vytisknout velikost písma Ochraňte růže před zimou, ať o ně nepřijdete

Ochraňte růže před zimou, ať o ně nepřijdete

Našli jste si čas a postarali jste se už o zazimování růží? Tyto královny květin potřebují, abyste je během zimních měsíců ochránili nejen před chladem, ale i před slunečními paprsky.

Jakmile totiž přijdou uprostřed zimy teplé slunné dny, hrozí nebezpečí, že růže se probudí do vegetace, a mrazivá noc, která potom přijde, je velmi poškodí.

Klepněte pro větší obrázek
Netkané textilie mají vynikající izolační schopnosti

Zimní ochrana růží v bodech

  • Středové části keřů velkokvětých a mnohokvětých růží zasypte zeminou tak, abyste ochránili místo štěpování, které je nejvíce zranitelné. Ostatní výhony zakryjte chvojím.
  • Stromkové růže zazimujte podobně, jen chvojí je možné nahradit jutovým pytlem nebo netkanou textilií, které přetáhnete přes korunku keře.
  • Nezapomínejte ani na ochranu kmínku – zakryjte ho obinadlem či jakýmkoli plátnem.
  • Pokud je vaše růže mladá a ohebná, doporučujeme ohnout ji k zemi a upevnit ji k ní dřevěným hákem (rozvětvenou větví). Celou korunku poté zasypte zeminou.
  • Ve všech uvedených příkladech používejte k zasypání růží kompostovou zeminu, v žádném případě zeminu z bezprostředního okolí keřů – jejich kořeny by potom mohly trpět mrazem.
  • Před samotným zazimováním nezapomeňte z růžových keřů vystříhat až u samé země vlky – zplanělé výhony. V případě několikaletých růží také neopomeňte na zkrácení jejich letorostů asi na polovinu. Na požadovanou délku je znovu zkrátíte až v jarních měsících.

Foto: Profimedia

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Pět nejlepších receptů z cukety

Pět nejlepších receptů z cukety

Cukety se těší velké oblibě, navíc vypěstovat je zvládne i začátečník. Když je velká úroda, co pak s nimi? Tady je pět skvělých receptů.

27.  7.  2017 | | 2 N/A
Jak rozlišit jedovatý žampion od jedlého?

Jak rozlišit jedovatý žampion od jedlého?

Žampion zápašný (odborně Pečárka zápašná) je nejnebezpečnější houbou pro houbaře, protože málokdo čeká, že i žampiony mají své jedovaté zástupce.

3.  9.  2017 |
Rakytník řešetlákový: Největší chyby při pěstování

Rakytník řešetlákový: Největší chyby při pěst…

Rakytník má neuvěřitelně kyselé plody – to proto, že obsahuje obrovské množství vitamínu C. Ještě tento zázračný keř v zahradě nemáte?

30.  6.  2017 |
Recept na rychlý domácí kečup bez zavařování. Za pár korun, bez chemie

Recept na rychlý domácí kečup bez zavařování.…

Nejen děti, ale ani mnozí dospělí nedají bez kečupu ani ránu. Nejedno dítko jím vylepšuje i řízek. Tak proč si ho nevyrobit z vlastní úrody, alespoň máte jistotu, že je ze zralých, zdravých rajčátek.

24.  8.  2017 |
Jak si připravit zaručeně čerstvé domácí máslo

Jak si připravit zaručeně čerstvé domácí másl…

Pokud si doma vyrobíte vlastní máslo, máte zaručeno, že je čerstvé a nikoliv rozmrazené po dvou letech ze skladových zásob. Při přípravě klasického másla oproti cenám v obchodě příliš neušetříte, pokud máte rádi bylinkové či slané máslo, pak se domácí výroba vyplatí i finančně.

10.  9.  2017 |