vytisknout velikost písma Okurková sezóna zdraví znamená

Traduje se, že okurka je výborná zelenina, ale vitamíny a minerály jsou jí cizí. Není to pravda. Okurka má léčebné účinky a může pomoci při mnoha zdravotních nesnázích.
Okurková sezóna zdraví znamená

Lékaři hovoří o tom, že okurka dokáže více než jiná zelenina vázat kyseliny v organismu, zejména kyselinu močovou. Z toho vyplývá, že okurka může pomáhat především osobám trpícím dnou, ledvinovými potížemi (včetně kamenů) a poruchami trávení.

Klepněte pro větší obrázek
Hadovka, salátová okurka s hladkou jemnou
slupkou, je lépe stravitelná a působí méně
zažívacích potíží než klasická okurka

Šťáva z okurek je bohatá na vysoký obsah draslíku, ten je prospěšný při snižování vysokého krevního tlaku, důležitý je pro správnou funkci nervů a žláz s vnitřní sekrecí. Křemíku je v okurkách rovněž značné množství, důležitý je především pro dobrý stav kůže, vlasů a nehtů. Proto se používá často v prostředcích vlasové kosmetiky. Omezuje vypadávání vlasů a příznivě působí na nemoci nehtů a vlasů.

Obsah minerálů ve 100 gramech okurky:

draslík (K) 140,0 mg

fosfor (P) 36,0 mg

hořčík (Mg) 9,0 mg

mangan (Mn) 0,15 mg

měď (Cu) 0,06 mg

síra (S) 21,0 mg

sodík (Na)  5,0 mg

vápník (Ca) 25,0 mg

zinek (Zn) 0,52 mg

železo (Fe) 1,1 mg

Mezi srovnatelnými druhy zeleniny má okurka největší přebytek zásaditých iontů nad kyselými.

Tento vztah se příznivě projevuje při léčbě srdečních chorob. Okurka má taky nemálo vitaminů. Ve 100 gramech okurky bylo rozborem potvrzeno:

28 μg karotenů (vitamin A).

0,3 mg kyseliny pantotenové,

0,1 mg vitaminu E,

8,0 mg vitaminu C,

0,02 mg tiaminu (B1), riboflavinu (B2) a niacinu (B3)

0,04 mg pyridoxinu (B6)

1 μg biotinu (H).

Z pokladnice lidové moudrosti

Každodenní konzumace lžíce čerstvě nastrouhaných okurek, smíchaných s cibulí a olivovým olejem upravuje metabolismus, pomáhá čistit organismus a odbourávat tuky.

Náš recept: Okurkový salát s čočkou

Ingredience: 1 větší okurka (salátová), 3 rajská jablíčka, trocha cibule, česnek, pepř, sůl, citrónová šťáva, 100 g naklíčené čočky.

Příprava: Čočku necháme naklíčit, nastrouháme okurku, nakrájíme rajčata i cibulí a vše smícháme. Přidáme čočku, česnek, olej, opět promícháme a dochutíme. Salát je dobré nechat dvě hodiny uležet. Je to vynikající letní večeře.

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Recept na rychlý domácí kečup bez zavařování. Za pár korun, bez chemie

Recept na rychlý domácí kečup bez zavařování.…

Nejen děti, ale ani mnozí dospělí nedají bez kečupu ani ránu. Tak proč si ho nevyrobit z vlastní úrody, alespoň máte jistotu, že je ze zralých, zdravých rajčátek.

6.  8.  2018 |
Jak si vyrobit klimatizaci za pár stovek. Zabere vám to jen čtvrt hodiny

Jak si vyrobit klimatizaci za pár stovek. Zab…

Nevíte už, jak se doma ochladit, ale na klimatizaci za desítky tisíc nemáte potřebné finance? Našli jsme pro vás jednoduchý návod, jak si takovou provizorní domácí klimatizaci vyrobit s minimálními náklady. Na nic tedy nečekejte a pusťte se do toho!

4.  8.  2018 |
Všechno o pěstování hortenzií. Co řešit na zahradě a co na terase?

Všechno o pěstování hortenzií. Co řešit na za…

Pro hortenzie jsou charakteristické velké nádherné květy nejrůznějších barev a typů. Jedna z nejoblíbenějších rostlin vám bude přinášet pouze radost, dokážete-li si s ní poradit. Jak na to?

7.  8.  2018 |
Jak ostříhat levanduli, aby byla příští rok obsypaná květy

Jak ostříhat levanduli, aby byla příští rok o…

Právě teď je ten pravý čas. Levandule odkvétá a správný řez ovlivní nejen její tvar a vzhled, ale i to, kolik květů a v jaké kvalitě bude napřesrok mít.

17.  7.  2018 |
Je meloun ovoce, nebo zelenina? Plus jak poznat, že je opravdu zralý?

Je meloun ovoce, nebo zelenina? Plus jak pozn…

Meloun je nadupaný vitamíny a minerály, přitom má navzdory své sladké chuti minimum kalorií. Skvěle tak uspokojí chuť na sladké, pomůže doplnit tekutiny, aniž by zruinoval vaši postavu. Jak se to s ním ale má, je to ovoce, nebo zelenina?

9.  8.  2018 |