vytisknout velikost písma Okrasné tvarování dřevin

Toužíte mít na zahradě ornamentální keře? Fascinuje vás keř ve tvaru koule, nádoby nebo dokonce lidské hlavy? Máte-li dost trpělivosti, můžete si je vytvarovat sami.
Okrasné tvarování dřevin

Už je to pár let, co návštěvníci zahradnické výstavy obdivovali koule, jehlany, košíčky a jiné bizarní tvary buxusů a břečťanů vysazených v objemných nádobách. Tehdy je přivezla jedna izraelská firma a měla velký úspěch. Každý se v jejich expozici zastavil a zajímal se, kdy si bude moci neobvyklé živé plastiky koupit. Jenže zájemci odcházeli s prázdnou. Mohli si sice exponát ihned odnést, ale byly velmi drahé.

Klepněte pro větší obrázek

Ozdobné tvarování dřevin je totiž dlouhodobá záležitost, která nikdy nekončí. Znamená to neustále prořezávat, proplétat a zastřihávat zvolený tvar. Jen vypěstování kmínku nebo korunky trvá zrovna tak dlouho jako u ovocných stromků nebo živého plotu. „Hotovou“ dřevinu je potřeba nejdříve zasadit a teprve pak se letorosty tvarují podle šablony nebo navádějí na opěrnou konstrukci. Pro pravidelné geometrické tvary (koule, polokoule, kužele) a figurální motivy se někdy využívají formy z drátěného pletiva, které se navléknou na keř. Letorosty se pak nechají prorůst oky a forma slouží jako šablona pro střih. Pro dosažení dokonalé souměrnosti se někdy využívají šablony vytvarované z ocelových prutů. Vyčnívající přírůstky se totiž musí každoročně odstraňovat, podobně jako u živého plotu. Přísné geometrické tvary se používají jak u volně vysazených dřevin, které jsou spíše výsadou zámeckých parků, tak i u dřevin v nádobách.

Klepněte pro větší obrázek

Přenosné plastiky ze zimostrázu – buxusu s kulovitou  či jinak tvarovanou korunkou zdobí cesty, lodžie a schodiště pouze těm zámožnějším, jenž nelitují peněz za nákup a údržbu. V běžné zahradní architektuře jsou častější efektní tunely, jakési živé baldachýny nebo plošně stříhané stěny a živé ploty.

Klepněte pro větší obrázek

Pro figurální i ornamentální motivy se používá zejména tis, jalovec, zerav či cypřišek, některé druhy smrků, ale i modřín nebo tisovec. Tradiční dřevinou je zimostráz (buxus) a habr, hloh, muchovník, pámelník, ptačí zob a svída. Pro složitější obrazce jsou nejvhodnější dřeviny s drobnými listy, které budou nejlépe opisovat vymodelovaný tvar (nejlépe právě zmíněný zimostráz).

Klepněte pro větší obrázek

Jestli navštívíte Anglii zavítejte do zahrady v Levens Hall. Stojí to za to. Již přes třista let se návštěvníci obdivují tisům ve tvaru šachových figur, velkých deštníků i dalších neobyčejných tvarů.

Klepněte pro větší obrázek
(www.http://www.levenshall.co.uk/)

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Jak rozlišit jedovatý žampion od jedlého?

Jak rozlišit jedovatý žampion od jedlého?

Žampion zápašný (odborně Pečárka zápašná) je nejnebezpečnější houbou pro houbaře, protože málokdo čeká, že i žampiony mají své jedovaté zástupce.

3.  9.  2017 |
Pět nejlepších receptů z cukety

Pět nejlepších receptů z cukety

Cukety se těší velké oblibě, navíc vypěstovat je zvládne i začátečník. Když je velká úroda, co pak s nimi? Tady je pět skvělých receptů.

27.  7.  2017 | | 2 N/A
Rakytník řešetlákový: Největší chyby při pěstování

Rakytník řešetlákový: Největší chyby při pěst…

Rakytník má neuvěřitelně kyselé plody – to proto, že obsahuje obrovské množství vitamínu C. Ještě tento zázračný keř v zahradě nemáte?

30.  6.  2017 |
Jak si připravit zaručeně čerstvé domácí máslo

Jak si připravit zaručeně čerstvé domácí másl…

Pokud si doma vyrobíte vlastní máslo, máte zaručeno, že je čerstvé a nikoliv rozmrazené po dvou letech ze skladových zásob. Při přípravě klasického másla oproti cenám v obchodě příliš neušetříte, pokud máte rádi bylinkové či slané máslo, pak se domácí výroba vyplatí i finančně.

10.  9.  2017 |
Recept na rychlý domácí kečup bez zavařování. Za pár korun, bez chemie

Recept na rychlý domácí kečup bez zavařování.…

Nejen děti, ale ani mnozí dospělí nedají bez kečupu ani ránu. Nejedno dítko jím vylepšuje i řízek. Tak proč si ho nevyrobit z vlastní úrody, alespoň máte jistotu, že je ze zralých, zdravých rajčátek.

24.  8.  2017 |