vytisknout velikost písma Není sekera jako sekera

Dva zlaté a jeden tolar se rovnají zhruba tisíci korunám. Ne, to není exaktní převod historické měny, ale úvaha inspirovaná slovy známé písničky, že sekyra je za dva zlaté a topůrko za tolar. Dnešní kvalitní sekery se dají totiž pořídit za přibližně odpovídající částku.

Stovky let měla sekera svou známou podobu, dnes už klasický nástroj s dřevěným topůrkem sice seženeme za pár stovek také, ale plasty daly tomuto nástroji nové možnosti. Topůrka, jejichž hmotnost se vlastně vůbec nepodílí na brilanci záseku (pracuje totiž především hmotnost ostří sekery), jsou nyní z lehkého plastu se skelnými či karbonovými vlákny, dutá a pružná. Nepřenášejí vibrace a na rozdíl od těch dřevěných, daleko těžších, mají mnohem delší životnost, nepoškodí se tak snadno a odolávají vnějším vlivům – nenamoknou, nesesychávají a odpadá nutnost sekerku klínovat. Drží se také mnohem lépe a ruka se tak rychle neunaví. Plná jsou jen u hlavy, do níž je samotná sekera zalisována už při výrobě.

Testy na odolnost údajně počítají i s tím, že sekeru zapomenutou v trávě přejede pneumatika auta či traktoru. Kvůli ochraně ostří, lepší manipulaci při přenášení a snadnému uložení jsou tyto moderní sekery opatřeny plastovými pouzdry s madlem a závěsem. Za všechny výhody si ovšem výrobce nechá zaplatit. Kdo si sám zpracovává dřevo, bude potřebovat sekery alespoň dvě, a to už je znát. Jedna z těch dvou by měla být univerzální v délce tak čtyřiceti centimetrů, s níž naštípeme menší polínka a třísky. Má užší klín, zhruba okolo třiceti stupňů, je lehčí a zvládneme ji jednou rukou.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek 
Foto: Husqarna

Druhá, štípací, musí být delší, asi tak šedesát až sedmdesát centimetrů. S ní budeme zpracovávat větší polena. Má širší úhel klínu, asi tak nad pětatřicet stupňů, který se kvůli lepšímu štípání postupně rozevírá. Neměli bychom mít obavy, že se nám například do sukovatého polena zasekne a nepůjde uvolnit. Tomu by měl zamezit jednak tvar, jednak potah z polymerů, který lehce klouže. Je otázkou, jak dlouho vydrží, nicméně pro domácí používání to výrobce garantuje.

Profesionálové mají už odlišné modely, kované, jejichž cena je poněkud jinde… Kvalita použité oceli je rovněž garantována i u těchto produktů pro domácnost, nicméně bychom měli dbát na to, aby sekera sekala opravdu jen do dřeva prostého hřebíků. Na jejich sekání se totiž žádná sekera nikdy hodit nebude. To souvisí i s ostřím. Menší „zub“ vadit rozhodně nebude (na rozdíl od nože), protože sekera neřeže, ale štípe svou kinetickou energií. Nemá cenu se snažit hned sekeru přebrousit a už vůbec ne do ostrého úhlu.

Souboj na ostří sekery

Jaké je sekání s moderními modely ve srovnání s klasickou sekerou, jsme si před příchodem zimy vyzkoušeli hned u produktů tří známých značek, a abychom nezapomněli, jaké to bylo dříve, vzali jsme „do party“ i jakousi babičku, sekeru srovnatelnou velikostí, nikoli však materiálem. Pokud šlo o suché smrkové dřevo, nebyl s nástrojem z minulého století problém, ale ve srovnání se sekyrami s plastovými topůrky bylo znát, jak účinnou zbraní je třeba proti sukům těžiště umístěné do hlavy sekery. Jak ovšem budou vypadat tito modernější nástupci ve stejném stáří, nevíme. Na vyzkoušení jsme tolik času neměli.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek 
Foto: Husqarna

Husqvarna S1600

Sekera, jejíž hlava je tvarováním přímo určená ke štípání středně velkých špalků. Topůrko je vyztužené polyamidovými vlákny; nás zaujal malý, zdánlivě nepodstatný detail – ochrana topůrka přeplátováním nerezovou ocelí těsně pod hlavou. Často se totiž stane, že o nepravidelně rozseklý špalek, do něhož pronikla hluboko čepel, se sekera zarazí právě tou částí topůrka, kterou je takto chráněno. Chytré…

Výrobce uvádí, že široká a velmi odolná zadní strana hlavy sekery může být použita k zarážení štípacích klínů, nesmějí být ovšem z kalené oceli, čímž může vzniknout při jejich výběru problém s rozpoznáním materiálu. Čepel je jako u jiných obdobných modelů chráněná nepřilnavou vrstvou pro snížení tření a snadné proniknutí do dřeva. Plastový kryt ostří je zároveň určen ke snadné manipulaci.

Celková délka 60 cm, celková hmotnost 1600 g, z toho na hlavu sekery připadá 1200 g.

Orientační cena: 1690 Kč

Klepněte pro větší obrázek 
Foto: Husqarna

Náš dojem

Rovněž všestranně využitelná sekera, díky vyváženosti se s ní pracuje poměrně snadno a vydržíme to docela dlouho. Razance přitom nechybí. Líbilo se nám zesílení plastového topůrka pod hlavou i vyztužení ocelovým plátem.

Fiskars X17

Sekera je střední velikosti, a je tedy určena především ke štípání středních a větších špalků. Podle výrobce je tělo a ostří čepele ze dvou ocelí různé tvrdosti OE tělo čepele 48HRC, ostří čepele 55HRC, což optimalizuje tuhost a trvanlivost ostří. Čepel je potažena PTFE (známý pod obchodním označením teflon), což má snížit tření o čtvrtinu a zároveň ji chránit proti korozi. K tomu můžeme poznamenat jediné OE snažili jsme se ji ponechat kvůli fotografování zaseknutou ve špalku, ale snaha byla dlouho marná. Pořád totiž vyklouzávala ven, takže s tím třením to bude asi pravda. Pomáhá tomu i tvar čepele se zaoblenými kraji. Topůrko, na konci potažené elastomerem kvůli jistějšímu úchopu, je z materiálu s obchodním označením FibreComp a je vyztužené skelnými vlákny.

Celková délka 60 cm, celková hmotnost 1570 g, z toho na čepel připadá 1090 g.

Orientační cena: 890 Kč

Náš dojem

Velmi dobrý nástroj s poměrně všestranným využitím.
Jestliže se bude jednat o hodně sukovité špalky, nemusíme se obávat, že když po prvním seknutí si s nimi sekera neporadí, budeme ji muset složitě dobývat ven.

Patriot XL Profi

Tento model sekery se od předchozích liší rozměry a hmotností, spadá tak trochu do vyšší kategorie. To ovšem také znamená, že je k vládnutí tímto nástrojem zapotřebí trochu větší síly a rovněž fortele. Podle slov prodejce je materiál XylanPro, chránící čepel sekery, účinnější než teflon, údajně snižuje tření až o pětačtyřicet procent. O tom jsme se ale přesvědčit nemohli, špalky, které jsme měli k dispozici, drtila sekera už pouhou svoji hmotností, a také tato čepel zajistila při fotografování, že sekera v záseku zůstala.

Topůrko z plastu vyztuženého skelnými vlákny má ovšem jinou vychytávku OE značení míry po desítkách centimetrů. Nemusíme se spoléhat na oko, když si chceme něco poměřit. Se sekerou lze zatloukat i hřebíky, tupou stranou, přirozeně. Samozřejmostí už je plastové pouzdro k ochraně ostří a pohodlnému uložení či vlastně zavěšení nástroje.

Celková délka 73 cm, celková hmotnost 2500 g.
Akční cena (v době testování): 1190 Kč

Náš dojem

Jak už bylo řečeno, tahle sekera se rozměry od ostatních liší a díky nim nebyl problém se pustit i do hodně sukovitého dřeva z ovocného stromu. Není to ovšem nástroj, s nímž by mohl netrénovaný člověk štípat dříví po celý den.


Článek vyšel v časopise Bydlení, stavby, reality.

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Jak rozlišit jedovatý žampion od jedlého?

Jak rozlišit jedovatý žampion od jedlého?

Žampion zápašný (odborně Pečárka zápašná) je nejnebezpečnější houbou pro houbaře, protože málokdo čeká, že i žampiony mají své jedovaté zástupce.

3.  9.  2017 |
Pět nejlepších receptů z cukety

Pět nejlepších receptů z cukety

Cukety se těší velké oblibě, navíc vypěstovat je zvládne i začátečník. Když je velká úroda, co pak s nimi? Tady je pět skvělých receptů.

27.  7.  2017 | | 2 N/A
Rakytník řešetlákový: Největší chyby při pěstování

Rakytník řešetlákový: Největší chyby při pěst…

Rakytník má neuvěřitelně kyselé plody – to proto, že obsahuje obrovské množství vitamínu C. Ještě tento zázračný keř v zahradě nemáte?

30.  6.  2017 |
Jak pěstovat vřes v truhlíku na balkoně i na zahradě

Jak pěstovat vřes v truhlíku na balkoně i na …

Vřesy rozkvétají mezi posledními rostlinami od konce léta do pozdního podzimu a ozdobí truhlíky, zahradu a doplní i podzimní aranžmá.

14.  9.  2017 |
Recept na rychlý domácí kečup bez zavařování. Za pár korun, bez chemie

Recept na rychlý domácí kečup bez zavařování.…

Nejen děti, ale ani mnozí dospělí nedají bez kečupu ani ránu. Nejedno dítko jím vylepšuje i řízek. Tak proč si ho nevyrobit z vlastní úrody, alespoň máte jistotu, že je ze zralých, zdravých rajčátek.

24.  8.  2017 |