vytisknout velikost písma Netradiční recepty na zpracování úrody

Na konci léta máme spoustu broskví, švestek, rajčat, paprik, cuket a dalších plodů. Vyjma klasických zavařenin je letos můžeme vyzkoušet zpracovat na netradiční omáčky, čatní a pasty.

Indická omáčka

Ingredience: 1 kg oloupaných rajčat, 1 kávová lžička mleté pálivé papriky, 1 lžička kari, 1 lžička soli, 1/2 lžičky mletého zázvoru, 2 větší cibule, 6 stroužků česneku, 3 polévkové lžíce rozinek, 1/8 l octa, 1/8 l cukru.

Rajčata spaříme, oloupeme a nakrájíme na kostky. Vložíme do hrnce a spolu s ostatními přísadami úplně rozvaříme. Nakonec přidáme cukr a ocet, necháme přejít varem a horké plníme do sklenic. Zavíčkujeme a sterilujeme ještě 20 minut.

Recept na rychlý domácí kečup bez zavařování. Za pár korun, bez chemie

Recept na rychlý domácí kečup bez zavařování. Za pár korun, bez chemie

Klepněte pro větší obrázek

Matjesy z cukety

Ingredience: 4 kg cukety, 4 cibule, 10 kuliček nového koření, 10 kuliček celého pepře, 6 lžiček soli, 1 až 2 dcl olivového oleje, 1 až 2 bobkové listy.

Cuketu a cibuli nakrájíme na menší plátky. Všechno smícháme a naložíme do sklenic, uzavřeme víčkem a necháme ležet 10 až 12 dní v chladu.

Klepněte pro větší obrázek

Hořčice z cukety

Ingredience: 2 kg cukety, 2 feferonky nebo lžičku chilli, 1 dcl octa, 13 dkg cukru, 5 dkg soli, 1 lžičku pepře.

Cuketu nakrájíme na kostičky a společně s ostatními surovinami vaříme asi hodinu. Do uvařené směsi přidáme jeden kelímek plnotučné hořčice a jednu paličku rozmačkaného česneku. Vše rozmixujeme, plníme do skleniček a sterilujeme 10 minut.

Pět nejlepších receptů z cukety

Pět nejlepších receptů z cukety

Pomazánka na toasty

Ingredience: 1 kg rajčat, 1 kg paprik, 5 feferonek, ½ kg vepřového bůčku, 5 stroužků česneku, 3 větší cibule.

Zeleninu i maso umeleme, přidáme ½ sáčku přípravku DEKO a 2 dcl oleje. Vaříme do zhoustnutí, horké plníme do skleniček a krátce (asi 5 minut) sterilujeme.

Klepněte pro větší obrázek

Marmeláda z rajských jablíček

1 kg rajčat rozvaříme a propasírujeme. Pomeranč omyjeme a oloupeme; z kůry odstraníme bílou vrstvu. Dužninu i kůru nakrájíme a přidáme k rajčatům. Přisypeme 70 dkg cukru, 2 lžičky kyseliny citrónové a povaříme až se cukr rozpustí. Plníme zahorka do skleniček. Nesterilujeme.

Jak zpracovat a uchovat cukety na zimu

Jak zpracovat a uchovat cukety na zimu

Čatní ke grilovaným a pečeným masům

Ingredience: 1 kg zelených rajčat, 2 přezrálá rajčata, ½ kg jablek, ½ kg švestek, 20 dkg cibule, 25 stroužků česneku, 20 až 25 dkg cukru, 2 dcl octa, 1 lžička soli, 1 lžička hořčičného semínka, 1 lžička kmínu, 1 lžička mletého pepře, špetka zázvoru, 1 sáček vanilkového cukru.

Rajčata s jablky nakrájíme na čtvrtky, švestky vypeckujeme, oloupeme cibuli a česnek. Vše umeleme a v hlubším rendlíku dusíme s kořením asi půl hodiny. Protlak propasírujeme, dochutíme cukrem, octem a solí a vaříme ještě 20 minut.

Klepněte pro větší obrázek

Paprikový salát na zimu

Ingredience: 1 kg barevných paprik, 1 kg okurek nakládaček, 1 kg cibule, větší hlávka zelí, 2 dcl vody, 2 dcl rostlinného oleje, 3 dcl octa, 12 dkg cukru, 5 dkg soli.

Nejdříve všechnu zeleninu opereme a připravíme k dalšímu zpracování. Okurky nakrájíme na kolečka, cibuli na kroužky, zelí nakrouháme nadrobno a papriky nakrájíme na proužky. Do směsi vsypeme cukr a sůl, přilijeme ocet s vodou a dobře promícháme. Nakonec přidáme olej a ještě jednou salát propracujeme. Vymyté suché sklenice plníme salátem, zavíčkujeme a sterilujeme v troubě nebo v páře jako okurky.

Jak zpracovat rajčata a papriky

Jak zpracovat rajčata a papriky

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Jak vypěstovat mangovník z pecky manga z obchodu

Jak vypěstovat mangovník z pecky manga z obch…

Plody manga, které jsou právě nyní na trhu, u nás zdomácněly velmi rychle. Mangovník sice mezi běžně pěstované pokojové květiny nepatří, ale z pecky jej vypěstujeme celkem snadno. Jen vědět, jak na to.

7.  1.  2018 |
5 tipů, jak v domácnosti využít slupky z pomeranče

5 tipů, jak v domácnosti využít slupky z pome…

Šťavnaté, chutné a plné vitamínů. Pomeranče jsou nejoblíbenějším jižním ovocem. Konzumujeme je jen tak, lisujeme z nich čerstvý džus, přidáváme je do dezertů a koláčů. Slupky z nich ale vždycky skončí v koši, v lepším případě v kompostu. Přitom existuje spousta praktických způsobů jejich využití.

6.  1.  2018 |
Pět chyb, kterými ničíte vánoční hvězdu

Pět chyb, kterými ničíte vánoční hvězdu

Rok co rok si pořizujete vánoční hvězdu, ale její konec bývá neslavný? Na vině je jedna či hned několik pěstitelských chyb, jichž se dopouštíte. Zjistěte, co děláte špatně, a řiďte se našimi radami.

6.  12.  2017 |
Kuchyňské trendy pro rok 2018. Podívejte se, co právě letí

Kuchyňské trendy pro rok 2018. Podívejte se, …

Nové trendy vládnou nejen módě, ale i interiérovému designu. Přední světoví výrobci nábytku každoročně vyhlašují styly, prvky a barvy, které budou aktuálně módní. Zajímá vás, jaké to jsou pro ten letošní rok? Podívejte se do naší fotogalerie a inspirujte se!

16.  1.  2018 |
Zahradní přístřešky aneb Vtipné tipy, jak na zahradě uložit zahradní náčiní

Zahradní přístřešky aneb Vtipné tipy, jak na …

Každý z nás jistě někdy řešil otázku "kam s ním". Připravili jsme pro vás několik tipů, kam uklidit sekačku, kolečko, hrábě, tyčky k rajčatům nebo skládací pařeniště.

11.  1.  2018 |