vytisknout velikost písma Okurková sezóna zdraví znamená

Traduje se, že okurka je výborná zelenina, ale vitamíny a minerály jsou jí cizí. Není to pravda. Okurka má léčebné účinky a může pomoci při mnoha zdravotních nesnázích.
Okurková sezóna zdraví znamená

Lékaři hovoří o tom, že okurka dokáže více než jiná zelenina vázat kyseliny v organismu, zejména kyselinu močovou. Z toho vyplývá, že okurka může pomáhat především osobám trpícím dnou, ledvinovými potížemi (včetně kamenů) a poruchami trávení.

Klepněte pro větší obrázek
Hadovka, salátová okurka s hladkou jemnou
slupkou, je lépe stravitelná a působí méně
zažívacích potíží než klasická okurka

Šťáva z okurek je bohatá na vysoký obsah draslíku, ten je prospěšný při snižování vysokého krevního tlaku, důležitý je pro správnou funkci nervů a žláz s vnitřní sekrecí. Křemíku je v okurkách rovněž značné množství, důležitý je především pro dobrý stav kůže, vlasů a nehtů. Proto se používá často v prostředcích vlasové kosmetiky. Omezuje vypadávání vlasů a příznivě působí na nemoci nehtů a vlasů.

Obsah minerálů ve 100 gramech okurky:

draslík (K) 140,0 mg

fosfor (P) 36,0 mg

hořčík (Mg) 9,0 mg

mangan (Mn) 0,15 mg

měď (Cu) 0,06 mg

síra (S) 21,0 mg

sodík (Na)  5,0 mg

vápník (Ca) 25,0 mg

zinek (Zn) 0,52 mg

železo (Fe) 1,1 mg

Mezi srovnatelnými druhy zeleniny má okurka největší přebytek zásaditých iontů nad kyselými.

Tento vztah se příznivě projevuje při léčbě srdečních chorob. Okurka má taky nemálo vitaminů. Ve 100 gramech okurky bylo rozborem potvrzeno:

28 μg karotenů (vitamin A).

0,3 mg kyseliny pantotenové,

0,1 mg vitaminu E,

8,0 mg vitaminu C,

0,02 mg tiaminu (B1), riboflavinu (B2) a niacinu (B3)

0,04 mg pyridoxinu (B6)

1 μg biotinu (H).

Z pokladnice lidové moudrosti

Každodenní konzumace lžíce čerstvě nastrouhaných okurek, smíchaných s cibulí a olivovým olejem upravuje metabolismus, pomáhá čistit organismus a odbourávat tuky.

Náš recept: Okurkový salát s čočkou

Ingredience: 1 větší okurka (salátová), 3 rajská jablíčka, trocha cibule, česnek, pepř, sůl, citrónová šťáva, 100 g naklíčené čočky.

Příprava: Čočku necháme naklíčit, nastrouháme okurku, nakrájíme rajčata i cibulí a vše smícháme. Přidáme čočku, česnek, olej, opět promícháme a dochutíme. Salát je dobré nechat dvě hodiny uležet. Je to vynikající letní večeře.

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se na tipy z celé ČR

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se …

Mysleli jste si, že vzhledem k suchému létu a dlouhodobě nadprůměrným teplotám už letos houby možná vůbec neporostou? Pak asi budete překvapeni. V posledních dnech nosí houbaři domů plné košíky. Zjistili jsme pro vás, kde aktuálně houby rostou a jaké.

12.  10.  2018 |
Jak vyrobit léčivý sirup a mast z rýmovníku

Jak vyrobit léčivý sirup a mast z rýmovníku

Sezóna chřipek a nachlazení je v plném proudu. Rýmě a kašli unikne jen málokdo z nás. Není ale nutné vše řešit jen prášky a předraženými přípravky z lékárny. Nepříjemné příznaky pomůže zmírnit třeba rýmovník. Máme pro vás návod, jak si z něj doma vyrobit sirup a mast.

27.  1.  2018 |
Chcete dobré kyselé zelí? Naložte si je!

Chcete dobré kyselé zelí? Naložte si je!

Vepřo-knedlo-zelo nebo zelňačka, která spraví chuť po probdělé noci – máte rádi tyto pokrmy? Tak víte, že dobré kyselé zelí je jejich základ. A nejlepší zelí je domácí. Naložte si ho tedy podle následujících rad.

5.  9.  2018 |
Jak pěstovat vřes na zahradě i v truhlíku na balkoně?

Jak pěstovat vřes na zahradě i v truhlíku na …

Vřesy rozkvétají mezi posledními rostlinami od konce léta do pozdního podzimu. Ozdobí truhlíky, zahradu a doplní i podzimní aranžmá. Co všechno potřebuje vřes na zahradě i v truhlíku a jak založit nové vřesoviště?

28.  8.  2018 |
Jak správně skladovat vyloupané vlašské ořechy

Jak správně skladovat vyloupané vlašské ořech…

Skladování vyloupaných vlašských ořechů má své nesporné výhody, ale i nevýhody. Mají totiž tendenci brzy žluknout, rychle chytají plíseň a chutnají molům. Prozradíme vám proto, jak a kam je uložit, aby vydržely jako čerstvé až do příští sezóny.

19.  9.  2018 |