vytisknout velikost písma Odrůdy brambor pro letošní rok: Které jsou nejvhodnější a na co je použít?

Marabel, Belana, Dali, Impala, Anuschka… To jsou jen některé z nejpopulárnějších odrůd. Brambory jsou v Česku oblíbenou přílohou, ročně jich na osobu spotřebujeme úctyhodných 70 kilo. A není tajemstvím, že těm doma vypěstovaným se chuťově ty ze supermarketů nemohou rovnat. Jak ale vybrat správnou odrůdu a kdy ji zasadit?
Odrůdy brambor pro letošní rok: Které jsou nejvhodnější a na co je použít? | Shutterstock

Čas na výsadbu pomalu přichází. Právě v dubnu totiž nastává doba, kdy zem rozmrzne a uchová si stálou teplotu nad bodem mrazu. Nejsou ale brambory jako brambory.

Výsadba brambor: Správný postup ovlivní kvalitu a množství úrody

Výsadba brambor: Správný postup ovlivní kvalitu a množství úrody

Sadba brambor musí být kvalitní

Ať už se do pěstování chcete pustit poprvé, nebo jste zkušený pěstitel, vsaďte vždy na kvalitní novou sadbu. Poznáte ji tak, že bude certifikovaná, tedy úředně prověřená, a na sobě bude mít patřičné označení. Jen tak si můžete být jisti, že je testovaná na virové choroby, které snižují výnos až o 50 % a brambory jsou jimi velmi často napadány. Virózy se přenášejí právě nekvalitní sadbou a v porostu je rozšiřují především mšice, proto i poměrně pěkně vypadající sadba od známého není zárukou jejího dobrého zdravotního stavu, ten zaručuje jen sadba uznaná. Při nákupu sadby dbejte, aby hlízy byly ve velikosti kolem 4,5 cm, zdravé a vždy s označením názvu odrůdy a množitele.

V dubnu se za den i devět druhů počasí sejde. Co říkají pranostiky?

V dubnu se za den i devět druhů počasí sejde. Co říkají pranostiky?

Astoria, Impala, Cidlina a další odrůdy. Jakou vybrat? 

V Česku se jich pěstuje okolo sto šedesáti. Každý rok se schvaluje několik nových odrůd, některé starší zase zanikají. Především pěstitelé začátečníci by se ale při výběru měli zaměřit na ty nejodolnější. Důležité je také to, zda chcete sklízet brambory k přímé spotřebě, nebo je plánujete skladovat přes zimu.

Velmi rané odrůdy brambor potřebují od sadby do sklizně jen 90 až 100 dní. Vynikají dynamickým a rychlým nárůstem hlíz. Hodí se proto k jarní výsadbě a k brzké konzumaci. Velmi rané brambory ale nejsou vhodné pro skladování, naopak jsou určeny k přímé spotřebě. Jsou to například populární IMPALA, ANUSCHKA, COLETTE, ASTORIA, ADORA nebo červená ROSARA. Z nejnovějších odrůd pro tento rok jsou to pak ANATORI, KATY, PRADA, CIDLINA nebo modrá odrůda VAL BLUE, která obsahuje až třikrát více antioxidantů než běžně dostupné odrůdy a je také určena pro přímou konzumaci.

Rané odrůdy brambor se vyznačují vegetační dobou 100 až 110 dní. Mají nedozrálou tenkou slupku, která se snadno loupe. Ve srovnání s pozdními bramborami jsou zdravější, obsahují méně škrobu a více vody a bílkovin. Rané brambory se obvykle konzumují během léta. Nejpopulárnější jsou odrůdy DALI, GALA, MARABEL, ADÉLA, KEŘKOVSKÉ ROHLÍČKY, z těch nejnovějších pak ANATORI nebo LILLY.

Především k dlouhodobému uskladnění jsou pak vhodné polorané odrůdy brambor, jejichž vegetační doba je 110 až 130 dní. Mezi nejznámější patří LAURA, BERNINA, CONCORDIA, ANTONIE, KARIN, CINJA nebo červená RED ANNA. Z novějších pak například JINDRA, BELANA, DOMINÁTOR, ASTERIX, STILLETO nebo ORNELLA.

Pozdní odrůdy brambor jsou vhodné spíše pro průmyslové pěstování.

Balkóny plné zeleniny a ovoce. Takhle může příští rok vypadat i ten váš!

Balkóny plné zeleniny a ovoce. Takhle může příští rok vypadat i ten váš!

Jaky varný typ na hranolky, jaký do salátu?

To, že brambory se dělí na 3 varné typy, které udávají vlastnosti hlíz po uvaření a tím i konzumní použitelnost brambor, určitě víte. Při koupi sadby tak věnujte pozornost i tomu, o jaký varný typ jde. Pro jistotu si je připomeneme.

Varný typ A je vhodný především do salátů, pro vaření ve slupce na loupačku a jako příloha – brambory mají hlízy po varu pevné, tuhé, lojovaté – nemoučnatí a nerozváří se ani delší dobou varu.

Varný typ B je vhodný jako univerzální přílohový, hodí se do salátů, gulášů, polévek a pro restování – po varu se hlízy částečně rozsypávají a mírně moučnatí.

Varný typ C je vhodný především pro přípravu kaší a těsta, používá se na hranolky, do bramboráků a bramborových placek – hlízy po varu moučnatí a rozsypávají se, jsou rozvářivé.

Brambory: Evropa je měla za okrasné rostliny

Brambory: Evropa je měla za okrasné rostliny

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Jak správně naložit kysané zelí: Pochutnat si na něm můžete už za měsíc

Jak správně naložit kysané zelí: Pochutnat si…

Také tak milujete kysané zelí? Kromě toho, že je chutné, je doslova nabité vitamíny a minerály. A i když se dá koupit v každém obchodě, nad to domácí není. Naložte si ho podle našeho návodu a už nikdy nebudete chtít jiné.

5.  10.  2019 |
Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se na tipy z celé ČR

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se …

Mysleli jste si, že letos už je sezóna hub za námi? Pak budete překvapeni. Z některých lokalit nosí houbaři domů stále plné košíky. Zjistili jsme pro vás, kde aktuálně houby rostou a jaké. Mrkněte se v galerii nejen na poslední úlovky z října 2019.

16.  8.  2019 |
Poslední sklizeň rajčat: I zelené plody můžete zpracovat

Poslední sklizeň rajčat: I zelené plody můžet…

Začínající podzim s sebou přináší sklizeň plodové zeleniny. Rajčata zrají, ale ne všechna stihnou dozrát venku – co s nimi? Nevěšte hlavu, není třeba je vyhazovat. Nazmar nemusí přijít nic z toho, co jste vypěstovali.

1.  10.  2019 |
Minimalistická výzva na vlastní kůži: Za měsíc jsem vyhodila 465 věcí. Jak to šlo?

Minimalistická výzva na vlastní kůži: Za měsí…

Máte pocit, že váš domov přetéká věcmi? Seberte odvahu a začněte vyhazovat. Tak jako já. Žiju se svou rodinou na padesáti metrech čtverečních a v jednu chvíli jsem si řekla dost. Jak mi šlo zbavit se osobních pokladů a co bylo nejtěžší?

6.  10.  2019 |
Jak vyrobit léčivý sirup a mast z rýmovníku

Jak vyrobit léčivý sirup a mast z rýmovníku

Sezóna chřipek a nachlazení je v plném proudu. Rýmě a kašli unikne jen málokdo z nás. Není ale nutné vše řešit jen prášky a předraženými přípravky z lékárny. Nepříjemné příznaky pomůže zmírnit třeba rýmovník. Máme pro vás návod, jak si z něj doma vyrobit sirup a mast.

22.  1.  2019 |