vytisknout velikost písma Nevyhazujte slupky z jablek, zužitkujte je!

 Nevyhazujte slupky z jablek, zužitkujte je!

Nejrozšířenějšími plody našich zahrad jsou pravděpodobně jablka, která se dají zpracovat na mnoho různých způsobů. Vzpomeňme třeba jen na chuť a vůni lahodného štrúdlu se skořicí!

Ne ve všech receptech si však najdou své místo i jablečné slupky – ty je často potřeba oloupat a odstranit, jedno kam. Pokud patříte k těm, kteří je odhazují do odpadkového koše, zadržte ruku!

Vašemu těle přijdou slupky vhod

Vždyť je to taková škoda, vezmeme-li v úvahu, že jablečné slupky obsahují krom vitaminu C i vápník, hořčík, železo, polyfenoly a jiné – pro organizmus příznivé – látky. A jak je tedy zpracovat? Usušte je a získáte výborný nápoj.

Klepněte pro větší obrázek
Pokud máte jablek dostatek, můžete je po usušení použít k přípravě lahodného pití stejně jako slupky samotné. Kromě toho jsou křížaly také zdravou alternativou pro mlsání dětí i dospělých

Jablečný nápoj ocení i děti

Jablka, jejichž slupky chcete použít, musíte samozřejmě omýt a poté oloupat. Slupky usušte v troubě či sušičce a uschovejte v čisté, uzavíratelné nádobě. K přípravě šálku jablečného nápoje bude stačit hrst sušených slupek. Ty přelijte vařící vodou a přidejte cukr, případně citron. Slupky můžete použít i ve směsi s bylinkami.

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Jak skladovat vlašské ořechy ve skořápce: Vydrží vám až do další sklizně

Jak skladovat vlašské ořechy ve skořápce: Vyd…

Máte doma sklizené ořechy a přemýšlíte, co s nimi udělat? Uložte je způsobem, jakým to dělaly naše babičky. Jen tak budete mít jistotu, že vám nežluknou ani nezplesniví. Prozradíme vám, jak zajistit, aby stále chutnaly jako čerstvé.

9.  11.  2019 |
Trendy v obkladech do koupelny i do kuchyně: Nadvládu šedé rozbíjí mozaika i patchwork

Trendy v obkladech do koupelny i do kuchyně: …

Obklady se v domácnosti nemění příliš často, jejich vzhled je tak třeba vybírat skutečně důkladně. Co nás v obchodech aktuálně zaujalo?

6.  11.  2019 |
Připravte si domácí pickles, je to dobrota plná vitaminů. Recept pro začátečníky

Připravte si domácí pickles, je to dobrota pl…

Jestli vám zbylo pár posledních vlastnoručně vypěstovaných kousků zeleniny a vy už nevíte, jak je zpracovat, vyzkoušejte pickles. Kvašená zelenina vám během zimních dnů dodá pořádnou dávku vitaminů. Využít můžete květák, zelí, mrkev, červenou řepu, prostě cokoliv.

5.  11.  2019 |
Kouzelné Vánoce v retro stylu: Podívejte se na ty nejkrásnější ozdoby

Kouzelné Vánoce v retro stylu: Podívejte se n…

Retro styl je zpět. A to nejen v bytovém designu. Do módy se vrátily i tradiční vánoční ozdoby, které si pamatujete z dětství. Našli jsme pro vás ty nejkrásnější. Inspirujte se ve fotogalerii a podívejte se, za kolik se nové retro ozdoby dají sehnat.

12.  11.  2019 |
Čerimoja: Seznamte se s nejlahodnějším ovocem světa. Jak ho správně jíst a pěstovat?

Čerimoja: Seznamte se s nejlahodnějším ovocem…

Že jste ji ještě neochutnali? Pak to určitě udělejte! Cherimoya anona neboli také čerimoja totiž chutná skutečně božsky. Prozradíme vám, jakou v obchodě vybrat i jak ji jíst. A navíc si z jejích semen můžete vypěstovat vlastní sazenice.

16.  11.  2019 |