vytisknout velikost písma Okrasné dýně sázíme do zahrady i na balkon

Optimální doba pro výsadbu je sice konec května, ale díky letošní dlouhé zimě máme poslední možnost vysadit předpěstované sazeničky ze semen.

Vyžadují humózní, ale nepřehnojenou půdu. Přeženeme-li hnojení hlavně dusíkatými látkami, hrozí, že tykvičky přerostou. Upřednostňují slunnou lokalitu, ale dobře prospívají i v polostínu. 

Vytvářejí velké množství výhonů až čtyři metry dlouhých, podobně jako okurky, a pokud se plazí volně po zemi, zaberou značný kus záhonu. Je proto lepší nechat je pnout po opoře, k níž se samovolně přichytí. S výhodou je umístíme k plotu, kde vytvoří během léta krásnou zástěnu.

Nemáte zahrádku? Tykvičky si vypěstujte na balkoně!

  • Použijeme velký květináč či jinou nádobu asi 40 x 25 x 50 cm do kterého dáme běžný substrát pro pokojové rostliny.
  • Připravíme jim oporu – síť pro popínavky, dá se běžně koupit v potřebách pro zahrádkáře, nebo je necháme plazit po šňůře na prádlo.
  • Přihnojujeme plným hnojivem dle návodu, pravidelně zaléváme odraženou vodou.
  • Sklizeň bude menší než ve volné půdě, ale zase spolehlivě dozrají.

Od září postupně sklízíme dobře vyzrálé plody. Že jsou skutečně zralé, poznáme dle prasklin na stonku a tvrdosti slupky. Pokud utrhneme nevyzrálé plody, brzy zplesnivějí. Po sklizni necháme plody ještě několik dní na slunci, aby slupka řádně ztvrdla. Můžeme je opatrně vysušit i v horkovzdušné troubě nebo sušičce.

K aranžování používáme zcela vyschlé, zvonivé plody. Nejsou určeny k dlabání, zdobí už svými nápadnými tvary. Klademe je do mís, ošatek, košíků apod. Dobře se snáší v dlouhodobých aranžmá s dalšími suchými rostlinami.

A z jakých roztodivných tvarů si můžeme vybrat?

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Trnová koruna • Croockneck • Jack Be Little • Bradavice

TRNOVÁ KORUNA  trochu připomíná mořské hvězdice. Drobné plody se různě vybarvují a mají typické trnovité výrůstky.

KAČENKY dorůstají do podlouhlého hruškovitého tvaru. V době zralosti září žlutou až oranžovou barvou. Někdy se nazývají i „labutěnky“, anglicky crookneck – zahnutý krk podle zahnuté části u stonku.

JACK BE LITTLE drobné, ploché, žebernaté plody jasně oranžové barvy jsou malinkou kopií známé velké tykve.

MINI TURBAN  je drobnoplodá varianta již známé odrůdy TURK´S TURBAN. Malé plody vypadají, jakoby z jedné tykvičky vyrůstala druhá menší.

PEAR BICOLOR dvoubarevné žluto-zelené plody ve tvaru buclatých hruštiček. Jsou odolné proti hnilobě, lehce se vysuší.

„Z BRADAVIC“ možná, že je pěstuje i H. Potter. Mají různé tvary, po celém povrchu pokryté bradavičnatými výrůstky.

SWEET DUMPLING má menší, kulovité až mírně zploštělé plody. Bílou slupku zdobí  zelené podélné pruhy.

ANDĚLSKÁ KŘÍDLA  patří mezi novinky. Opět výjimečné tvary a barvy přizdobené „křídly“ po celém obvodu plodu.

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se na tipy z celé ČR

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se …

Za dvě hodiny 700 křemenáčů osikových. Takový úlovek se povedl tento týden dvěma kamarádům na Benešovsku. Je jasné, že houby už zase rostou jak o život, i když samozřejmě ne úplně všude. Kam tedy v Česku vyrazit na houby, kde vás čekají nejlepší úlovky?

10.  9.  2020 |
Jak poznat jedovaté a hořké hřiby: Co je typické pro satan, hořčák a další houby?

Jak poznat jedovaté a hořké hřiby: Co je typi…

V lese se na vás smějí hřiby jak z učebnice, verdikt zkušeného houbaře však vzápětí vaše nadšení pošle pod bod mrazu. Jsou to hořčáky. Stačí jeden kousek a máte zkaženou celou smaženici. V tom lepším případě. Po konzumaci jedovatých hřibů si můžete způsobit zdravotní potíže. Jak tyto hřiby rozeznat od praváků?

9.  9.  2020 |
Hrušková povidla z trouby. Snadná cesta, jak uchovat sladkost ovoce

Hrušková povidla z trouby. Snadná cesta, jak …

Dobře zralá hruška je sladká a šťavnatá. A taky poměrně křehká – snadno se otlačí, či dokonce rozmáčkne. Je proto třeba ji rychle spotřebovat. Kompoty jsou fajn, ale když je hrušek mnoho a už padají ze stromu, je potřeba rychlé akce.

13.  9.  2020 |
Urodilo se švestek, že nevíte, co s nimi? Zkuste švestková povidla v troubě a bez míchání

Urodilo se švestek, že nevíte, co s nimi? Zku…

Receptů na švestková povidla je mnoho a možná máte ten nejlepší od babičky. Ale pokud ne, máme pro vás jeden, který určitě stojí za vyzkoušení.

6.  9.  2020 |
Šípkový sirup za studena, s medem i klasicky. Vyberte si ze tří receptů

Šípkový sirup za studena, s medem i klasicky.…

Šípkový sirup je medicína, kterou znaly a využívaly už generace před námi. Přidejte se k nim a vyzkoušejte chuť plodů, které příznivě působí na organismus dětí i dospělých. Bez éček a dalších umělých přísad se obejde náš recept na šípkový sirup.

19.  9.  2020 |