vytisknout velikost písma Okrasné keře si na zahradě hýčkáme

Okrasné keře a stromy jsou ve většině případů náročné kulturně prošlechtěné dřeviny. Potřebují pro svůj růst tedy větší péči. Zvláště půdní podmínky před výsadbou můžeme významně ovlivnit důkladnou přípravou.
Seznam kapitol
  1. Keře před výsadbou
  2. S přiměřenou péčí odolají mrazu i úpalu
  3. Jak jim usteleme, tak si lehnou

Exstuje sice řada divoce rostoucích listnáčů s minimálními nároky, které se v zahradách rovněž využívají, místo pro výsadbu většiny druhů ale pečlivě připravujeme, abychom podpořili zdravý růst a bohatou korunu.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
K
eře si můžeme ze zahradnictví odvézt v různém období a různě připravené k výsadbě 
  • Rostliny pěstované v kontejnerech či jiných nádobách:

Jedná se o opadavé i stálezelené druhy, které můžeme vysazovat prakticky po celý rok, měli bychom vynechat extrémní období, jako je nadměrně suché léto nebo pochopitelně mrazivé zimní měsíce. Nemusí se vysazovat ihned poté, co je zakoupíme, neboť v nádobách bez problémů nějaký čas vydrží.

  • Rostliny prostokořenné:

Většinou jsou to opadavé dřeviny, a k dostání jsou buďto na podzim (nejčastěji od října) a pak na jaře (březen–duben). Tyto dřeviny vysazujeme co nejdříve po jejich zakoupení a dbáme na bohatou zálivku, kořeny jsou totiž většinou proschlé.

  • Rostliny s kořenovým balem:

Stejně jako předešlé se dobývají a vysazují na podzim a na jaře, a jedná se v naprosté většině o stálezelené dřeviny. Je třeba je vysazovat záhy po zakoupení.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek

Následující kapitola

Související články

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Jak správně naložit kysané zelí: Pochutnat si na něm můžete už za měsíc

Jak správně naložit kysané zelí: Pochutnat si…

Také tak milujete kysané zelí? Kromě toho, že je chutné, je doslova nabité vitamíny a minerály. A i když se dá koupit v každém obchodě, nad to domácí není. Naložte si ho podle našeho návodu a už nikdy nebudete chtít jiné.

5.  10.  2019 |
Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se na tipy z celé ČR

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se …

Mysleli jste si, že letos už je sezóna hub za námi? Pak budete překvapeni. Z některých lokalit nosí houbaři domů stále plné košíky. Zjistili jsme pro vás, kde aktuálně houby rostou a jaké. Mrkněte se v galerii nejen na poslední úlovky z října 2019.

16.  8.  2019 |
Poslední sklizeň rajčat: I zelené plody můžete zpracovat

Poslední sklizeň rajčat: I zelené plody můžet…

Začínající podzim s sebou přináší sklizeň plodové zeleniny. Rajčata zrají, ale ne všechna stihnou dozrát venku – co s nimi? Nevěšte hlavu, není třeba je vyhazovat. Nazmar nemusí přijít nic z toho, co jste vypěstovali.

1.  10.  2019 |
Minimalistická výzva na vlastní kůži: Za měsíc jsem vyhodila 465 věcí. Jak to šlo?

Minimalistická výzva na vlastní kůži: Za měsí…

Máte pocit, že váš domov přetéká věcmi? Seberte odvahu a začněte vyhazovat. Tak jako já. Žiju se svou rodinou na padesáti metrech čtverečních a v jednu chvíli jsem si řekla dost. Jak mi šlo zbavit se osobních pokladů a co bylo nejtěžší?

6.  10.  2019 |
Jak vyrobit léčivý sirup a mast z rýmovníku

Jak vyrobit léčivý sirup a mast z rýmovníku

Sezóna chřipek a nachlazení je v plném proudu. Rýmě a kašli unikne jen málokdo z nás. Není ale nutné vše řešit jen prášky a předraženými přípravky z lékárny. Nepříjemné příznaky pomůže zmírnit třeba rýmovník. Máme pro vás návod, jak si z něj doma vyrobit sirup a mast.

22.  1.  2019 |