vytisknout velikost písma Odrůdy brambor pro letošní rok: Které jsou nejvhodnější a na co je použít?

Marabel, Belana, Dali, Impala, Anuschka… To jsou jen některé z nejpopulárnějších odrůd. Brambory jsou v Česku oblíbenou přílohou, ročně jich na osobu spotřebujeme úctyhodných 70 kilo. A není tajemstvím, že těm doma vypěstovaným se chuťově ty ze supermarketů nemohou rovnat. Jak ale vybrat správnou odrůdu a kdy ji zasadit?
Odrůdy brambor pro letošní rok: Které jsou nejvhodnější a na co je použít? | Shutterstock

Čas na výsadbu pomalu přichází. Právě v dubnu totiž nastává doba, kdy zem rozmrzne a uchová si stálou teplotu nad bodem mrazu. Nejsou ale brambory jako brambory.

Výsadba brambor: Správný postup ovlivní kvalitu a množství úrody

Výsadba brambor: Správný postup ovlivní kvalitu a množství úrody

Sadba brambor musí být kvalitní

Ať už se do pěstování chcete pustit poprvé, nebo jste zkušený pěstitel, vsaďte vždy na kvalitní novou sadbu. Poznáte ji tak, že bude certifikovaná, tedy úředně prověřená, a na sobě bude mít patřičné označení. Jen tak si můžete být jisti, že je testovaná na virové choroby, které snižují výnos až o 50 % a brambory jsou jimi velmi často napadány. Virózy se přenášejí právě nekvalitní sadbou a v porostu je rozšiřují především mšice, proto i poměrně pěkně vypadající sadba od známého není zárukou jejího dobrého zdravotního stavu, ten zaručuje jen sadba uznaná. Při nákupu sadby dbejte, aby hlízy byly ve velikosti kolem 4,5 cm, zdravé a vždy s označením názvu odrůdy a množitele.

V dubnu se za den i devět druhů počasí sejde. Co říkají pranostiky?

V dubnu se za den i devět druhů počasí sejde. Co říkají pranostiky?

Astoria, Impala, Cidlina a další odrůdy. Jakou vybrat? 

V Česku se jich pěstuje okolo sto šedesáti. Každý rok se schvaluje několik nových odrůd, některé starší zase zanikají. Především pěstitelé začátečníci by se ale při výběru měli zaměřit na ty nejodolnější. Důležité je také to, zda chcete sklízet brambory k přímé spotřebě, nebo je plánujete skladovat přes zimu.

Velmi rané odrůdy brambor potřebují od sadby do sklizně jen 90 až 100 dní. Vynikají dynamickým a rychlým nárůstem hlíz. Hodí se proto k jarní výsadbě a k brzké konzumaci. Velmi rané brambory ale nejsou vhodné pro skladování, naopak jsou určeny k přímé spotřebě. Jsou to například populární IMPALA, ANUSCHKA, COLETTE, ASTORIA, ADORA nebo červená ROSARA. Z nejnovějších odrůd pro tento rok jsou to pak ANATORI, KATY, PRADA, CIDLINA nebo modrá odrůda VAL BLUE, která obsahuje až třikrát více antioxidantů než běžně dostupné odrůdy a je také určena pro přímou konzumaci.

Rané odrůdy brambor se vyznačují vegetační dobou 100 až 110 dní. Mají nedozrálou tenkou slupku, která se snadno loupe. Ve srovnání s pozdními bramborami jsou zdravější, obsahují méně škrobu a více vody a bílkovin. Rané brambory se obvykle konzumují během léta. Nejpopulárnější jsou odrůdy DALI, GALA, MARABEL, ADÉLA, KEŘKOVSKÉ ROHLÍČKY, z těch nejnovějších pak ANATORI nebo LILLY.

Především k dlouhodobému uskladnění jsou pak vhodné polorané odrůdy brambor, jejichž vegetační doba je 110 až 130 dní. Mezi nejznámější patří LAURA, BERNINA, CONCORDIA, ANTONIE, KARIN, CINJA nebo červená RED ANNA. Z novějších pak například JINDRA, BELANA, DOMINÁTOR, ASTERIX, STILLETO nebo ORNELLA.

Pozdní odrůdy brambor jsou vhodné spíše pro průmyslové pěstování.

Balkóny plné zeleniny a ovoce. Takhle může příští rok vypadat i ten váš!

Balkóny plné zeleniny a ovoce. Takhle může příští rok vypadat i ten váš!

Jaky varný typ na hranolky, jaký do salátu?

To, že brambory se dělí na 3 varné typy, které udávají vlastnosti hlíz po uvaření a tím i konzumní použitelnost brambor, určitě víte. Při koupi sadby tak věnujte pozornost i tomu, o jaký varný typ jde. Pro jistotu si je připomeneme.

Varný typ A je vhodný především do salátů, pro vaření ve slupce na loupačku a jako příloha – brambory mají hlízy po varu pevné, tuhé, lojovaté – nemoučnatí a nerozváří se ani delší dobou varu.

Varný typ B je vhodný jako univerzální přílohový, hodí se do salátů, gulášů, polévek a pro restování – po varu se hlízy částečně rozsypávají a mírně moučnatí.

Varný typ C je vhodný především pro přípravu kaší a těsta, používá se na hranolky, do bramboráků a bramborových placek – hlízy po varu moučnatí a rozsypávají se, jsou rozvářivé.

Brambory: Evropa je měla za okrasné rostliny

Brambory: Evropa je měla za okrasné rostliny

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se na tipy z celé ČR

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se …

Za dvě hodiny 700 křemenáčů osikových. Takový úlovek se povedl tento týden dvěma kamarádům na Benešovsku. Je jasné, že houby už zase rostou jak o život, i když samozřejmě ne úplně všude. Kam tedy v Česku vyrazit na houby, kde vás čekají nejlepší úlovky?

10.  9.  2020 |
Hrušková povidla z trouby. Snadná cesta, jak uchovat sladkost ovoce

Hrušková povidla z trouby. Snadná cesta, jak …

Dobře zralá hruška je sladká a šťavnatá. A taky poměrně křehká – snadno se otlačí, či dokonce rozmáčkne. Je proto třeba ji rychle spotřebovat. Kompoty jsou fajn, ale když je hrušek mnoho a už padají ze stromu, je potřeba rychlé akce.

13.  9.  2020 |
Jak poznat jedovaté a hořké hřiby: Co je typické pro satan, hořčák a další houby?

Jak poznat jedovaté a hořké hřiby: Co je typi…

V lese se na vás smějí hřiby jak z učebnice, verdikt zkušeného houbaře však vzápětí vaše nadšení pošle pod bod mrazu. Jsou to hořčáky. Stačí jeden kousek a máte zkaženou celou smaženici. V tom lepším případě. Po konzumaci jedovatých hřibů si můžete způsobit zdravotní potíže. Jak tyto hřiby rozeznat od praváků?

9.  9.  2020 |
Šípkový sirup za studena, s medem i klasicky. Vyberte si ze tří receptů

Šípkový sirup za studena, s medem i klasicky.…

Šípkový sirup je medicína, kterou znaly a využívaly už generace před námi. Přidejte se k nim a vyzkoušejte chuť plodů, které příznivě působí na organismus dětí i dospělých. Bez éček a dalších umělých přísad se obejde náš recept na šípkový sirup.

19.  9.  2020 |
Jak správně jíst exotický kaktusový fík? A návod na pěstování

Jak správně jíst exotický kaktusový fík? A ná…

Má šťavnatou dužinu, lahodnou, mírně nakyslou, osvěžující chuť. Vzdáleně připomíná fík, jde ale o plod opuncie. Pokud jste ho ještě neochutnali, o hodně jste přišli. Poradíme vám nejen, jak kaktusové fíky jíst a správně připravit, ale i jak opuncii pěstovat.

23.  9.  2020 |