Len je krásná, ale poměrně nenápadná rostlina. Istockphoto.com

Len je krásná, ale poměrně nenápadná rostlina. | Istockphoto.com

Povlečení ze lnu je vhodné i pro alergiky. Istockphoto.com

Povlečení ze lnu je vhodné i pro alergiky. | Istockphoto.com

Tak jednoduché a přitom tak elegantní. Istockphoto.com

Tak jednoduché a přitom tak elegantní. | Istockphoto.com

Lněný ubrus vynikne i v moderní kuchyni. Istockphoto.com

Lněný ubrus vynikne i v moderní kuchyni. | Istockphoto.com

Rustikální styl bydlení se ke lnu skvěle hodí. Istockphoto.com

Rustikální styl bydlení se ke lnu skvěle hodí. | Istockphoto.com

Povlečení ze lnu je vhodné i pro alergiky. Istockphoto.com
Tak jednoduché a přitom tak elegantní. Istockphoto.com
Lněný ubrus vynikne i v moderní kuchyni. Istockphoto.com
Rustikální styl bydlení se ke lnu skvěle hodí. Istockphoto.com
5
Fotogalerie

Novým králem mezi látkami je len. Jak ho použít v kuchyni, ložnici i na závěsy

Len je oblíbeným materiálem v oděvním průmyslu, ale stále častěji se prosazuje i v domácnostech. Má totiž řadu skvělých vlastností. Ocení ho tak nejen alergici.

Pamatujete, jak krteček ilustrátora Zdeňka Milera toužil po modrých kalhotách s kapsami? Musel kvůli tomu udělat spoustu práce – zasadit len a zalévat ho, pak ho máčet a zase usušit, česat, příst. Pak musel o pomoc požádat kamarády, aby mu pomohli utkat plátno, nastříhat na kalhoty a ušít je. Ale nakonec se jich dočkal.

Zdeněk Miler dobře věděl, proč vybral zrovna len, v minulosti to totiž byl oblíbený materiál na výrobu textilií a oblečení. Naši předci obdivovali jeho prodyšnost a odolnost. Oblečení ze lnu totiž v létě ochlazuje, v zimě naopak pěkně zahřeje. Navíc jde o materiál biologicky rozložitelný, ekologický a odolný vůči molům. Lněná látka nejde vyžehlit a pořád vypadá tak trochu zmačkaná. Jde o vlastnost, nedokonalost, která ale lněným produktům dodává to pravé kouzlo. Pozvěte len domů, uvidíte, že i u vás získá pevné místo.

Začněte v ložnici

Len určitě vyzkoušejte nejdřív v ložnici. Je vědecky dokázáno, že lněné povlečení umožní hlubší, delší a kvalitnější spánek. Povlečení je prodyšné, umožní vám tedy udržet optimální teplotu. Nebudete se muset odkopávat kvůli horku a pak zase kvůli zimě zakrývat. Povlečení je hypoalergenní, nedrží se v něm roztoči ani prach. K výrobě povlečení se navíc používá len měkčený, takže se nemusíte bát, že vás bude škrábat hrubá struktura textilie. Lidé, kteří lněné povlečení otestovali, se shodují, že se k tradičnějším materiálům už nevrátí.

V kuchyni si len taky zamilujete

Utěrky ze lnu si zamilujete. Mají výbornou savost, ale využijete je i třeba k doleštění skla, protože na předmětech nenechávají úlomky vláken. Materiál se neopotřebovává praním. Naopak časem změkne, zesvětlá a používání takových utěrek bude ještě příjemnější. Kromě utěrek můžete len na stůl pozvat i ve formě látkových ubrousků, ty ostatně poslouží i k zabalení svačiny.

Lněné ubrusy patří k těm luxusnějším, protože jsou utkané z velmi jemného vlákna. Navíc bílý len lze prát skutečně na vysoké teploty, či dokonce vyvařit, takže máte šanci zbavit se nepěkných skvrn.

V obýváku na závěsy

V obývacím pokoji se dostane len ke slovu jako dekorační látka. Působí chladně elegantním dojmem, nikoli však studeně, nýbrž ušlechtile. Lněná příze je totiž nestejnoměrná, a tak vytváří na tkanině rustikální povrch. Na dekoračních textiliích vyniká, dodá jim unikátní vzhled.

Pokud tedy nejste puntičkáři, kteří řeší každou nerovnost a smítko, dejte lnu šanci nejen na závěsech, povlacích na polštář, ale i přehozech na sedačku. Pokud budete len žehlit ještě vlhký, podaří se vám většinu nerovností, které na textilii vznikají, vyžehlit. Zůstanou jen drobné nerovnosti, které dají vašemu bytu neumělý, přírodní vzhled. Len se hodí ke skandinávskému, rustikálnímu, ale třeba i boho stylu.

Lněné textilie lze recyklovat

Jak už bylo řečeno, len je velmi odolný. Pokud tedy doslouží například povlečení, můžete materiál dále využít a vyrobit z něj například ubrousky a utěrky do kuchyně, podšálky a podobně. Lněné vlákno je totiž až 3krát silnější a 5krát odolnější vůči oděru než bavlna. I praní látky je jednodušší, protože se v ní nehromadí nečistoty, textilní vlákna a mýdlo jako v bavlně.

Doporučujeme

Články odjinud