vytisknout velikost písma Nepřítel zemědělců zavíječ kukuřičný

Zavíječ kukuřičný, škůdce, který značně sužuje německé pěstitele především na jihu země, postoupil letos na sever a usadil se na některých plochách v Dolním Sasku. Hovoří se o napadení pěti až deseti procent pěstebních ploch.

Na otázku, proč tento nebezpečný škůdce postupuje stále na sever, odpověděl Dr. M. Bartels ze Zemědělské komory Dolního Saska. Příčinu spatřuje v rostoucím oteplování v posledních letech.

Larvy zavíječe se nejdříve živí samčími květy a listy kukuřice. Později se začnou zavrtávat do stébel a mohou napadat palice.

Po napadení rostlin se často lámou horní části stébel s praporcovými listy. Průběžně se rostliny začnou lámat i pod palicemi.

Výskyt zavíječe můžeme sami rozpoznat pouhým okem podle vyžraných dutin vyplněných drtí a jeho trusem.

Kromě toho, že napadená místa vytvářejí vstupní bránu pro houby rodu Fusarium, jež způsobují hnilobu stébel, podporují také kukuřičnou sněť.

K ochraně se doporučuje kukuřičné zbytky rozdrtit a zapravit hluboko do půdy. Tato opatření účinkují též proti fuzáriím na pšenici a kořenomorce u cukrovky.

Protože starší larvy zaměřují svůj žír zejména na báze stébel, představuje nejjistější ochranu zaorání strniště.

Zdroj: ÚZPI, Dana Koubová

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se na tipy z celé ČR

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se …

Mysleli jste si, že vzhledem k suchému létu a dlouhodobě nadprůměrným teplotám už letos houby možná vůbec neporostou? Pak asi budete překvapeni. V posledních dnech nosí houbaři domů plné košíky. Zjistili jsme pro vás, kde aktuálně houby rostou a jaké.

12.  10.  2018 |
Jak vyrobit léčivý sirup a mast z rýmovníku

Jak vyrobit léčivý sirup a mast z rýmovníku

Sezóna chřipek a nachlazení je v plném proudu. Rýmě a kašli unikne jen málokdo z nás. Není ale nutné vše řešit jen prášky a předraženými přípravky z lékárny. Nepříjemné příznaky pomůže zmírnit třeba rýmovník. Máme pro vás návod, jak si z něj doma vyrobit sirup a mast.

27.  1.  2018 |
Chcete dobré kyselé zelí? Naložte si je!

Chcete dobré kyselé zelí? Naložte si je!

Vepřo-knedlo-zelo nebo zelňačka, která spraví chuť po probdělé noci – máte rádi tyto pokrmy? Tak víte, že dobré kyselé zelí je jejich základ. A nejlepší zelí je domácí. Naložte si ho tedy podle následujících rad.

5.  9.  2018 |
Jak pěstovat vřes na zahradě i v truhlíku na balkoně?

Jak pěstovat vřes na zahradě i v truhlíku na …

Vřesy rozkvétají mezi posledními rostlinami od konce léta do pozdního podzimu. Ozdobí truhlíky, zahradu a doplní i podzimní aranžmá. Co všechno potřebuje vřes na zahradě i v truhlíku a jak založit nové vřesoviště?

28.  8.  2018 |
Jak správně skladovat vyloupané vlašské ořechy

Jak správně skladovat vyloupané vlašské ořech…

Skladování vyloupaných vlašských ořechů má své nesporné výhody, ale i nevýhody. Mají totiž tendenci brzy žluknout, rychle chytají plíseň a chutnají molům. Prozradíme vám proto, jak a kam je uložit, aby vydržely jako čerstvé až do příští sezóny.

19.  9.  2018 |