vytisknout velikost písma O úrodu se nám letos postarají včely

Zavařování je v plném proudu, i když dávno není in, ale kdo rád experimentuje, může zkusit netradiční způsob konzervování plodů ze zahrádky do medu.
O úrodu se nám letos postarají včely

Okurky v medu

Zelené okurky nebo tykve okrájíme vroubkovaným nožem, ale jen dužninu bez jader. Povaříme ve slané vodě pět minut. Pak zeleninu na cedníku necháme okapat a zvážíme ji. Na 3 kg okurek vezmeme 1/2 kg medu, 1/2 kg cukru a 1 l vinného octa a vše společně povaříme.

Nálev necháme vychladnout. Druhý den okurky z nálevu vyndáme a narovnáme do sklenic. Nálev povaříme a ještě horký nalijeme na zeleninu. Sklenice uzavřeme víčkem a dál již nesterilujeme.

Bezinky v medu

Bezinky opláchneme, zbavíme stopek a podusíme v nízkém rendlíku. Pro chuť okořeníme celou skořicí, několika hřebíčky, citrónovou kůrou a osladíme přiměřeně medem. Stejným způsobem můžeme zavařit brusinky, borůvky, jeřabiny, oskeruše a jiné měkké ovoce.

Medová čalamáda

Ingredience: 5 kg paprik, 2 větší květáky, 1 kg mrkve, 2 celery i s listy. Na marinádu: 2,5 l vody, 1,5 l šestiprocentního octa, 350 g mořské soli, 500 g cukru, 500 ml oleje, 2 plné polévkové lžíce medu, 5 g pálivé papriky, 12 až 14 bobkových listů, 6 až 8 kuliček nového koření.

Zeleninu omyjeme, očistíme a nakrájíme. Skládáme ji do sklenice po střídavých vrstvách. Mezitím si ze všech ingrediencí svaříme marinádu (vaříme ji deset minut), necháme ji vychladnout a studenou nalijeme na zeleninu. Sklenice zavíčkujeme, uložíme do zavařovacího hrnce a tam je necháme přejít varem. Potom sklenice vyjmeme a obrátíme dnem vzhůru.

Feferonkové čatný

Ingredience: feferonky, 1/3 octa, 1/3 vody, 1/3 medu, rozinky.

Z feferonek odstraníme jádřinec a nahradíme ho rozinkou. Ocet, vodu a med svaříme. Feferonky naskládáme do sklenice a zalijeme horkým nálevem. Zavařovat se nemusí.

Klepněte pro větší obrázek
 

Pravá staročeská medovina

Svaříme 9 litrů medu s 68 litry vody, přičemž sbíráme pěnu tvořící se na povrchu. Roztok se dříve cedil přes živočišné uhlí. K tomu přidáme do kotle 0,5 kg dobrého chmele a koření (například koriandr, muškátový oříšek - ovšem vše ve skromném množství).

Vyzkoušejte

K zavařování můžeme zužitkovat i zcukernatělý med. Do rendlíku s vodou dáme sklenici medu a pomalu zahříváme, až se med rozpustí. Potom jej tekutý použijeme, jak je uvedeno v předpisu. Chceme-li udělat dobrou pomazánku, do tekutého medu přidáme rozpuštěné vlažné máslo, dobře promícháme a hned plníme do malých skleniček. Uložíme do chladna.

 

Směs koření s medovinou povaříme asi pět minut a necháme vychladnout. Do roztoku se přidá 6 dkg vinných kvasnic. Nechá se kvasit a po vykvašení se stáhne z kvasnic a náležitě se nechá uležet.

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Vyrobte si s dětmi oceán v láhvi

Vyrobte si s dětmi oceán v láhvi

Děti jsou od přírody zvídavé. I proto milují různé pokusy a experimenty. Pokud chcete vykouzlit na jejich tváři údiv, zvědavost, nadšení a radost, zapojte je do výroby úžasného oceánu v láhvi.

13.  5.  2017 |
Neviditelný škůdce: Vyhlaste boj smutnicím!

Neviditelný škůdce: Vyhlaste boj smutnicím!

Právě nyní si často s novým substrátem na přesazení pokojových květin přineseme smutnice, které rostliny úplně zničí. Jak škůdce zlikvidovat?

21.  5.  2017 |
Jak obnovit zašedlý dřevěný zahradní nábytek, aby vypadal zase jako nový

Jak obnovit zašedlý dřevěný zahradní nábytek,…

Je krásný, elegantní a také odolný. Ostré sluneční paprsky mu neublíží, déšť ho nerozmočí. Vydrží vám dlouhé roky. Pokud ale chcete, aby váš zašlý dřevěný zahradní nábytek stále vypadal jako nový, musíte se o něj postarat.

19.  5.  2017 |
Jak se zbavit rybenek rychle a účinně

Jak se zbavit rybenek rychle a účinně

Malé stříbřité potvůrky připomínající sardinky milují vlhkost. I proto je v našich bytech nejčastěji najdeme v koupelně. Nepatří však, jako žádný hmyz, mezi vítané hosty. Proto pro vás máme pár tipů, jak se jich zbavit.

12.  5.  2017 |
Nejkrásnější kuchyně z celého světa. Která se líbí vám?

Nejkrásnější kuchyně z celého světa. Která se…

Minimalistická, venkovská, industriální, romantická… Existuje spousta stylů, v jakých si můžete kuchyň zařídit. Každý má něco do sebe. Jak by měla vypadat ta vaše vysněná kuchyň?

10.  5.  2017 |