vytisknout velikost písma Objevte mangold – zeleninu pestrých barev

Mangold je jemná a nejdéle známá listová zelenina na světě, na které si labužnicky pochutnávali už starověcí Řekové a Římané před více než 2500 lety.
Objevte mangold – zeleninu pestrých barev

Sklizeň od jara do zámrazu

Abychom si zajistili dostatek mangoldu po celý rok, semena vyséváme již v polovině jara. Známe dva druhy mangoldu – listový a chřestový. Listový má úzké stopky a menší bublinaté zelené, žlutozelené, zelenofialové, fialové až červené čepele. Chřestový má zase silně žebrovité listy a širší stopky.

Oba druhy vyžadují dostatečně vlhké, humózní, hluboké a výživné půdy. Mangold na záhonu pěstujeme první, ale i druhý rok po hnojení organickými hnojivy. Na teplotu není náročný, stačí mu 15 až 18 °C, ale snáší i chladnější počasí a vyšší polohy. Čím je půda lehčí, tím potřebnější je závlaha.

Vysévá se od dubna po 3–4 semenech do hnízd ve sponu 35 x 35, do hloubky 2–3 cm nebo vyséváme do řádků 30 x 10–15 cm přímo na záhonky. Semeno spolehlivě klíčí. V hnízdech se rostlinky co nejdříve jednotí na vzdálenost 45–50 cm.

Jak pěstovat čtyřboč aneb novozélandský špenát

Jak pěstovat čtyřboč aneb novozélandský špenát

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Jak rozlišit jedovatý žampion od jedlého?

Jak rozlišit jedovatý žampion od jedlého?

Žampion zápašný (odborně Pečárka zápašná) je nejnebezpečnější houbou pro houbaře, protože málokdo čeká, že i žampiony mají své jedovaté zástupce.

3.  9.  2017 |
Pět nejlepších receptů z cukety

Pět nejlepších receptů z cukety

Cukety se těší velké oblibě, navíc vypěstovat je zvládne i začátečník. Když je velká úroda, co pak s nimi? Tady je pět skvělých receptů.

27.  7.  2017 | | 2 N/A
Rakytník řešetlákový: Největší chyby při pěstování

Rakytník řešetlákový: Největší chyby při pěst…

Rakytník má neuvěřitelně kyselé plody – to proto, že obsahuje obrovské množství vitamínu C. Ještě tento zázračný keř v zahradě nemáte?

30.  6.  2017 |
Jak si připravit zaručeně čerstvé domácí máslo

Jak si připravit zaručeně čerstvé domácí másl…

Pokud si doma vyrobíte vlastní máslo, máte zaručeno, že je čerstvé a nikoliv rozmrazené po dvou letech ze skladových zásob. Při přípravě klasického másla oproti cenám v obchodě příliš neušetříte, pokud máte rádi bylinkové či slané máslo, pak se domácí výroba vyplatí i finančně.

10.  9.  2017 |
Recept na rychlý domácí kečup bez zavařování. Za pár korun, bez chemie

Recept na rychlý domácí kečup bez zavařování.…

Nejen děti, ale ani mnozí dospělí nedají bez kečupu ani ránu. Nejedno dítko jím vylepšuje i řízek. Tak proč si ho nevyrobit z vlastní úrody, alespoň máte jistotu, že je ze zralých, zdravých rajčátek.

24.  8.  2017 |