I když si levanduli spojujeme především s francouzským krajem Provence, je velmi oblíbenou bylinou také u nás. Zdobí nejen většinu zahrádek, ale také mnoho balkonů a teras. Někteří ji dokonce pěstují i v květináči na okenním parapetu. Hezky vypadá, ale především úžasně voní. A má skutečně široké využití. Použít ji můžete čerstvou, ale i usušenou. Kromě prokazatelných léčivých účinků také dokáže zvýraznit chuť pokrmů a nápojů, vyhnat z domácnosti některé hojně rozšířené škůdce. Často se také využívá k výrobě různých dekorací.
Skvěle vypadá například pár snítek naaranžovaných třeba v atypické zavařovací sklenici, kolem které jen ovážete pruh krajky. Zakomponovat ji můžete ale i do jednoduché přírodní kytice uvázané z obilných klasů a suchých makovic. Dekorativní jsou i různé věnce. Malé textilní sáčky se sušenými květy, které provoní prádlo a vyženou moly, zase mohou být hezkým dárkem. Čerstvou levanduli zase můžete využít třeba na výrobu netradičního likéru, ochutit s ní dezerty, přidat ji do marmelády, dokonce se dá i kandovat. Květy zamražené v ledových kostkách v parném počasí ochladí a ovoní vodu na pití.
Prolistujte si naši fotogalerii v úvodu článku, která je plná těch nejzajímavějších nápadů, jak levanduli využít, a načerpejte inspiraci.