vytisknout velikost písma Objevte mangold – zeleninu pestrých barev

Mangold je jemná a nejdéle známá listová zelenina na světě, na které si labužnicky pochutnávali už starověcí Řekové a Římané před více než 2500 lety.
Objevte mangold – zeleninu pestrých barev

Sklizeň od jara do zámrazu

Abychom si zajistili dostatek mangoldu po celý rok, semena vyséváme již v polovině jara. Známe dva druhy mangoldu – listový a chřestový. Listový má úzké stopky a menší bublinaté zelené, žlutozelené, zelenofialové, fialové až červené čepele. Chřestový má zase silně žebrovité listy a širší stopky.

Oba druhy vyžadují dostatečně vlhké, humózní, hluboké a výživné půdy. Mangold na záhonu pěstujeme první, ale i druhý rok po hnojení organickými hnojivy. Na teplotu není náročný, stačí mu 15 až 18 °C, ale snáší i chladnější počasí a vyšší polohy. Čím je půda lehčí, tím potřebnější je závlaha.

Vysévá se od dubna po 3–4 semenech do hnízd ve sponu 35 x 35, do hloubky 2–3 cm nebo vyséváme do řádků 30 x 10–15 cm přímo na záhonky. Semeno spolehlivě klíčí. V hnízdech se rostlinky co nejdříve jednotí na vzdálenost 45–50 cm.

Jak pěstovat čtyřboč aneb novozélandský špenát

Jak pěstovat čtyřboč aneb novozélandský špenát

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Všechno o pěstování hortenzií. Co řešit na zahradě a co na terase?

Všechno o pěstování hortenzií. Co řešit na za…

Pro hortenzie jsou charakteristické velké nádherné květy nejrůznějších barev a typů. Jedna z nejoblíbenějších rostlin vám bude přinášet pouze radost, dokážete-li si s ní poradit. Jak na to?

29.  7.  2020 |
Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se na tipy z celé ČR

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se …

První houbařská vlna už je letos za námi. Řada z nás má nasušeno, naloženo, mrazáky plné podušených hub. Pokud jste to ale před prázdninami nestihli, nevěšte hlavu. I když červencové sucho houbám příliš nepřálo, brzy může být všechno jinak. Díky deštivému počasí v poslední době se podhoubí zase probouzí k životu. Kde tedy teď právě rostou?

23.  7.  2020 |
Zavařování okurek v troubě, myčce a mikrovlnce: Který způsob si vyberete?

Zavařování okurek v troubě, myčce a mikrovlnc…

Zavařování okurek v zavařovacím hrnci je klasika. Jenže zavařovací hrnec zabere dost místa, a tak se čím dál častěji pouštíme do zavařování v troubě, myčce či mikrovlnce, kde hrnec není potřeba. Jak na to, aby okurky zůstaly křupavé?

1.  8.  2020 |
Nejkrásnější zahradní pergoly. Kterou byste si vybrali?

Nejkrásnější zahradní pergoly. Kterou byste s…

Chcete si užít posezení a relax na čerstvém vzduchu, ale zároveň mít střechu nad hlavou? Pak byste určitě měli uvažovat o pořízení pergoly. Inspiraci najdete v galerii, kde se můžete pokochat padesáti různými pergolami z celého světa.

21.  7.  2020 |
Co sázet v srpnu, abyste ještě letos mohli sklízet zeleninu?

Co sázet v srpnu, abyste ještě letos mohli sk…

Máte pocit, že je v srpnu na sázení zeleniny pozdě? Omyl. Když zasejete nyní, budete mít čerstvou zeleninu z vlastní zahrádky až do prvních mrazíků.

4.  8.  2020 |