Nejrozšířenějšími plody našich zahrad jsou pravděpodobně jablka, která se dají zpracovat na mnoho různých způsobů. Vzpomeňme třeba jen na chuť a vůni lahodného štrúdlu se skořicí!
Ne ve všech receptech si však najdou své místo i jablečné slupky – ty je často potřeba oloupat a odstranit, jedno kam. Pokud patříte k těm, kteří je odhazují do odpadkového koše, zadržte ruku!
Vašemu těle přijdou slupky vhod
Vždyť je to taková škoda, vezmeme-li v úvahu, že jablečné slupky obsahují krom vitaminu C i vápník, hořčík, železo, polyfenoly a jiné – pro organizmus příznivé – látky. A jak je tedy zpracovat? Usušte je a získáte výborný nápoj.
Pokud máte jablek dostatek, můžete je po usušení použít k přípravě lahodného pití stejně jako slupky samotné. Kromě toho jsou křížaly také zdravou alternativou pro mlsání dětí i dospělých
Jablečný nápoj ocení i děti
Jablka, jejichž slupky chcete použít, musíte samozřejmě omýt a poté oloupat. Slupky usušte v troubě či sušičce a uschovejte v čisté, uzavíratelné nádobě. K přípravě šálku jablečného nápoje bude stačit hrst sušených slupek. Ty přelijte vařící vodou a přidejte cukr, případně citron. Slupky můžete použít i ve směsi s bylinkami.