vytisknout velikost písma Ochraňte trávník před vypálením od slunce

Vypálení trávníku může nastat především v místech s řídkým porostem, v době sucha nebo tam, kde svítí slunce po celý den. Jak se proti němu bránit?

K jevu dochází, když teplota vzduchu přesáhne třicetistupňovou hranici a na stejné nebo vyšší hodnotě se drží po několik následujících dní. Tento problém trápí nejen majitele starších rekreačních trávníků, které bývají řidší, ale týká se i porostů nových a hustých. 

Efektivní ochranu představuje řádné zalévání, prováděné především ráno a večer. Pokud máte na zahradě závlahový systém, pak je problém prakticky vyřešen. I na klasickou zahradní hadici, jež vede od čerpadla ze studně, můžete zakoupit nástavec určený pro zalévání trávníků.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Vypalování je signalizováno vznikem nehezkých nahnědlých skvrn

Přes den nezalévat!

Trávník rozhodně nezavlažujte v době, kdy má sluníčko největší sílu, což je zhruba od jedenácti hodin dopoledne do pěti hodin po poledni. Kapky vody působí na stébla jako malé lupy zesilující sluneční svit.

Mulčování také chrání

Druhým způsobem ochrany proti vypalování trávy je mulčování. To znamená, že travní stébla zakrácená sekačkou jsou velmi jemně rozsekána a natlačena zpět do trávníku. Tato technologie si získává čím dál větší oblibu.

Na druhou stranu i mulčování dokáže škodit, je-li ho přes míru. Příliš velké množství mulčované hmoty trávník dusí, způsobuje hnilobu a plocha získá nehezký vzhled kombinující zelenou a hnědou barvu.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Mulčování v suchém období pomáhá, ale jen tehdy, když se správně aplikuje
 

Vyšší porost vám ušetří starosti s vypalováním, navíc v sobě lépe udrží vlhkost, kterou potřebuje pro svůj bujný vzrůst.

 

Na kyselých půdách navíc při častém mulčování roste mech, takže postupem času budete řešit problém s dvouděložnými plevely. V tom případě doporučuji jednoznačně nesekat. Vyčkejte pár dní, až zaprší a trávník zase získá sílu, která se projeví růstem.

Foto: Gardena

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se na tipy z celé ČR

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se …

Za dvě hodiny 700 křemenáčů osikových. Takový úlovek se povedl tento týden dvěma kamarádům na Benešovsku. Je jasné, že houby už zase rostou jak o život, i když samozřejmě ne úplně všude. Kam tedy v Česku vyrazit na houby, kde vás čekají nejlepší úlovky?

10.  9.  2020 |
Hrušková povidla z trouby. Snadná cesta, jak uchovat sladkost ovoce

Hrušková povidla z trouby. Snadná cesta, jak …

Dobře zralá hruška je sladká a šťavnatá. A taky poměrně křehká – snadno se otlačí, či dokonce rozmáčkne. Je proto třeba ji rychle spotřebovat. Kompoty jsou fajn, ale když je hrušek mnoho a už padají ze stromu, je potřeba rychlé akce.

13.  9.  2020 |
Jak poznat jedovaté a hořké hřiby: Co je typické pro satan, hořčák a další houby?

Jak poznat jedovaté a hořké hřiby: Co je typi…

V lese se na vás smějí hřiby jak z učebnice, verdikt zkušeného houbaře však vzápětí vaše nadšení pošle pod bod mrazu. Jsou to hořčáky. Stačí jeden kousek a máte zkaženou celou smaženici. V tom lepším případě. Po konzumaci jedovatých hřibů si můžete způsobit zdravotní potíže. Jak tyto hřiby rozeznat od praváků?

9.  9.  2020 |
Šípkový sirup za studena, s medem i klasicky. Vyberte si ze tří receptů

Šípkový sirup za studena, s medem i klasicky.…

Šípkový sirup je medicína, kterou znaly a využívaly už generace před námi. Přidejte se k nim a vyzkoušejte chuť plodů, které příznivě působí na organismus dětí i dospělých. Bez éček a dalších umělých přísad se obejde náš recept na šípkový sirup.

19.  9.  2020 |
Jak správně jíst exotický kaktusový fík? A návod na pěstování

Jak správně jíst exotický kaktusový fík? A ná…

Má šťavnatou dužinu, lahodnou, mírně nakyslou, osvěžující chuť. Vzdáleně připomíná fík, jde ale o plod opuncie. Pokud jste ho ještě neochutnali, o hodně jste přišli. Poradíme vám nejen, jak kaktusové fíky jíst a správně připravit, ale i jak opuncii pěstovat.

23.  9.  2020 |