vytisknout velikost písma Ohlédnutí za podzimní Florou Olomouc

Plánovali jste, že se na podzimní Floru Olomouc zajedete či zajdete podívat, ale bohužel jste to nezvládli? Nevadí; přinášíme vám aktuální zprávy o tom, co se dělo. Nechybí ani fotografie!

Padaly rekordy

Za mimořádně povedenou označují pořadatelé poslední z letošních jubilejních zahradnických výstav, podzimní Floru Olomouc 2008, která v neděli 12. října uzavřela letošní „zelený“ program olomouckého výstaviště.

Klepněte pro větší obrázek

Jednotlivé expozice výstavy věnované ovoci, zelenině a ovocným školkařským výpěstkům, doprovázené festivalem gastronomie a nápojů Olima a podzimními zahradnickými trhy, si během čtyř dnů trvání prohlédlo podle prvních odhadů na 27 tisíc návštěvníků, co překonalo i loňskou rekordní návštěvnost.

Rekordní byl i počet vystavovatelů a prodejců – těch se na olomouckém výstaviště sešlo na půltisíce – nejen z České republiky, ale také Polska a Slovenska.

Klepněte pro větší obrázek

Největší návštěvnický zájem se soustředil zejména na ústřední expozici v hlavním výstavním pavilonu, která nesla název Čtyři roční období. Pavilon do posledního místečka zaplnily výpěstky ovoce a zeleniny všech možných barev, tvarů – a také vůní.

Co se objevilo nového?

Novinkou byly přehlídky exotické asijské zeleniny a produktů z kysaného zelí od výrobců z celé republiky. Návštěvníky přitahovaly také zajímavé, moderně pojaté květinové vazby z floristické soutěže v aranžování na podzimní „dušičkové“ téma.

S přitažlivou expozicí se opět představil i Český zahrádkářský svaz. Zahrádkáři vystavovali krajové odrůdy ovoce a různé druhy zelenin, nechyběla ani zahrádkářská a mykologická poradna, nabídka včelařských produktů a koutek jihomoravských zahrádkářů s cimbálovou muzikou a burčákem.

Gastronomický festival OLIMA nabídl kuchařské i cukrářské soutěže, ochutnávky zdravých potravin, jídel a salátů ze zelí, kulinárních zajímavostí slovenské, valašské i hanácké kuchyně.

Klepněte pro větší obrázek

Ani letos nechyběly kvalitní české potravinářské výrobky oceněné značkou Klasa, biopotraviny a další výrobky pro zdraví. Mimořádný návštěvnický úspěch slavily premiérové Dny moravských vín.

Moravská vína nadchla stejně jako pálenky

V rámci prezentace moravských vín se na Hané představila vína z podoblastí mikulovské, znojemské, velkopavlovické a slovácké – s řízenou degustací pro návštěvníky. Součástí festivalu byl i 5. ročník soutěže o nejlepší ovocnou pálenku Flora košt.

Klepněte pro větší obrázek

Do boje o letošní titul šampiona přihlásili pěstitelé a „paliči“ 242 vzorků tvrdých moků, což bylo zatím nejvíce v celé historii. Přihlášené destiláty byly rozděleny do 9 kategorií – slivovice, hruškovice, broskvovice, meruňkovice, třešňovice, višňovice, jablkovice, vínovice a kategorie ostatní, která obohatila soutěž o některé netradiční vzorky – z černého bezu, černého jeřábu či piva. Novinkou letošního ročníku byly pálenky z planých trnek a kamčatské borůvky.

Odborná porota složená ze zástupců Mendelovy zemědělské a lesnické univerzity Brno, občanského sdružení DeVit Němčičky, Státní zemědělské a potravinářské inspekce a Unie destilatérů nakonec přisoudila titul Absolutního šampiona Flora koštu 2008 padesátiprocentní hruškovici (ročník 2008) Jaroslava Kutílka ze Žlebských Chvalovic na Chrudimsku.

Druhé nejvyšší ocenění – Cenu Unie destilatérů ČR za nejlepší kolekci přihlášených vzorků pražským paličům – si opět odvezli zástupci pražské pálenice Jílové – Radlík.

Co na to návštěvníci?

„Jezdím na podzimní Floru často, líbí se mi a letos měla díky vinařům úžasnou atmosféru. To byl dobrý nápad!“ pochválil novinku festivalu Olima, Dny moravských vín, Stanislav Blaško z Ostravy. Paní Marie z Třince byla ještě stručnější, ale dojem z letošní podzimní Flory byl totožný: „Vína? Fajna! A Flora? Skvěla!“

Klepněte pro větší obrázek

Celých devět hodin strávila na cestě do Olomouce paní Gizela Zabariová z východoslovenské Rožňavy, vítězka soutěže o nejkrásnější zahrádku ve městě. „To vyhlásil náš pan primátor – a za první místo byl zájezd na Floru do Olomouce! Moc a moc se nám líbilo. Nejen co jsme tady viděli a nakoupili, ale jak hezky se k nám všichni chovali!,“ těšila se z pobytu v Olomouci paní Gizela – a prý to napíše i panu primátorovi.

Pořadatele zase potěšil fakt, že až za Florou Olomouc byl – pro druhou nejkrásnější rožňavskou zahrádku – atraktivní zájezd do botanické zahrady v Budapešti.

Spokojeni byli i letošní premiéroví vystavovatelé, moravští vinaři. „Jestliže bude v příštím roce podzimní výstava Flory opět spojena s vínem, velmi ráda se jí s naším vínem ze Sovína budu opět účastnit,“ uvedla Jana Galušková z týmu Vína ze Sovína.

Ocenění jsou předaná

Na olomouckém výstavišti se také rozdávala odborná ocenění. Zlato z letošní soutěže v květinové vazbě na téma „Dušičková vazba“ patří v kategorii seniorů Ondřeji Štěpánkovi a Jaromíru Kokešovi ze studia Kokeš AMMI Brno, v kategorii zvítězily Radka Filipczyková a Karin Rapantová ze Střední školy odborné a speciální Klimkovice.

Klepněte pro větší obrázek

Nejlepšími expozicemi podzimní Flory se mohli pochlubit zelináři ze společnosti Moravoseed, Mikulov – Mušlov a pěstitelé ovoce z Úsovska – Klopiny. Cenu primátora města Olomouce si za kolekci odrůd jablek a hrušek odnesla akciová společnost Sempra Praha a Cenu hejtmana Olomouckého kraje obdržel Vinařský fond České republiky – za úspěšnou premiéru prezentace moravských vín na veletrhu OLIMA 2008.

Na jaře na shledanou

Klepněte pro větší obrázek

Letošní „zelený“ rok na výstavišti Flora skončil. Další zahradnickou akcí, které se otevřou brány olomouckého výstaviště, bude jarní výstava ve dnech 23. až 26. dubna 2009 květinová Flora Olomouc.

A za AbeceduZahrady.cz vám můžeme už nyní slíbit, že vstupenky na tuto akci budete moci získat v soutěži, kterou pro vás ve spolupráci s Florou Olomouc připravíme.

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Recept na rychlý domácí kečup bez zavařování. Za pár korun, bez chemie

Recept na rychlý domácí kečup bez zavařování.…

Nejen děti, ale ani mnozí dospělí nedají bez kečupu ani ránu. Tak proč si ho nevyrobit z vlastní úrody, alespoň máte jistotu, že je ze zralých, zdravých rajčátek.

6.  8.  2018 |
Jak si vyrobit klimatizaci za pár stovek. Zabere vám to jen čtvrt hodiny

Jak si vyrobit klimatizaci za pár stovek. Zab…

Nevíte už, jak se doma ochladit, ale na klimatizaci za desítky tisíc nemáte potřebné finance? Našli jsme pro vás jednoduchý návod, jak si takovou provizorní domácí klimatizaci vyrobit s minimálními náklady. Na nic tedy nečekejte a pusťte se do toho!

4.  8.  2018 |
Všechno o pěstování hortenzií. Co řešit na zahradě a co na terase?

Všechno o pěstování hortenzií. Co řešit na za…

Pro hortenzie jsou charakteristické velké nádherné květy nejrůznějších barev a typů. Jedna z nejoblíbenějších rostlin vám bude přinášet pouze radost, dokážete-li si s ní poradit. Jak na to?

7.  8.  2018 |
Jak ostříhat levanduli, aby byla příští rok obsypaná květy

Jak ostříhat levanduli, aby byla příští rok o…

Právě teď je ten pravý čas. Levandule odkvétá a správný řez ovlivní nejen její tvar a vzhled, ale i to, kolik květů a v jaké kvalitě bude napřesrok mít.

17.  7.  2018 |
Je meloun ovoce, nebo zelenina? Plus jak poznat, že je opravdu zralý?

Je meloun ovoce, nebo zelenina? Plus jak pozn…

Meloun je nadupaný vitamíny a minerály, přitom má navzdory své sladké chuti minimum kalorií. Skvěle tak uspokojí chuť na sladké, pomůže doplnit tekutiny, aniž by zruinoval vaši postavu. Jak se to s ním ale má, je to ovoce, nebo zelenina?

9.  8.  2018 |