Nový plot snadno a rychle?

Nový plot snadno a rychle?

Každá stavba si žádá určité oddělení od okolních pozemků a právě tehdy přichází „na pořad dne“ plot. Na co byste měli myslet ještě předtím, než si objednáte materiál na jeho výstavbu nebo celkovou realizaci?

Všechno se dělá jednou poprvé, což platí i pro stavbu plotu. Než se do ní pustíte, předem si odpovězte na řadu otázek. Pokud odhadujete, že nejprve vybíráte správný materiál, máte samozřejmě pravdu. Podstatný je ale také samotný design plotových dílů, aby ladil s architekturou domu. Spolu s tím však vyvstává finanční otázka – jaký materiál zvolit, aby nebyl nadstandardně drahý a přitom zaručil dostatečnou kvalitu?

Také byste jistě rádi co nejjednodušší údržbu. A musí mít váš plot základy, nebo ne? Najde se ještě jiné řešení než jeho betonování? Ovšem s kvalitou zase přichází další dilema. Postavit si plot svépomocí, nebo se raději obrátit na odborníky? Které roční období je pro stavbu plotu nejvhodnější? A nezapomněli jste na povolení – musí, nebo nemusí být?

Hitparáda materiálů

U každého najdete určité klady i zápory. Například klasický plot s drátěným pletivem bude stát nejméně peněz, také jeho výstavba probíhá rychle, v řádech několika dnů, na druhou stranu neposkytne soukromí.

To naopak nabízí plot z dřevěných či plastových plotovek a ještě dokonaleji z betonových dílů. Dřevo však vyžaduje nejvíce údržby. Kamenné ploty vypadají velice pěkně, jejich realizace ale trvá déle, otázkou také zůstává, do jaké míry se právě tento materiál hodí k vašemu domu.

Nezapomeňme ani na plot z kovových výplní, ale i tady je třeba dopředu myslet na to, aby byl základní materiál opatřen povrchovou vrstvou, jež prodlouží životnost plotu a také zajistí snazší údržbu.

Nabídka pletiv

Drátěné pletivo se často využívá u nepohledových částí plotu, na zahradu či u hospodářských stavení. Z hlediska životnosti je vhodnější pletivo nejen pozinkované, ale také poplastované, takový plot je pak chráněný dvojnásobně, déle vydrží a může se označit jako bezúdržbový.

„Kromě něj se nabízí například i svařované pletivo, vyrobené z galvanizovaného drátu, upravené svařováním a opatřené plastem. Pletivo se prodává po rolích třeba 15 či 25 metrů a napíná se na ocelové sloupky, jež je vhodné si také rovnou pořídit s bezúdržbovou povrchovou úpravou. Pokud chcete, můžete ho doplnit podhrabovými deskami, díky nimž se pozemek vyrovná, váš čtyřnohý mazlíček se nedostane k sousedům na zahradu a také samotné pletivo nebude v přímém kontaktu se zemí.

A komu vadí, že pletivo nenabízí potřebné soukromí, může ho opatřit imitací živého plotu nebo zastiňovací sítí,“ upřesňuje Přemysl Kubíček z Plotového studia PP.

Samozřejmě je třeba počítat s tím, že plot z pletiva případný „nezvaný host“ snáze překoná.

Zajímavé plasty

Dokážete si představit, že by okolí vašeho domu zdobil plastový plot? Proč ne, moderní plasty jsou vizuálně přitažlivé, napohled můžou připomínat plot z dřevěných planěk a navíc slibují bezúdržbovost. Na výběr je několik variant. Nejlevnější řešení představují plné plotovky z recyklátu, jež jsou probarvené ve hmotě a montují se na kovové nosníky, nejlépe opatřené poplastovanou ochrannou vrstvou. Počítejte ale s tím, že barva časem zbledne a také samotné plotovky mají určitou roztažnost (v tomto případě na 1 metr při 20 °C jde asi o 3 milimetry).

Další možnost představují plotovky z dutého PVC, jež se vsouvají do vyfrézovaných nosníků, tedy i montáž plotu je velmi snadná. Rovněž se nabízejí plné plotovky z extrudovaného polystyrenu, s nimiž se pracuje podobně jako s dřevěnými plaňkami nebo už zmiňovaným recyklátem, snadno se dají řezat, nehnijí, nekotví se a nepotřebují žádnou extra údržbu. I zde si můžete koupit jen samotné plotovky a sestavit si plot podle svého gusta (plotovky se připevňují nejlépe na poplastovaný kovový profil).

Moderní dřevoplast

Výhody přírodního a umělého materiálu (v určitém poměru) kombinují plotovky obecně označované jako dřevoplast nebo také WPC. Vyrábějí se hladké i rýhované, v různých barevných odstínech (s určitým barevným výběrem lze samozřejmě počítat také u plastových plotovek). Rovněž v tomto případě je základní materiál probarvený ve hmotě, tedy i při drobném poškození, například poškrábání, se zobrazuje stále stejná barva. Časem jen tyto plotovky získají určitou patinu, která se však už dále nemění. I zde se plotovky instalují na kovové nosníky nejlépe opatřené plastem.

Tradiční dřevo

Kdo nedá dopustit na skutečně přírodní materiál, možná zvolí plot ze dřeva. Může být zhotovený z měkkých dřevin, jako jsou smrk, modřín či borovice, delší životnost slibují dřeviny tvrdé v podobě buku a dubu nebo exotické (stále oblíbený je teak). Dřevo samozřejmě pracuje, časem počítejte se vznikem patiny. Nakoupit lze jak jednotlivé díly, buď povrchově neupravené, nebo už upravené, tak i kompletní plotová pole s ochrannou vrstvou, která prodlužuje životnost základního materiálu. Rovněž máte na výběr mnoho lazur.

Nepřehlédněte! Při nákupu neošetřených plotovek je musíte nejprve naimpregnovat, a tak chránit proti hnilobě a dřevokaznému hmyzu, a teprve až impregnace opravdu důkladně zaschne, začněte s finálním nátěrem – zpravidla se doporučuje ve dvou vrstvách. Ochranné nátěry je třeba pravidelně opakovat, podle zvolené dřeviny a místních podmínek, což pro někoho může být zásadní minus a kvůli náročné údržbě se třeba poohlédne po jiném materiálu.

Elegantní kov

Další z dobře známých materiálů se díky designovým možnostem velice dobře hodí v podstatě kamkoli – strohá plotová pole budou ladit k novostavbě, profilované díly k vesnickému stavení, navíc si lze vybírat z více barevných úprav.

Z pohledu financí je příznivější plot z odlehčených dutých profilů v pozinkované úpravě, který si můžete objednat i jako stavebnici a sami si ho smontovat, stačí jen dodržovat rozteč mezi jednotlivými tyčkami. Pro sestavení potřebujete akušroubovák a dostatek času. Nejste-li zruční nebo nechcete ztrácet svůj čas, objednejte si sestavení plotových polí nebo si rovnou kupte svařované panely a máte po starostech.

Tento materiál slibuje dlouhou životnost, jen se musí po několika letech obnovit vrchní nátěr. Tomu se však vyhnete, když zvolíte kovová pole nejen pozinkovaná, ale také s vypalovacím duplexovým nástřikem.

Věčný kámen

Plot z tohoto přírodního materiálu bezpochyby zaujme, ať už vsadíte jen na kamennou podezdívku a sloupky, nebo si vybudujete neproniknutelnou kamennou hradbu. Zde však více než kde jinde platí, že je třeba pečlivě ladit finální podobu plotu s architekturou domu. Mezi moderní řešení pak patří gabiony (ploty z košů ze svařovaného pletiva, do kterých se vkládají kameny). Někteří je vnímají čistě jako estetickou záležitost, jiní se tímto způsobem „pojišťují“ například proti případnému sesuvu půdy z pozemku ve svahu. V případě kamenů se nejčastěji používají ty, jež se běžně vyskytují v okolí parcely (například žula).

Kamenný plot je z pohledu nulové údržby a vynikající životnosti patrně nepřekonatelný, počítejte jen s déletrvající realizací. A také s dostatkem financí, protože nejen samotný materiál, ale i doprava na místo určení něco stojí.

Překvapující beton

Podobně jako cihla, případně kámen, se také beton používá 
na stavbu podezdívek a sloupků, ovšem stejně tak si z něj můžete vybudovat celý plot. V tomto případě se jeví jako vhodná volba pro ty, kteří si hlídají své soukromí. Beton je navíc velice trvanlivý, odolává rozmarům počasí a řadí se mezi bezúdržbové materiály.

Na výběr máte dvě základní možnosti – plot postavíte z betonových tvárnic zpevněných armaturou, nebo zvolíte skládačku v podobě hotových betonových panelů. Z několika panelů se sestaví plotový díl, který se následně zasouvá do připravených betonových sloupků (některé výrobky je třeba ještě zaklínovat a vypěnit, jiné skutečně stačí jen zasunout). Panely se prodávají vizuálně dekorativní z obou stran (potom můžou pohledově připomínat třeba i kamennou zeď), nebo jen z jedné strany, kdy druhá zůstává hladká.

„Betonové panely jsou nyní velice oblíbené. Jejich instalace je snadná a rychlá, ke stavbě skládačky nepotřebujete složitou techniku ani si nijak neponičíte pozemek, rovněž nemusíte řešit základy. Obecně se betonový plot snadno udržuje – stačí ho jen zbavit nečistot omytím vodou. Případně ho lze napenetrovat a opatřit fasádní barvou,“ vysvětluje Přemysl Kubíček.

Kdy myslet na základy

Záleží na použitém materiálu. „Stavíte-li plot s podezdívkou z kamene či betonových tvárnic, je nevyhnutelné, abyste pro takovouto stavbu vyhloubili a vybetonovali základy. Trasu budoucího plotu kopírující hranici parcely si vyznačte provázkem. Hloubku volte nezámrznou, což bývá kolem 80 centimetrů.

Dno by mělo být pokud možno vodorovné, čehož docílíte pomocí štěrku. Beton do základů lijte v asi patnácticentimetrových vrstvách. Základy by měly zasahovat až mírně nad úroveň terénu, k čemuž bude zapotřebí dřevěné šalování. Při budování bednění dodržujte stejnou výšku a rovinu, což usnadní následné stažení betonu hladítkem,“ podotýká Stanislav Eder z OBI.

Betonovat je třeba i patky kovových sloupků, například u drátěného plotu. V tomto případě vykopejte prostor o rozměru 30 × 30 cm a hloubce 80 cm. Každý výkop vylijte betonem, zarazte do něj sloupek, vyrovnejte ho a beton uhlaďte. „Můžete si pomoci i kameny, kterými sloupek obložíte a podepřete ho ještě před tím, než do výkopu nalijete beton.

Ještě lehčí, snazší a z hlediska spotřeby betonu úspornější je, pokud jámu vyhloubíte jen na šířku a hloubku rýče a zbytek vyvrtáte,“ říká Stanislav Eder. A dodává, že nejsnazší ukotvení sloupků nabízejí kotevní hřeby. Do zvoleného místa umístěte kotevní hřeb, zasuňte do něj dřevěný hranolek a kladivem jej zatlučte do země až po objímku. Pomocí vodováhy si kontrolujte ukotvení hřebu ve svislé poloze. Poté svisle zarážejte ostatní sloupky lehkými údery gumovou palicí.

Za jak dlouho bude stát?

To záleží na vás. Plánujete budovat plot svépomocí, nebo si objednáte realizační firmu? Rozdíl je samozřejmě i v použitém materiálu a také v tom, zda (ne)počítáte se základy a s podezdívkou. Jako příklad si uveďme stavbu plotu z betonu. „Pokud použijete předpřipravené betonové panely, pak je třeba nejprve zabetonovat sloupky, což může trvat zhruba dva dny, třetí den instalujete plotové výplně.

Kdybyste však chtěli realizovat plot z betonových tvarovek, tady už musíte počítat s technologickými prostoji. Nejprve se připravují základy, i několik dnů, a minimálně další týden budou takzvaně schnout. Potom začnete se stavbou z tvarovek, což podle velikosti plotu může trvat další jeden až dva týdny,“ upřesňuje Přemysl Kubíček. Tento příklad se dá „převést“ i na jiné materiály – jakmile u plotu předpokládáte základy, jeho stavba se bude pohybovat v řádech týdnů.

Nezapomněli jsme na výšku plotu?

Nezapomněli, ale ta je stejně pestrá jako například škála materiálů. Obecně se má za to, že plot by měl být výškově srovnatelný s brankou a bránou. Jako standardní se uvažuje plot vysoký 1,5 až 1,6 metru, ale pokud chcete, aby k vám domů nebylo vůbec vidět, volí se i 1,8 až 2 metry, což je běžné pro novostavby realizované nejen v okolí hlavního města.

Naopak třeba na Moravě jsou k vidění nízké ploty právě proto, aby se majitelé pochlubili krásnými zahradami. Kromě svých požadavků si také ověřte, zda vámi zvolená výška plotu je v souladu s nařízeními stavebního úřadu, obecního úřadu nebo třeba i pojišťovny. A nejen to, pokud váš plot sousedí s obecnou komunikací, je nutné, aby řidiči dobře viděli, například do boční ulice, což by jim vysoký plot z betonových panelů nebo kamene neumožnil.

Kdy je ten nejlepší čas?

Pokud počítáte s betonováním, což se týká mnoha plotů (i kdybyste betonovali jen sloupky), venkovní teploty by neměly klesnout pod 0 °C. A nejde jen o samotný čas betonování, připočítejte si rovněž dobu potřebnou k důkladnému vytvrdnutí a následně i dobu, kterou pak „spolkne“ instalace plotové výplně.

To je důvod, proč se jako nejvhodnější období nabízí jaro až podzim. Jestliže na budování nového plotu nespěcháte, pak si v zimních měsících v klidu rozvažte, jak by měl nový plot vypadat, a třeba si nakupte i materiál, máte-li ho kde uskladnit. V této době se totiž může nabízet s akčními slevami, tak proč jich nevyužít. A příští rok na jaře začněte stavět.

Je třeba mít stavební povolení či ohlášení?

„Všeobecně platí, že na samotný plot není podle zákona o územním plánování a stavebním řádu potřeba ani ohlášení (§ 103 odst. 1 písm. d) – bod 6.). Pokud však plánujete stavět podezdívku, která bude fungovat jako opěrná zeď a sousedí s veřejně přístupnou pozemní komunikací (§ 104 odst. 2 písm. i) – tamtéž), bude ohlášení na stavebním úřadu třeba zajistit,“ uvádí Stanislav Eder.

Chcete-li mít stoprocentní jistotu, zda postupujete správně, informujte se u místně příslušného stavebního úřadu. Zkušenosti stavebníků z různých koutů naší země totiž dokládají ne zcela jednotný postup úřadů, tak je lépe předem se vyvarovat případných nepříjemností.

Zemní vruty

Díky ocelovým vrutům odpadá nutnost betonování, vnímají se jako alternativa ukotvení plotových sloupků. Nemusíte pak řešit, co s vykopanou zeminou, přičemž je možné základy hned zatížit. Například dřevěné plotové sloupky jsou ukotvené v suchu nad povrchem země, čímž se prodlužuje jejich životnost. Navíc montáž vrutů je jednoduchá a oproti betonovým základům je možná i případná demontáž a přemístění. Toto využití je obzvláště vhodné pro hůře přístupný terén se špatným podložím ve svahu, u lesa a podobně.

Sloupky: jak daleko od sebe?

Jak uvádí Stanislav Eder, vzdálenost mezi jednotlivými plotovými sloupky závisí na použitém materiálu. Pokud budete používat sloupky ocelové, do výšky 180 cm, stačí dát sloupky 3 m od sebe. Chcete-li stavět plot z KB bloků (systém modulového zdění), je nevyhnutelné dodržení vzdálenosti dané plotovou výplní či brankou. Počáteční a koncové sloupky podepřete jednou vzpěrou, rohové sloupky a mezisloupky (každých zhruba 30 m) podepřete dvěma vzpěrami postavenými ve směru trasy plotu.


Článek vyšel v časopise Bydlení, stavby, reality.

Doporučujeme

Články odjinud