vytisknout velikost písma Nová odrůda pšenice má léčivé účinky

Diabetici, obézní a lidé se zažívacími potížemi mohou zajásat. Francouzští a australští šlechtitelé jim přinášejí novou odrůdu pšenice, která má vysoký obsah amylózy a nezatěžuje tak zažívání.

CSIRO, organizace pro vědecký a průmyslový výzkum Australského svazu ve spolupráci s francouzským partnerem Biogemma  vyvinuli novou varietu pšenice, která vykazuje příznivé zdravotní účinky u střevních onemocnění, diabetu a obezity.

Neinfekční onemocnění se vztahem ke způsobu stravování, jako kupříkladu rakovina tlustého střeva, srdeční onemocnění či diabetes, jsou v současné době nejzávažnějšími zdravotními problémy ve vyspělých zemích světa. Nové variety pšenice, které produkují významné množství rezistentního škrobu se mohou inkorporovat jako celozrnná složka do chleba, cereálních směsí a dalších potravin, čímž zvýší jejich schopnost zlepšovat zdraví konzumenta.

Složení škrobu v experimentální pšenici je významně pozměněno ve smyslu zvýšení množství amylózy, a to ze zhruba 25 % na 70 %. Amylóza je složka škrobu silně odolná vůči štěpení, a její vysoký obsah činí pšenici důležitou složkou potravin s nízkým glykemickým indexem. Rezistentní škrob rovněž působí blahodárně na trávicí trakt a napomáhá snižování rizika rakoviny tlustého střeva.

Zdroj: ÚZPI, Olga Kopáčová (redakčně upraveno)

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Pět nejlepších receptů z cukety

Pět nejlepších receptů z cukety

Cukety se těší velké oblibě, navíc vypěstovat je zvládne i začátečník. Když je velká úroda, co pak s nimi? Tady je pět skvělých receptů.

27.  7.  2017 | | 2 N/A
Recept na rychlý domácí kečup bez zavařování. Za pár korun, bez chemie

Recept na rychlý domácí kečup bez zavařování.…

Nejen děti, ale ani mnozí dospělí nedají bez kečupu ani ránu. Nejedno dítko jím vylepšuje i řízek. Tak proč si ho nevyrobit z vlastní úrody, alespoň máte jistotu, že je ze zralých, zdravých rajčátek.

24.  8.  2017 |
Rakytník řešetlákový: Největší chyby při pěstování

Rakytník řešetlákový: Největší chyby při pěst…

Rakytník má neuvěřitelně kyselé plody – to proto, že obsahuje obrovské množství vitamínu C. Ještě tento zázračný keř v zahradě nemáte?

30.  6.  2017 |
Jak rozlišit jedovatý žampion od jedlého?

Jak rozlišit jedovatý žampion od jedlého?

Žampion zápašný (odborně Pečárka zápašná) je nejnebezpečnější houbou pro houbaře, protože málokdo čeká, že i žampiony mají své jedovaté zástupce.

3.  9.  2017 |
Jak si připravit zaručeně čerstvé domácí máslo

Jak si připravit zaručeně čerstvé domácí másl…

Pokud si doma vyrobíte vlastní máslo, máte zaručeno, že je čerstvé a nikoliv rozmrazené po dvou letech ze skladových zásob. Při přípravě klasického másla oproti cenám v obchodě příliš neušetříte, pokud máte rádi bylinkové či slané máslo, pak se domácí výroba vyplatí i finančně.

10.  9.  2017 |