vytisknout velikost písma Nemůžete dospat jarního posezení u krbu? Začněte údržbou

Zimní období s jeho plískanicemi, sněhem a mrazem se pomalu, ale jistě blíží k jarním měsícům.

Dny se pomaličku začaly prodlužovat a teplota venku si občas nyní nezadá s některým chladnějším jarem. Možná na Vás z roztátého sněhu vykoukl na zahradě Váš zahradní krb a vy už se začínáte těšit na první grilování. Na to je ještě čas, ale pomalu je možno zvažovat co je třeba před sezonou s venkovní krbem po zimním období provést a jeli nutné nějaké opatření či údržba před sezonou. Chceme-li přijít k čistému a připravenému zařízení bude nutno nějakou chvíli přípravě zahradního krbu na sezonu věnovat.

Zazimovali jste ho?

Klepněte pro větší obrázek

Ti pečlivější milovníci zahradního grilování se již jistě svému zahradnímu krbu věnovali nějaký čas na podzim a vyčištěný krb zakryli plachtou. O to méně práce mají nyní. Stačí zkontrolovat, zda se nám přes zimu neztratilo někde uskladněné příslušenství a zda je i grilovací rošt a grilovací nářadíčko zbaveno nečistot. Ti ostatní, kteří grilovací sezonu ukončili později na podzim a opustili krb bez závěrečné péče, můžou být nyní při příchodu ke krbu nemile překvapeni. Zbytky popela a mastnoty učiní ve krbu nevábnou směs. Případně zapomenutý rošt a další příslušenství nebude zcela v kondici. Vše bude nutno řádně ošetřit a vyčistit.

Čím krb vyčistit?

Pokud bude v dohledné době trochu teplejší počasí je možno začít. Nejlépe vyjmutím veškerého příslušenství a drobnějších dílů jako např. šamotů, popelníku apod.. Příslušenství zbavíme nečistot, rzi a mastnoty. Nahrubo pomůže ocelový nerezový kartáč, či speciální škrabky na rošty. Vhodnější je na čištění kovových dílů kartáč na grilovací rošty, který má kovové štětiny z měkčího materiálu /mosazi/ a je vůči povrchům šetrnější. Na jemnější čištění kovových povrchů zase pomůže abrasivní houba. Použít lze také různé chemické čističe pro tento účel, které lze aplikovat přímo z dodaného spreje podobně jako čističe kuchyňských trub. Tyto pomůcky na čistění grilů a grilovacího příslušenství může doporučit i pan Mařík ze specializovaného e-shopu Gril.cz, kterého jsme se na vhodné pomůcky na čištění roštů a dílů krbů a grilů, zeptali.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek

O údržbě vlastního těla stavebnicového betonového krbu nás informuje Ing. Petr Nosek z firmy zahradní krby NORMAN, která venkovní krby přímo vyrábí: „Pokud již nehrozí silnější a dlouhodobé mrazy, je možno po vymetení hrubých nečistot a zbytků popela umýt celé tělo zahradního krbu vodou a to i za pomoci tlakového čistícího přístroje.

Klepněte pro větší obrázek

Kvalitní betonový vymývaný či otryskávaný povrch takový způsob čištění bezpochyby vydrží a odměnou nám může pak být povrch krbu jako nový. Zbavit se tak dá mechu, plísní, částečně i mastnoty a jiných nečistot. Účinek takového mytí se zesílí použitím saponátu či lokálním předmytím čističem kamene. Chemickým čističem kamene lze odstranit i cementový výkvět či jiné minerální nečistoty. Použití tlakové vody a chemických čističů se vyvarujeme u krbových střech ocelových lakovaných, měděných a nerezových. Nerezové střechy lze vyčistit, je-li to nutné, čističem resp. pastou na nerez. Střechy měděné je lepší zachovat ve své přirozené tmavohnědé patině, kterou získá po cca roce používání a vystavení povětrnostním vlivům. Střechu ocelovou, stříkanou černou žáruvzdornou barvou, je možno v případě poškození, lokálně či celoplošně přestříkat opravným sprejem“.

Dle dalších doporučení výrobců zahradních krbů je vhodné zahradní krb po omytí zkontrolovat, zda neutrpěl nějaké poškození, které by ohrožovalo provoz či je esteticky již nevyhovující. Vlasové trhliny nemusí být vždy na závadu, pokud je díl armován. Náhradní díly za ty opravdu silně poškozené, které je nutno vyměnit, by měl být solidní výrobce či dodavatel schopen i po letech provozu zajistit.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek

Po vyčištění jak krbu, tak i příslušenství je dobré si ještě zkontrolovat, máme-li připraveno palivo, tzn. dřevěné uhlí nebo grilovací brikety (grilování potravin nad nevhodným dřevem nebo dřevěnými briketami není z hlediska zdraví vhodné) a v neposlední řadě podpalovač nebo i tzv. rozpalovač dřevěného uhlí.

Doporučení ohledně přípravy těchto grilovacích potřeb a také o dalších chemických přípravcích na čištění roštů a grilů pro sezonu 2016 poskytl pan Martin Pirek z firmy Severochema, která se výrobou a distribucí těchto doplňků pod značkou PE-PO® mimo jiné také zabývá: „ Podpalovače pro zahradní grily lze používat v různých formách. V ČR nejpoužívanější podpalovač pro roztopení grilu je tekutý, se kterým je jednoduchá manipulace a lehce do uhlí nebo briket vsákne a pak postupně vyhoří. Používá se také gelová varianta, která z místa podpalu nestéká. Klasika, bílý pevný podpalovač, začíná být pro grily stále žádanější, jelikož zbytek kostičky podpalovače můžeme lehce po roztopení odstranit a máme tak jistotu, že splodiny z podpalovače se do jídla nedostanou. V současné době vzrůstá obliba takzvaných „eko“ podpalovačů, které většinou obsahují jen dřevo (lisované nebo v podobě smotků) a parafín. Pokud chceme mít jistotu, že pro grilování používáme vhodný podpalovač, je třeba se poohlédnout po podpalovačích, které jsou k tomu přímo certifikovány (norma DIN EN 1860-3). Na čištění grilů a grilovacích roštů lze použít speciální chemické čističe, které zvládnou mastnotu, připálené zbytky i saze. Vhodné je tyto prostředky zkombinovat i s mechanickými čističi.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek

Pokud si o všech výše uvedených úkolech a úkonech můžeme říci: „hotovo“ pak máme vše, snad pouze s výjimkou potravin, pro grilovací sezonu připraveno. Nemusíme se bát, že se při první grilovací party budeme stydět za nedokonalou přípravu. Ta trocha práce a shánění se nám odmění dokonale upraveným zahradním krbem a dobrým pocitem z čistého grilovacího náčiní a příslušenství. A nebude nutno na poslední chvíli také shánět u benzínové pumpy grilovací uhlí a případně i podpalovač.

Klepněte pro větší obrázek
Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Pět nejlepších receptů z cukety

Pět nejlepších receptů z cukety

Cukety se těší velké oblibě, navíc vypěstovat je zvládne i začátečník. Když je velká úroda, co pak s nimi? Tady je pět skvělých receptů.

včera | | 2 N/A
Kalízie vonná. Kde roste, tam léčí

Kalízie vonná. Kde roste, tam léčí

Léčitelé kalízii považují za téměř zázračnou bylinu a světové výzkumy jim dávají za pravdu. Téměř obyčejnou pokojovou rostlinu s neobyčejnými účinky může mít doma každý. Chcete ji vyzkoušet?

23.  7.  2017 |
Jak si vybudovat miniskalku a minijezírko na balkóně

Jak si vybudovat miniskalku a minijezírko na …

Ne každý má zahradu, kde lze relaxovat u šplouchajícího jezírka a obdivovat krásu květin. I na malém balkoně, střešní zahradě či terase si takový luxus můžete dopřát.

16.  7.  2017 |
Pěstování rajčat pro začátečníky: Jak se vyhnout plísni a mít bohatou úrodu

Pěstování rajčat pro začátečníky: Jak se vyhn…

Už jste sklidili první vlastní rajčátka a pravý vrchol sezóny je před vámi? Co udělat pro to, aby vám je nezničily choroby a jak pak bohatou úrodu zpracovat.

21.  7.  2017 |
O úrodě malin rozhoduje řez ve správný čas

O úrodě malin rozhoduje řez ve správný čas

Nádherně voní a ještě lépe chutnají. Kam je zasadit, kdy sklízet a řezat, bývá pro zahrádkáře mnohdy neřešitelným rébusem. Pár rad vám pomůže hádanku rozluštit.

18.  7.  2017 |