vytisknout velikost písma Nepřekonatelná levandule: Inspirujte se nápady, jak ji využít

Milujete opojnou vůni levandule? Líbí se vám její drobné fialové kvítky, které vypadají skvěle čerstvé i suché? Využijte je třeba k výrobě dekorací nebo vonných sáčků do prádelníku. Inspiraci najdete v naší velké fotogalerii. Pokochejte se krásnými fotkami!

I když si levanduli spojujeme především s francouzským krajem Provence, je velmi oblíbenou bylinou také u nás. Zdobí nejen většinu zahrádek, ale také mnoho balkonů a teras. Někteří ji dokonce pěstují i v květináči na okenním parapetu. Hezky vypadá, ale především úžasně voní. A má skutečně široké využití. Použít ji můžete čerstvou, ale i usušenou. Kromě prokazatelných léčivých účinků také dokáže zvýraznit chuť pokrmů a nápojů, vyhnat z domácnosti některé hojně rozšířené škůdce. Často se také využívá k výrobě různých dekorací. 

Jak ostříhat levanduli, aby byla příští rok obsypaná květy

Jak ostříhat levanduli, aby byla příští rok obsypaná květy

Skvěle vypadá například pár snítek naaranžovaných třeba v atypické zavařovací sklenici, kolem které jen ovážete pruh krajky. Zakomponovat ji můžete ale i do jednoduché přírodní kytice uvázané z obilných klasů a suchých makovic. Dekorativní jsou i různé věnce. Malé textilní sáčky se sušenými květy, které provoní prádlo a vyženou moly, zase mohou být hezkým dárkem. Čerstvou levanduli zase můžete využít třeba na výrobu netradičního likéru, ochutit s ní dezerty, přidat ji do marmelády, dokonce se dá i kandovat. Květy zamražené v ledových kostkách v parném počasí ochladí a ovoní vodu na pití.

Prolistujte si naši fotogalerii v úvodu článku, která je plná těch nejzajímavějších nápadů, jak levanduli využít, a načerpejte inspiraci.

Jak prostřít stůl na zahradě? Ty nejkrásnější letní tabule najdete v galerii

Jak prostřít stůl na zahradě? Ty nejkrásnější letní tabule najdete v galerii

Které bylinky mít na záhoně a jak je využít na maximum?

Které bylinky mít na záhoně a jak je využít na maximum?

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Urodilo se švestek, že nevíte, co s nimi? Zkuste švestková povidla v troubě a bez míchání

Urodilo se švestek, že nevíte, co s nimi? Zku…

Receptů na švestková povidla je mnoho a možná máte ten nejlepší od babičky. Ale pokud ne, máme pro vás jeden, který určitě stojí za vyzkoušení.

6.  9.  2020 |
Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se na tipy z celé ČR

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se …

Za dvě hodiny 700 křemenáčů osikových. Takový úlovek se povedl tento týden dvěma kamarádům na Benešovsku. Je jasné, že houby už zase rostou jak o život, i když samozřejmě ne úplně všude. Kam tedy v Česku vyrazit na houby, kde vás čekají nejlepší úlovky?

10.  9.  2020 |
Jak poznat jedovaté a hořké hřiby: Co je typické pro satan, hořčák a další houby?

Jak poznat jedovaté a hořké hřiby: Co je typi…

V lese se na vás smějí hřiby jak z učebnice, verdikt zkušeného houbaře však vzápětí vaše nadšení pošle pod bod mrazu. Jsou to hořčáky. Stačí jeden kousek a máte zkaženou celou smaženici. V tom lepším případě. Po konzumaci jedovatých hřibů si můžete způsobit zdravotní potíže. Jak tyto hřiby rozeznat od praváků?

9.  9.  2020 |
Hrušková povidla z trouby. Snadná cesta, jak uchovat sladkost ovoce

Hrušková povidla z trouby. Snadná cesta, jak …

Dobře zralá hruška je sladká a šťavnatá. A taky poměrně křehká – snadno se otlačí, či dokonce rozmáčkne. Je proto třeba ji rychle spotřebovat. Kompoty jsou fajn, ale když je hrušek mnoho a už padají ze stromu, je potřeba rychlé akce.

13.  9.  2020 |
Sušička na houby šetří váš čas i nervy. Jak ji správně používat?

Sušička na houby šetří váš čas i nervy. Jak j…

Spojí-li se dešťové přeháňky s vyššími teplotami, nastanou žně pro všechny houbaře. Problémem ale může být, jak množství hub rychle zpracovat. Ideální volbou je kvalitní sušička, v níž budou houby usušené během několika hodin a téměř bez práce.

16.  9.  2020 | | 2 N/A