čočky.

Příprava: Čočku necháme naklíčit, nastrouháme okurku, nakrájíme rajčata i cibulí a vše smícháme. Přidáme čočku, česnek, olej, opět promícháme a dochutíme. Salát je dobré nechat dvě hodiny uležet. Je to vynikající letní večeře.

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Připravte si domácí pickles, je to dobrota plná vitaminů. Recept pro začátečníky

Připravte si domácí pickles, je to dobrota pl…

Jestli vám zbylo pár posledních vlastnoručně vypěstovaných kousků zeleniny a vy už nevíte, jak je zpracovat, vyzkoušejte pickles. Kvašená zelenina vám během zimních dnů dodá pořádnou dávku vitaminů. Využít můžete květák, zelí, mrkev, červenou řepu, prostě cokoliv.

5.  11.  2019 |
Dekorace na hrob: Vyrobte si dušičkovou výzdobu

Dekorace na hrob: Vyrobte si dušičkovou výzdo…

Zavzpomínejte na své zesnulé blízké, navštivte jejich hrob, ozdobte ho a zapalte svíčku. Dekorace na hrob nemusí být drahá. Dušičkovou výzdobu můžete snadno vyrobit doma. Nápady najdete v naší galerii.

29.  10.  2019 |
Květiny na hrob: Čím ho osázet a co vypadá hezky po celý rok?

Květiny na hrob: Čím ho osázet a co vypadá he…

Už zítra jsou tu Dušičky. Svátek, kdy vzpomínáme na naše zemřelé blízké a zdobíme místo jejich posledního odpočinku. Jaké květiny ale vybrat, aby vydržely nejhezčí co nejdéle? Poradíme vám.

1.  11.  2019 |
Trendy v obkladech do koupelny i do kuchyně: Nadvládu šedé rozbíjí mozaika i patchwork

Trendy v obkladech do koupelny i do kuchyně: …

Obklady se v domácnosti nemění příliš často, jejich vzhled je tak třeba vybírat skutečně důkladně. Co nás v obchodech aktuálně zaujalo?

6.  11.  2019 |
Jak skladovat vlašské ořechy ve skořápce: Vydrží vám až do další sklizně

Jak skladovat vlašské ořechy ve skořápce: Vyd…

Máte doma sklizené ořechy a přemýšlíte, co s nimi udělat? Uložte je způsobem, jakým to dělaly naše babičky. Jen tak budete mít jistotu, že vám nežluknou ani nezplesniví. Prozradíme vám, jak zajistit, aby stále chutnaly jako čerstvé.

9.  11.  2019 |