8
Fotogalerie

Okrasné keře si na zahradě hýčkáme

Kapitoly článku:


V každém případě místo, kam hodláme dřevinu vysadit, je třeba nejdříve připravit. To znamená vykopat přiměřeně velkou jámu nebo jámy, naplnit je vodou a nechat nasáknout zeminu, poté načechrat dno a do vhodné zeminy dřevinu vysadit.

Způsob, jakým keře užijeme, vychází z jejich rozměrů a nároků. Keře můžeme vysazovat solitérně, pokud jsou to jedinci s význačným habitem (konstituce), nebo z nich tvoříme větší či menší a husté či volnější skupiny. Též je možno účelně keře kombinovat do smíšených skupin.

komule smrků.jpg

Z keřů vhodné velikosti můžeme vytvářet obruby nebo větší či menší volně rostoucí či stříhané živé ploty. Řada druhů a kultivarů se uplatní jako pokryv půdy, jako náhrada trávníku či na zakrytí nepěkných míst, a to jak druhy popínavé, tak plazivé. Pnoucí keře dále využíváme k ozelenění nejrůznějších konstrukcí, k pokrytí budov a podobně.

keře.jpg

Mnohé keře jsou vhodné pro dlouhodobé pěstování v nádobách, a tak získáme mobilní zeleň. Některé keře využijeme i jako podsadbu pod vysoké stromy nebo mohou tvořit jejich popředí. Ze speciální skupiny keřů (vřesovištní keříky) můžeme v zahradě vytvořit působivou partii – vřesoviště. Keři můžeme rovněž zpevňovat svahy.

Doporučujeme

Články odjinud