vytisknout velikost písma Ochraňte ovocné stromy před mrazem, může je zničit

Využijte relativně příjemného počasí a připravte ovocné stromy na příchod mrazivých dnů. Právě listopad je vhodným obdobím pro jejich ochranu. Vybrat si můžete mezi několika postupy.
Ochraňte ovocné stromy před mrazem, může je zničit

Všemi docílíte snížení působení slunečních paprsků na kmen; bez toho by se během slunečných zimních dnů kůra zahřála tak, že by v kmenu začala proudit míza, a teplotní rozdíly ve srovnání s mrazivými nocemi by mohly způsobit nevratné škody počínaje mrazovými trhlinami až deskami a úhynem stromu konče.

Vyberte si: vápno, desky, jehličí a spol.

Tradiční způsob spočívá v nátěru kmenů a silnějších větví (na ty nezapomínejte!) bílou barvou. Použít se dá hašené vápno smíchané s vodou (20procentní vápenné mléko) a stejně tak i barva určená na zatření skleníků. Před samotným natřením se doporučuje oškrábat z kmenů i silných větví rozpraskanou, odumřelou kůru a spálit ji. 

Další varianta není tak pracná, takže vám zabere méně času, a přitom účinkuje stejně tak jako vápnění kmenů. Stačí jen najít správně velkou dřevěnou desku a opřít ji tak, aby ve větru nespadla, o kmen stromu z jižní strany.

Klepněte pro větší obrázek
Ochranu proti mrazu potřebují stromu bez ohledu na svůj věk 

Možná jste se setkali ještě s dalším způsobem ochrany, který se týká spíše menších stromů a spočívá v hustém omotání jejich kmenů krabicovým papírem, jutovinou, rákosovou rohoží, slámou nebo větvičkami z jehličnanů a podobným materiálem. 

Než zamrzne půda, můžete ještě vysazovat dřeviny. Nač u toho nezapomenout? 

Než zamrzne půda, můžete ještě vysazovat dřeviny. Nač u toho nezapomenout? 

Před mrazem chraňte i okrasné dřeviny

Pamatujte také na okrasné dřeviny – i ony potřebují vaši pomoc. Půdu pod nimi zakryjte listím (nejvhodnější je bukové, protože pomalu tlí a do určité míry je i vodoodpudivé) a smrkovými větvičkami. Ty použijte také přímo na méně odolné druhy, zajistíte tím jejich ochranu před zmrznutím.

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se na tipy z celé ČR

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se …

Za dvě hodiny 700 křemenáčů osikových. Takový úlovek se povedl tento týden dvěma kamarádům na Benešovsku. Je jasné, že houby už zase rostou jak o život, i když samozřejmě ne úplně všude. Kam tedy v Česku vyrazit na houby, kde vás čekají nejlepší úlovky?

10.  9.  2020 |
Hrušková povidla z trouby. Snadná cesta, jak uchovat sladkost ovoce

Hrušková povidla z trouby. Snadná cesta, jak …

Dobře zralá hruška je sladká a šťavnatá. A taky poměrně křehká – snadno se otlačí, či dokonce rozmáčkne. Je proto třeba ji rychle spotřebovat. Kompoty jsou fajn, ale když je hrušek mnoho a už padají ze stromu, je potřeba rychlé akce.

13.  9.  2020 |
Jak poznat jedovaté a hořké hřiby: Co je typické pro satan, hořčák a další houby?

Jak poznat jedovaté a hořké hřiby: Co je typi…

V lese se na vás smějí hřiby jak z učebnice, verdikt zkušeného houbaře však vzápětí vaše nadšení pošle pod bod mrazu. Jsou to hořčáky. Stačí jeden kousek a máte zkaženou celou smaženici. V tom lepším případě. Po konzumaci jedovatých hřibů si můžete způsobit zdravotní potíže. Jak tyto hřiby rozeznat od praváků?

9.  9.  2020 |
Šípkový sirup za studena, s medem i klasicky. Vyberte si ze tří receptů

Šípkový sirup za studena, s medem i klasicky.…

Šípkový sirup je medicína, kterou znaly a využívaly už generace před námi. Přidejte se k nim a vyzkoušejte chuť plodů, které příznivě působí na organismus dětí i dospělých. Bez éček a dalších umělých přísad se obejde náš recept na šípkový sirup.

19.  9.  2020 |
Jak správně jíst exotický kaktusový fík? A návod na pěstování

Jak správně jíst exotický kaktusový fík? A ná…

Má šťavnatou dužinu, lahodnou, mírně nakyslou, osvěžující chuť. Vzdáleně připomíná fík, jde ale o plod opuncie. Pokud jste ho ještě neochutnali, o hodně jste přišli. Poradíme vám nejen, jak kaktusové fíky jíst a správně připravit, ale i jak opuncii pěstovat.

23.  9.  2020 |