vytisknout velikost písma Nepřekonatelná levandule: Inspirujte se nápady, jak ji využít

Milujete opojnou vůni levandule? Líbí se vám její drobné fialové kvítky, které vypadají skvěle čerstvé i suché? Využijte je třeba k výrobě dekorací nebo vonných sáčků do prádelníku. Inspiraci najdete v naší velké fotogalerii. Pokochejte se krásnými fotkami!

I když si levanduli spojujeme především s francouzským krajem Provence, je velmi oblíbenou bylinou také u nás. Zdobí nejen většinu zahrádek, ale také mnoho balkonů a teras. Někteří ji dokonce pěstují i v květináči na okenním parapetu. Hezky vypadá, ale především úžasně voní. A má skutečně široké využití. Použít ji můžete čerstvou, ale i usušenou. Kromě prokazatelných léčivých účinků také dokáže zvýraznit chuť pokrmů a nápojů, vyhnat z domácnosti některé hojně rozšířené škůdce. Často se také využívá k výrobě různých dekorací. 

Jak ostříhat levanduli, aby byla příští rok obsypaná květy

Jak ostříhat levanduli, aby byla příští rok obsypaná květy

Skvěle vypadá například pár snítek naaranžovaných třeba v atypické zavařovací sklenici, kolem které jen ovážete pruh krajky. Zakomponovat ji můžete ale i do jednoduché přírodní kytice uvázané z obilných klasů a suchých makovic. Dekorativní jsou i různé věnce. Malé textilní sáčky se sušenými květy, které provoní prádlo a vyženou moly, zase mohou být hezkým dárkem. Čerstvou levanduli zase můžete využít třeba na výrobu netradičního likéru, ochutit s ní dezerty, přidat ji do marmelády, dokonce se dá i kandovat. Květy zamražené v ledových kostkách v parném počasí ochladí a ovoní vodu na pití.

Prolistujte si naši fotogalerii v úvodu článku, která je plná těch nejzajímavějších nápadů, jak levanduli využít, a načerpejte inspiraci.

Jak prostřít stůl na zahradě? Ty nejkrásnější letní tabule najdete v galerii

Jak prostřít stůl na zahradě? Ty nejkrásnější letní tabule najdete v galerii

Které bylinky mít na záhoně a jak je využít na maximum?

Které bylinky mít na záhoně a jak je využít na maximum?

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Jak správně naložit kysané zelí: Pochutnat si na něm můžete už za měsíc

Jak správně naložit kysané zelí: Pochutnat si…

Také tak milujete kysané zelí? Kromě toho, že je chutné, je doslova nabité vitamíny a minerály. A i když se dá koupit v každém obchodě, nad to domácí není. Naložte si ho podle našeho návodu a už nikdy nebudete chtít jiné.

5.  10.  2019 |
Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se na tipy z celé ČR

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se …

Mysleli jste si, že letos už houby možná vůbec neporostou? Pak budete překvapeni. V posledních dnech z některých lokalit konečně nosí houbaři domů plné košíky. Zjistili jsme pro vás, kde aktuálně houby rostou a jaké. Mrkněte se v galerii nejen na poslední úlovky ze srpna 2019.

16.  8.  2019 |
Poslední sklizeň rajčat: I zelené plody můžete zpracovat

Poslední sklizeň rajčat: I zelené plody můžet…

Začínající podzim s sebou přináší sklizeň plodové zeleniny. Rajčata zrají, ale ne všechna stihnou dozrát venku – co s nimi? Nevěšte hlavu, není třeba je vyhazovat. Nazmar nemusí přijít nic z toho, co jste vypěstovali.

1.  10.  2019 |
Minimalistická výzva na vlastní kůži: Za měsíc jsem vyhodila 465 věcí. Jak to šlo?

Minimalistická výzva na vlastní kůži: Za měsí…

Máte pocit, že váš domov přetéká věcmi? Seberte odvahu a začněte vyhazovat. Tak jako já. Žiju se svou rodinou na padesáti metrech čtverečních a v jednu chvíli jsem si řekla dost. Jak mi šlo zbavit se osobních pokladů a co bylo nejtěžší?

6.  10.  2019 |
Jak vyrobit léčivý sirup a mast z rýmovníku

Jak vyrobit léčivý sirup a mast z rýmovníku

Sezóna chřipek a nachlazení je v plném proudu. Rýmě a kašli unikne jen málokdo z nás. Není ale nutné vše řešit jen prášky a předraženými přípravky z lékárny. Nepříjemné příznaky pomůže zmírnit třeba rýmovník. Máme pro vás návod, jak si z něj doma vyrobit sirup a mast.

22.  1.  2019 |