vytisknout velikost písma Netradiční recepty na zpracování úrody

Na konci léta máme spoustu broskví, švestek, rajčat, paprik, cuket a dalších plodů. Vyjma klasických zavařenin je letos můžeme vyzkoušet zpracovat na netradiční omáčky, čatní a pasty.

Indická omáčka

Ingredience: 1 kg oloupaných rajčat, 1 kávová lžička mleté pálivé papriky, 1 lžička kari, 1 lžička soli, 1/2 lžičky mletého zázvoru, 2 větší cibule, 6 stroužků česneku, 3 polévkové lžíce rozinek, 1/8 l octa, 1/8 l cukru.

Rajčata spaříme, oloupeme a nakrájíme na kostky. Vložíme do hrnce a spolu s ostatními přísadami úplně rozvaříme. Nakonec přidáme cukr a ocet, necháme přejít varem a horké plníme do sklenic. Zavíčkujeme a sterilujeme ještě 20 minut.

Recept na rychlý domácí kečup bez zavařování. Za pár korun, bez chemie

Recept na rychlý domácí kečup bez zavařování. Za pár korun, bez chemie

Klepněte pro větší obrázek

Matjesy z cukety

Ingredience: 4 kg cukety, 4 cibule, 10 kuliček nového koření, 10 kuliček celého pepře, 6 lžiček soli, 1 až 2 dcl olivového oleje, 1 až 2 bobkové listy.

Cuketu a cibuli nakrájíme na menší plátky. Všechno smícháme a naložíme do sklenic, uzavřeme víčkem a necháme ležet 10 až 12 dní v chladu.

Klepněte pro větší obrázek

Hořčice z cukety

Ingredience: 2 kg cukety, 2 feferonky nebo lžičku chilli, 1 dcl octa, 13 dkg cukru, 5 dkg soli, 1 lžičku pepře.

Cuketu nakrájíme na kostičky a společně s ostatními surovinami vaříme asi hodinu. Do uvařené směsi přidáme jeden kelímek plnotučné hořčice a jednu paličku rozmačkaného česneku. Vše rozmixujeme, plníme do skleniček a sterilujeme 10 minut.

Pět nejlepších receptů z cukety

Pět nejlepších receptů z cukety

Pomazánka na toasty

Ingredience: 1 kg rajčat, 1 kg paprik, 5 feferonek, ½ kg vepřového bůčku, 5 stroužků česneku, 3 větší cibule.

Zeleninu i maso umeleme, přidáme ½ sáčku přípravku DEKO a 2 dcl oleje. Vaříme do zhoustnutí, horké plníme do skleniček a krátce (asi 5 minut) sterilujeme.

Klepněte pro větší obrázek

Marmeláda z rajských jablíček

1 kg rajčat rozvaříme a propasírujeme. Pomeranč omyjeme a oloupeme; z kůry odstraníme bílou vrstvu. Dužninu i kůru nakrájíme a přidáme k rajčatům. Přisypeme 70 dkg cukru, 2 lžičky kyseliny citrónové a povaříme až se cukr rozpustí. Plníme zahorka do skleniček. Nesterilujeme.

Jak zpracovat a uchovat cukety na zimu

Jak zpracovat a uchovat cukety na zimu

Čatní ke grilovaným a pečeným masům

Ingredience: 1 kg zelených rajčat, 2 přezrálá rajčata, ½ kg jablek, ½ kg švestek, 20 dkg cibule, 25 stroužků česneku, 20 až 25 dkg cukru, 2 dcl octa, 1 lžička soli, 1 lžička hořčičného semínka, 1 lžička kmínu, 1 lžička mletého pepře, špetka zázvoru, 1 sáček vanilkového cukru.

Rajčata s jablky nakrájíme na čtvrtky, švestky vypeckujeme, oloupeme cibuli a česnek. Vše umeleme a v hlubším rendlíku dusíme s kořením asi půl hodiny. Protlak propasírujeme, dochutíme cukrem, octem a solí a vaříme ještě 20 minut.

Klepněte pro větší obrázek

Paprikový salát na zimu

Ingredience: 1 kg barevných paprik, 1 kg okurek nakládaček, 1 kg cibule, větší hlávka zelí, 2 dcl vody, 2 dcl rostlinného oleje, 3 dcl octa, 12 dkg cukru, 5 dkg soli.

Nejdříve všechnu zeleninu opereme a připravíme k dalšímu zpracování. Okurky nakrájíme na kolečka, cibuli na kroužky, zelí nakrouháme nadrobno a papriky nakrájíme na proužky. Do směsi vsypeme cukr a sůl, přilijeme ocet s vodou a dobře promícháme. Nakonec přidáme olej a ještě jednou salát propracujeme. Vymyté suché sklenice plníme salátem, zavíčkujeme a sterilujeme v troubě nebo v páře jako okurky.

Jak zpracovat rajčata a papriky

Jak zpracovat rajčata a papriky

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Pět nejlepších receptů z cukety

Pět nejlepších receptů z cukety

Cukety se těší velké oblibě, navíc vypěstovat je zvládne i začátečník. Když je velká úroda, co pak s nimi? Tady je pět skvělých receptů.

27.  7.  2017 | | 2 N/A
Jak rozlišit jedovatý žampion od jedlého?

Jak rozlišit jedovatý žampion od jedlého?

Žampion zápašný (odborně Pečárka zápašná) je nejnebezpečnější houbou pro houbaře, protože málokdo čeká, že i žampiony mají své jedovaté zástupce.

3.  9.  2017 |
Recept na rychlý domácí kečup bez zavařování. Za pár korun, bez chemie

Recept na rychlý domácí kečup bez zavařování.…

Nejen děti, ale ani mnozí dospělí nedají bez kečupu ani ránu. Nejedno dítko jím vylepšuje i řízek. Tak proč si ho nevyrobit z vlastní úrody, alespoň máte jistotu, že je ze zralých, zdravých rajčátek.

24.  8.  2017 |
Rakytník řešetlákový: Největší chyby při pěstování

Rakytník řešetlákový: Největší chyby při pěst…

Rakytník má neuvěřitelně kyselé plody – to proto, že obsahuje obrovské množství vitamínu C. Ještě tento zázračný keř v zahradě nemáte?

30.  6.  2017 |
Jak si připravit zaručeně čerstvé domácí máslo

Jak si připravit zaručeně čerstvé domácí másl…

Pokud si doma vyrobíte vlastní máslo, máte zaručeno, že je čerstvé a nikoliv rozmrazené po dvou letech ze skladových zásob. Při přípravě klasického másla oproti cenám v obchodě příliš neušetříte, pokud máte rádi bylinkové či slané máslo, pak se domácí výroba vyplatí i finančně.

10.  9.  2017 |