vytisknout velikost písma Okrasné keře si na zahradě hýčkáme

Okrasné keře a stromy jsou ve většině případů náročné kulturně prošlechtěné dřeviny. Potřebují pro svůj růst tedy větší péči. Zvláště půdní podmínky před výsadbou můžeme významně ovlivnit důkladnou přípravou.
Seznam kapitol
  1. Keře před výsadbou
  2. S přiměřenou péčí odolají mrazu i úpalu
  3. Jak jim usteleme, tak si lehnou

Exstuje sice řada divoce rostoucích listnáčů s minimálními nároky, které se v zahradách rovněž využívají, místo pro výsadbu většiny druhů ale pečlivě připravujeme, abychom podpořili zdravý růst a bohatou korunu.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
K
eře si můžeme ze zahradnictví odvézt v různém období a různě připravené k výsadbě 
  • Rostliny pěstované v kontejnerech či jiných nádobách:

Jedná se o opadavé i stálezelené druhy, které můžeme vysazovat prakticky po celý rok, měli bychom vynechat extrémní období, jako je nadměrně suché léto nebo pochopitelně mrazivé zimní měsíce. Nemusí se vysazovat ihned poté, co je zakoupíme, neboť v nádobách bez problémů nějaký čas vydrží.

  • Rostliny prostokořenné:

Většinou jsou to opadavé dřeviny, a k dostání jsou buďto na podzim (nejčastěji od října) a pak na jaře (březen–duben). Tyto dřeviny vysazujeme co nejdříve po jejich zakoupení a dbáme na bohatou zálivku, kořeny jsou totiž většinou proschlé.

  • Rostliny s kořenovým balem:

Stejně jako předešlé se dobývají a vysazují na podzim a na jaře, a jedná se v naprosté většině o stálezelené dřeviny. Je třeba je vysazovat záhy po zakoupení.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek

Následující kapitola

Související články

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se na tipy z celé ČR

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se …

Mysleli jste si, že vzhledem k suchému létu a dlouhodobě nadprůměrným teplotám už letos houby možná vůbec neporostou? Pak asi budete překvapeni. V posledních dnech nosí houbaři domů plné košíky. Zjistili jsme pro vás, kde aktuálně houby rostou a jaké.

12.  10.  2018 |
Chcete dobré kyselé zelí? Naložte si je!

Chcete dobré kyselé zelí? Naložte si je!

Vepřo-knedlo-zelo nebo zelňačka, která spraví chuť po probdělé noci – máte rádi tyto pokrmy? Tak víte, že dobré kyselé zelí je jejich základ. A nejlepší zelí je domácí. Naložte si ho tedy podle následujících rad.

5.  9.  2018 |
Jak si vyrobit zimně laděný svícen ze zavařovačky

Jak si vyrobit zimně laděný svícen ze zavařov…

Chcete si pořídit netradiční dekoraci, která navodí tu správnou atmosféru a všichni hosté ji navíc budou obdivovat? Pak se pusťte do výroby zimního svícnu ze zavařovací sklenice.

7.  11.  2018 |
Jak vyrobit léčivý sirup a mast z rýmovníku

Jak vyrobit léčivý sirup a mast z rýmovníku

Sezóna chřipek a nachlazení je v plném proudu. Rýmě a kašli unikne jen málokdo z nás. Není ale nutné vše řešit jen prášky a předraženými přípravky z lékárny. Nepříjemné příznaky pomůže zmírnit třeba rýmovník. Máme pro vás návod, jak si z něj doma vyrobit sirup a mast.

27.  1.  2018 |
Jak správně skladovat vyloupané vlašské ořechy

Jak správně skladovat vyloupané vlašské ořech…

Skladování vyloupaných vlašských ořechů má své nesporné výhody, ale i nevýhody. Mají totiž tendenci brzy žluknout, rychle chytají plíseň a chutnají molům. Prozradíme vám proto, jak a kam je uložit, aby vydržely jako čerstvé až do příští sezóny.

19.  9.  2018 |