vytisknout velikost písma Novoroční čočka netradičně: vyzkoušejte recepty foodblogerů

Dodržujete tradiční český zvyk jíst na Nový rok čočku? Právě proto, že svým vzhledem připomíná peníze, má zajistit, že jich budeme mít v nastávajícím roce dostatek. Klasikou je čočka nakyselo, ale ne všem chutná. Zkuste s námi čočku v modernějším, netypickém pojetí.

Neopouštějte starý novoroční zvyk, ale zkuste tentokrát některý z následujících moderních receptů, díky nimž zjistíte, že čočka může chutnat jinak, než jste zvyklí. Tato výživná luštěnina obsahuje množství bílkovin, železo a kyselinu listovou, navíc má málo tuku, a proto je vhodné ji zařadit do jídelníčku nejen na první den nového roku. Uvidíte, bude chutnat i dětem.

Rostlinky pro štěstí jsou skvělým dárkem do nového roku

Rostlinky pro štěstí jsou skvělým dárkem do nového roku

Kořeněná černá čočka s mrkví

Na tomto jednoduchém pokrmu si pochutnají i zarytí vegetariáni. Místo klasické čočky použijeme čočku černou – Belugu. Jak popisuje autorka receptu Míša Šupáková, je drobná, rychle uvařená a po uvaření perfektně drží tvar. Název získala díky svému vzhledu – uvařená je lesklá a vypadá jako černý kaviár Beluga. Můžete si ji uvařit jako běžnou čočku nebo ji použít do salátu či na ozdobu chlebíčků. Míša, jejíž recepty najdete na foodblogu Cooking with Šůša, ji připravila s orestovanou mrkvičkou, kari a zázvorem.

Co budete potřebovat:

  • 200 g černé čočky
  • 2 mrkve
  • 1 cibuli
  • lžíci másla
  • ½ lžičky kari
  • ½ lžičky sušeného zázvoru (mletého)
  • sůl
  • vejce (na volské oko)

Postup:

Černou čočku uvařte dle návodu na obalu a odložte stranou. Na másle orestujte nadrobno nakrájenou cibuli, po chvilce přidejte očištěnou a na plátky nastrouhanou mrkev a restujte ještě dalších asi 5 minut. Okořeňte zázvorem, kari, osolte a nakonec vmíchejte uvařenou čočku. Podávejte s volským okem.

Připravte si domácí pickles, je to dobrota plná vitaminů. Recept pro začátečníky

Připravte si domácí pickles, je to dobrota plná vitaminů. Recept pro začátečníky

Salát s čočkou Beluga, cuketou a avokádem

I v druhém receptu od Míši opět využijeme černou čočku a pomocí limetkové zálivky, cukety a avokáda vytvoříme lehký salátek. Salát je rychlý na přípravu a jediné, co musíte uvařit, je čočka. Pak už jen stačí nakrájet ostatní suroviny.

Co budete potřebovat:

  • 1 hrnek čočky Beluga
  • 1 menší cuketu
  • 1 zralé avokádo
  • šťávu z půlky limetky
  • hrst mátových lístků
  • 2 lžíce olivového oleje
  • hrubozrnnou mořskou sůl

Postup:

Čočku uvařte dle návodu na obalu, vodu slijte a odložte stranou. Cuketu oloupejte a škrabkou na brambory naloupejte na tenké plátky. Avokádo nakrájejte na menší kostičky. Takto připravenou zeleninu vmíchejte do čočky, přidejte limetkovou šťávu, nakrájené lístky máty, olivový olej a sůl. Vše promíchejte a můžete podávat.

Jak vypěstovat avokádo z pecky?

Jak vypěstovat avokádo z pecky?

Čočka s klobáskou z Umbrie

Nelekejte se při čtení názvu, že klobásky z Umbrie doma nemáte! Z vepřového masa si je totiž připravíte sami, a to podle receptu manželské dvojice, kterou tvoří Kuba a Blanka Kardovi. Znát je můžete z foodblogu Kublanka vaří doma. V hlavní roli se tentokrát představí čočka zelená.

Co budete potřebovat:
Na čočku:

  • 2 stroužky česneku – oloupané a rozmáčknuté
  • 50 g sušených rajčat v olivovém oleji – nakrájených na nudličky
  • 6 lžic olivového oleje
  • 250 g francouzské zelené čočky
  • 450 ml kuřecího vývaru
  • 2 stonky řapíkatého celeru – nakrájený najemno

Na klobásky:

  • 500 g mletého vepřového masa (např. libovější krkovice)
  • 50 ml červeného vína
  • 1 lžičku semen fenyklu
  • 1 chilli papričku – zbavenou semínek, nakrájenou najemno
  • 1 lžičku najemno nasekaného rozmarýnu
  • olivový olej na smažení
  • čerstvě mletý černý pepř
  • sůl

Postup:
Ve velké pánvi rozehřejte na mírném ohni 6 lžic olivového oleje a nechte na něm orestovat nakrájená rajčata spolu s rozmáčklými stroužky česneku. Jakmile začnou stroužky česneku zlátnout, přidejte čočku, řapíkatý celer a zalijte kuřecím vývarem. Nechte vařit na mírném ohni za občasného míchání do změknutí (20 až 30 minut). Uvařenou čočku stáhněte z ohně, zakryjte poklicí a udržujte až do podávání v teple.

Mleté maso důkladně promíchejte s najemno nakrájenou chilli papričkou, semeny fenyklu, červeným vínem, pepřem a solí. Z dobře promíchaného masa tvarujte klobásky o průměru 3 cm a o délce 8 cm (5 až 6 kusů) a zabalte je do alobalu – jeho konce dobře utáhněte. Ve velkém hrnci přiveďte k varu větší množství vody, ve které nechte 2 až 3 minuty klobásky zabalené v alobalu povařit. Díky tomu budou držet pohromadě. Jakmile vyplavou na hladinu, vyndejte je z vody a nechte mírně vychladnout. Poté je vybalte z alobalu a potřete olivovým olejem. Smažte nebo grilujte je na mírném ohni ze všech stran dozlatova (asi 5 minut). Opečené klobásky přidejte do pánve s čočkou a na mírném ohni nechte vše povařit zhruba 5 minut. Ihned podávejte. Pokud máte rádi přílohu, můžete zvolit bílý chléb nebo uvařené brambory.

O svátcích vám přijde vhod relaxační bylinková koupel

O svátcích vám přijde vhod relaxační bylinková koupel

Teplý salát s houbami a čočkou

U některých ingrediencí byste řekli, že se k sobě hodit nebudou, když je ale vyzkoušíte pospolu, zjistíte, že je to fenomenální! A stejně je tomu s následujícím receptem, který připravila Kaya Kounová Roubíčková, jejíž recepty najdete na foodblogu S vášní pro jídlo. V hlavní roli se opět představí černá čočka.

Co budete potřebovat:

  • 200 g čočky Beluga
  • 200 g drobných pevných lesních hub na plátky
  • olivový olej
  • stroužek česneku
  • sůl
  • šťávu z poloviny citronu
  • balení rukoly

Postup:

Čočku propláchněte a podle návodu uvařte doměkka, ale ať se vám nerozvaří! Na olivovém oleji nechte zesklovatět nadrcený česnek, přidejte plátky hub, osolte a zvolna opékejte dozlatova. Až se houby opečou, odstavte je z pánve a na stejném oleji (podle potřeby olej přilijte) se zbytky česneku krátce opečte i čočku. V misce ji pak promíchejte s houbami, zakápněte citronovou šťávou a dosolte. Salát na talíři posypte rukolou, sýromilci mohou přidat ještě parmazán.

Roketa nebo rukola: snadný návod na pěstování v bytě

Roketa nebo rukola: snadný návod na pěstování v bytě

Marocká kořeněná čočka

Ochutnáváte-li rádi exotická jídla, mohl by vás zaujmout recept, v němž Kaya kombinuje čočku s římským kmínem, kurkumou a koriandrovými semínky.

Co budete potřebovat:

  • dvě hrsti čočky (ideální by spíš byla malá zrna, já použila klasickou)
  • cibuli
  • velké rajče
  • polovinu papriky
  • lžíci rajčatového protlaku
  • stroužek česneku
  • po lžičce mletého římského kmínu, kurkumy, pepře, koriandrových semen a papriky
  • dvě lžíce olivového oleje
  • dvě lžíce čerstvého koriandru
  • sůl

Postup:

Čočku uvařte podle návodu. Mezitím nechte na oleji zesklovatět nadrobno nakrájenou cibuli, přidejte nasekaný česnek a všechno mleté koření a ještě dvě minuty opékejte. Přisypte na kostky nakrájené rajče, papriku, protlak, koriandr a trochu vody a nechte provařit několik minut do změknutí zeleniny. Nakonec přidejte uvařenou čočku a dosolte. Výsledná směs by měla mít kolem sebe trochu omáčky a podle chuti je možné přidat chilli, které tomu dodá říz.

Nejlepší novoroční přání: Texty pro SMS i papírová péefka

Nejlepší novoroční přání: Texty pro SMS i papírová péefka

Sledujte náš facebook


Nejčtenější články

Adventní výzdoba truhlíků: Která je nejkrásnější? Nechte se inspirovat

Adventní výzdoba truhlíků: Která je nejkrásně…

Než se nadějeme, bude tu advent. Připravte se na něj včas a promyslete si, jak bude vypadat adventní výzdoba truhlíků, které máte na oknech. Prohlédněte si galerii vybraných fotografií z Pinterestu a vyberte si, v jakém stylu vaše adventní výzdoba letos bude.

12.  11.  2022 |
Kateřina Hradová
Domácnost
Studený porcelán: Jak vyrobit ozdoby na stromeček ze škrobu a jedlé sody

Studený porcelán: Jak vyrobit ozdoby na strom…

Znáte studený porcelán? Je to lehká, tvárná hmota, která skvěle vypadá, a co je úžasné, připravíte ji doma za pár korun jen ze dvou ingrediencí ze spíže. Vyzkoušejte to! Poradíme vám, jak si ze studeného porcelánu vytvořit vánoční ozdoby.

15.  11.  2022 |
Lenka Chvostová
Studený porcelánDIYDekoraceVýrobaVánoce
Adventní výzdobu si letos vytvořte sami: Nejkrásnější dekorace z klacíků a větví

Adventní výzdobu si letos vytvořte sami: Nejk…

Vyrazte si do lesa na procházku a nasbírejte pár pěkných rovných větví. Prohledali jsme za vás Pinterest a našli ty nejkrásnější adventní dekorace, které z nich můžete vyrobit.

20.  11.  2022 |
Lucie Kořistová
Adventní výzdoba
Jak zazimovat muškáty, aby přežily chladné dny

Jak zazimovat muškáty, aby přežily chladné dn…

Muškáty neboli pelargonie patří k nejoblíbenějším květinám, které každoročně od května až do října zaplaví okna, balkony i terasy pestrou škálou barev. Aby nám však muškáty dělaly radost i několik let za sebou, musíme věnovat zvláštní pozornost jejich zazimování.

16.  11.  2022 |
Karolína Tomášková
Muškáty
Adventní věnec tradiční i netradiční. Vyrobte si ho za pár korun!

Adventní věnec tradiční i netradiční. Vyrobte…

Letos vychází začátek adventu na neděli 27. listopadu. Včas si proto nezapomeňte připravit adventní věnec, abyste na něm mohli zapálit první svíčku. Chtěli byste ho vytvořit sami, ale nevíte jak? Poradíme vám! Vyrobit ho můžete rychle a levně, navíc jen z toho, co máte doma. Pro inspiraci pro vás máme více než padesát fotek adventních věnců v naší fotogalerii!

22.  11.  2022 |
Lenka Chvostová
Adventní věnecVánoce 2017VěnecDIYDekoraceVýrobaInteriérVánoce