vytisknout velikost písma O úrodu se nám letos postarají včely

Zavařování je v plném proudu, i když dávno není in, ale kdo rád experimentuje, může zkusit netradiční způsob konzervování plodů ze zahrádky do medu.
O úrodu se nám letos postarají včely

Okurky v medu

Zelené okurky nebo tykve okrájíme vroubkovaným nožem, ale jen dužninu bez jader. Povaříme ve slané vodě pět minut. Pak zeleninu na cedníku necháme okapat a zvážíme ji. Na 3 kg okurek vezmeme 1/2 kg medu, 1/2 kg cukru a 1 l vinného octa a vše společně povaříme.

Nálev necháme vychladnout. Druhý den okurky z nálevu vyndáme a narovnáme do sklenic. Nálev povaříme a ještě horký nalijeme na zeleninu. Sklenice uzavřeme víčkem a dál již nesterilujeme.

Bezinky v medu

Bezinky opláchneme, zbavíme stopek a podusíme v nízkém rendlíku. Pro chuť okořeníme celou skořicí, několika hřebíčky, citrónovou kůrou a osladíme přiměřeně medem. Stejným způsobem můžeme zavařit brusinky, borůvky, jeřabiny, oskeruše a jiné měkké ovoce.

Medová čalamáda

Ingredience: 5 kg paprik, 2 větší květáky, 1 kg mrkve, 2 celery i s listy. Na marinádu: 2,5 l vody, 1,5 l šestiprocentního octa, 350 g mořské soli, 500 g cukru, 500 ml oleje, 2 plné polévkové lžíce medu, 5 g pálivé papriky, 12 až 14 bobkových listů, 6 až 8 kuliček nového koření.

Zeleninu omyjeme, očistíme a nakrájíme. Skládáme ji do sklenice po střídavých vrstvách. Mezitím si ze všech ingrediencí svaříme marinádu (vaříme ji deset minut), necháme ji vychladnout a studenou nalijeme na zeleninu. Sklenice zavíčkujeme, uložíme do zavařovacího hrnce a tam je necháme přejít varem. Potom sklenice vyjmeme a obrátíme dnem vzhůru.

Feferonkové čatný

Ingredience: feferonky, 1/3 octa, 1/3 vody, 1/3 medu, rozinky.

Z feferonek odstraníme jádřinec a nahradíme ho rozinkou. Ocet, vodu a med svaříme. Feferonky naskládáme do sklenice a zalijeme horkým nálevem. Zavařovat se nemusí.

Klepněte pro větší obrázek
 

Pravá staročeská medovina

Svaříme 9 litrů medu s 68 litry vody, přičemž sbíráme pěnu tvořící se na povrchu. Roztok se dříve cedil přes živočišné uhlí. K tomu přidáme do kotle 0,5 kg dobrého chmele a koření (například koriandr, muškátový oříšek - ovšem vše ve skromném množství).

Vyzkoušejte

K zavařování můžeme zužitkovat i zcukernatělý med. Do rendlíku s vodou dáme sklenici medu a pomalu zahříváme, až se med rozpustí. Potom jej tekutý použijeme, jak je uvedeno v předpisu. Chceme-li udělat dobrou pomazánku, do tekutého medu přidáme rozpuštěné vlažné máslo, dobře promícháme a hned plníme do malých skleniček. Uložíme do chladna.

 

Směs koření s medovinou povaříme asi pět minut a necháme vychladnout. Do roztoku se přidá 6 dkg vinných kvasnic. Nechá se kvasit a po vykvašení se stáhne z kvasnic a náležitě se nechá uležet.

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Jak rozlišit jedovatý žampion od jedlého?

Jak rozlišit jedovatý žampion od jedlého?

Žampion zápašný (odborně Pečárka zápašná) je nejnebezpečnější houbou pro houbaře, protože málokdo čeká, že i žampiony mají své jedovaté zástupce.

3.  9.  2017 |
Pět nejlepších receptů z cukety

Pět nejlepších receptů z cukety

Cukety se těší velké oblibě, navíc vypěstovat je zvládne i začátečník. Když je velká úroda, co pak s nimi? Tady je pět skvělých receptů.

27.  7.  2017 | | 2 N/A
Rakytník řešetlákový: Největší chyby při pěstování

Rakytník řešetlákový: Největší chyby při pěst…

Rakytník má neuvěřitelně kyselé plody – to proto, že obsahuje obrovské množství vitamínu C. Ještě tento zázračný keř v zahradě nemáte?

30.  6.  2017 |
Jak si připravit zaručeně čerstvé domácí máslo

Jak si připravit zaručeně čerstvé domácí másl…

Pokud si doma vyrobíte vlastní máslo, máte zaručeno, že je čerstvé a nikoliv rozmrazené po dvou letech ze skladových zásob. Při přípravě klasického másla oproti cenám v obchodě příliš neušetříte, pokud máte rádi bylinkové či slané máslo, pak se domácí výroba vyplatí i finančně.

10.  9.  2017 |
Recept na rychlý domácí kečup bez zavařování. Za pár korun, bez chemie

Recept na rychlý domácí kečup bez zavařování.…

Nejen děti, ale ani mnozí dospělí nedají bez kečupu ani ránu. Nejedno dítko jím vylepšuje i řízek. Tak proč si ho nevyrobit z vlastní úrody, alespoň máte jistotu, že je ze zralých, zdravých rajčátek.

24.  8.  2017 |