9
Fotogalerie

Nové odrůdy v osivech: dopřejte si změnu

Výrobci osiv připravili i pro letošní sezonu nové odrůdy zeleniny, bylinek a květin. Požádal jsem je, aby předvedli, s čím nás překvapí. A bylo toho dost – však se podívejte sami…

Šlechtěním k dokonalejší formě

Většina z vás si teď asi položí otázku: ,,Proč mám vyměnit osvědčené odrůdy za nové?“ Důvod je jednoduchý; nově vyšlechtěné kultivary nabídnou vyšší výnosy a jsou značně odolnější proti škůdcům a virovým chorobám. Například nové odrůdy vámi vyzkoušených okrasných rostlin nasadí více květů než odrůda původní, a to při stejné péči.

Novinky 1.jpg
Většina nových odrůd zeleniny překvapí vysokým výnosem; foto: www.moravoseed.cz

Informace o letošních novinkách jsem pro větší přehlednost rozdělil do samostatných kategorií (zelenina, bylinky a květiny).

Zeleninové osvěžení

Cibule (Alium cepa) je nabízena hned ve třech nových odrůdách: ’Elista’, jarní cibulka s podlouhlými a tupými palicemi, dobře skladovatelná, hodící se ke krájení na kolečka. Dále ’Signum’, velmi raná odrůda amerického typu. Palice mají kulovitý tvar a sklizeň nastupuje hned po sazečce. Výhodu představuje možnost pěstování z přímých výsevů a velice dobrá skladovatelnost.

Třetí novinka, odrůda zvaná ‘Tandem‘, má podobné vlastnosti jako ’Signum’ – s tím rozdílem, že vyniká vysokým výnosem a je určena pro přímý výsev.

novinky 2.jpg
Cibuli zkuste pěstovat z přímých výsevů; foto: www.semo.cz

V případě pěstování čínského zelí (Brassica chinensis) vyzkoušejte odrůdu zvanou ’Green’. Jak její název napovídá, jedná se o rostlinu, která má sytě zelené řapíky. Je vhodná i k tepelnému zpracování a výborně se uplatní při přípravě salátů – zvláště mladé rostlinky, jež mají lahůdkové listy.

Pokud máte rádi fazol zahradní (Phaseolus vulgaris), mohla by vás zaujmout delikátní ’Gusty’. Je to francouzská odrůda s velkými a chutnými lusky, hodící se pro tepelnou úpravu (dušení).

Šlechtitelé nezapomněli ani na kapustu hlávkovou. Výsledkem jejich práce je hybridní ’Blistra F1’, pozdní odrůda, která nesnáší dlouhodobé skladování. Odolává praskání hlávek, poskytuje vysoký a vyrovnaný výnos.

’Luna’, romanticky znějící název pro kedlubnu (Brassica oleracea var. Gongylodes). Velmi raná, bílá odrůda s jemnou chutí, jež vyžaduje častější zálivku. Je odolná proti praskání bulvy, jako délka vegetační doby se udává jedenáct týdnů.

A teď něco pro ty z vás, kteří nemají zahrádku, ale chtěli by si chutnou zeleninu vypěstovat na balkoně nebo terase: kopr vonný (Anethum graveolens), odrůda ’Compact’. Jedná se o pouhých třicet centimetrů vysokou, bohatě olistěnou rostlinu ideální pro pěstování v truhlíku.

novinky 3.jpg
Kopr můžete pěstovat i v nádobách na balkoně; foto: www.semo.cz

Nová odrůda mrkve (Daucus carota) ’Cortina F’ je pozdní hybrid s dlouhým válcovitým kořenem oranžovočervené barvy. Kořen se nedeformuje a má délku až dvacet centimetrů. Tato mrkev je vhodná i pro mechanizovanou sklizeň.

Okurku nakládačku (Cucumis sativus) si můžete vybrat rovnou ze čtyř nových odrůd. První z nich, ’Chantal F1’ s hustou a hrubou bradavičnatostí, se bude dobře dařit i v chladnějších oblastech. Poskytuje vysoký výnos a je velmi odolná proti plísni okurkové.

Hybridní ’Fantasy F1’, hruboostná poloraná odrůda se středním vzrůstem, má menší, válcovité a nehořké plody. ’Sonada F1’ se hodí pro intenzivní způsob pěstování s využitím kapkové závlahy. Vyniká vysokým a vyrovnaným výnosem. ’Zuzana F1’ je hybrid s podobnými vlastnostmi jako druhá z uvedených.

novinky 4.jpg
Hybridní odrůdy nakládaček jsou vhodné i do chladnějších oblastí; foto: www.moravoseed.cz

’Markyza F1’, novinka z rodiny okurky salátové (Cucumis sativus), je velmi odolná proti plísni i padlí. Jedná se o ranou odrůdu, proto ji můžete pěstovat i z pozdních výsadeb. Délka plodu se pohybuje okolo dvaceti centimetrů.

A teď přichází ,,smršť“ nových odrůd papriky roční (Capsicum annuum). A že se jedná skutečně o smršť, svědčí fakt, že počátkem letošního roku jich přibylo hned šest! ’Cynthia F1’, raný hybrid určený do fóliovníku, nicméně v teplejších oblastech ho lze pěstovat i na poli. Plody jsou převislé, trojúhelníkového tvaru, vhodné i ke konzervaci. Barva přechází od zelenavě bílé až po červenou.

Dostalo se i na oblíbené chilli papričky: ’Damian F1’ je určen pro pěstování v nádobách, navíc dobře snáší kapkovou závlahu.

novinky 5.jpg
Nové papriky nabídnou i svěže zelenou barvu plodů; foto: www.semo.cz

’Saskia F1’ je hybridní odrůdou se specificky hráškově zelenými plody obdélníkového tvaru a jemné chuti. Barva plodů přechází v botanické zralosti v červenou. ’Slovana F1’ patří k velmi tolerantním odrůdám, vyrovná se s různým prostředím. Má plody jehlancovitého tvaru a zelené barvy. Dobře snáší skladování.

Nezapomeňme na ’SuperAmy F1’, ranou polní papriku se stabilně vysokým výnosem a jehlancovitými plody smetanové barvy, a na ’Theos F1’, hodící se pro polní pěstování i fóliovníky. Jedná se o poloranou a mohutnou odrůdu s hranolovitými plody žluté barvy v botanické zralosti.

Chutná-li vám pekingské zelí (Brassica campestris var. Pekinensis), možná vyzkoušíte ‘Concord F1’, středně pozdní hybridní odrůdu pro letní a časně podzimní sklizeň. Rostlina je středně vysoká a polovzpřímená, má tmavě zelené listy a zašpičatělý košťál.

Pór pravý (Allium porum) patří k vyhledávaným zeleninám. Na náš trh dorazila odrůda ’Winner’, určená k pěstování až do zimního období. Postupnou sklizeň lze provádět na podzim i v zimě. Délka konzumní části je až pětadvacet centimetrů.

novinky 6.jpg
Některé odrůdy póru nabídnou možnost ponechání na záhonu až do jarního období; foto: www.moravoseed.cz

Rajče tyčkové (Lycopersicon lycopersicum) má hned od začátku letošního roku tři nové odrůdy. Pozdní hybridní ’Pedro F1’ se hodí pro teplé i studené rychlení ve sklenících a fóliovnících. Rostlina je značně vzrůstná, plod středně velký a kulatý, bez žíhání, odolný proti praskání.

’Dafne F1’ je také hybridní odrůdou, avšak ranou. Plody jsou velké, s hmotností až sto padesát gramů. Žebrování plodů výraznější. Tato odrůda snáší dobře skladování a plod nepraská.

Nehybridní polopozdní ’Spencer’ má plody značně menší než předchozí dvě odrůdy; dosahují hmotnosti do čtyřiceti gramů. Nepraskají a jsou velmi dobře skladovatelné. Plody dozrávají jednotně.

Standardní a oblíbenou zeleninou jsou ředkve a ředkvičky (Raphanus sativus). Ředkve zastupuje velmi raný ’Acord’ určený pro přímý konzum a krátkodobé skladování. Bulvu má mírně kulovitou, bílou.

Hybridní ’Fortuna F1’ s velkou a zářivě červenou bulvičkou je určená k rychlení a pro celosezonní pěstování. Je odolná proti praskání bulviček a vybíhání do květu. Druhou novinku představuje ’Vinara F1’, jejíž bulvičky mají velmi intenzivní tmavě červené zbarvení a dorůstají velikosti až sedmi centimetrů. Jsou vhodné pro pěstování na vyvýšených a dobře nakypřených záhonech.

novinky 8.jpg
Asijská zelenina je chutnou alternativou do salátů; foto: www.semo.cz

Zelí hlávkové (Brassica oleracea var. Capitala) si můžete vychutnat v podobě odrůdy ’Lena F1’, hybridu pro sklizně v letním období. Hlávky má poměrně velké, husté, o hmotnosti až dvou a půl kilogramu. Jsou vhodné i pro konzervárenské zpracování.

Z bylinek mohu uvést bazalku pravou (Ocimum basilicum) ’Red rubin’. Má sytě purpurové listy a při zaštipování dosáhnete jejího silného rozvětvení. Pěstováním se nijak neliší od klasické bazalky se sytě zelenými listy.

Asijské salátové pokušení

Samostatnou kategorií je úplná novinka našeho trhu – asijská zelenina. Díky jedinečné chuti se hodí jako přísada do masitých jídel a salátů. Jako snad největší zajímavost působí kopretina věncová (Chrysanthemum coronarium), která obsahuje hodně minerálů a vitaminu A. Upravuje se jako špenát nebo příloha k masu. Je možno ji pěstovat na nejrůznějších půdách, je totiž velice přizpůsobivá.

Další asijskou zeleninou je Hořčice čínská – listová (Brassica rapa var. Komatsuna), jednoletá rostlina s výjimečnou hořčičnou chutí. Listy lze využít do salátů, k dušení nebo k nakládání do sojového nálevu.

Podobnými rostlinami jsou Mibuna a Mizuna (Brassica rapa ssp. Japonica), jež se používají jako špenátové listy. Ceněny jsou pro vysoký obsah vitaminu C, dusíku a vápníku. Nejsou nikterak náročné.

Hořčice čínská (Brassica juncea) vytváří velké, masité listy připomínající mangold. Pro celoroční sklizeň ji lze vysévat během celé vegetace. Využijete ji coby chutnou zeleninou do polévek nebo k rýži.

Znáte perilu křovitou (Perilla frutescens)? Doporučuje se pěstovat ji společně s rajčaty, neboť odpuzuje nevítaný hmyz a přitahuje motýly. Díky své chuti se hodí k masu. Podle výrobce semen těchto jednoletých rostlin je uvítají především alergici (tedy i já), protože podle výsledků vědeckého zkoumání snižuje produkci histaminu v organismu.

Radost z květů

Výrobci semen nezapomněli inovovat ani nabídku květin určených pro záhony a balkony. Je sice pravda, že v počtu nových odrůd letos na plné čáře vyhrává zelenina, ale mezi květinami se najde řada nových, velmi pěkných kultivarů, které vám určitě zpříjemní pobyt v zahradě.

Na první pohled zaujme nová odrůda aksamitníku rozkladitého (Tagetes patula), lidově nazývaného afrikán, pojmenovaná ’Mr. Majestic’. Dorůstá střední výšky a má velmi efektně vypadající podélně pruhované květy.

Aksamitník vzpřímený (Tagetes erecta) přichází také v nové chryzantémokvěté podobě. Její jméno zní ’Pollux’ a jedná se o vysoký kultivar s hustým a velkým květenstvím. Dorůstá výšky až pětatřicet centimetrů.

novinky 9.jpg
Nenáročný aksamitník se uplatní v každém koutě zahrady; foto: www.semo.cz

Naprostou novinkou v osivech je Eukalyptus (Eucalyptus species) ’Silver drop’ vysoký až sedmdesát centimetrů, jenž najde uplatnění i jako pokojová rostlina.

Velmi pěknou květinou do záhonů je Gazánie zářivá (Gazania splendens) ’Daybreak red stripe’. Rostlina s podélnými červeným pruhy dorůstá výšky pětadvacet centimetrů.

novinky 10.jpg
Nová odrůda gazánie září barvami; foto: www.semo.cz

Patříte mezi obdivovatele dvouletých karafiátů (Dianthus caryophyllus)? Pak byste neměli přehlédnout novinku ’Grenadin’ vyžadující stejně jako ostatní zástupci rodu Dianthus slunnou polohu. Jedná se o směs hvozdíků vysokých až šedesát centimetrů pro záhonovou výsadbu.

Pelargonie páskatá (Pelargonium zonale) s purpurovými květy a výškou okolo třiceti centimetrů nese název ’Horizont ripple raspberry’.

Jak je vidět, výrobci osiv se opravdu snažili. Do prodeje přichází řada zajímavých rostlin, z nichž si vybere snad každý zahrádkář. Zelenina je bohatší o nové výnosnější odrůdy a květiny zase překvapí kultivary s bohatším květenstvím.

A jak je to s cenami? Většinu barevných sáčků koupíte na internetu a ceny se pohybují od deseti korun u zeleniny až po třicet korun u některých květin.

 

 




Doporučujeme

Články odjinud