Nové lodžie: komfort i úspory

Nové lodžie: komfort i úspory

Panelová zástavba u nás dříve většinou s lodžiemi nepočítala, protože si starší technologie nedokázaly poradit s některými problémy. V současnosti se ale lodžie budují v řadě domů.

Vítr teplo neodvane

Přínos lodžie kromě rozšíření užitného prostoru bytu spočívá i v energetické stránce. Lodžie může totiž přispívat i k úspoře nákladů na vytápění. Odborníci z Centra stavebního inženýrství v Praze prováděli měření teplot vzduchu v prostoru zasklené lodžie, v přilehlých obytných místnostech a měření v prostoru nezasklené lodžie v sousedním bytě. Měření bylo provedeno ve dvou variantách pro lodžii orientovanou na neosluněnou světovou stranu apro lodžii orientovanou na osluněnou světovou stranu a vyplynulo z něj, že tento doplněk stavby má skutečně podstatný vliv na tepelné fungování bytu.

V prostoru neosluněných lodžií se průměrná teplota zvýšila o šest stupňů, v případě osluněných prostor bylo toto zvýšení ještě markantnější – bez ohledu na teplotu vnějšího vzduchu stoupla vlivem slunečního záření teplota v prostoru lodžie až na 30 °C (při vnější denní teplotě –5 až –10 °C).

Výsledky potvrdily, že zasklením lodžie dojde k tomu, že unikajícímu teplu ze stěn, dveří a oken je postavena další překážka, která omezí únik tepla a především zabrání větru, aby stěny bytu ochlazoval, laicky řečeno – aby teplo unikající z bytu vyfoukával. U lodžií orientovanýchna neosluněné světové stranyse u středních bytů dosáhne snížení spotřeby energie o 21 %, u lodžií orientovaných na osluněné světové strany to může být až 37 %. Praxe ukazuje, že se teplota v místnostechpřilehlých zasklené lodžii zvýší v zimě nejméně o 2 až 3 °C, a tím dochází k úsporám nákladů na topení.

Variabilita znamená pohodlí

Nové moderní systémy zasklení lodžií přinášejí i řadu dalších zlepšení a novinek, které řeší dřívější nedostatky starých systémů. Výměnu vzduchu v přilehlých místnostech zajistí např. dovážený systém Optimi pomocí mezer mezi skly, které požadovanou výměnu vzduchu plně zabezpečí. Systém je řešen tak, aby bylo zajištěno provětrávání lodžie a zamezilo se tak možnosti vzniku plísní. Mezi jednotlivými skly je mezera asi 2 mm, kterou je zajištěno provětrávání lodžie.

Silnější vyvětrání, např. při větrání bytu, se provádí pootevřením nebo úplným otevřením první skleněné tabule, kde je součást zajišťující polohu tabule v požadovaném místě. Snadné mytí se zase řeší tak, že se skleněné tabule posouvají k boční stěně lodžie, na kterou se otočí-přiklopí. Tím je umožněno mytí skel z vnější strany.

Dále pak v letních dnech tento způsob umožňuje odsun – uklizení všech skel k boční stěně lodžie, takže téměř celá lodžie je otevřená. Naopak při očekávaném dešti nebo sněžení je snadné a rychlé skla otočit a posouvat zpět, až je celá lodžie zavřená.

Jak fungují samočisticí skla:

Samočisticí funkce skla spočívá ve speciální horní vrstvě, která má dvojfázovou funkci:

  1. V první fázi horní vrstva reaguje s ultrafialovými paprsky(UV) z běžného denního světla a rozkládá a uvolňuje částečky organických nečistot.
  2. Ve druhé fázi dešťová vodaze skla smyje uvolněné organické nečistoty a usazené ostatní nečistoty (prach, písek, cement apod.).

Voda velmi rychle usychá a nezanechává po sobě stopy

Statika bez obav

Hmotnost systému, který nese horní panel nebo konstrukceje asi 20 kg/bm, tedy na příklad u lodžie dlouhé 4 metry je zatížení horního betonového panelu 80 kg , u šestimetrové lodžie je to 120 kg. Na statiku stavby má tedy zatížení konstrukcí lodžie zanedbatelný vliv. Zřízení lodžie je ale stavebním zásahem do mnohdy letité konstrukce a statiku balkónu, na němž má tento prvek vzniknout, je proto nutné řešit.I když zatížení konstrukce zřízením lodžie není významné a nezpůsobí deformaci nebo destrukci stropní desky, na níž je lodžie zavěšena, je nutné zjistit, v jakém stavu je nosná výztuž a v případě, že je narušena, provést její opravu. Také je zapotřebí zkontrolovat stav zábradlových konstrukcí, přestože je konstrukce lodžie nebude zatěžovat.Také vzhledem k tlaku větru musí být rovněž spodní parapet správně dimenzován. U betonových zdí není žádný problém, u ocelového zábradlí většinou také ne. Pokud je zábradlí příliš slabé nebo zkorodované, je třeba je vyměnit nebo zesílit.

Systém Optimi lze použít pro všechny lodžie či balkóny, které mají nad podlahou nosný prvek v dobrém stavu, tzn. nejčastěji betonový panel anebo ocelovou konstrukci. Systém neumožňuje odsouvat skla ke straně lodžie, která je v oblouku, lze ji však zasklít a skla v oblouku otevírat jednotlivě(pravděpodobně jen kvůli mytí) a ostatní skla odsouvat ke straně. To je u těch lodžií, kde je oblouk jen na části lodžie a další část je již rovná.

Doporučujeme

Články odjinud