8
Fotogalerie

Není květináč jako květináč

Pryč je doba, kdy jsme pěstovali pokojové rostliny v čemkoli, co bylo po ruce. Květináče stylu „co dům dá“ různé hrnce a kyblíky už prostě nefrčí.

Dnešní květináče nabízí rostlinám naprostý komfort a v interiéru se stávají zajímavými designovými prvky. Alespoň jeden velký květináč s pěknou rostlinou by měl být dominantou každého obývacího pokoje.
Nechte se provést světem květináčů a vyberte ten správný právě do Vašeho interiéru.

Nabídka květináčů je široká a ne vždy je snadné vybrat ten pravý. Jaké jsou tedy zásady, kterými bychom se měli při výběru řídit?

image001.png

První a nejdůležitější kritérium je místo, které se rozhodnete rostlině vymezit. Je velmi důležité, aby rostlina měla kolem sebe volný prostor. Je to živý organismus a bude se dále rozrůstat.
Nikdy neschováváme květináče do rohů nebo za nábytek. Fíkus, který vykukuje někde za sedačkou, rozhodně není to pravé. Plánujte rostlině její vlastní prostor, kde upoutá a bude působit jako solitéra.

Je – li Vaším záměrem vytvořit zajímavý a dynamický prvek, volte barevné květináče, květináče s ostrými hranami a ve vysokém lesku, do nich rostliny rostoucí vzhůru. Nebojte se umělých materiálů - kvalitní plast, sklolaminát nebo nerez jsou tím pravým.

Potřebujete – li doladit odpočinkový prostor, volte spíše matné květináče, tlumené barvy a zaoblené tvary. Do vysokých květináčů můžete použít na podsazení převislé rostliny. V prostoru určeného pro odpočinek je vhodné použít buď přírodní materiály, nebo jejich zdařilé napodobeniny.

Od květináče očekáváme, že bude vytvářet ideální prostředí pro rostlinu a zároveň se stane zajímavým doplňkem v interiéru. Pro ideální prospívání rostliny je vhodné, vybrat květináč samozavlažovací.

Velmi kvalitní a designově zajímavé jsou samozavlažovací květináče Lechuza. Vyznačují se luxusním zpracováním povrchu, který je buď matný, nebo ve vysokém lesku s velmi dobře propracovaným samozavlažovacím setem. Květináče jsou vyrobeny z kvalitního plastu, který je mrazuvzdorný a odolává UV paprskům. Nemění tak barevný odstín ani po několika letech strávených na slunném místě.

Květináče Lechuza můžete pořídit od nejmenších, v rozměru kolem deseti centimetrů, až po nádoby přesahující jeden metr.

Květináče Lechuza jsou rozhodně dobrou volbou do interiéru, na terasu nebo do zimní zahrady, ale i na okenní parapety v podobě truhlíků a samozřejmě jako zajímavý doplněk do zahrady.

image003.jpgimage005.jpg

Dynamické a designově zajímavé jsou také samozavlažovací květináče Flower Lover. Jsou velice oblíbené díky zajímavým barvám a pro svůj vysoký lesk.

Kombinací několika rozměrů květináčů a sestavením nápaditých setů, máte možnost vytvářet originální kompozice. Spolu s dobře volenou rostlinou vytvoříte celek, který upoutá a pozitivně ovlivní Váš prostor. Květináče Flower Lover jsou vyrobené z kvalitního plastu.

image007.jpg

Harmonické prostředí podpoříte přírodními květináči vodní hyacint. Květináče jsou spletené z listů vodního hyacintu a uvnitř jsou opatřené samozavlažovacím setem. Rostliny mají veškerý komfort a Vy se můžete těšit z příjemné atmosféry, kterou navozuje přírodní materiál. Tyto přírodní květináče jsou určeny pouze do interiéru a jsou nabízené v několika odstínech. Samozavlažovací sety jsou stejné jako v květináčích Lechuza.

image009.pngimage011.png 

Další možnost jak pěstovat pokojové rostliny, je použití desingnově zajímavých květinových obalů. Možnost vložit rostlinu do květinového obalu, který se přesně hodí do interiéru je stále oblíbenější. Nezapomínejte, že životnost takto pěstovaných rostlin může být nižší než v samozavlažovacích květináčích. Velmi oblíbené květinové obaly jsou obaly značky Finezia a Elise. Jsou to moderní, vysoké nádoby v zajímavých barvách. Každý obal je opatřený vnitřní vložkou, do které vložíte rostlinu v květináči. Samozřejmě můžete do vnitřní vložky rostlinu přímo zasázet, pak je ale nutné udělat do ní otvory, aby přebytečná voda mohla odtékat.

image014.jpg

Kdy je samozavlažovací květináč tou nejlepší volbou?

Pokud jste velmi zaneprázdnění, často odjíždíte z domu nebo prostě jenom zapomínáte rostliny zalévat a dáváte jim vodu nepravidelně. Pak jsou samozavlažovací květináče jedinou možností, jak udržet rostliny pěkné a zdravé. Samozavlažovací sety jsou vybavené poměrně velkým prostorem pro zásobu vody, některé rostliny v nich stačí zalévat jednou za měsíc až šest týdnů. Každý samozavlažovací set má vodoznak – kontrolku hladiny vody, a tak snadno poznáte, kdy je potřeba vodu dolít.

image015.jpg

Jak sázet do samozavlažovacích květináčů?

Koupili jste si samozavlažovací květináč značky Lechuza, Flower Lover nebo Vodní hyacint a nejste si jistí jak na to?
Rozbalte zavlažovací set, většinou je ve vnitřní nádobě krabička, ve které je rozložený vodoznak – podle návodu jej snadno složíte, šachta pro zalévání, plastová podesta – kterou je třeba vložit do sázecí nádoby a substrát Lechuza pon nebo Managreen – substrát vypadá jako kamínky, které je třeba nasypat na plastovou podestu v sázecí nádobě. Substrát Lechuza pon má několik důležitých funkcí – provzdušňuje kořeny, drží a postupně uvolňuje hnojivo a funguje jako knot.

Do takto připraveného květináče, zasázejte rostlinu do vhodného substrátu – například na pokojové rostliny. Nezapomeňte, že první čtyři až šest týdnů je nutné zalévat rostliny klasicky do substrátu a u rostlin náročných na vodu nalijte menší množství vody šachtou. Až se rostlina prokoření, můžete ji začít zalévat šachtou pouze ke kořenům.

Za pravidelný přísun vody se Vám rostlina odvděčí svojí krásou.

Všechny tyto květináče naleznete na e-shopu firmy Habitat http://www.habitat-cz.cz/zahradni-centrum.
 

Doporučujeme

Články odjinud