vytisknout velikost písma Ohrožené druhy rostlin: alarmující čísla

Pomalu končící rok představuje dobu, kdy bilancujeme a přemýšlíme nad tím, co se nám podařilo, co ne, stanovujeme si cíle do roku následujícího.

To vše děláme jednotlivě, ale proč se nezamyslet nad tím, jak se činilo lidstvo jako celek? Existuje zajisté spousta bodů, podle nichž bychom mohli naše působení hodnotit. Nás bude zajímat, jak to vypadá s rostlinnou říší, zda jsme se na ní nějakým způsobem podepsali.

Podle údajů ze sto osmdesáti devíti zemí světa je v současné době v ohrožení tři sta deset tisíc až čtyři sta dvaadvacet tisíc druhů rostlinných druhů, což je dvacet dva až čtyřicet sedm procent (téměř polovina!) - číslo mnohem větší, než se dosud soudilo.

Tento závěr vyplývá ze studie amerických vědců, jež vyšla v posledním čísle revue Science. Vědci se dosud domnívali, že je ohroženo asi třináct procent rostlinných druhů, avšak tyto výzkumy nebraly v úvahu všechny rostliny v tropických zemích, jakými jsou Ekvádor či Kolumbie.

Rostliny postupně vymírají z nejrůznějších důvodů. Patří mezi ně také globální oteplování a činnost člověka ničící jejich prostředí. Většina ohrožených druhů se vyskytuje v tropických oblastech s různorodou flórou, která rychle ustupuje působení člověka.

Co dodat k těmto údajům? Tropické oblasti jsou nám sice vzdálené, ale rostliny žijí stejně jako tam i u nás. Chraňme tedy alespoň je – i to bude velký kus práce.

Zdroj: ÚZPI

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Jak rozlišit jedovatý žampion od jedlého?

Jak rozlišit jedovatý žampion od jedlého?

Žampion zápašný (odborně Pečárka zápašná) je nejnebezpečnější houbou pro houbaře, protože málokdo čeká, že i žampiony mají své jedovaté zástupce.

3.  9.  2017 |
Pět nejlepších receptů z cukety

Pět nejlepších receptů z cukety

Cukety se těší velké oblibě, navíc vypěstovat je zvládne i začátečník. Když je velká úroda, co pak s nimi? Tady je pět skvělých receptů.

27.  7.  2017 | | 2 N/A
Rakytník řešetlákový: Největší chyby při pěstování

Rakytník řešetlákový: Největší chyby při pěst…

Rakytník má neuvěřitelně kyselé plody – to proto, že obsahuje obrovské množství vitamínu C. Ještě tento zázračný keř v zahradě nemáte?

30.  6.  2017 |
Jak si připravit zaručeně čerstvé domácí máslo

Jak si připravit zaručeně čerstvé domácí másl…

Pokud si doma vyrobíte vlastní máslo, máte zaručeno, že je čerstvé a nikoliv rozmrazené po dvou letech ze skladových zásob. Při přípravě klasického másla oproti cenám v obchodě příliš neušetříte, pokud máte rádi bylinkové či slané máslo, pak se domácí výroba vyplatí i finančně.

10.  9.  2017 |
Recept na rychlý domácí kečup bez zavařování. Za pár korun, bez chemie

Recept na rychlý domácí kečup bez zavařování.…

Nejen děti, ale ani mnozí dospělí nedají bez kečupu ani ránu. Nejedno dítko jím vylepšuje i řízek. Tak proč si ho nevyrobit z vlastní úrody, alespoň máte jistotu, že je ze zralých, zdravých rajčátek.

24.  8.  2017 |