vytisknout velikost písma Neviditelný škůdce: Vyhlaste boj smutnicím!

Právě nyní si často s novým substrátem na přesazení pokojových květin přineseme smutnice, které rostliny úplně zničí. Jak škůdce zlikvidovat?
Neviditelný škůdce: Vyhlaste boj smutnicím!

Test na přítomnost smutnic

Smutnice patří mezi půdní škůdce, které není snadné odhalit. Rostlina žloutne, i když je zalévána a hnojena, a zdánlivě bez příčiny postupně žloutne a odumírá. Smutnice napadá pokojové i venkovní rostliny, ale i žampiónové kultury. Abyste určili, zda smutnice v půdě opravdu jsou, použijte jednoduchý test. Rozkrojte syrový brambor, jednotlivé kousky zapíchněte do půdy v květináči a nechte působit 48 hodin. Škrob v bramboru přitáhne larvy mušek, které pak na bramboře uvidíte. Tato metoda vám pomůže výskyt smutnic určit, ovšem nikoliv zlikvidovat.

 

Škůdcem není muška, ale larvy

Zbavit se smutnic není jednoduché, mají totiž „tuhý“ kořínek a prochází třemi životními stádii. Dospělé smutnice jsou drobné mušky s kovově leským krunýřem, asi 2 až 4 milimetry dlouhé. Při vyrušení hromadně vzlétají nebo se rychle pohybují po povrchu substrátu. Samička pokládá do substrátu stovky oku neviditelných vajíček. K vylíhnutí larev pak dochází během několika málo dní, které okusují kořeny rostlin, čímž omezují jejich schopnost vstřebávat živiny, a navíc způsobují uhnívání kořenů. Během vývojového cyklu se larva zakuklí, vyvine se v dospělou mušku a opět začne klást vajíčka. Celý cyklus se opakuje zhruba za  čtyři týdny. A začíná nekonečný boj...

Otravní komáři? Zbavte se jich pomocí masožravek

Otravní komáři? Zbavte se jich pomocí masožravek

 

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se na tipy z celé ČR

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se …

Za dvě hodiny 700 křemenáčů osikových. Takový úlovek se povedl tento týden dvěma kamarádům na Benešovsku. Je jasné, že houby už zase rostou jak o život, i když samozřejmě ne úplně všude. Kam tedy v Česku vyrazit na houby, kde vás čekají nejlepší úlovky?

10.  9.  2020 |
Jak poznat jedovaté a hořké hřiby: Co je typické pro satan, hořčák a další houby?

Jak poznat jedovaté a hořké hřiby: Co je typi…

V lese se na vás smějí hřiby jak z učebnice, verdikt zkušeného houbaře však vzápětí vaše nadšení pošle pod bod mrazu. Jsou to hořčáky. Stačí jeden kousek a máte zkaženou celou smaženici. V tom lepším případě. Po konzumaci jedovatých hřibů si můžete způsobit zdravotní potíže. Jak tyto hřiby rozeznat od praváků?

9.  9.  2020 |
Hrušková povidla z trouby. Snadná cesta, jak uchovat sladkost ovoce

Hrušková povidla z trouby. Snadná cesta, jak …

Dobře zralá hruška je sladká a šťavnatá. A taky poměrně křehká – snadno se otlačí, či dokonce rozmáčkne. Je proto třeba ji rychle spotřebovat. Kompoty jsou fajn, ale když je hrušek mnoho a už padají ze stromu, je potřeba rychlé akce.

13.  9.  2020 |
Šípkový sirup za studena, s medem i klasicky. Vyberte si ze tří receptů

Šípkový sirup za studena, s medem i klasicky.…

Šípkový sirup je medicína, kterou znaly a využívaly už generace před námi. Přidejte se k nim a vyzkoušejte chuť plodů, které příznivě působí na organismus dětí i dospělých. Bez éček a dalších umělých přísad se obejde náš recept na šípkový sirup.

19.  9.  2020 |
Urodilo se švestek, že nevíte, co s nimi? Zkuste švestková povidla v troubě a bez míchání

Urodilo se švestek, že nevíte, co s nimi? Zku…

Receptů na švestková povidla je mnoho a možná máte ten nejlepší od babičky. Ale pokud ne, máme pro vás jeden, který určitě stojí za vyzkoušení.

6.  9.  2020 |