vytisknout velikost písma Ochutnejte pichlavou exotiku

Zajímají vás exotické plody, jež znáte ze zahraniční dovolené a jež lze občas koupit i v našich obchodech? Znáte opuncie a pitahayu? Pokud ne, je tu malá exkurze do světa kaktusů a lahodných chutí.

Pozvěte se do Mexika!

Dragon Fruit, Strawberry Pear či Pitaya. Všechna tato jména označují jediné – kaktus u nás známý (spíše však jeho plody) pod názvem pitahaya. Patří do čeledi Cactaceae, čítající řadu druhů. Plody o velikosti až dvacet centimetrů nemají ostny, jsou masité, kulaté nebo oválné a pokrývají je šupiny.

Klepněte pro větší obrázek
Pod šupinami najdete zajímavou podívanou, která se barevně liší podle odrůdy

Barva slupky může být žlutá, ale i červenofialová až výrazně fialová. Tyto exotické plody poprvé objevili španělští kolonizátoři v Mexiku, Kolumbii, Střední Americe a Antillách. Dnes se pěstuje hlavně v Mexiku, Nikaragui a Vietnamu.

Opuncie čili nopál pochází z Jižní Ameriky a Mexika. Její části mají zploštělý tvar a tvoří až pětimetrové keře. Existují různé druhy s květy v barvě bílé, žluté, žlutozelené, červené až vínové. Slupku pokrývá mnoho jemných štětinek, které se při dotyku lehce ulamují a zapichují do kůže. V Mexiku se jedná o tradiční národní pochoutku.

Klepněte pro větší obrázek
Opunciím vyhovuje běžná pokojová teplota, takže můžete nepřetržitě sledovat jejich fascinující vývoj

Plná pusa i spižírna

Pitahaya je zralá, když listeny zežloutnou. Uskladňuje se na chladném a suchém místě, dál od přímého tepla a slunečního záření. Do ledničky se doporučuje dát, jen pokud ji chtete jíst čerstvou, chvíli před konzumací. Zpracovává se především na šťávy, marmelády, likéry a koktejly nebo se dužina dává mrazit.

Pro svou atraktivní barvu se hojně používá ke zdobení zákusků a exotických koktejlů. Zralé plody se loupou velmi lehce – uřízněte konec a slupku stáhněte směrem dolů. Můžete si s nimi ale poradit i jinak: rozřízněte je a lžičkou vydlabejte dužinu.

Klepněte pro větší obrázek
Plodů opuncií se nedotýkejte, dokud je neoloupete!

Při přípravě opuncií sáhněte raději po rukavicích. Nožem je opatrně oloupejte a nakrájejte na plátky. Můžete je sníst rovnou, využít ke zdobení pokrmů, uvařit, kandovat nebo z nich připravit zavařeniny. Hodí se dokonce i na polévky, saláty, krémy a dobře se kombinují se zeleninou, rybami, vejci, masem i sýry.

Pitahaya: půlka pomeranče v ní

Pokud se podíváte do těchto kaktusovitých plodů, najdete šedobílou průsvitnou dužinu plnou malých a lesklých černých semínek. Těch se nezbavujte, naopak je bez obav spořádejte. Plody chutnají mírně nakysle, připomínají něco mezi angreštem a vodním melounem.

Obsahují vápník a vitamin C – stejně jako polovina pomeranče. Mají málo kalorií, přesněji třicet šest na každých sto gramů. Není v nich téměř vůbec žádný tuk ani proteiny. Pitahaya pomáhá při průjmech a při bolestech žaludku.

Klepněte pro větší obrázek
Pitahaya  se řadí k nejdražšímu dováženému ovoci - kus vás přijde téměř na sto korun

Hubněte s opuncií!

Opuncie prezentuje hlavně šťavnatost a sladkost, i když existuje i hořký druh. Je bohatá na vápník, draslík, fosfor, sodík a vitamin C. Konzumování se doporučuje pro dobré zažívání, ke kontrole diabetu či proti chřipce. Vhodná je i pro osoby, jež chtějí zhubnout.

Šťáva z opuncií představuje tradiční medicínu proti horečce a léčí i některé žlučníkové a ledvinové nemoci. Okamžitě zatočí s žízní a znovu nastartuje hydrataci organismu. V lékařství se můžete setkat s opunciovými tobolkami, také s krémy, šampony, maskami a mýdly.

Dopřejte si pitahayové osvěžení

Šťávu si můžete připravit jednoduchým způsobem sami. Po rozříznutí vyberete z plodu dužinu, vložíte ji do mixéru, zalijete chladnou vodou a ochutíte podle potřeby cukrem a šťávou z limetky. Po řádném promixování podávejte.

Klepněte pro větší obrázek
U nás nejsou na rozdíl od zahraničí tak často k dostání plody se žlutou slupkou

Honí vás mlsná? Připravte si pitahayu s vanilkovou zmrzlinou! K tomu potřebujete dva její červené plody, sto padesát gramů malin a vanilkovou zmrzlinu. Nejprve seřízněte konce plodů, zbavte je slupky a nakrájejte na kolečka.

Maliny rozmačkejte vidličkou na omáčku. Na mističku či malý talířek dejte kopeček či dva vanilkové zmrzliny a kolem naaranžujte pitahayu (rovněž rozkrájenou na kolečka). Vše přelijte rozmačkanými malinami, ozdobte kouskem máty a spirálkami tmavé čokolády.

Opunciový džus pro diabetiky

Pokud patříte mezi diabetiky, připravte si speciální džus, který redukuje hladinu cukru v krvi (doporučuje se též preventivně). Pijte jej sedm dní. Poté si osm dní odpočiňte a vraťte se ještě pod dobu jednoho týdne k jeho pití. Jak na to? Stačí si pořídit tři citrony, jednu opuncii, půlku hrnku čisté vody, dva stroužky česneku a kousek čerstvé aloe vera.

Klepněte pro větší obrázek
Plody opuncií mohou být výrazně červené

Praktický tip: Jak se zbavit nepříjemných bodlinek

Umyjte citrony, aloe vera a opuncii. Zbavte ji pichlavých bodlinek, ale opatrně, pokud se vám zapíchnou do pokožky, bude obtížné je dostat pryč (jste-li doma, může být řešením potření zasaženého místa tekutým voskem ze svíčky – pak už zbývá jen počkat, až zaschne – jeho odstraněním dáte sbohem i nepříjemným ostnům). Vymačkejte šťávu z citronů, oloupejte česnek a všechny ingdredience dejte do mixéru. Míchejte, dokud nebude vše tekuté, poté směs nalijte do skleniček a okamžitě pijte.

Opunciové hody

Dalším lahodným džusem je opunciový s ananasem. Nachystejte si tři střední opuncie, dvě kolečka ananasu, jeden litr vody, cukr podle chuti a dva citrony.

Klepněte pro větší obrázek
... ale i zelené

Dobře umyjte opuncie a nakrájejte je na malé prooužky. Kolečka ananasu nakrájejte na malé kousky. Ananas a opuncii vložte do vody a mixujte, dokud se zcela nerozmělní. Poté přidejte šťávu ze dvou citronů, znovu umixujte a nakonec dochuťte cukrem. Pokud chcete změnit příchuť, můžete si opuncii lehce osmahnout, ale bez koření.

Jak chutná netradiční salát

Připravte si tři osmažené a na plátky nakrájené opuncie, cibuli nakládanou v octu, na plátky nakrájené rajče, oregano, koriandr, sůl, pepř, ocet, sezamová semínka, půlku avokáda a nastrouhaný sýr.

Na talířek položte plátky rajčat a kousky cibule. Poté opuncie trochu pokapejte octem, posypte koriandrem, oreganem a sýrem a přidejte je k zelenině. Na ni umístěte kousky avokáda a vše posypte sezamovým semínkem. Nakonec pokrm trochu osolte a opepřete.

Kde všude jsou?

Pitahaya - respektive její plody - jsou velmi citlivé na otlačení, proto se špatně převáží na delší vzdálenosti. Spíše se s nimi setkáte v podobě džusů. I tak na ně ale můžete občas narazit ve velkoobchodech a některých hypermaketech. Plody opuncie jsou v obchodech rozšířenější, dokonce je někdy seženete i v květinářstvích, a to ještě přímo na prodávaných rostlinách.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Pitahaya obsahuje plno semen - zkuste je zasadit, klíčí bez problémů a rychle

Pokud máte chuť, zkuste si tyto plody vypěstovat sami. Kaktusy mají rádi horko a tropické podnebí – ideální klima vhodné pro tvorbu květů jim však většina z nás zajistit nedokáže. Plodů se tedy možná nedočkáte, ale uvidíte, že i v bytech vám samotné rostliny dobře porostou.

 

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Vyrobte si vánoční věnec na dveře. Tady je 35 krásných nápadů pro inspiraci

Vyrobte si vánoční věnec na dveře. Tady je 35…

Z chvojí, šišek i listů bobkovišně či větviček... Krásný vánoční věnec můžete vytvořit téměř ze všeho a zvládnete to i za pár korun. Nevíte jak? Našli jsme pro vás ty nejkrásnější a nejzajímavější věnce na dveře pro inspiraci. Který si vyberete vy?

27.  11.  2020 |
Vánoční skřítkové jsou trendem letošních svátků. Jak se vám líbí?

Vánoční skřítkové jsou trendem letošních svát…

Jsou roztomilí, vousatí, s obrovským bambulatým nosem a čepicí naraženou přes oči. Kdo alespoň jednoho nemá letos doma, jako by snad ani nebyl. Tyhle malé roztomilé vánoční postavičky, které si oblíbily nejen děti, ale i dospělí, totiž rozzáří vaše Vánoce! Inspiraci najdete ve fotogalerii.

2.  12.  2020 |
Čas na barborky! Jak to udělat, aby vykvetly, a co vlastně symbolizují?

Čas na barborky! Jak to udělat, aby vykvetly,…

Se svátkem Barbory, který připadá na čtvrtý prosinec, je spojen starý lidový zvyk. Pokud si svobodná dívka v tento den natrhá větvičky třešní nebo višní a ty jí na Štědrý den rozkvetou, dotyčná se do roka vdá.

včera |
Vyrobte si adventní věnec: Inspirace tradiční i netradiční

Vyrobte si adventní věnec: Inspirace tradiční…

Ještě jste si nestihli pořídit žádný adventní věnec? Zkuste si vyrobit vlastní. Ať už se rozhodnete pro klasický věnec nebo nějaký netradiční, většinu materiálu máte k dispozici doma, na zahradě nebo v přírodě. Přinášíme vám podrobný návod plus galerii krásných věnců pro inspiraci.

25.  11.  2020 |
Jak zazimovat muškáty, aby přežily chladné dny

Jak zazimovat muškáty, aby přežily chladné dn…

Muškáty neboli pelargonie patří k nejoblíbenějším květinám, které každoročně od května až do října zaplaví okna, balkony i terasy pestrou škálou barev. Aby nám muškáty dělaly radost i několik let za sebou, musíme ale věnovat zvláštní pozornost jejich zazimování.

3.  10.  2020 |