vytisknout velikost písma Okrasné keře si na zahradě hýčkáme

Okrasné keře a stromy jsou ve většině případů náročné kulturně prošlechtěné dřeviny. Potřebují pro svůj růst tedy větší péči. Zvláště půdní podmínky před výsadbou můžeme významně ovlivnit důkladnou přípravou.
Seznam kapitol
  1. Keře před výsadbou
  2. S přiměřenou péčí odolají mrazu i úpalu
  3. Jak jim usteleme, tak si lehnou

Exstuje sice řada divoce rostoucích listnáčů s minimálními nároky, které se v zahradách rovněž využívají, místo pro výsadbu většiny druhů ale pečlivě připravujeme, abychom podpořili zdravý růst a bohatou korunu.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
K
eře si můžeme ze zahradnictví odvézt v různém období a různě připravené k výsadbě 
  • Rostliny pěstované v kontejnerech či jiných nádobách:

Jedná se o opadavé i stálezelené druhy, které můžeme vysazovat prakticky po celý rok, měli bychom vynechat extrémní období, jako je nadměrně suché léto nebo pochopitelně mrazivé zimní měsíce. Nemusí se vysazovat ihned poté, co je zakoupíme, neboť v nádobách bez problémů nějaký čas vydrží.

  • Rostliny prostokořenné:

Většinou jsou to opadavé dřeviny, a k dostání jsou buďto na podzim (nejčastěji od října) a pak na jaře (březen–duben). Tyto dřeviny vysazujeme co nejdříve po jejich zakoupení a dbáme na bohatou zálivku, kořeny jsou totiž většinou proschlé.

  • Rostliny s kořenovým balem:

Stejně jako předešlé se dobývají a vysazují na podzim a na jaře, a jedná se v naprosté většině o stálezelené dřeviny. Je třeba je vysazovat záhy po zakoupení.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek

Následující kapitola

Související články

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Jak připravit rybízové víno

Jak připravit rybízové víno

Pokud vám na zahradě roste několik keřů rybízu a letos vás čeká bohatá sklizeň, popřemýšlejte, jak plody zpracovat. Jednu z mnoha variant představuje rybízové víno, které bývá označováno za nejchutnější mezi ovocnými.

3.  7.  2018 |
Pět nejlepších receptů z cukety naslano i nasladko

Pět nejlepších receptů z cukety naslano i nas…

Cukety se těší velké oblibě, navíc vypěstovat je zvládne i začátečník. Když je velká úroda, co pak s nimi? Tady je pět skvělých receptů.

27.  6.  2018 | | 2 N/A
Jak připravit svatojánský likér: Ořechovice krok za krokem

Jak připravit svatojánský likér: Ořechovice k…

Noc na svatého Jana chápali naši předkové jako magickou. Během ní trhali nezralé ořechy, z nichž připravovali svatojánský likér. Chcete si ho také vyrobit? Ponocovat kvůli tomu nemusíte. Vyzkoušejte náš recept na ořechovku z vodky. Chutnat vám bude, ať už ořechy natrháte kdykoli, a čarovné účinky bude mít také, pokud jí vypijete dostatečné množství.

20.  6.  2018 |
Hortenzie: Nejčastější chyby v pěstování

Hortenzie: Nejčastější chyby v pěstování

Záhonové i nádobové hortenzie mají podobné nároky. Pokud nekvetou, bývá příčinou pěstitelská chyba. Podívejte se na jejich přehled a zjistěte, co vaší rostlině pomůže.

6.  6.  2018 |
Jak správně provést letní řez ovocných stromů a keřů

Jak správně provést letní řez ovocných stromů…

Prořezáváte ovocné stromy a keře až po sezoně? Tak to je chyba. Letní řez totiž omezuje bujení a podporuje tvorbu květních pupenů, a díky tomu přispívá k bohatší a kvalitnější úrodě. Kdy přesně prořezat jabloně, hrušky, meruňky a další dřeviny, jak postupovat a na co určitě nezapomenout?

11.  7.  2018 |