vytisknout velikost písma Nevyhazujte slupky z jablek, zužitkujte je!

 Nevyhazujte slupky z jablek, zužitkujte je!

Nejrozšířenějšími plody našich zahrad jsou pravděpodobně jablka, která se dají zpracovat na mnoho různých způsobů. Vzpomeňme třeba jen na chuť a vůni lahodného štrúdlu se skořicí!

Ne ve všech receptech si však najdou své místo i jablečné slupky – ty je často potřeba oloupat a odstranit, jedno kam. Pokud patříte k těm, kteří je odhazují do odpadkového koše, zadržte ruku!

Vašemu těle přijdou slupky vhod

Vždyť je to taková škoda, vezmeme-li v úvahu, že jablečné slupky obsahují krom vitaminu C i vápník, hořčík, železo, polyfenoly a jiné – pro organizmus příznivé – látky. A jak je tedy zpracovat? Usušte je a získáte výborný nápoj.

Klepněte pro větší obrázek
Pokud máte jablek dostatek, můžete je po usušení použít k přípravě lahodného pití stejně jako slupky samotné. Kromě toho jsou křížaly také zdravou alternativou pro mlsání dětí i dospělých

Jablečný nápoj ocení i děti

Jablka, jejichž slupky chcete použít, musíte samozřejmě omýt a poté oloupat. Slupky usušte v troubě či sušičce a uschovejte v čisté, uzavíratelné nádobě. K přípravě šálku jablečného nápoje bude stačit hrst sušených slupek. Ty přelijte vařící vodou a přidejte cukr, případně citron. Slupky můžete použít i ve směsi s bylinkami.

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se na tipy z celé ČR

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se …

Mysleli jste si, že letos už houby možná vůbec neporostou? Pak budete překvapeni. V posledních dnech z některých lokalit konečně nosí houbaři domů plné košíky. Zjistili jsme pro vás, kde aktuálně houby rostou a jaké. Mrkněte se v galerii nejen na poslední úlovky ze srpna 2019.

16.  8.  2019 |
Kuchyňské linky 2019: Co je aktuálně in při zařizování nové kuchyně?

Kuchyňské linky 2019: Co je aktuálně in při z…

Bílé barvě v kuchyni odzvonilo, nahradila ji šedá. Na skříňky se vrátily úchytky a prosklené skříňky už nejsou jen v horní části linky. Moderní kuchyně se navíc stále častěji propojují s obývákem.

1.  9.  2019 |
Jak poznat jedovaté a hořké hřiby: Co je typické pro satan, hořčák a další houby?

Jak poznat jedovaté a hořké hřiby: Co je typi…

V lese se na vás smějí hřiby jak z učebnice, verdikt zkušeného houbaře však vzápětí vaše nadšení pošle pod bod mrazu. Jsou to hořčáky. Stačí jeden kousek a máte zkaženou celou smaženici. V tom lepším případě. Po konzumaci jedovatých hřibů si můžete způsobit zdravotní potíže. Jak tyto hřiby rozeznat od praváků?

13.  8.  2019 |
Recept na rychlý domácí kečup bez zavařování. Za pár korun, bez chemie

Recept na rychlý domácí kečup bez zavařování.…

Nejen děti, ale ani mnozí dospělí nedají bez kečupu ani ránu. Tak proč si ho nevyrobit z vlastní úrody, alespoň máte jistotu, že je ze zralých, zdravých rajčátek.

26.  8.  2019 |
Co dát do truhlíku na podzim? Inspirace pro podzimní balkón

Co dát do truhlíku na podzim? Inspirace pro p…

Balkón může být i na podzim plný květů, pokud nahradíme dožívající letničky výsadbou rostlin, které odolají plískanicím a prvním mrazíkům. Poradíme vám, jak prázdné truhlíky rozzářit, aby byl balkón hřejivý a útulný.

3.  9.  2019 |