vytisknout velikost písma Netradiční recepty na zpracování úrody

Na konci léta máme spoustu broskví, švestek, rajčat, paprik, cuket a dalších plodů. Vyjma klasických zavařenin je letos můžeme vyzkoušet zpracovat na netradiční omáčky, čatní a pasty.
Netradiční recepty na zpracování úrody
Indická omáčka

Ingredience: 1 kg oloupaných rajčat, 1 kávová lžička mleté pálivé papriky, 1 lžička kari, 1 lžička soli, 1/2 lžičky mletého zázvoru, 2 větší cibule, 6 stroužků česneku, 3 polévkové lžíce rozinek, 1/8 l octa, 1/8 l cukru.

Rajčata spaříme, oloupeme a nakrájíme na kostky. Vložíme do hrnce a spolu s ostatními přísadami úplně rozvaříme. Nakonec přidáme cukr a ocet, necháme přejít varem a horké plníme do sklenic. Zavíčkujeme a sterilujeme ještě 20 minut.

Klepněte pro větší obrázek

Matjesy z cukety

Ingredience: 4 kg cukety, 4 cibule, 10 kuliček nového koření, 10 kuliček celého pepře, 6 lžiček soli, 1 až 2 dcl olivového oleje, 1 až 2 bobkové listy.

Cuketu a cibuli nakrájíme na menší plátky. Všechno smícháme a naložíme do sklenic, uzavřeme víčkem a necháme ležet 10 až 12 dní v chladu.

Klepněte pro větší obrázek

Hořčice z cukety

Ingredience: 2 kg cukety, 2 feferonky nebo lžičku chilli, 1 dcl octa, 13 dkg cukru, 5 dkg soli, 1 lžičku pepře.

Cuketu nakrájíme na kostičky a společně s ostatními surovinami vaříme asi hodinu. Do uvařené směsi přidáme jeden kelímek plnotučné hořčice a jednu paličku rozmačkaného česneku. Vše rozmixujeme, plníme do skleniček a sterilujeme 10 minut.

Pomazánka na toasty

Ingredience: 1 kg rajčat, 1 kg paprik, 5 feferonek, ½ kg vepřového bůčku, 5 stroužků česneku, 3 větší cibule.

Zeleninu i maso umeleme, přidáme ½ sáčku přípravku DEKO a 2 dcl oleje. Vaříme do zhoustnutí, horké plníme do skleniček a krátce (asi 5 minut) sterilujeme.

Klepněte pro větší obrázek

Marmeláda z rajských jablíček

1 kg rajčat rozvaříme a propasírujeme. Pomeranč omyjeme a oloupeme; z kůry odstraníme bílou vrstvu. Dužninu i kůru nakrájíme a přidáme k rajčatům. Přisypeme 70 dkg cukru, 2 lžičky kyseliny citrónové a povaříme až se cukr rozpustí. Plníme zahorka do skleniček. Nesterilujeme.

Čatní ke grilovaným a pečeným masům

Ingredience: 1 kg zelených rajčat, 2 přezrálá rajčata, ½ kg jablek, ½ kg švestek, 20 dkg cibule, 25 stroužků česneku, 20 až 25 dkg cukru, 2 dcl octa, 1 lžička soli, 1 lžička hořčičného semínka, 1 lžička kmínu, 1 lžička mletého pepře, špetka zázvoru, 1 sáček vanilkového cukru.

Rajčata s jablky nakrájíme na čtvrtky, švestky vypeckujeme, oloupeme cibuli a česnek. Vše umeleme a v hlubším rendlíku dusíme s kořením asi půl hodiny. Protlak propasírujeme, dochutíme cukrem, octem a solí a vaříme ještě 20 minut.

Klepněte pro větší obrázek

Paprikový salát na zimu

Ingredience: 1 kg barevných paprik, 1 kg okurek nakládaček, 1 kg cibule, větší hlávka zelí, 2 dcl vody, 2 dcl rostlinného oleje, 3 dcl octa, 12 dkg cukru, 5 dkg soli.

Nejdříve všechnu zeleninu opereme a připravíme k dalšímu zpracování. Okurky nakrájíme na kolečka, cibuli na kroužky, zelí nakrouháme nadrobno a papriky nakrájíme na proužky. Do směsi vsypeme cukr a sůl, přilijeme ocet s vodou a dobře promícháme. Nakonec přidáme olej a ještě jednou salát propracujeme. Vymyté suché sklenice plníme salátem, zavíčkujeme a sterilujeme v troubě nebo v páře jako okurky.

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Pět nejlepších receptů z cukety

Pět nejlepších receptů z cukety

Cukety se těší velké oblibě, navíc vypěstovat je zvládne i začátečník. Když je velká úroda, co pak s nimi? Tady je pět skvělých receptů.

27.  7.  2017 | | 2 N/A
Jak ostříhat levanduli, aby byla příští rok obsypaná květy

Jak ostříhat levanduli, aby byla příští rok o…

Právě teď je ten pravý čas. Levandule odkvétá a správný řez ovlivní nejen její tvar a vzhled, ale i to, kolik květů a v jaké kvalitě bude napřesrok mít.

30.  7.  2017 |
Jak zpracovat a uchovat cukety na zimu

Jak zpracovat a uchovat cukety na zimu

Také máte cuket, že nevíte, co s nimi? Vyzkoušeli jste snad už všechny způsoby úpravy a oblíbená zelenina vám už, jak se lidově říká, leze krkem? Uchovejte si je na zimu, kdy se vám po jejich chuti bude stýskat. Způsobů je hned několik.

28.  7.  2017 |
Rakytník řešetlákový: Největší chyby při pěstování

Rakytník řešetlákový: Největší chyby při pěst…

Rakytník má neuvěřitelně kyselé plody – to proto, že obsahuje obrovské množství vitamínu C. Ještě tento zázračný keř v zahradě nemáte?

30.  6.  2017 |
Netradiční dekorace dodají zahradě styl

Netradiční dekorace dodají zahradě styl

Malé i větší drobnosti jsou třešničkou na dortu, která možná chybí vaší zahradě. Něco, co jí dodá styl, šmrnc a díky čemu se v ní můžete cítit velmi příjemně.

10.  8.  2017 |