Nepodceňujme postavební úklid

Nepodceňujme postavební úklid

Úklid nepatří k oblíbeným činnostem obecně, ten po dokončení stavebních prací zvlášť. I pro něj ale platí pravidla a doporučení, jichž je dobře dbát.

Po ukončení stavebních, rekonstrukčních nebo malířských prací v bytě nastává moment, kdy již nelze váhat s úklidem. Pokud tyto aktivity nerealizujeme metodou „na klíč“, nezbývá, než si poradit svépomocí. Přestože nás náročné období předchozí činnosti možná vyčerpalo, postavení úklid by měl z řady důvodů bezprostředně navazovat na konec stavební činnosti.

Než přistoupíme k úklidu, měli bychom si zajistit nejvhodnější prostředky, které nám práci usnadní. Podle typu prací, jejichž „následky“ budeme při úklidu likvidovat, si musíme vybrat vhodnou technologii, nástroje a chemické prostředky úklidu. V případě rozsáhlejších prostor pak můžeme uvažovat i o úklidových strojích apod.

S čím hodláme bojovat

Prvním kritériem výběru prostředků je druh nečistot, kterých se chceme zbavit. Zpravidla může jít o hrubé, mechanické nečistoty (zbytky cihel, malty, materiálů…), o prach, malířské nátěry nebo mastnotu.

Pozor na prach

Hrubých nečistot se zbavujeme mechanickým postupem, který není na technologie nijak náročný, a vystačíme při něm s jednoduchými nástroji. Po jejich odstranění nás ale čeká úmorná, trpělivá práce na zbavení interiéru jemných nečistot. Ty z větší části po dokončení stavebních prací tvoří prach. Poměrně vhodným způsobem je „mokrá“ cesta, kdy znečištěný povrch zbavujeme prachu vlhkým hadrem, mopem apod. Výhodou je hlavněto, že se při takovém způsobu úklidu prach dále nevíří a nedostává do dalších míst interiéru.

Vysavač by se na první pohled zdát rovněž vhodným prostředkem, který prach znovu nevíří, pozor ale na jemný omítkový prach, který postupně dokáže zlikvidovat i relativně kvalitně chráněné vnitřní ústrojí vysavače. Výrobci před tímto nebezpečím varují, ve stavebním shonu ale na tato varování můžeme pozapomenout a skončit s vysavačem „na odpis“.

Typy nečistot po staveních pracích

  • hrubé nečistoty
  • prach
  • zbytky malby
  • mastné znečištění

Nečistoty po malování

Jiné starosti nastávají při odstraňování pozůstatků malby poté, co stěny interiéru získaly „nový kabát“. Zbytky malby jsou znečištění na bázi vápenatých sloučenin, na které působí přípravky s obsahem přírodních kyselin (např. kys. citrónové a mravenčí). Tyto kyseliny mají vlastnost vápenaté částice rozkládat a pomocí tenzidů je vázat do čistícího roztoku. Při výběru prostředků musíme dbát upozornění výrobce čištěného povrchu, zda není příliš citlivý na kyseliny. Dávkování prostředků je nutné volit podle typu povrchu a stupně znečištění. Zvolit můžeme např. přípravky z řady Ecolab – např. Into fresh, Into top, Into forte a Into action plus. Méně účinnou, nicméně časem prověřenou metodou je přidávání obyčejného octa do první vody při omývání zbytků malby.

V případě znečištění podlahy mastnými látkami (olej, vosk…) je třeba použít alkalické čisticí prostředky, kterými provedeme základní čištění, mastnota ale na dřevě nebo zdivu zanechává i v tomto, případě těžko odstranitelné stopy. Intenzivní prostředky (např. Bendurol Forte) ale dobře odstraňují mastnou nečistotu z PVC, gumy nebo přírodního linolea.

Když uvažujeme o postupu při úklidu, nezáleží jen na druhu nečistoty, ale i na povrchu, který je jí zasažen. Kromě podlah, které bývají znečištěny nejvíce, je samozřejmě nutné především prachu nebo zbytků nátěru zbavit i svislé povrchy a předměty v místnostech – okna, obklady, osvětlení…

Čistíme svislé konstrukce

Při mytí oken je důležité mít kvalitní mechanizaci i chemii, nejlépe na bázi alkoholu. Z mechanizace to jsou různé typy stěrek, teleskopických tyčí a čistících žiletek, které odstraňují hlavně hrubé znečištění. Na tomto povrchu se zejména v poslední době osvědčilo používání mikrovlákna. Osvědčené prostředky k mytí oken jsou v poměrně širokém sortimentu na trhu dostupné (např. Sopal – přípravek na bázi alkoholu se širokým uplatněním při mytí vodě odolných povrchů s nárokem na lesk. Nezanechává žádné šmouhy a je proto vhodný na mytí oken, laminovaného nábytku a laminovaných podlah; další značky: Brial top, Brial Action Plus).

Zvláště při malování se nevyhneme znečištění osvětlovacích těles, která je obtížné odinstalovat. Kryty světel, které propouští do místností umělé osvětlení je třeba otřít vlhkým hadrem s čistícím roztokem, rovněž nejlépe přípravku na bázi alkoholu. Pro bezpečnost práce se doporučuje mít osvětlení odpojeno od zdroje elektrické energie.

Znečištěné obklady z přírodních materiálů – ze dřeva, dýhy, lamina nebo obklady z přírodního kamene (mramoru, travertinu) – čistíme také prostředky na bázi alkoholu, které mají tu vlastnost, že povrch bude dokonale čistý a nebude zmatněn alkalickou složkou běžného čisticího saponátu. Optimálního výsledku lze dosáhnout ve spojení s mikrovláknových hadříkem.
Hrubší nečistoty odstraňujeme houbou s abrazivní plochou. Použití abrazivního prostředku – práškového nebo tekutého písku se snažíme vyvarovat z důvodu možného poškrábání obkladového materiálu. Pórovité povrchy, jako je přírodní nelakované dřevo, lze po odstranění nečistot ošetřit přípravkem s obsahem piniového mléka s názvem Opti.

Doporučujeme

Články odjinud