vytisknout velikost písma Okrasné zelí: zpestření podzimních záhonů

Snad žádná jiná rostlina neudělá v těchto dnech zahradu tak krásnou jako okrasné zelí, jehož barvy sahají od sněhově bílé po temně fialovou. Když začnou venkovní teploty klesat, rostlina ukáže svoji tvář v plné parádě. Jak ji pěstovat?

Okrasné zelí (Brassica oleracea convar. Capitata) je nenáročná zahradní rostlina, kterou můžete pěstovat nejen na záhonech, ale i v květináčích na zápraží vašeho obydlí, na balkonech a terasách. Pochází z Asie, s jejím pěstováním se začalo v Číně a Japonsku.

Klepněte pro větší obrázek
Okrasné zelí udělá parádu na záhonech i v nádobách 

Výsev na jaře nebo v létě 

Semena si obstarejte u nejbližšího prodejce zahradnických potřeb hned v březnu. S výsevem začněte ještě v tomtéž měsíci a zhruba za měsíc poté hrnkujte mladé rostlinky do květináčků o průměru deset centimetrů. Ke konci května můžete vzrostlé sazenice přesadit na jejich finální stanoviště. 

Klepněte pro větší obrázek
Okrasné zelí se na našem trhu objevilo v devadesátých letech a získává si postupně stále větší oblibu 

Existují také názory, které radí vysévat tuto odrůdu zelí až v červnu a výsadbu provádět ke konci července. Takové rostliny jsou zpravidla určeny pro osázení prázdných záhonů po zelenině s krátkou vegetační dobou (salát, ředkvičky, velmi rané odrůdy brambor). 

V květnu často narazíte na předpěstované rostliny, jejichž cena se většinou pohybuje okolo třiceti korun a více podle velikosti. Pro srovnání: sáček se semeny vyjde na dvacetikorunu. 

Klepněte pro větší obrázek
Rostlina vynikne zvláště při skupinové výsadbě, kdy jsou pohromadě různobarevné exempláře 

Hodně vody a světla

Okrasné zelí vyžaduje záhřevné půdy zásobené živinami. Dostatek světla a vláhy zajistí rostlinám zdravý a rychlý růst. Avšak pozor, abyste je nepřelili! Přelité rostliny velmi rychle chřadnou a nakonec zahynou v důsledku hniloby kořenového systému. 

Klepněte pro větší obrázek
Nejen různé barvy, ale i tvary listů mají nejnověji vyšlechtěné rostliny

Záhony, na kterých se chystáte pěstovat okrasné zelí, nikdy nehnojte chlévským hnojem. Přebytek dusíkatých látek zvyšuje riziko namrzání rostlin v období nízkých teplot, navíc silně hnojení jedinci bývají často napadáni běláskem zelným, jehož larvy se živí rostlinnými pletivy. 

Klepněte pro větší obrázek
Okrasné zelí se v současné době používá i jako součást vázaných kytic

Pro výživu záhonů, kam rostliny umístíte, je nejlepší využít osvědčenou směs posekané trávy s listím. Po zasazení mladých rostlin je možné přihnojit pomocí tekutých nebo granulovaných hnojiv, což podpoří jejich bohatý a zdravý růst. 

Jak vzniká hra barev

S příchodem chladných podzimních dnů začíná zelí ukazovat svoji krásu. Důvodem vybarvení je stres rostliny z nízkých teplot. Zelené barvivo chlorofyl se začne měnit na antokyan – barvivo červené. Ke změnám barev dochází nejrychleji při teplotách okolo bodu mrazu. 

Klepněte pro větší obrázek
Změna barev listů skrývá složité chemické procedury uvnitř rostliny 

Pokud neuhodí silné mrazy s teplotami hluboko pod nulou, zelí vydrží na záhonech klidně i do ledna, výjimkou nebývá ani setrvání rostlin na záhonech a v květináčích až do března. Při nízkých teplotách zalévejte opatrně a s rozvahou, při mrazech vysaďte zalévání úplně. Došlo by totiž k potrhání kořenů vlivem vzniku ledu. Ten by také poškodil nádoby, ve kterých jsou rostliny pěstovány.

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se na tipy z celé ČR

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se …

Za dvě hodiny 700 křemenáčů osikových. Takový úlovek se povedl tento týden dvěma kamarádům na Benešovsku. Je jasné, že houby už zase rostou jak o život, i když samozřejmě ne úplně všude. Kam tedy v Česku vyrazit na houby, kde vás čekají nejlepší úlovky?

10.  9.  2020 |
Šípkový sirup za studena, s medem i klasicky. Vyberte si ze tří receptů

Šípkový sirup za studena, s medem i klasicky.…

Šípkový sirup je medicína, kterou znaly a využívaly už generace před námi. Přidejte se k nim a vyzkoušejte chuť plodů, které příznivě působí na organismus dětí i dospělých. Bez éček a dalších umělých přísad se obejde náš recept na šípkový sirup.

19.  9.  2020 |
Mátový sirup osvěží, ale také léčí. Udělejte jej zastudena, ať nezničíte účinné látky

Mátový sirup osvěží, ale také léčí. Udělejte …

Máta je tradiční bylinkou v českých zahrádkách, její pěstování je jednoduché a chuť výborná. Máte ještě pár týdnů, než zvadne a zaschne, tak si z ní udělejte skvělý sirup.

27.  9.  2020 |
Jak poznat jedovaté a hořké hřiby: Co je typické pro satan, hořčák a další houby?

Jak poznat jedovaté a hořké hřiby: Co je typi…

V lese se na vás smějí hřiby jak z učebnice, verdikt zkušeného houbaře však vzápětí vaše nadšení pošle pod bod mrazu. Jsou to hořčáky. Stačí jeden kousek a máte zkaženou celou smaženici. V tom lepším případě. Po konzumaci jedovatých hřibů si můžete způsobit zdravotní potíže. Jak tyto hřiby rozeznat od praváků?

9.  9.  2020 |
Jak správně jíst exotický kaktusový fík? A návod na pěstování

Jak správně jíst exotický kaktusový fík? A ná…

Má šťavnatou dužinu, lahodnou, mírně nakyslou, osvěžující chuť. Vzdáleně připomíná fík, jde ale o plod opuncie. Pokud jste ho ještě neochutnali, o hodně jste přišli. Poradíme vám nejen, jak kaktusové fíky jíst a správně připravit, ale i jak opuncii pěstovat.

23.  9.  2020 |