vytisknout velikost písma Okrasné tvarování dřevin

Toužíte mít na zahradě ornamentální keře? Fascinuje vás keř ve tvaru koule, nádoby nebo dokonce lidské hlavy? Máte-li dost trpělivosti, můžete si je vytvarovat sami.
Okrasné tvarování dřevin

Už je to pár let, co návštěvníci zahradnické výstavy obdivovali koule, jehlany, košíčky a jiné bizarní tvary buxusů a břečťanů vysazených v objemných nádobách. Tehdy je přivezla jedna izraelská firma a měla velký úspěch. Každý se v jejich expozici zastavil a zajímal se, kdy si bude moci neobvyklé živé plastiky koupit. Jenže zájemci odcházeli s prázdnou. Mohli si sice exponát ihned odnést, ale byly velmi drahé.

Klepněte pro větší obrázek

Ozdobné tvarování dřevin je totiž dlouhodobá záležitost, která nikdy nekončí. Znamená to neustále prořezávat, proplétat a zastřihávat zvolený tvar. Jen vypěstování kmínku nebo korunky trvá zrovna tak dlouho jako u ovocných stromků nebo živého plotu. „Hotovou“ dřevinu je potřeba nejdříve zasadit a teprve pak se letorosty tvarují podle šablony nebo navádějí na opěrnou konstrukci. Pro pravidelné geometrické tvary (koule, polokoule, kužele) a figurální motivy se někdy využívají formy z drátěného pletiva, které se navléknou na keř. Letorosty se pak nechají prorůst oky a forma slouží jako šablona pro střih. Pro dosažení dokonalé souměrnosti se někdy využívají šablony vytvarované z ocelových prutů. Vyčnívající přírůstky se totiž musí každoročně odstraňovat, podobně jako u živého plotu. Přísné geometrické tvary se používají jak u volně vysazených dřevin, které jsou spíše výsadou zámeckých parků, tak i u dřevin v nádobách.

Klepněte pro větší obrázek

Přenosné plastiky ze zimostrázu – buxusu s kulovitou  či jinak tvarovanou korunkou zdobí cesty, lodžie a schodiště pouze těm zámožnějším, jenž nelitují peněz za nákup a údržbu. V běžné zahradní architektuře jsou častější efektní tunely, jakési živé baldachýny nebo plošně stříhané stěny a živé ploty.

Klepněte pro větší obrázek

Pro figurální i ornamentální motivy se používá zejména tis, jalovec, zerav či cypřišek, některé druhy smrků, ale i modřín nebo tisovec. Tradiční dřevinou je zimostráz (buxus) a habr, hloh, muchovník, pámelník, ptačí zob a svída. Pro složitější obrazce jsou nejvhodnější dřeviny s drobnými listy, které budou nejlépe opisovat vymodelovaný tvar (nejlépe právě zmíněný zimostráz).

Klepněte pro větší obrázek

Jestli navštívíte Anglii zavítejte do zahrady v Levens Hall. Stojí to za to. Již přes třista let se návštěvníci obdivují tisům ve tvaru šachových figur, velkých deštníků i dalších neobyčejných tvarů.

Klepněte pro větší obrázek
(www.http://www.levenshall.co.uk/)

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Co s muškáty přes zimu?

Co s muškáty přes zimu?

Muškáty (pelargonie) a jejich zazimování řeší snad každý pěstitel balkonových rostlin. Vypravili jsme se proto pro praktické rady za zkušenou pěstitelkou, paní Valinovou do Budyně nad Ohří.

1.  10.  2017 | | 2 N/A
Chcete dobré kyselé zelí? Naložte si je!

Chcete dobré kyselé zelí? Naložte si je!

Vepřo-knedlo-zelo či zelňačka, která spraví chuť po probdělé noci – máte rádi tyto pokrmy? Tak víte, že dobré kyselé zelí je jejich základ. A nejlepší zelí je domácí. Naložte si ho tedy podle následujících rad!

13.  10.  2017 |
Nejkrásnější podzimní dekorace do interiéru i na dveře

Nejkrásnější podzimní dekorace do interiéru i…

Nenechte si zkazit náladu sychravým počasím. Raději využijte dary, které nám podzimní příroda nabízí, a pusťte se do výroby nějaké krásné dekorace. Inspiraci najdete v galerii.

11.  11.  2017 |
Spadané listí nehrabte. Prospěje tak rostlinám

Spadané listí nehrabte. Prospěje tak rostliná…

Podobnou otázku si na podzim klade každý, kdo má na zahradě alespoň jeden listnatý keř či strom. Odvézt, zkompostovat, nebo organický materiál využít přímo na zahradě?

7.  11.  2017 |
Jak správně skladovat vyloupané vlašské ořechy

Jak správně skladovat vyloupané vlašské ořech…

Skladování vyloupaných vlašských ořechů má své nesporné výhody, ale i nevýhody. Mají totiž tendenci brzy žluknout, rychle chytají plíseň a chutnají molům. Prozradíme vám proto, jak a kam je uložit, aby vydržely jako čerstvé až do příští sezóny.

10.  11.  2017 |