vytisknout velikost písma O úrodu se nám letos postarají včely

Zavařování je v plném proudu, i když dávno není in, ale kdo rád experimentuje, může zkusit netradiční způsob konzervování plodů ze zahrádky do medu.
O úrodu se nám letos postarají včely

Okurky v medu

Zelené okurky nebo tykve okrájíme vroubkovaným nožem, ale jen dužninu bez jader. Povaříme ve slané vodě pět minut. Pak zeleninu na cedníku necháme okapat a zvážíme ji. Na 3 kg okurek vezmeme 1/2 kg medu, 1/2 kg cukru a 1 l vinného octa a vše společně povaříme.

Nálev necháme vychladnout. Druhý den okurky z nálevu vyndáme a narovnáme do sklenic. Nálev povaříme a ještě horký nalijeme na zeleninu. Sklenice uzavřeme víčkem a dál již nesterilujeme.

Bezinky v medu

Bezinky opláchneme, zbavíme stopek a podusíme v nízkém rendlíku. Pro chuť okořeníme celou skořicí, několika hřebíčky, citrónovou kůrou a osladíme přiměřeně medem. Stejným způsobem můžeme zavařit brusinky, borůvky, jeřabiny, oskeruše a jiné měkké ovoce.

Medová čalamáda

Ingredience: 5 kg paprik, 2 větší květáky, 1 kg mrkve, 2 celery i s listy. Na marinádu: 2,5 l vody, 1,5 l šestiprocentního octa, 350 g mořské soli, 500 g cukru, 500 ml oleje, 2 plné polévkové lžíce medu, 5 g pálivé papriky, 12 až 14 bobkových listů, 6 až 8 kuliček nového koření.

Zeleninu omyjeme, očistíme a nakrájíme. Skládáme ji do sklenice po střídavých vrstvách. Mezitím si ze všech ingrediencí svaříme marinádu (vaříme ji deset minut), necháme ji vychladnout a studenou nalijeme na zeleninu. Sklenice zavíčkujeme, uložíme do zavařovacího hrnce a tam je necháme přejít varem. Potom sklenice vyjmeme a obrátíme dnem vzhůru.

Feferonkové čatný

Ingredience: feferonky, 1/3 octa, 1/3 vody, 1/3 medu, rozinky.

Z feferonek odstraníme jádřinec a nahradíme ho rozinkou. Ocet, vodu a med svaříme. Feferonky naskládáme do sklenice a zalijeme horkým nálevem. Zavařovat se nemusí.

Klepněte pro větší obrázek
 

Pravá staročeská medovina

Svaříme 9 litrů medu s 68 litry vody, přičemž sbíráme pěnu tvořící se na povrchu. Roztok se dříve cedil přes živočišné uhlí. K tomu přidáme do kotle 0,5 kg dobrého chmele a koření (například koriandr, muškátový oříšek - ovšem vše ve skromném množství).

Vyzkoušejte

K zavařování můžeme zužitkovat i zcukernatělý med. Do rendlíku s vodou dáme sklenici medu a pomalu zahříváme, až se med rozpustí. Potom jej tekutý použijeme, jak je uvedeno v předpisu. Chceme-li udělat dobrou pomazánku, do tekutého medu přidáme rozpuštěné vlažné máslo, dobře promícháme a hned plníme do malých skleniček. Uložíme do chladna.

 

Směs koření s medovinou povaříme asi pět minut a necháme vychladnout. Do roztoku se přidá 6 dkg vinných kvasnic. Nechá se kvasit a po vykvašení se stáhne z kvasnic a náležitě se nechá uležet.

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Co s muškáty přes zimu?

Co s muškáty přes zimu?

Muškáty (pelargonie) a jejich zazimování řeší snad každý pěstitel balkonových rostlin. Vypravili jsme se proto pro praktické rady za zkušenou pěstitelkou, paní Valinovou do Budyně nad Ohří.

1.  10.  2017 | | 2 N/A
Chcete dobré kyselé zelí? Naložte si je!

Chcete dobré kyselé zelí? Naložte si je!

Vepřo-knedlo-zelo či zelňačka, která spraví chuť po probdělé noci – máte rádi tyto pokrmy? Tak víte, že dobré kyselé zelí je jejich základ. A nejlepší zelí je domácí. Naložte si ho tedy podle následujících rad!

13.  10.  2017 |
Nejkrásnější podzimní dekorace do interiéru i na dveře

Nejkrásnější podzimní dekorace do interiéru i…

Nenechte si zkazit náladu sychravým počasím. Raději využijte dary, které nám podzimní příroda nabízí, a pusťte se do výroby nějaké krásné dekorace. Inspiraci najdete v galerii.

11.  11.  2017 |
Spadané listí nehrabte. Prospěje tak rostlinám

Spadané listí nehrabte. Prospěje tak rostliná…

Podobnou otázku si na podzim klade každý, kdo má na zahradě alespoň jeden listnatý keř či strom. Odvézt, zkompostovat, nebo organický materiál využít přímo na zahradě?

7.  11.  2017 |
Jak správně skladovat vyloupané vlašské ořechy

Jak správně skladovat vyloupané vlašské ořech…

Skladování vyloupaných vlašských ořechů má své nesporné výhody, ale i nevýhody. Mají totiž tendenci brzy žluknout, rychle chytají plíseň a chutnají molům. Prozradíme vám proto, jak a kam je uložit, aby vydržely jako čerstvé až do příští sezóny.

10.  11.  2017 |