vytisknout velikost písma O úrodu se nám letos postarají včely

Zavařování je v plném proudu, i když dávno není in, ale kdo rád experimentuje, může zkusit netradiční způsob konzervování plodů ze zahrádky do medu.
O úrodu se nám letos postarají včely

Okurky v medu

Zelené okurky nebo tykve okrájíme vroubkovaným nožem, ale jen dužninu bez jader. Povaříme ve slané vodě pět minut. Pak zeleninu na cedníku necháme okapat a zvážíme ji. Na 3 kg okurek vezmeme 1/2 kg medu, 1/2 kg cukru a 1 l vinného octa a vše společně povaříme.

Nálev necháme vychladnout. Druhý den okurky z nálevu vyndáme a narovnáme do sklenic. Nálev povaříme a ještě horký nalijeme na zeleninu. Sklenice uzavřeme víčkem a dál již nesterilujeme.

Bezinky v medu

Bezinky opláchneme, zbavíme stopek a podusíme v nízkém rendlíku. Pro chuť okořeníme celou skořicí, několika hřebíčky, citrónovou kůrou a osladíme přiměřeně medem. Stejným způsobem můžeme zavařit brusinky, borůvky, jeřabiny, oskeruše a jiné měkké ovoce.

Medová čalamáda

Ingredience: 5 kg paprik, 2 větší květáky, 1 kg mrkve, 2 celery i s listy. Na marinádu: 2,5 l vody, 1,5 l šestiprocentního octa, 350 g mořské soli, 500 g cukru, 500 ml oleje, 2 plné polévkové lžíce medu, 5 g pálivé papriky, 12 až 14 bobkových listů, 6 až 8 kuliček nového koření.

Zeleninu omyjeme, očistíme a nakrájíme. Skládáme ji do sklenice po střídavých vrstvách. Mezitím si ze všech ingrediencí svaříme marinádu (vaříme ji deset minut), necháme ji vychladnout a studenou nalijeme na zeleninu. Sklenice zavíčkujeme, uložíme do zavařovacího hrnce a tam je necháme přejít varem. Potom sklenice vyjmeme a obrátíme dnem vzhůru.

Feferonkové čatný

Ingredience: feferonky, 1/3 octa, 1/3 vody, 1/3 medu, rozinky.

Z feferonek odstraníme jádřinec a nahradíme ho rozinkou. Ocet, vodu a med svaříme. Feferonky naskládáme do sklenice a zalijeme horkým nálevem. Zavařovat se nemusí.

Klepněte pro větší obrázek
 

Pravá staročeská medovina

Svaříme 9 litrů medu s 68 litry vody, přičemž sbíráme pěnu tvořící se na povrchu. Roztok se dříve cedil přes živočišné uhlí. K tomu přidáme do kotle 0,5 kg dobrého chmele a koření (například koriandr, muškátový oříšek - ovšem vše ve skromném množství).

Vyzkoušejte

K zavařování můžeme zužitkovat i zcukernatělý med. Do rendlíku s vodou dáme sklenici medu a pomalu zahříváme, až se med rozpustí. Potom jej tekutý použijeme, jak je uvedeno v předpisu. Chceme-li udělat dobrou pomazánku, do tekutého medu přidáme rozpuštěné vlažné máslo, dobře promícháme a hned plníme do malých skleniček. Uložíme do chladna.

 

Směs koření s medovinou povaříme asi pět minut a necháme vychladnout. Do roztoku se přidá 6 dkg vinných kvasnic. Nechá se kvasit a po vykvašení se stáhne z kvasnic a náležitě se nechá uležet.

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se na tipy z celé ČR

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se …

Mysleli jste si, že vzhledem k suchému létu a dlouhodobě nadprůměrným teplotám už letos houby možná vůbec neporostou? Pak asi budete překvapeni. V posledních dnech nosí houbaři domů plné košíky. Zjistili jsme pro vás, kde aktuálně houby rostou a jaké.

12.  10.  2018 |
Jak si vyrobit zimně laděný svícen ze zavařovačky

Jak si vyrobit zimně laděný svícen ze zavařov…

Chcete si pořídit netradiční dekoraci, která navodí tu správnou atmosféru a všichni hosté ji navíc budou obdivovat? Pak se pusťte do výroby zimního svícnu ze zavařovací sklenice.

7.  11.  2018 |
Chcete dobré kyselé zelí? Naložte si je!

Chcete dobré kyselé zelí? Naložte si je!

Vepřo-knedlo-zelo nebo zelňačka, která spraví chuť po probdělé noci – máte rádi tyto pokrmy? Tak víte, že dobré kyselé zelí je jejich základ. A nejlepší zelí je domácí. Naložte si ho tedy podle následujících rad.

5.  9.  2018 |
Jak vyrobit léčivý sirup a mast z rýmovníku

Jak vyrobit léčivý sirup a mast z rýmovníku

Sezóna chřipek a nachlazení je v plném proudu. Rýmě a kašli unikne jen málokdo z nás. Není ale nutné vše řešit jen prášky a předraženými přípravky z lékárny. Nepříjemné příznaky pomůže zmírnit třeba rýmovník. Máme pro vás návod, jak si z něj doma vyrobit sirup a mast.

27.  1.  2018 |
Jak správně skladovat vyloupané vlašské ořechy

Jak správně skladovat vyloupané vlašské ořech…

Skladování vyloupaných vlašských ořechů má své nesporné výhody, ale i nevýhody. Mají totiž tendenci brzy žluknout, rychle chytají plíseň a chutnají molům. Prozradíme vám proto, jak a kam je uložit, aby vydržely jako čerstvé až do příští sezóny.

19.  9.  2018 |