vytisknout velikost písma Nová odrůda rajčat je lékem na rakovinu

Nová odrůda rajčat vyšlechtěná v Británii obsahuje lykopenu dvakrát více než běžné sorty. Je tedy skutečnou zbraní proti zákeřné chorobě nesoucí jméno rakovina. Lykopen obsažený v rajčatech je podle odborníků prevencí proti nádorovnému bujení. Tahle látka chrání buňky před vznikem mutací.

Speciálně vyšlechtěná rajská jablíčka obsahují dvojnásobné množství lykopenu – antioxidantu, který snižuje riziko vzniku mnoha druhů rakoviny, především prostatické, prsu, střev, plic a kůže. Lékaři věří, že látka dodávající rajčatům červenou barvu zpomaluje známky stárnutí. Podle deníku The Sun pomáhají dvě porce rajčat týdně k mladistvé kůži a v boji proti nástupu vrásek.

Pěstitelům trvalo několik let, než vytvořili odrůdu se zvýšenými protirakovinnými vlastnostmi. V Británii se prodává balení obsahující čtyři až pět kusů rajčat v přepočtu za zhruba osmasedmdesát korun. „Vypadají jako běžná keříčková rajčata a chutnají skvěle,“ uvedl technický manažer Teska Ian Reed.

„Rajčata jsou důležitou součástí zdravého jídelníčku,“ dodává Chris Hiley, ředitel britské Společnosti proti rakovině prostaty.

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se na tipy z celé ČR

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se …

Za dvě hodiny 700 křemenáčů osikových. Takový úlovek se povedl tento týden dvěma kamarádům na Benešovsku. Je jasné, že houby už zase rostou jak o život, i když samozřejmě ne úplně všude. Kam tedy v Česku vyrazit na houby, kde vás čekají nejlepší úlovky?

10.  9.  2020 |
Mátový sirup osvěží, ale také léčí. Udělejte jej zastudena, ať nezničíte účinné látky

Mátový sirup osvěží, ale také léčí. Udělejte …

Máta je tradiční bylinkou v českých zahrádkách, její pěstování je jednoduché a chuť výborná. Máte ještě pár týdnů, než zvadne a zaschne, tak si z ní udělejte skvělý sirup.

27.  9.  2020 |
Šípkový sirup za studena, s medem i klasicky. Vyberte si ze tří receptů

Šípkový sirup za studena, s medem i klasicky.…

Šípkový sirup je medicína, kterou znaly a využívaly už generace před námi. Přidejte se k nim a vyzkoušejte chuť plodů, které příznivě působí na organismus dětí i dospělých. Bez éček a dalších umělých přísad se obejde náš recept na šípkový sirup.

19.  9.  2020 |
Jak správně jíst exotický kaktusový fík? A návod na pěstování

Jak správně jíst exotický kaktusový fík? A ná…

Má šťavnatou dužinu, lahodnou, mírně nakyslou, osvěžující chuť. Vzdáleně připomíná fík, jde ale o plod opuncie. Pokud jste ho ještě neochutnali, o hodně jste přišli. Poradíme vám nejen, jak kaktusové fíky jíst a správně připravit, ale i jak opuncii pěstovat.

23.  9.  2020 |
Jak poznat jedovaté a hořké hřiby: Co je typické pro satan, hořčák a další houby?

Jak poznat jedovaté a hořké hřiby: Co je typi…

V lese se na vás smějí hřiby jak z učebnice, verdikt zkušeného houbaře však vzápětí vaše nadšení pošle pod bod mrazu. Jsou to hořčáky. Stačí jeden kousek a máte zkaženou celou smaženici. V tom lepším případě. Po konzumaci jedovatých hřibů si můžete způsobit zdravotní potíže. Jak tyto hřiby rozeznat od praváků?

9.  9.  2020 |